Elektronika.lt
 2024 m. birželio 17 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Birželio 16 d. 17:31
Ištestavo 50 elektromobilių modelių: išaiškėjo efektyviausi
Birželio 16 d. 13:18
Sunkvežimiai bus reitinguojami saugumo bandymuose
Birželio 16 d. 09:31
Informacinių sistemų KVR ir KPEPIS konsolidavimo ir modernizavimo projektas: susitikimai su tikslinėmis projekto auditorijomis
Birželio 15 d. 17:24
Nauja „Windows 11“ funkcija kaitina aistras: gali atskleisti net slapčiausias vartotojo paslaptis
Birželio 15 d. 13:41
Gudriausi sukčių metodai stebina: įkliūva net atsargiausi
Birželio 15 d. 09:15
Naujasis „Mercedes-Benz Sprinter“: universalus darbštuolis
Birželio 14 d. 20:16
Internete galima rasti net ir jūsų adresą: kaip ištrinti savo asmeninius duomenis iš „Google“ paieškos rezultatų?
Birželio 14 d. 18:15
Aukštųjų technologijų specialistai iš užsienio renkasi Vilnių: vertina karjeros galimybes bei darbo ir laisvalaikio balansą
Birželio 14 d. 16:52
Komerciniai automobiliai tampa vis patogesni vairuotojams, o kaip keleiviams?
Birželio 14 d. 14:29
„ChatGPT“ naudojimas darbe: darbuotojų produktyvumo įrankis ar papildomos rizikos darbdaviui šaltinis?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
BeamNG Mods
BeamNG Cars,
BeamNG Trucks,
BeamNG Maps
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Karjera IT sektoriuje: ekspertas paaiškina, kuo skiriasi programuotojų lygiai

Publikuota: 2024-05-24 14:14
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Kiekvienai organizacijai svarbu yra įgyvendinti savo verslo tikslus, ir tam reikalingi tinkamai parinkti darbuotojai. Tai liečia ir technologijų įmones, kurių pagrindą sudaro įvairių lygių programuotojai. Lietuvos rinkoje susiformavus didžiuliam programuotojų poreikiui, atsiranda ir su tuo susijusių iššūkių, vienas kurių – tinkamai sustyguoti specialistų komandas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kiekvienai organizacijai svarbu yra įgyvendinti savo verslo tikslus, ir tam reikalingi tinkamai parinkti darbuotojai. Tai liečia ir technologijų įmones, kurių pagrindą sudaro įvairių lygių programuotojai. Lietuvos rinkoje susiformavus didžiuliam programuotojų poreikiui, atsiranda ir su tuo susijusių iššūkių, vienas kurių – tinkamai sustyguoti specialistų komandas, rašoma „Omnisend“ pranešime žiniasklaidai.

Karjera IT sektoriuje: ekspertas paaiškina, kuo skiriasi programuotojų lygiai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Įmonei formuojant veiklos strategiją ir ją įgyvendinant, taip pat veikiant aktyvios konkurencijos sąlygomis, efektyviausiai dirbama tuomet, kai komanda – nuo mažiau patirties turinčių programuotojų iki ilgamečių specialistų – yra tinkamai sustyguota. Tai reiškia, kad konkretūs specialistai atlieka jų kompetencijas atitinkančias roles, pavyzdžiui, jaunesniajam programuotojui priskiriant mažiau sudėtingus darbus. Tuo metu vyresnieji programuotojai imasi kompleksiškesnių užduočių. Tam reikia išmanyti atitinkamų pareigybių skirtumus“, – sako „Omnisend“ inžinerijos skyriaus vadovas Šarūnas Žukas.

„Junior“, „Mid“ ir „Senior“: kas ir už ką atsakingas?

Kaip paaiškina Š. Žukas, „junior“, arba jaunesnysis, programuotojas jau geba spręsti labai paprastas, mažo kompleksiškumo problemas, taip pat mokosi, kaip spręsti sudėtingesnes programavimo problemas.

„Pagrindinis pradedančiojo programuotojo uždavinys – mokytis, ir tam jis turi skirti kuo daugiau dėmesio. Kuo daugiau informacijos jis susiurbs į save, tuo jam bus lengviau augti ir tobulėti. Įmonė jauną specialistą suvokia kaip investiciją, kuri turi augti, kad vėliau neštų naudą. Kito kelio nėra – nebent pradedantysis programuotojas nesimoko, tad karjeros kelionė gali baigtis itin greitai“, – sako ekspertas.

Tuo metu aukštesnę poziciją užimantis vidurio lygio, arba „mid“, programuotojas geba ne tik spręsti sudėtingesnes problemas, bet ir tai daryti savarankiškai. Be to, pasak „Omnisend“ atstovo, tokiam specialistui jau tenka ir didesnė atsakomybė, pavyzdžiui, deleguoti užduotis jaunesniesiems programuotojams.

„Čia jau svarbiomis tampa ne tik profesinės, bet ir asmeninės savybės: tarpasmeninė komunikacija, bendradarbiavimas, lyderystė ir kt. Šioje pozicijoje esantis žmogus, pavyzdžiui, turi gebėti spręsti tarpkomandines užduotis, aiškiai, laiku iškomunikuoti technines problemas ir dar daugiau“, – teigia Š. Žukas.

Tačiau vyresnieji, arba „senior“, programuotojai išsiskiria itin aukštu atsakomybės lygiu, kuris pasiekiamas dėl ryškių asmeninių savybių ir sukauptos profesinės patirties. „Omnisend“ atstovo teigimu, aukščiausiame lygmenyje esantys programuotojai geba ne tik visiškai patys išspręsti jiems tenkančias užduotis, bet ir imasi iniciatyvos spręsti organizacijos iššūkius.

„Vis dėlto, yra tam tikras segmentas, į kurį patenka siauroje, specifinėje srityje besispecializuojantys vyresnieji programuotojai. Jų įgūdžiai – itin išskirtiniai, jie labiau susitelkia į vieną kurią sritį, tapdami tos srities ekspertais“, – paaiškina bendrovės inžinerijos skyriaus vadovas.

Didelė atsakomybė – ir vadovui

Nors programuotojams, taip pat ir kitų sričių specialistams pagrindiniu patirties šaltiniu yra tiesioginis darbas, itin didelė profesinio ugdymo atsakomybė tenka ir tiesioginiam vadovui. Pasak „Omnisend“ atstovo, vadovas turi užtikrinti, kad pavaldiniui suteikiamas grįžtamasis ryšys ne tik būtų savalaikis, bet ir suprantamas, visapusiškas bei skatinantis imtis tolimesnių veiksmų tobulėjimo link.

„Tiek vadovo, tiek ir komandos dėmesys yra ypač svarbus tiek jaunesniesiems programuotojams, tiek ir visiems specialistams apskritai. Kitu atveju, jie, įmesti į greitai besikeičiančią verslo aplinką, turėtų patys „išplaukti“, o tai nėra tvaru. Be to, specialistai, pasitelkus tinkamą pagalbą, gali kur kas sparčiau ir tikslingiau kopti karjeros laiptais“, – teigia Š. Žukas.

Jis paaiškina, kad tiesioginis vadovas ne tik turi, bet ir privalo rūpintis savo darbuotojų ugdymu, aiškiai įvardijant tobulėjimo kryptį – ypač, kai kalbama apie perėjimą į aukštesnę poziciją.

„Jei auginame jaunesnįjį programuotoją, tikėtina, jo karjeros fokusas bus į techninių dalykų ir problemų sprendimo įgūdžių ugdymą. Palaipsniui jam duodame vis sunkesnes užduotis, ir jei pastebime aiškų progresą, aiškius rezultatus, klausimų, ar šį žmogų jau galime paaukštinti iki vidurio lygio programuotojo, nebelieka“, – tikina „Omnisend“ ekspertas.

Tiesiausias kelias į karjerą – kantrybė

Nors tiesioginiam vadovui tenka didžiulė atsakomybė už savo kuruojamus specialistus, būtent nuo jų asmeninių pastangų priklauso karjeros kelias. Anot Š. Žuko, ypač pradedantiesiems programuotojams pravartu tinkamai įsivertinti savo galimybes ir suvokti, kad prireiks ne vienerių metų norint pasiekti vyresniojo specialisto poziciją.

„Sunku suniveliuoti visą rinką į vieną laiko tiesę, tačiau galima paskaičiuoti, kad jaunesniojo programuotojo pozicijoje normalu praleisti apie dvejus metus, kartais – ir daugiau. Nuo trečiųjų iki penktųjų metų, rodant iniciatyvą, mokantis ir tobulėjant, specialistas užima vidurio lygio programuotojo poziciją. Jau po penktųjų metų galima tikėtis pereiti į vyresniuosius programuotojus. Vis dėlto, ne laikas, o įgūdžiai ir įgyta patirtis nulemia, kuriame lygyje yra specialistas“, – skaičiuoja „Omnisend“ inžinerijos skyriaus vadovas Š. Žukas.

Pašnekovo teigimu, nereikėtų pernelyg pergyventi, kad kelias iki vyresniojo programuotojo pozicijos gali atrodyti ilgas. „Per visus tuos metus teks pergyventi pačių įvairiausių situacijų, išspręsti galybę uždavinių, gal net patirti ir asmeniškai išgyventi vieną kitą profesinę dramą. Tačiau buvimas tokioje „sriuboje“, ypač jei jojeesi ne vienas, sustiprina ir užaugina tiek profesiškai, tiek ir asmeniškai.“




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama