Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 7 d. 20:34
Naujokai automobilių rinkoje: ar jais galima pasitikėti?
Gegužės 7 d. 17:20
„Eurocash1“ pirmoji Lietuvoje pradėjo teikti išmaniųjų seifų paslaugą
Gegužės 7 d. 14:38
Kibernetinė sauga išmaniuose namuose: ko reikia, kad protingas namas būtų saugus?
Gegužės 7 d. 11:31
Verslas duomenis saugo vis akyliau: tobulėjantys duomenų centrai stebina savo galimybėmis
Gegužės 7 d. 08:30
Naujasis „CUPRA Leon“: patobulintas ir su galingiausia visų laikų modelio versija
Gegužės 6 d. 20:17
Kaip technologijų sektorius keičia darbo rinką Lietuvoje
Gegužės 6 d. 17:17
Tyrimas parodė: DI darbe sutaupo bent po 11 minučių per dieną
Gegužės 6 d. 14:39
Daugelis darbuotojų apie tai net nežino: jus ne tik filmuoja – seka ir kitais būdais
Gegužės 6 d. 11:16
Lietuviškuose elektroniniuose receptuose išrašytus vaistus jau galima įsigyti ir Latvijoje, Lenkijoje
Gegužės 6 d. 08:22
Dažnas slaptažodžių keitimas ne visada padeda: 7 eksperto patarimai, kaip apsaugoti savo duomenis
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Vandenilio technologijos mūsų namuose

Publikuota: 2010-06-25 07:03
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©KTU regioninis mokslo parkas, VšĮ
Inf. šaltinis: EŽIS

Vanduo, naudojamas kaip kuras. Prieš penkias dešimtis tokia idėja atrodė utopija, tačiau technologija, leidžianti iš vandens išgauti energiją, buvo išrasta dar 1839 m. Suradus būdus kaip saugiai sandėliuoti ir transportuoti vandenilį, mokslininkai ėmė intensyviau kurti praktinius kuro celių panaudojimo sprendimus.

 Rodyti komentarus (10)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Vanduo, naudojamas kaip kuras. Prieš penkias dešimtis tokia idėja atrodė utopija, tačiau technologija, leidžianti iš vandens išgauti energiją, buvo išrasta dar 1839 m.

Atlikdamas tyrimus, fizikas seras William Grove (Velsas) pastebėjo, jog vandens elektrolizės metu gautos dujos – vandenilis ir deguonis – grąžinamos atgal į elektrolizės celę gali generuoti elektros srovę. Visgi generuojama srovė buvo itin silpna, ir kuro celė liko laboratorijos „keistenybe“. Šimtmetį užmirštą išradimą patobulino anglų inžinierius Francis Bacon. Jis panaudojo katalizuotus elektrodus ir sukūrė pirmąjį praktiškai panaudojamą elementą. F. Bacon sukurtos kuro celės buvo naudojamos NASA misijose į kosmosą 1960-aisiais.

Tradiciniai elektros energijos generatoriai tarp pradinio energijos šaltinio ir galutinio produkto – elektros energijos – naudoja tarpinę mechaninę grandį (pvz., garo turbina). Kuro celė – tai judančių dalių neturintis įrenginys, kuris naudodamas vandenilį ir deguonį cheminę energiją paverčia elektra ir tuo pačiu atiduoda šilumą. Iš tiesų, vandenilis nėra energijos šaltinis – jis yra energijos nešėjas. Tai reiškia, jog jis gali būti išgaunamas iš iškastinio kuro (anglies, gamtinių dujų, naftos), branduolinės energijos ir iš atsinaujinančių energijos šaltinių (vėjo, vandens, saulės, biomasės). Gamtoje vandenilis randamas junginiuose su kitais elementais. Pavyzdžiui, vandenyje vandenilis yra susijungęs su deguonimi.

Ilgą laiką kuro celių technologijų vystymą ribojo vandenilio sandėliavimo problema. Normaliomis sąlygomis vandenilis yra bespalvės, bekvapės, ypatingai degios (degančios nematoma liepsna) dujos. Suradus būdus kaip saugiai sandėliuoti ir transportuoti vandenilį, mokslininkai ėmė intensyviau kurti praktinius kuro celių panaudojimo sprendimus. Kuro celės gali aprūpinti elektros energija praktiškai bet kokį prietaisą ar įrenginį – nuo mobilaus telefono iki gamyklos. Individualios celės potencialas (įtampa) yra 0,7 V, kuri yra per maža techninėms reikmėms tenkinti. Norint išgauti didesnę įtampą, į bendrą sistemą turi būti sujungtos kelios celės. Energijos tiekimui namų ūkio poreikiams kuro celės sujungiamos maždaug į 60–80 celių sistemą. Skirtingai nei įprastas elementas, kuro celės neišsikrauna – jos veikia tol, kol tiekiamas kuras. Šiuo metu kuro celių ir vandenilio technologijų tyrimų objektas yra automobiliai, namai ir nešiojami elektros prietaisai.

Kuro celė
Kuro celė. / „YouTube“ nuotr.

2001 m. „Honda“ savo laboratorijoje Kalifornijoje (JAV) įrengė eksperimentinę saulės energija palaikomą vandenilio degalinę, 2005 m. išnuomojo pirmąjį vandeniliu varomą automobilį, o 2008 m. „Honda FCX Clarity“ tapo pirmuoju pramoniniu būdu gaminamu automobiliu, naudojančiu kuro celių technologiją.

Šiuo metu Kalifornijos, Japonijos ir ES (ypač Vokietijos) keliuose galima pamatyti ne vieną vandeniliu varomą automobilį.

Kita svarbi kuro celių panaudojimo sritis – decentralizuota elektros energijos ir šilumos gamyba pastatuose. Name esantis indaplovės dydžio įrenginys naudoja esamą kurą (dažniausiai gamtines dujas) ir pagal vartotojo poreikius gamina elektrą bei šilumą. Elektros perteklius parduodamas į bendrą tinklą, o esant energijos trūkumui piko metu – perkamas iš tinklo. Proceso metu išskiriama šiluma naudojama patalpoms ar vandeniui šildyti. Tokia sistema nuo 2007 m. sėkmingai išbandoma Japonijoje: vyriausybė kuro celių vystymui planuoja kasmet skirti po 310 mln. JAV dolerių ir pasiekti, jog 2020 m. kuro celės veiktų 10 mln. Japonijos namų ūkių.

Europoje taip pat ruošiamasi kuro celių šildytuvų atėjimui į rinką. Kol šios srities ekspertai – „Viessmann“, „EWE AG Oldenburg“, „PowerPlus Technologies GmbH“ (EcoPower) ir kt. tobulina technologijas ir kuria kuro celių šildytuvus, įgyvendinamos ir darbo rinkos parengimo iniciatyvos.

„ZuHause“ (vok. k. namuose) iniciatyva, kurią iš dalies finansuoja Europos Komisijos Leonardo da Vinči programa, tarptautinio bendradarbiavimo dėka numato įgyvendinti tris projektus. Planuojamas „ZuHause“ iniciatyvos rezultatas – mokymo medžiaga, skirta kuro celių šildytuvų aptarnavimo ir techninės priežiūros specialistams. Pirmojo projekto (2005 – 2007 m.) metu buvo parengta mokymo medžiaga „Pagrindai“, skirta teorijos įsisavinimui. Šiame „ZuHause“ modulyje pristatomi kuro celių šildytuvų veikimo principai, švarios vandenilio technologijos reikšmė aplinkos apsaugos kontekste, taikymo sritys, energetinė situacija ir prognozės pasaulio mastu. Antrojo, šiuo metu įgyvendinamo projekto (2008 - 2010 m.) metu rengiamas pereinamasis modulis, skirtas išmokyti teorines žinias taikyti praktikoje. Trečiasis mokymo modulis bus tiesiogiai susijęs su kuro celių šildytuvų aptarnavimu ir technine priežiūra.

Neabejotinai iškyla klausimas, kodėl gyventojai turėtų būti suinteresuoti investuoti į šią brangią technologiją? Kuro celių sėkmę rinkoje garantuoja (1) didesnis energijos gamybos efektyvumas, (2) augantis energijos vartojimas ir senkantys iškastinio kuro ištekliai, (3) didėjantis dėmesys kovai su globaliniu atšilimu.

Energijos gamybos efektyvumas yra sunaudotų pirminių energijos šaltinių ir gautos naudingos energijos santykis. Kadangi išgaunama energija visada yra mažesnė už panaudotą jai išgauti, energijos virsmo proceso efektyvumas visada bus mažesnis nei 100 %. Daugiapakopėje virsmo grandinėje, nepakanka vertinti pavienių grandinės elementų efektyvumą – visos energijos virsmo grandinės efektyvumas yra pavienių elementų efektyvumo sandauga. Pavyzdžiui, lemputės naudojamos energijos efektyvumas būtų lygus: η katilinė * η tinklas * η transformatorinė = η viso (0,35 * 0,85 * 0,08 = 0,023). Tai reiškia, jog elektros lemputė nepanaudoja daugiau kaip 97% pradinės energijos, reikalingos jos funkcionavimui. Daugumoje ES šalių beveik 60 % pradinės energijos tampa nuostoliais. Globalinėje energijos sistemoje šis rodiklis yra dar didesnis, kadangi naudojamų technologijų efektyvumas yra žemesnis. Manoma, jog globaliu mastu tik 20–25 % pirminės energijos tampa naudinga energija.

Kuro celių šildymo sistemų santykinis veikimo efektyvumas yra aukštas ir išlieka pastovus kintant apkrovai. Dažniausiai maksimalus įprastinės elektros sistemos efektyvumas siekia 30–50 %; kuro celėje galima pasiekti 70–80 % efektyvumą, o tiesioginėje metanolio kuro celėje galima pasiekti beveik 100 % efektyvumą. Kuro celių šildytuvų generuojamos elektros ir šilumos efektyvumas yra didesnis ir dėl to, jog energija gaminama vietoje ir išvengiama transportavimo nuostolių.

Nepaisant to, jog vandenilio technologijos pasižymi daugybe privalumų, jų atėjimas į plačią rinką vis dar yra ribotas. Nors Vokietijoje planuojama, jog kuro celių šildytuvai gyventojų namuose pasirodys jau 2015 m., Lietuvoje tam trūksta įstatyminės bazės, infrastruktūros, finansavimo schemų, techninio aptarnavimo specialistų rengėjų, atitinkamo vartotojų sąmoningumo ir pasirengimo naudoti naujas technologijas. Atitinkamų pokyčių šiose srityse siekiama per Lietuvos nacionalinės vandenilio ir kuro elementų technologijų platformos veiklą, Lietuvos energetikos instituto ir Lietuvos universitetų mokslininkų vykdomus projektus, įvairias tarptautines švietimo ir ugdymo iniciatyvas kaip, pvz., „ZuHause“. Š.m. rugsėjo 14 d. Kaune, VšĮ Kauno regioninis inovacijų centras organizuoja konferenciją vandenilio technologijų tema. Konferencijoje bus pristatomi teisiniai ir strateginiai vandenilio ekonomikos Lietuvoje aspektai, demonstruojami naujausi tarptautinių mokslinių tyrimų pasiekimai, analizuojamos kuro celių panaudojimo namų ūkiuose perspektyvos ir kt.

Jums įdomu kaip veikia kuro celė? Tai pamatysite šiame filmuke:


Projektas „Erdvė Žinių ir Inovacijų Sklaidai“



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama