Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 10 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 9 d. 20:25
Naujojo „Volkswagen California“ kemperio premjera – dabar galima rinktis ir iš tinklo įkraunamą hibridą
Gegužės 9 d. 17:38
Ekspertas apie naują dirbtinio intelekto įstatymą: laiku neįvertinus rizikų – grės baudos
Gegužės 9 d. 14:29
Pristatytas „Tinder“ programėlės pokytis leis išvengti ir ypač pavojingų situacijų
Gegužės 9 d. 11:25
Kokia elektrikų ateitis?
Gegužės 9 d. 08:38
Naujausias sukčių įrankis – „FraudGPT“: kaip apsisaugoti
Gegužės 8 d. 20:29
Trys „iPhone“ ir „iPad“ aplikacijų valdymo patarimai
Gegužės 8 d. 17:23
VU mokslininkų tyrimas: kas antras tėvas sukuria vaikui socialinių tinklų paskyras
Gegužės 8 d. 14:25
Ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?
Gegužės 8 d. 11:20
Profesorius Peeter Ross iš Estijos: medicinos studentams trūksta specifinių IT žinių
Gegužės 8 d. 08:11
Lauko šildytuvų privalumai ir naudojimo galimybės
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

6 didžiausi dirbtinio intelekto proveržiai medicinos srityje 2023 m.

Publikuota: 2024-01-02 08:26
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jei praėjusiais metais jums buvo suteiktos medicininės paslaugos, didelė tikimybė, kad teko susidurti su dirbtiniu intelektu. 2023-ieji metai, kurie laikomi lūžio metais dirbtinio intelekto srityje, atnešė daugybę naujų ir patobulintų technologinių priemonių, kurių daugelis turėjo įtakos sveikatos ir sveikatingumo sričiai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jei praėjusiais metais jums buvo suteiktos medicininės paslaugos, didelė tikimybė, kad teko susidurti su dirbtiniu intelektu. 2023-ieji metai, kurie laikomi lūžio metais dirbtinio intelekto srityje, atnešė daugybę naujų ir patobulintų technologinių priemonių, kurių daugelis turėjo įtakos sveikatos ir sveikatingumo sričiai, skelbia foxnews.com.

6 didžiausi dirbtinio intelekto proveržiai medicinos srityje 2023 m.
Asociatyvi DI sugeneruota „Pixabay“ nuotr.

„2023-ieji buvo kertiniai metai dirbtinio intelekto sveikatos priežiūros srityje, nes juose buvo pasiekta revoliucinių pasiekimų, pakeitusių medicinos praktiką ir atvėrusių kelią ateičiai, kurioje sveikatos priežiūra bus labiau individualizuota, efektyvesnė ir prieinamesnė“, – „Fox News Digital“ sakė Harvey Castro dirbtinio intelekto sveikatos priežiūros srityje sertifikuotas JAV skubiosios medicinos gydytojas ir nacionalinis pranešėjas, kalbantis apie dirbtinį intelektą sveikatos priežiūros srityje.

H. Castro ir kiti dirbtinio intelekto ekspertai kalbėjo apie kai kuriuos gydytojams ir pacientams svarbiausius šių metų pasiekimus.

Toliau pateikiame šešias svarbiausias jų paminėtas naujoves.

1. ChatGPT ir kitas generatyvinis dirbtinis intelektas

Nepaisant to, kad nėra oficialios reguliavimo sistemos, reglamentuojančios jo naudojimą, generatyvinį dirbtinį intelektą plačiai išbando medikai, pažymėjo Johnso Hopkinso Carey verslo mokyklos (Baltimorėje, Merilando valstijoje) operacijų vadybos ir verslo analitikos profesorius dr. Tinglongas Dai.

„ChatGPT tebėra geriausiai žinomas ir plačiausiai naudojamas generatyvinis dirbtinio intelekto įrankis tarp sveikatos priežiūros specialistų įvairiose veiklose, kuriomis siekiama sumažinti dokumentacijos naštą ir leisti gydytojams sutelkti dėmesį į pagrindinę veiklą“, – „Fox News Digital“ sakė T.Dai.

„Johnso Hopkinso universitete vykdomi keli mokslinių tyrimų projektai, kuriuose tiriamos generatyvinio dirbtinio intelekto panaudojimo galimybės siekiant sumažinti gydytojų perdegimą dėl elektroninių medicininių įrašų“, – pažymėjo jis.

2022 m. lapkritį išleista „OpenAI“, „ChatGPT“ į sveikatos apsaugos sceną įsiveržė 2023 m.

Didelės apimties kalbos modelis daro įtaką viskam – nuo to, kaip pacientai gauna medicinines konsultacijas, iki to, kaip gydytojai bendrauja ir tvarko įrašus.

„ChatGPT sukėlė revoliuciją bendravime sveikatos priežiūros srityje, suteikdama įrankius, skirtus personalizuotiems gydymo planams ir nuotoliniam pacientų dalyvavimui“, – sakė H.Castro.

„Pavyzdžiui, ji buvo naudojama kuriant interaktyvią pacientų švietimo medžiagą, kuri pagerina supratimą ir atitiktį reikalavimams.“

Tačiau dirbtinio intelekto pokalbių robotas taip pat sulaukė tam tikro skepticizmo, nes kartais buvo nustatyta, kad jo atsakymai nėra tikslūs ir išsamūs.

„Žmogaus priežiūra išlieka būtina, užtikrinant, kad tokios dirbtinio intelekto priemonės kaip „ChatGPT“ būtų naudojamos kaip papildymas, o ne kaip profesionalaus medicininio sprendimo pakaitalas“, – pridūrė H.Castro.

2. Ligų nustatymas iš tinklainės vaizdų

Šių metų rugsėjį Londono universitetinio koledžo tyrėjų komanda paskelbė apie „novatorišką“ dirbtinio intelekto modelį, skirtą ligoms aptikti naudojant tinklainės vaizdus; rezultatai buvo paskelbti žurnale „Nature“.

„Šis modelis, sukurtas taikant savaiminį mokymąsi iš 1,6 mln. neženklintų tinklainės vaizdų, puikiai diagnozuoja ir prognozuoja tiek akių ligas, tiek sisteminius sutrikimus, tokius kaip širdies nepakankamumas ir miokardo infarktas“, – „Fox News Digital“ sakė T.Dai.

Šis modelis, pavadintas „RETFound“, žymi „reikšmingą pažangą medicininio dirbtinio intelekto srityje, suteikdamas efektyvesnį požiūrį į ligų nustatymą taikant pamatinį modelį“, pridūrė T.Dai.

3. Medicinos produktyvumo didinimas

Dar vienas AI atradimas – JAV, Jungtinės Karalystės ir Bangladešo tyrimas pateikė pirmuosius realius įrodymus, kad autonominis AI gali pagerinti medicinos produktyvumą, pažymėjo T.Dai.

Tyrimas, publikuotas „Nature“, parodė, kad 40 proc. padidėjo klinikinis produktyvumas diagnozuojant diabetu sergančių pacientų tinklainės ligas.

Tai buvo pasiekta naudojant FDA patvirtintą dirbtinio intelekto prietaisą, kuriuo pacientai buvo tikrinami atvykę į ligoninę.

„AI prietaisas leidžia gydytojams sutelkti dėmesį į sudėtingiausius pacientus“, – sakė T.Dai. „Pakoregavus pagal sudėtingumą, produktyvumas padidėjo 265 proc.“

4. Vaizdinė pagalba

„DALL-E 3“ yra dirbtiniu intelektu pagrįstas vaizdų generavimo modelis, kurį 2021 m. sausio mėn. iš pradžių pristatė „OpenAI“.

Kaip jį apibūdina „OpenAI“, „DALL-E 3 priima tekstinę užklausą kaip įvestį ir generuoja naują vaizdą kaip išvestį“.

Kalbant apie sveikatos sritį, H.Castro nurodė, kad „DALL-E3“ gali sukurti tikslias medicinines iliustracijas iš tekstinių aprašymų.

„Tai labai praverčia medicinos mokyme, nes suteikia vaizdinę pagalbą sudėtingoms medicininėms būklėms ir procedūroms“, – sakė jis „Fox News Digital“.

Taip pat buvo padaryta pažanga dirbtinio intelekto valdomų medicininių vaizdų kūrimo srityje, pavyzdžiui, patobulinta magnetinio rezonanso technologija, kuri leido pagreitinti skenavimo laiką, padidinti vaizdo skiriamąją gebą ir sumažinti radiacijos poveikį, o tai gerokai pagerino diagnostikos tikslumą, pridūrė H.Castro.

5. Spartesni vėžio tyrimai

Kalifornijoje veikiančios tiksliosios medicinos bendrovės „ArteraAI“ generalinis direktorius ir vienas iš įkūrėjų Andre Esteva apibūdino vėžio tyrimus kaip „derlingą dirvą dirbtiniam intelektui“.

„Naudojame jį, kad rastume paslėptus dėsningumus duomenyse, personalizuotume sprendimus dėl gydymo ir padėtume numatyti gydymo naudą“, – sakė jis „Fox News Digital“.

„Esteva“ pažymėjo, kad dirbtinis intelektas padeda pagreitinti klinikinius tyrimus ir atveria duris naujoms galimybėms sveikatos priežiūros srityje.

„Įsivaizduokite, kad dirbtinis intelektas sukuria vėžio gydymą, pritaikytą jūsų unikaliam genomui – galimybės yra neribotos.“

6. Dirbtinio intelekto medicinos prietaisai

T.Dai iš Johnso Hopkinso universiteto pažymėjo, kad dirbtiniu intelektu pagrįsti medicinos prietaisai ir toliau išlieka stiprūs.

Iki 2023 m. liepos mėn. klinikiniam naudojimui JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino 692 AI prietaisus, t. y. 33 proc. daugiau nei 2022 m.

„Patvirtinti prietaisai dabar apima 19 specialybių, nors radiologija išlieka didžiausia specialybė, kuriai tenka maždaug trys ketvirtadaliai patvirtintų prietaisų“, – „Fox News Digital“ sakė T.Dai.

AI žurnalo „New England Journal of Medicine“ ataskaitoje taip pat atkreiptas dėmesys į šių prietaisų naudojimą realiame pasaulyje, rodantį spartų jų augimą.

Metai, kuriais bus pasiektas didžiulis laimėjimas

Niujorko bendrovės „Brightside Health“ dirbtinio intelekto ir mokslinių tyrimų vadovas Mattas Mohebbi 2023 m. apibūdino kaip esminius fundamentiniams tyrimams.

„Kai kurios didžiausios bendrovės konkuruoja tarpusavyje, kad sukurtų moderniausius medicininių lyginamųjų rodiklių rezultatus“, – sakė jis „Fox News Digital“.

„Nors šiandien pacientai negalės pamatyti šių rezultatų naudos gydytojo kabinete, tai gana daug pasako apie tai, kas laukia ateityje“, – tęsė M.Mohebbi. „Labai tikėtina, kad gydytojai, kurie įsisavins šias technologijas, pakeis gydytojus, kurie jų neįsisavins.“

H.Castro sakė „Fox News Digital“, kad 2023 m. dirbtinio intelekto pažanga yra „didelis šuolis į priekį integruojant dirbtinį intelektą į sveikatos priežiūrą“.

„Šios naujovės žada ateitį, kai sveikatos priežiūra bus labiau individualizuota, efektyvesnė ir prieinamesnė, o tai galiausiai lems geresnius pacientų gydymo rezultatus ir pakeis sveikatos priežiūros sistemą.“


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama