Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Dirbtinis intelektas: kada robotai galės mąstyti kaip žmonės?

Publikuota: 2012-08-22 15:19
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Šią vasarą kompiuterinė programa tik per plauką neįveikė Turingo testo, kuris yra skirtas išbandyti mašinų sugebėjimą demonstruoti intelektą. Taigi dirbtinis intelektas sparčiai tobulėja ir tik laiko klausimas, kada jis pavys kūrėjus – žmones. Dirbtinio intelekto sugebėjimai yra vertinami matematiko Alano Turingo testu, kurį jis pasiūlė 1950-aisiais. Anuomet kompiuteriai buvo sąlyginai paprastos mašinos, tačiau mokslininkai ir filosofai jau svarstė, ar mašinos galėtų mąstyti.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Dirbtinis intelektas: kada robotai galės mąstyti kaip žmonės?Šią vasarą kompiuterinė programa tik per plauką neįveikė Turingo testo, kuris yra skirtas išbandyti mašinų sugebėjimą demonstruoti intelektą. Taigi dirbtinis intelektas sparčiai tobulėja ir tik laiko klausimas, kada jis pavys kūrėjus – žmones, rašo Telegraph.co.uk.

Dirbtinio intelekto sugebėjimai yra vertinami matematiko Alano Turingo testu, kurį jis pasiūlė 1950-aisiais. Anuomet kompiuteriai buvo sąlyginai paprastos mašinos, tačiau mokslininkai ir filosofai jau svarstė, ar mašinos galėtų mąstyti.

A. Turingas teigė, kad šis klausimas yra beprasmis, ir siūlė pirmiausia galvoti apie tai, ką kompiuteris gali daryti: ar jis gali kalbėti? Ar jis gali palaikyti pokalbį pakankamai įtikinamai? Jei taip, galima sakyti, kad mašina tam tikra prasme yra protinga.

Matematikas pasiūlė testą, kurį pavadino „Pamėgdžiojimo žaidimu“. Jo metu teisėjas raštu 5 minutes bendrauja su žmonėmis ir mašinomis, kurie yra atskirti izoliuotose patalpose. Jei teisėjas pagal bendravimą negali atskirti mašinos nuo žmogaus, laikoma, kad ji išlaikė testą.

A. Turingas svarstė, kad 2000-aisiais atliekant tokį testą vidutinis teisėjas turės ne didesnę nei 70 proc. tikimybę nurodyti, kas yra žmogus, o kas – kompiuteris. Kitaip sakant, kompiuteriai teisėjus apgaus 30 proc. atvejų.

Testo neįveikė per plauką

Iki šiol ši prognozė neišsipildydavo, kadangi kompiuterinės programos nesugebėdavo įtikinti teisėjų, jog jie bendrauja su žmonėmis. Tačiau šių metų birželio pabaigoje jos buvo neįtikėtinai arti.

Turingo testo maratone dalyvavo 30 teisėjų, kurie elektroniniu būdu bendravo su 25 žmonėmis ir penkiomis kompiuterinėmis programomis, sukurtomis imituoti žmogaus intelektą ir sugebėjimą bendrauti.

Bendrai įvyko per 150 pokalbių. Testą laimėjo komandos iš Rusijos sukurta programa „Eugene“. Apsimetusi 13 metų berniuku, programa apgavo teisėjus 29,2 proc. atvejų, taigi jai visai nedaug trūko iki A. Turingo įvardintos 30 proc. kartelės.

Teisėjai pastebėjo, kad pokalbiui skirtos 5 minutės yra trumpokas laiko tarpas – kartais išties sudėtinga atskirti, ar bendrauji su tikru žmogumi. Turint daugiau laiko galima pastebėti kai kuriuos kompiuterinės programos požymius, pavyzdžiui, ji negali suformuluoti aiškaus atsakymo į klausimą ar be priežasties pakeičia pokalbio temą.

Mašina-žmogus – nepraktiška?

Ir nors bendravimas yra svarbus įrankis pademonstruoti intelektą, tai nėra vienintelis būdas. Žmonės taip pat pasižymi daugybe kitų įgūdžių ir gebėjimų. Tačiau atkurti juos visus viename įrenginyje, bent kol kas, atrodo neįmanoma ir nepraktiška.

Patirtis parodė, kad daugiausia pasiekiama atskirai tobulinant kiekvieną konkrečią funkciją. Pvz., automobilių navigacija, įvairiausios telefonų programėlės, interneto paieškos sistemos... Sujungus visa tai gautume išties įspūdingą gebėjimų rinkinį. Galima apžvelgti dar siauresnes sritis, kur kompiuteris jau įveikė žmogų. Pvz., šachmatų programos ar IBM superkompiuteris „Watson“, kuris laimėjo amerikiečių TV viktoriną „Jeopardy!“.

„Ta labai supaprastinta idėja, kad mes bandome imituoti žmogų, tapo savotišku nepatogumu. Ne tai, kad mums tai nesiseka, kaip galvoja daug žmonių – tiesiog mes nusprendėme imtis kitų dalykų, kurie yra kur kas įdomesni“, – teigė Žmonių ir mašinų pažinimo instituto atstovas Patas Hayesas.

Be to, Turingo testas yra savotiškas apgavystės meno įvertinimas – mašinos verčiamos apsimesti tuo, kuo jos nėra. „Šio testo esmė yra būti geru melagiu. Jei sukuriate kažką, kas gali įveikti Turingo testą, tai bus labai sėkmingas žmogaus pamėgdžiotojas“, – pastebi P. Hayesas.

Pamėgdžioja intelektą

Žinoma, kompiuterio gebėjimas apsimesti žmogumi priklauso nuo jam pasiekiamos informacijos. Galingos interneto paieškos sistemos, masyvios duomenų saugyklos ir gebėjimas gauti informaciją suteikia paspirtį dirbtiniam intelektui.

Puikus to pavyzdys – „Apple“ gaminiuose naudojamas virtualus asistentas „Siri“, primenantis apie artėjančius gimtadienius, pateikiantis netoliese esančių restoranų rekomendacijas, galintis surasti reikiamą informaciją ir dar daugiau. Kadangi turi prieigą prie interneto, „Siri“ žinios yra neišsemiamos.

Tačiau ar „Siri“ tik pamėgdžioja intelektą? Kai kurie mokslininkai ir filosofai ginčijosi, kad mašinoms trūksta supratimo ir sąmoningumo, todėl jų žodžiai yra tik tušti pliurpalai.

Oksfordo universiteto profesorius Rogeris Penrose‘as laikosi nuomonės, kad kompiuteriams kažko trūksta, kad galėtų palaikyti intelektualų pokalbį. Jis negali tiksliai pasakyti, ko būtent.

Anot jo, Turingo testu matuojamas mašinų gebėjimas apgauti žmones. „Sudaromas įspūdis, kad jos kažką supranta, nors iš tiesų taip nėra“, – sako R. Penrose‘as. Taigi šis testas supratingumą ir intelektą gali įvertinti tik apytiksliai, nors profesorius pripažįsta pats nežinantis geresnio būdo tai įvertinti.

A. Turingas įvertintų „Siri“

Iš kitos pusės, yra tokių, kurie jaučia, kad skirtumas tarp žmonių ir mašinų mąstymo yra tik sudėtingumas. Šį požiūrį ginantis filosofas Danielis Dennettas iš Tuftso universiteto (Masačusetsas) atmeta idėją, kad mūsų kognityvius gebėjimus lemia stebuklingos biologinės galios. „Nėra neįmanoma sukurti sąmoningo roboto. Į vieną tokį jūs dabar žiūrite“, – sako D. Dennettas. Jis turėjo omenyje tai, kad žmogaus smegenys yra sudėtingiausias mums žinomas darinys visatoje.

Tai yra kone didžiausias iššūkis dirbtinio intelekto entuziastams: nors žmogaus kūnas tam tikra prasme taip pat yra mašina, kol kas jis smarkiai lenkia dabartinių technologijų galimybes.

Vis tik gali būti, kad mes esame arčiau tikrojo dirbtinio intelekto, nei galvojame. Kai 1903 metais į orą pakilo brolių Orville‘o ir Wilburo Wrightų lėktuvas, skeptikai toliau ginčijosi, ar žmogus iš tiesų skrenda – šis argumentas ilgainiui buvo užmirštas. Tas pat gali nutikti ir su dirbtiniu intelektu. Anot P. Hayeso, galima sakyti, kad Turingo testas jau įveiktas. Jei kam nors 1950-aisiais būtų suteikta galimybė pasišnekėti su „Siri“, jie galvotų, kad šneka su žmogumi. „Neįmanoma, kad jie galvotų, jog tai yra mašina, nes 1950-aisiais jokia mašina negalėjo padaryti nieko panašaus. Taigi aš manau, kad mes jau įveikėme Turingo testą, tiesiog to dar nežinome“, – sako P. Hayesas.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama