Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Artėja „Mėnulio dešimtmetis“: pirmoji bazė – Pietų ašigalyje

Publikuota: 2008-01-23 07:39
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Jau daugelį metų svarbiausiu kosminių skrydžių tikslu laikomas Marsas, tačiau artimiausias dešimtmetis turėtų tapti Mėnulio laikotarpiu, teigia dienraštis. Vis daugiau mokslininkų kolektyvų, daugiausia JAV, o taip pat ir kitose šalyse, darbuojasi siekdami įveikti pilotuojamo skrydžio į Mėnulį, kuris, kaip pažadėjo JAV prezidentas George‘as Bushas, įvyks 2020 metais, sunkumus.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Specialistai nagrinėja, ar galima gyventi Mėnulyje ir naudotis jo ištekliais, rašo Ispanijos dienraštis „El Pais“.

Jau daugelį metų svarbiausiu kosminių skrydžių tikslu laikomas Marsas, tačiau artimiausias dešimtmetis turėtų tapti Mėnulio laikotarpiu, teigia dienraštis. Vis daugiau mokslininkų kolektyvų, daugiausia JAV, o taip pat ir kitose šalyse, darbuojasi siekdami įveikti pilotuojamo skrydžio į Mėnulį, kuris, kaip pažadėjo JAV prezidentas George‘as Bushas, įvyks 2020 metais, sunkumus. Specialistų manymu artimiausiais metais sukurti Mėnulyje pusiau nuolatinai veikiančią bazę – įgyvendinamas, bent jau techniškai, tikslas, tačiau tai anaiptol dar nereiškia, kad visos likusios problemos jau išspręstos.

„Pastatyti bazę Mėnulyje iki 2020 metų iš tikrųjų įmanoma, – dienraščiui tvirtino Italijos D‘Anuncijo universiteto planetologas Goro Komatsu. – Terminas priklauso nuo politinių JAV, Europos, Rusijos ir Japonijos, arba Kinijos, o gal ir Indijos sprendimų, kurie gali pakeisti Mėnulio įsisavinimo programą. Jei kalbėtume apie technines galimybes – tai jos, be abejo, yra.“ Jo kolega Ignasijus Casanova iš Katalonijos Politechnikos universiteto taip pat mano, kad „pagrindinė būtinų technologijų dalis jau sukurta“, rašo „El Pais“.

Sutinkamai su NASA Globaliąja kosmoso tyrimų programa Mėnulis – ne šiaip treniruotė skrendant į Marsą, bet ir logiškas Žemės ekonomikos plėtros tęsinys. Madrido Complutense universiteto geologas Rosario Lunaras mano, kad tolimesnė jos raida verčia ilgalaikėje perspektyvoje išnaudoti „artimiausios Žemei kosminės erdvės“ resursus. Vienas iš galimų pavyzdžių – helio-3 dujos. Tūkstančius tonų šių dujų galima būtų išgauti Mėnulyje, o pargabenus į Žemę naudoti kaip kurą hipotetiniams termobranduoliniams reaktoriams. „Mėnulyje esančių helio-3 atsargų pakaktų, kad Žemė apsirūpintų elektros energija daugiau nei 1000 metų“, – aiškina Lunaras.

Tačiau šiuo požiūriu dar daug ką reikia padaryti, pastebi dienraštis. Pirma, reikia grįžti į Mėnulį (paskutinysis pilotuojamas skrydis įvyko 1972 metais). NASA planuoja nuo 2020-ųjų pradėti rengti po savaitę truksiančias pilotuojamas ekspedicijas į Mėnulį, kuriose dalyvautų po 4 įgulos narius. Kai bus parengtos energijos tiekimo sistemos, transporto priemonės ir gyvenamieji moduliai, ekspedicijų trukmė bus pratęsta iki 6 mėnesių. Galutinis tikslas, NASA specialistų teigimu – „išmokti naudoti natūralius Mėnulio resursus bazės poreikiams užtikrinti“. Tiekimai iš Žemės kainuos brangiai. Deguonis, vanduo, energija (jos gamybą apsunkina tai, kad naktis Mėnulyje trunka dvi žemiškas savaites), statybinės medžiagos, maistas... Ateityje visu tuo turės aprūpinti patsai Mėnulis.

Tačiau pati didžiausia problema – kaip apsaugoti astronautus nuo stiprios radiacijos Mėnulio paviršiuje, rašo „El Pais“. Ją stengiasi išspręsti I. Casanovos grupė, sukūrusi radiacijos ir materijos sąveikos modelį. Jo padedami mokslininkai apskaičiavo, kokią radiacijos dozę gautų astronautas per tam tikrą švitinimo periodą. Jie padarė išvadą, kad „yra absoliučiai būtina perspėjimo apie išsiveržimus Saulėje sistema“ – tai reiškiniai, kurių metu Saulė skleidžia stipresnę radiaciją.

Be to, I. Casanova nagrinėja Europos kosminės agentūros (ESA) zondo „Smart 1“ duomenis, siekdamas išsiaiškinti, kokių resursų yra Mėnulyje ir būtent kuriose jo vietose. Dar viena tyrimų kryptis – statybinių medžiagų gamyba iš vadinamojo Mėnulio stiklo – junginio, aptinkamo tik šiame Žemės palydove. Abi minėtosios tyrimų kryptys tokios pat svarbios ruošiantis bazės statybai, kaip ir lengvų medžiagų, saugančių nuo radiacijos, kūrimas, bei itin žemoms temperatūroms atsparių robotų gamyba. Temperatūra Mėnulio paviršiuje gali pakilti iki +100 laipsnių pagal Celsijų ir nukristi iki 150 laipsnių šalčio, rašo „El Pais“.

Temperatūros svyravimai ir Mėnulio nakties trukmė – svarbiausi veiksniai priimant sprendimą, kurioje Mėnulio vietoje statyti bazę. Tai neabejotinai bus Pietų ašigalis, teigia dienraštis. Ašigaliuose temperatūros svyravimai ne tokie dideli. Praėjusių metų spalį vykusioje naujausioje Mėnulio įsisavinimo tarptautinės darbo grupės konferencijoje buvo išklausytas pranešimas apie atradimą, padarytą remiantis zondo „Smart 1“ duomenimis. Pasirodo, Pietų ašigalyje, šalia Shackletono kraterio, yra vieta, kuri būna nuolat apšviesta visos Mėnulio vasaros metu. Tai labai naudingas atradimas norint apsirūpinti saulės energija, tačiau kai kurie ekspertai, pavyzdžiui, Wolfgangas Seboldtas iš Vokietijos kosminės agentūros, mano, kad ilgalaikėms misijoms Mėnulyje (ir jų transporto poreikiams užtikrinti) prireiks branduolinių reaktorių, rašo „El Pais“.

Prielaida apie kai kuriuose ašigalių regionų krateriuose galimai esantį sušalusį vandenį, kuri prieš kelerius metus buvo padaryta remiantis zondų duomenims, yra gerokai miglotesnė. Žemės radarai rodo, kad vandens ten ko gero nėra, todėl jį teks gamintis iš Mėnulio grunte esančio vandenilio ir deguonies, pastebi dienraštis. Kol kas nežinoma, kiek daug vandenilio jame yra, tačiau 40 proc. Mėnulio regolito sudaro deguonis. Jo išgavimo procedūra jau keletą dešimtmečių sėkmingai vykdoma laboratorinėmis sąlygomis, pasakoja tokius tyrimus vykdantis W. Seboldtas. Tačiau, pasak jo, būtinos apimtys – 50 – 100 tonų per metus – vis dar nėra pasiektos. Toks deguonis gali būti naudojamas ir kuro gamybai. Specialistų teigimu šiuo metu kuriami keli tokie metodai, tačiau, pasak G. Komatsu, kol kas neapsispręsta, kurį iš jų naudoti.

Kai dėl gyvenamųjų patalpų, gali būti, kad joms bus panaudotos pripučiamos konstrukcijos, lengvos ir paprastai išsiskleidžiančios, kurios bus statomos po regolitu, kad būtų apsaugotos nuo radiacijos. Šiemet NASA amerikiečių bazėje Antarktidoje išbandys tokią pripučiamą konstrukciją.

Artimiausiais metais reikės apdoroti dar daug duomenų, gautų iš Mėnulio orbita skriejančių palydovų – Japonijos „Selene“, Kinijos „Change“ ir tų, kurie netrukus ją pasieks – Indijos (kartu su ESA) „Chandrayaan-1“ (balandį) ir NASA „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (spalį). Šie palydovai padės parinkti optimalią vietą būsimai bazei. O 2009 m. planuojamas paleisti JAV palydovas „Lunar Crater Observation and Sensing Satellite“ be kita ko ieškos vandens pietiniame Mėnulio ašigalyje, rašo „El Pais“.


Balsas.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama