Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 18 d. 10:25
„CanSat“ konkurso finale geriausią palydovą sukonstravo KTU inžinerijos licėjaus komanda „SpaceDroneSat“
Gegužės 17 d. 20:23
Išmaniosios technologijos – probleminio interneto naudojimo iššūkiams spręsti
Gegužės 17 d. 17:39
„Apple“ pagaliau atnaujino primirštą produktų liniją: kuo nustebino naujieji „iPad“ ir kas nuliūdino gerbėjus?
Gegužės 17 d. 14:13
Išmontuota 40 proc. Ignalinos AE įrangos
Gegužės 17 d. 11:09
Neseniai kalbėjote su rusakalbiais „Google“ atstovais? Pasitikrinkite, ar neatidavėte savo duomenų sukčiams
Gegužės 17 d. 08:41
Populiarėjantis naujas socialinis tinklas sukėlė klausimų: imituoja jūsų draugus, renkami netikri „like“
Gegužės 16 d. 20:32
„Porsche“ kūrėjai plečia „Porsche Cayenne“ šeimą su galingiausiais jos modeliais
Gegužės 16 d. 17:39
„AGON by AOC“ plečia savo naująją žaidimų monitorių liniją G4
Gegužės 16 d. 14:20
Tyrimas: Kas ketvirtas suaugęs šalies gyventojas ieško, kaip nemokamai mokytis
Gegužės 16 d. 11:37
Apie grėsmes internete su vaikais kalbasi dar ne visi tėvai: ką aptarti tiesiog būtina?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Algoritmų valdomas pasaulis

Publikuota: 2012-01-12 07:27
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Verslas.in
Inf. šaltinis: Verslas.in

Straipsnyje pateiktoje nuotraukoje matote kalnynus, kurie nufotografuoti atokiame Argentinos krašte. Jis ypatingas tuo, kad atvaizduoja „Dow Jones“ akcijų biržos pokyčius. Tai menas, sukurtas kompiuteriu. Tai tik metafora. Bet ar tikrai? Ar gali būti, kad ateityje šį kraštovaizdį formuos ne tik gamta ir žmogus, bet ir dar kažkas?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Žemiau pateiktoje nuotraukoje matote kalnynus, kurie nufotografuoti atokiame Argentinos krašte. Jis ypatingas tuo, kad atvaizduoja „Dow Jones“ akcijų biržos pokyčius.

Jei pažiūrėsite įdėmiau pamatysite, jog ilgą laiką ekonomika augo, kaip ir yra atvaizduojama, o dešinėje nuotraukos pusėje matyti didžiulis skardis – finansų krizė.

Tai menas, sukurtas kompiuteriu. Tai tik metafora. Bet ar tikrai? Ar gali būti, kad ateityje šį kraštovaizdį formuos ne tik gamta ir žmogus, bet ir dar kažkas?

Algoritmų valdomas pasaulis

Algoritmų įtaka Volstrytui

Pakalbėkime apie algoritmus (nuoseklios matematikos veiksnių sekos) ir jų įtaką Volstrytui. Ar žinojote, kad didžiausiame pasaulio finansų centre dirba daugiau nei 2 tūkst. fizikų, kurie ir kuria algoritmus?

Poreikis algoritmams atsirado pastebėjus, kad dauguma institucinių prekeivių susiduria su tomis pačiomis problemomis: kokias akcijas pirkti? Kokiu metu? Kada parduoti? Šiuo metu netgi 70 proc. JAV akcijų biržos transakcijų atlieka algoritmai, t. y. kompiuteriai.

Šie kompiuteriai paima daugybę informacijos apie akcijų rinką, išanalizuoja aplinką milisekundžių greičiu ir priima atitinkamus sprendimus, kurie turėtų padidinti bendrovės, kuriai algoritmas ir priklauso, investicijų portfelio vertę.

Tokie patys algoritmai taikomi ir priimant sprendimus kitose sferose, tarkim, pensijos ar paskolos (hipotekos). Kaip vėliau pamatysite, šie algoritmai gali sukelti katastrofiškas pasėkmes, pavyzdžiui ekonominę krizę.

Algoritmų valdomas pasaulis
Algoritmas „Peilis“ (angl. The Knife) (bendrovės „Nanex“ nuosavybė)
Algoritmų valdomas pasaulis
Algoritmas „Karnavalas“ (angl. The Carnaval) (bendrovės „Nanex“ nuosavybė)
Algoritmų valdomas pasaulis
Algoritmas „Saulėlydis“ (angl. The Twilight) (bendrovės „Nanex“ nuosavybė)

Dažnai Volstryto investicinės bendrovės pačios neturi išteklių kurti tokius algoritmus, tad jų pasamdyti fizikai kartu su specialią programinę įrangą gaminančiomis bendrovėmis šį darbą atlieka už juos. Jų kuriami algoritmai kartais sudaro labai įdomią seką, iš kurios gimsta įvairūs pavadinimai (viršuje pavaizduoti keli Bostono bendrovės „Nanex“ sukurti algoritmai).

Algoritmų įtaka verslui

Tam tikra prasme investicinis bankas veikiantis Volstryje yra verslas, o algoritmų teikiamą naudą jiems jau supratome. Tačiau algoritmus galime pritaikyti ir kitose verslo šakose – ne tik finansų. Panagrinėkime keletą atvejų.

Geriausias pavyzdys yra elektroninės parduotuvės „Amazon“ rekomendacijų sistema. Bendrovės programuotojai sukūrė tokią sistemą, kuri pasiūlo jums aktualias knygas pagal tai, kokias pirkote. Tai sukrauna didžiulius turtus bendrovei.

Labai panašią sistemą sukūrė filmų nuomos internete bendrovė „Netflix“. Jos sukurta sistema vadinasi „Praktinis chaosas“ (angl. „Practical Chaos“). Jums siūlomi tokie filmai, kurie turėtų labiausiai patikti (įvertinant prieš tai žiūrėtus filmus). Viskas vyksta automatiškai, be žmogaus įsikišimo. Naujus filmus pasiūlo pati sistema.

Jeigu jau prakalbome apie filmus, tai pabandykite įsivaizduoti kokį puikų algoritmą Holivudui parašė programinės įrangos kūrėja „Epagogix“. Viskas ką reikia padaryti, tai įkelti savo būsimo filmo scenarijų ir programa jums išves vieną skaičių, kuris parodo, kokio pelno turėtų susilaukti jūsų scenarijus – 2 mln. dolerių, o gal 150 mln. dolerių?

Tamsioji algoritmų pusė

Tačiau nejaugi viskas taip gražu ir šviesu? Pagal mūsų iki šiol pateiktą medžiagą galima manyti, jog viskas ko reikia mums – tau surasti patikimus inžinierius, programuotojus ir sukurti tobulą sistemą, kuri ir nudirbs visą darbą.

Deja, algoritmai turi savo tamsiąją pusę. Tobulų algoritmų nėra, o tai reiškia, kad kartais įsivelia klaidos. Sudėtingas algoritmas yra gausybės mažesnių algoritmų visuma, tad dažnai šie algoritmai gali „sukonfliktuoti“ tarpusavyje.

2008-ųjų finansų krizę pradėjęs „Lehman Brothers“ bankas savo transakcijas taip pat grindė algoritmais. Deja, paskolų (hipotekų) galijimo algoritmas buvo parašytas neteisingai ir to pasekoje prasidėjo iki šiol trunkantis ekonominis sunkmetis.

Per pirmąsias penkias finansų krizės minutės akcijų rinkoje dingo 9 proc. pinigų. Niekas negali pasakyti kaip ir kur. Algoritmas pats negali to įvardyti, kaip ir žmogus, nes juk be jo priežiūros šie algoritmai veikia.

Tai didžiausia algoritmų problema – jį galima parašyti, bet perskaityti labai sunku. Algoritmų pasaulyje, kuris neišvengiamai suklestės per ateinančius dešimtmečius, žmogus negali paaiškinti dėl kokios klaidos nutinka tokie dalykai, kaip finansų krizės.

Bendrovės „Amazon“ sukurtas algoritmas taip pat nėra tobulas, nes jei būtų kitaip, knygos „Musės sukūrimas“ (angl. „The Making of Fly“) kaina nebūtų 23,6 mln. dolerių. Kaina nebuvo pataisyta iki tol, kol apie tai bendrovei nepranešė vienas vartotojas.

Vėlgi, apie klaidą pranešė žmogus – ne sistema, ne kompiuteris, ne algoritmas. Nors klaida buvo ištaisyta (žmogaus įsikišimo dėka), tačiau kaip ji atsirado – neaišku iki šiol.

Algoritmų valdomas pasaulis

Grįžkime prie Volstryto dar kartą. Viena svarbiausių algoritmo sėkmės savybių finansų rinkoje yra jos atlikimo greitis, kuris matuojamas mikrosekundžių tikslumu. Kad suprastume koks tai greitis, turime paminėti, jog pelės klavišo paspaudimas užima 500 tūkst. mikrosekundžių.

Internetas yra tam tikra paskirstymo sistema, kuri kiekviename mieste turi savo centrą, iš kur ir sklinda informacija. Niujorke tas centras yra „Carrier“ viešbutyje. Taigi, investicinės bendrovės įsikūrusios prie pat „Carrier“ savo transakcijas įvykdo keliomis mikrosekundėmis greičiau už bendroves, įsikūrusias toliau.

Algoritmų valdomas pasaulis

Tai reiškia, kad arčiau įsikūrusios bendrovės – „The Carnival“, „Boston Shuffler“, „Twilight“ – turi didžiulį konkurencinį pranašumą prieš toliau įsikūrusias bendroves – „Cherokee Nation“, „Marco Polo“, „Bluegrass“ ir kt.

Optinių kabelių tiesimo bendrovė „Spread Networks“ gavo užsakymą nutiesti kabelį nuo Čikagos iki Niujorko kiek įmanoma tiesesne linija, kad kelionė truktų keliomis milisekundėmis trumpiau, t. y. 13,3 milisekundžių.

Algoritmų valdomas pasaulis

Visai nesvarbu, kad norint įgyvendinti šį tikslą reikėjo dinamitu sprogdinti kalnus, iš naujo suformuoti JAV kraštovaizdį, teršti gamtą ir atlikti daugybę kitų neigiamų dalykų. Dėl ko? Dėl algoritmo. Viskas dėl tų kelių milisekundžių.

Bet juk didžiulių finansų rinkų esti ne tik už Atlanto, bet ir visame pasaulyje. Tad, tarkim, jei norite susilaukti sėkmės Londono finansų centre, privalote turėti kiek įmanoma daugiau serverių aplink šį miestą esančiuose interneto paskirstymo centruose.

Algoritmų valdomas pasaulis

Jei pažvelgsite įdėmiau, pamatysite, kad šiame pavyzdyje algoritmai taip pat turi įtakos gamtai. Kai kurie taškai išsidėstę vandenynų viduryje.. Nepatikėsite, tačiau ir ten investiciniai bankai stato platformas, kad pagreitintų transakcijų greitį. Keliomis milisekundėmis.

Tad grįžkime prie to paties klausimo, kurį iškėlėme straipsnio pradžioje – ar Argentinos kalnynai tikrai tėra metafora? Mūsų nuomone, ne. Tai realybė. Tai ateitis. Milijardus metų mūsų gamtą formavo pati gamta ir žmogus. Šiais laikais atsirado nauja evoliucijos jėga – algoritmai.


Verslas.in



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama