Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Elektroninių laiškų ir bylų šifravimas

Publikuota: 2007-09-01 07:24
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Esaugumas.lt

Neužšifruoti duomenys gali būti matomi tiek tarnybinėse stotyse, tiek persiunčiant juos tinklu. Pašto tarnybinių stočių administratoriai ar jūsų vietinio tinklo kaimynai gali nesunkiai skaityti jūsų laiškus. Jūs, žinoma, to nenorite. Nepasirašyti duomenys gali būti suklastoti. Įsivaizduokite, kad gaunate laišką iš pažįstamo, o jame yra kenksmingas kodas ir jūsų paprašoma jį išbandyti.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Įvadas

Neužšifruoti duomenys gali būti matomi tiek tarnybinėse stotyse, tiek persiunčiant juos tinklu. Pašto tarnybinių stočių administratoriai ar jūsų vietinio tinklo kaimynai gali nesunkiai skaityti jūsų laiškus. Jūs, žinoma, to nenorite.

Nepasirašyti duomenys gali būti suklastoti. Įsivaizduokite, kad gaunate laišką iš pažįstamo, o jame yra kenksmingas kodas ir jūsų paprašoma jį išbandyti. Arba gaunate el. laišką iš draugo, kuriam turite pervesti pinigus, o jame – pakeistas banko sąskaitos numeris į kitą sąskaitą, kurią valdo piktavalis. Jei laiškas yra suklastotas, pasekmės gali būti skaudžios.

Kodėl „GnuPG“?

Laiškų ir bylų šifravimui rekomenduojame naudoti „GnuPG“ programą. „GnuPG“ (The GNU Privacy Guard) yra nemokamas, stabiliai veikiantis, kokybiškas atviro kodo PGP pakaitalas, suderinamas su „OpenPGP“ standartu (žr. RFC2440), nenaudojantis patentuotų algoritmų, galintis iššifruoti ir patikrinti PGP v.5, 6, 7 žinutes, palaikantis „ElGamal“, DSA, RSA, AES, 3DES, „Blowfish“, „Twofish“, CAST5, MD5, SHA-1, RIPE-MD-160 ir TIGER šifravimo algoritmus. Be šių algoritmų galimas darbas ir su kitais, panaudojant papildomus modulius. Svarbu tai, kad čia aprašomam metodui naudoti nereikia papildomų investicijų (programų ar kvalifikuoto sertifikato pirkimo ir pan.), šifravimo algoritmo saugumas patikimas, ne veltui „GnuPG“ yra naudojamas daugelio IT saugumo specialistų visame pasaulyje, o CERT bendruomenėje jis patapo nerašytu standartu.

„GnuPG“ pradėtas kurti Werner Koch, vėliau vystytas Atviro kodo bendrijos. Finansuojant Vokietijos ekonomikos ir technologijų ministerijai, „GnuPG“ buvo pritaikytas ir „Microsoft Windows“ aplinkai. „GnuPG“ sistema leidžia saugiai užšifruoti bei iššifruoti duomenis ir užtikrinti jų konfidencialumą persiunčiant juos tinklu ar saugant laikmenose. Kitas sistemos privalumas – skaitmeninis parašas, užtikrinantis duomenų autentiškumą.

Truputis teorijos

Simbolių rinkinys, kurį galima skaityti be jokių specialių priemonių, vadinamas paprastu tekstu. Metodas, paprastą tekstą paverčiantis į gausybę nesusijusių simbolių, vadinamas šifravimu, o toks tekstas – užšifruotu tekstu. Supaprastinta šifravimo schema atrodo taip:



|ABCDEFGH|  -------->  |OD)E?$NS#6|  ---------->  |ABCDEFGH|

paprastas  raktas       užšifruotas  raktas       pradinis 

tekstas   +užšifravimas tekstas     +iššifravimas tekstas

„GnuPG“/PGP šifruoja pranešimus ir bylas naudojant nesimetrinių raktų poras. Vieną porą sudaro viešasis ir privatusis raktai. Privatusis raktas turi būti saugomas jo savininko ir prieinamas tik jam vienam. Viešasis raktas turi būti visiems prieinamas ir gali būti dedamas į raktų tarnybines stotis (pavyzdžiui, http://pgp.mit.edu), gali būti siunčiamas el. paštu ar dedamas į tinklalapius.

Pažymėtina, kad „GnuPG“ yra komandinės eilutės programų rinkinys, bet yra sukurta keletas grafinių sąsajų, kurios žymiai supaprastina „GnuPG“ naudojimą: „Enigmail“ yra skirta „Thunderbird“ bei „Seamonkey“ pašto programoms, „WinPT“, „Seahorse“, „Gpgp“ ir „Kgpg“ yra skirtos bylų šifravimui.

Diegimas

  1. „GnuPG“

    Pirmiausia turime įdiegti „GnuPG“ paketą. „MS Windows“ naudotojams reikia atsisiųsti iš http://www.gnupg.org/download/ skyrelio „Binaries“ sukompiliuotą (paruoštą vykdymui kodą) programą „gnupg-w32cli.exe“ ir ją įdiegti. „Linux“ vartotojai gali atsisiųsti išeities programos kodus, ją sukompiliuoti ir įdiegti arba pasinaudoti Linux distribucijos paketų tvarkykle. Pavyzdžiui, „Debian“/„Ubuntu“ naudotojai gali įdiegti „GnuPG“ paketą terminalo lange surinkę komandas: „sudo apt-get install gnupg“. Tačiau „GnuPG“ turi CLI (angl. Command Line Inteface) sąsają, kuri nėra patogi, todėl reikėtų įdiegti dar keletą priedų.

  2. „Enigmail“

    „Enigmail“ – tai nemokamas pašto programos „Thunderbird“ priedas, padedantis naudoti „GnuPG“ programą laiškų šifravimui ir raktų valdymui. „Enigmail“ diegimas tiek „Windows“, tiek „Linux“ naudotojams yra vienodas: Thunderbird meniu spaudžiate „Tools->Add-ons->Get Extentions“, susirandate „Enigmail“ ir išsaugote vietinėje laikmenoje. Tada „Thunderbird“ „Add-ons“ lange spaudžiate „Install“, susirandate ką tik išsaugotą „Enigmail.xpi“ bylą ir įdiegiate ją. „GnuPG“ turi būti diegiamas atskirai.


    1. pav. „Enigmail“ kartu su „Thunderbird“
  3. „WinPT“

    „WinPT“ – tai nemokama programa, skirta MS „Windows“ OS. Ji reikalinga bylų šifravimui bei raktų tvarkymui ir yra suderinama su „OpenPGP“ programa. Taigi ji kuo puikiausiai tiks ir „GnuPG“. Atsisiųsti šią programą galima iš http://www.stud.uni-hannover.de/~twoaday/download.html. „GnuPG“ turi būti diegiama atskirai.


    2 pav. „WinPT“ raktų tvarkyklė
  4. „Seahorse“

    „Seahorse“ tai nemokamas „GnuPG“ grafinis apvalkalas, pritaikytas „Gnome“ aplinkai „Linux“ operacinėje sistemoje. Diegimas „Debian“/„Ubuntu“: „sudo apt-get install seahorse“. Diegimas „Gentoo“ (iš „root“ konsolės): „emerge seahorse“.


    3 pav. „Seahorse“ raktų tvarkyklė
  5. „Kgpg“

    „Kgpg“ – tai nemokamas grafinis „GnuPG“ programos apvalkalas, pritaikytas KDE aplinkai „Linux“ operacinėje sistemoje. Diegimas „Debian“/„Ubuntu“: „sudo apt-get install kgpg“. Diegimas „Gentoo“ (iš „root“ konsolės): „emerge seahorse“.


    4 pav. KGPG raktų tvarkyklė
  6. „Gpg4win“

    „Gpg4win“ – tai nemokamų programų rinkinys, skirtas Windows operacinei sistemai. Šiuo rinkiniu galima valdyti raktus, užšifruoti bei iššifruoti el. pašto laiškus ir bylas. „Gpg4win“ programų rinkinyje yra „GnuPG“, jos integravimo priemonės su „Microsoft Outlook“ ir „Outlook Express“ pašto programomis bei su „Windows Explorer“. Programą parsisiųsti galima iš http://www.gpg4win.org/download.html

    Diegiant tereikia pasirinkti norimas papildomas programas: „WinPT“, GPA (raktų valdiklis), „GPGol“ („Microsoft Outlook“ ir „Outlook Express“ programų priedas), „GPGee“ („Windows Explorer“, „Sylpheed-Claws“ (el. pašto programa, palaikanti „GnuPG“) programų priedas). „GPGol“ tinka nesenesniam nei OL2003SP2 „Outlook“. Programos „Microsoft Outlook 2000“ yra priedas G-DATA, bet jo naudoti nerekomenduojama, nes G-DATA nevystomas ir turi keletą senų klaidų, be to, neveikia kartu su „Outlook Express“.


    5 pav. Raktų tvarkyklė iš „gpg4win“ paketo

    6 pav. „Outlook Express“ integravimas su „GnuPG“ iš „gpg4win“ paketo

    7 pav. „MS Windows Explorer“ integravimas su „GnuPG“ iš „gpg4win“ paketo

Naudojimas

Įsidiegus „GnuPG“, pirmiausia reikia sugeneruoti naują raktų porą. Tai galite padaryti komandinėje eilutėje surinkę „gpg –gen-key“ arba raktų valdiklyje „Generate->New Key Pair“. Jei raktus jau turite, reikia juos importuoti. Tai galite padaryti komandinėje eilutėje „gpg –import“ arba raktų valdiklyje „File->Import Keys from File“.

Sugeneravus naują raktų porą, reikia ją pasirašyti (komanda „gpg –sign rakto_numeris“ arba iš raktų valdiklio meniu „Edit->Sign“), po to viešąją rakto dalį galima padėti į raktų serverį arba į tinklalapį ar persiųsti el. paštu interesantui. Padėti į viešąjį raktų serverį galima iš komandinės eilutės surenkant komandą „gpg –send-keys rakto_numeris –key-server pgp.mit.edu“ (čia pgp.mit.edu – viešojo raktų serverio adresas, kuris gali būti ir kitas), arba iš raktų valdiklio, pažymėjus pele raktą, spaudžiam meniu „Keyserver->Upload Public Keys“ (žiūr. 2, 3, 4, 5 pav.). Viešąsias raktų dalis padėti ar paimti galima ir iš naršyklės, apsilankius raktų tarnybinėje stotyje, pavyzdžiui, adresu http://cryptonomicon.mit.edu/. Viešųjų raktų tarnybinių stočių adresus galima rasti čia: http://www.rossde.com/PGP/pgp_keyserv.html.

  1. Su pašto programa

    Siųsdami užšifruotą laišką draugui, turite turėti viešąją draugo rakto dalį, kurią pašto programa paims iš raktų valdiklio pagal gavėjo adresą. Jei siųsdami laišką tik pasirašote, naudojama jūsų rakto privačioji dalis, todėl tapatybės patvirtinimui turite įvesti slaptą frazę, kurią įvedėte, kai generavote naują raktų porą. Tam el. pašto programoje, atidarę naują laišką, paspaudžiate mygtukus „Sign“ ar/ir „Encrypt“ (žr. 6 pav.).

    Jei laišką siunčia draugas Jums, turėdamas Jūsų rakto viešąją dalį jis užšifruoja jums siunčiamą laišką. Jūs, turėdami savo asmeninį raktą (private key) ir slaptą frazę, galite iššifruoti atsiųstą laišką ar duomenis. Jei siųsdamas Jums laišką draugas jį pasirašo (savo rakto privačiąja dalimi), Jūs, turėdamas draugo rakto viešąją dalį, galite įsitikinti, kad laiškas gautas tikrai iš siuntusio asmens ir kad laiško turinys nepasikeitė. Tuo tikslu, pažymėję ar atsidarę gautą pasirašytą ar užšifruotą laišką, paspauskite mygtuką „Decrypt/Verify“.

  2. Su bylų tvarkykle

    „GnuPG“ panašiai naudojamas ir su bylomis. Bylų tvarkyklėje (galioja „Windows Explorer“, „Gnome“ ir KDE aplinkoms) pele pažymite norimą užšifruoti ar iššifruoti bylą, pasirenkate komandą, pasirenkate raktą ir įvedate slaptąją frazę (žr. 7 pav.). Komandinėje eilutėje surenkate „gpg –encrypt/decrypt/sign bylos_pavadinimas“. Raktų sąrašą leidžia pažiūrėti komanda „gpg –list-keys“. Detalesnius gpg komandos parametrus galite pažiūrėti surinkę komandą „gpg –help“ arba „man gpg“.

  3. Laikmenų šifravimas

    Jei turite daug duomenų ar bylų, kurios turi būti laikomos užšifruotos, „GnuPG“ tampa nepatogus naudoti. Tam tikslui rekomenduojame naudoti „TrueCrypt“ programą, kuri yra nemokama, atviro kodo ir veikia „Windows“ bei „Linux“ operacinėse sistemose, palaiko AES-256, „Serpent“ ir „Twofish“ kodavimo algoritmus. Šia programa galima užšifruoti laikmenas (diskus) (taip pat ir nešiojamas ar USB) ar jų skirsnius, dirbant su juose esančiomis bylomis realiu laiku, tai yra slaptą frazę įvedate tik prijungdami laikmeną, po to su bylomis, esančiomis užšifruotoje laikmenoje, dirbate lyg su nešifruotomis. Diegimas: „Debian“/„Ubuntu“ naudotojai komandinėje eilutėje renka „sudo apt-get install truecrypt“, gentoo naudotojai root konsolėje renka „emerge truecrypt“. „MS Windows“ naudotojai atsisiunčia programos archyvą iš http://www.truecrypt.org/downloads.php ir jį išpakavę įdiegia. „Linux“ operacinėje sistemoje laikmenas ar jų skirsnius galima šifruoti ir standartinėmis priemonėmis. Daugiau apie tai galite paskaityti TLDP svetainėje.


Esaugumas.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama