Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Ekspertai įspėja apie „TikTok“ grėsmes

Publikuota: 2023-03-01 20:20
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Autorius: Patricija Kirilova
Inf. šaltinis: LRT.lt

Europos Komisijos darbuotojams praėjusią savaitę buvo pranešta, kad jie privalo pašalinti „TikTok“ programėlę iš savo tarnybinių įrenginių, apie šios programėlės uždraudimą taip pat ilgai kalbama ir Jungtinėse Valstijose. Dalis bendrovių ragina savo darbuotojus programėlės nenaudoti arba turėti tam atskirą įrenginį.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Europos Komisijos darbuotojams praėjusią savaitę buvo pranešta, kad jie privalo pašalinti „TikTok“ programėlę iš savo tarnybinių įrenginių, apie šios programėlės uždraudimą taip pat ilgai kalbama ir Jungtinėse Valstijose. Dalis bendrovių ragina savo darbuotojus programėlės nenaudoti arba turėti tam atskirą įrenginį. Kinų bendrovei „ByteDance“ priklausantis socialinis tinklas jau kurį laiką gauna nepageidaujamo dėmesio dėl nerimo, kiek Pekinas turi prieigos prie vartotojų duomenų per šią platformą.

Ekspertai įspėja apie „TikTok“ grėsmes
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šnipinėjimo įrankis?

Nors visos socialinių tinklų aplikacijos pasiekia daug duomenų įrenginiuose, „TikTok“ šiuo atžvilgiu yra itin agresyvi. Ją atsisiuntus ir davus sutikimą, programėlė įgauna teisę pasiekti ir valdyti 66 aparato saugos parametrus. O jeigu sutikimo neduodate, aplikacija gana įkyriai pradeda jo reikalauti.

Praėjusiais metais atlikta Australijos kibernetinio saugumo kompanijos „Internet 2.0“ atliktoje „TikTok“ analizėje buvo pateiktas stulbinantis sąrašas duomenų, prie kurių „TikTok“ gali prisijungti veikdama, įskaitant įrenginio buvimo vietą, kalendorių, kontaktus, „Wi-Fi“ tinklus, telefono numerį ir netgi SIM kortelės serijos numerį. Ataskaitą rašęs specialistas Thomas Perkinsas teigė, jog nemažai šių duomenų jai visiškai nereikia. Tai leidžia daryti prielaidą, kad visa informacija reikalinga duomenims rinkti.

„Prietaiso žemėlapio sudarymas, prieiga prie išorinės atminties, kontaktų ir trečiųjų šalių programų duomenų rinkimas suteikia „TikTok“ galimybę atvaizduoti telefoną, kad jis būtų panašus į originalų prietaisą“, – rašė T. Perkinsas.

Susirūpinimą kelia ne tiek tai, kiek daug duomenų pasiekia „TikTok“, kiek tai, kur tie duomenys nukeliauja ir kas su jais daroma. Visai tikėtina, kad Kinijos Vyriausybė turi prieigą prie visų šių sukauptų duomenų ir galios svertų jiems rinkti. Tai sukėlė susirūpinimą, kad ši programėlė tampa lengvu ir patogiu šnipinėjimo įrankiu, kurį savanoriškai naudoja virš milijardo žmonių visame pasaulyje.

„ByteDance“ anksčiau paneigė ryšį su Kinijos Vyriausybe ir šį teiginį pavadino dezinformacija po to, kai iš įvairių nutekintų duomenų paaiškėjo, jog ji cenzūruoja medžiagą, kuri neatitinka Kinijos užsienio politikos tikslų arba kurioje minimi šioje šalyje nutikę žmogaus teisių pažeidimai.

Per „Internet 2.0“ atliktą tyrimą nustatyta, kad Kinijos valdžios institucijos iš tikrųjų gali pasiekti įrenginio duomenis. Siųsdama sekimo robotus į programą, „Internet 2.0“ pastebėdavo, kad duomenys grįžta į Kiniją. Neaišku, kokie duomenys buvo siunčiami, buvo aišku tik tai, kad programėlė jungėsi prie Kinijos serverių.

Valstybinės įstaigos turėtų riboti programėlės naudojimą

Kaip LRT.lt teigė „ESET Lietuva“ kibernetinio saugumo ekspertas Ramūnas Liubertas, „TikTok“ programėlės naudojimą galima laikyti priklausomybe nuo trumpų vaizdo siužetų peržiūrėjimų, kurios nėra lengva atsikratyti.

Jis atkreipė dėmesį, jog beveik trečdalis „TikTok“ vartotojų yra 13–19 metų amžiaus, o tokie paaugliai stebėdami filmukus tikrai mažai reikšmės teikia tam, prie kokių duomenų programėlė gali prieiti ir ką pati atsisiųsti.

„Didžiausias šaršalas kilo po to, kai netgi pats „TikTok“ gamintojas pripažino faktą, kad keli įmonės darbuotojai su „TikTok“ programėle neteisėtai sekė pasirinktus Didžiosios Britanijos žurnalistus. Vienas tyrėjas specializuota programine įranga patikrino „TikTok“ ir nustatė, kad naršant programėlėje yra galimybė fiksuoti visus ekrano pabraukimus, paspaudimus ar informacijos įvedimus.

Ypač valstybinėms įstaigoms reikėtų riboti šios programėlės naudojimą darbuotojų mobiliuosiuose įrenginiuose, nes ji gali būti panaudota šnipinėti ar kitiems kenkėjiškiems tikslams“, – įvardijo R. Liubertas.

Ekspertas atkreipė dėmesį, jog „TikTok“ platformoje skelbiami ne tik linksmi vaizdo įrašai, randama ir neteisėtų veiksmų, investavimą ar sukčiavimą skatinančių siužetų, kurie gali pastūmėti nusikalstamai veikti nepilnamečius.

„Lietuvoje turėtume įspėti visuomenę apie „TikTok“ pavojus tiek iš saugumo, tiek iš psichologinės priklausomybės pusės. Privatus ir viešasis sektorius turėtų susirūpinti tokios programėlės naudojimu ir suinventorizuoti ją naudojančią įrangą, pvz., pasitelkdamas mobiliųjų įrenginių valdymo sprendimus“, – sakė R. Liubertas.

Anot pašnekovo, apskritai reikėtų vengti šio socialinio tinklo, nes, apribojus prieigos prie tam tikrų mobiliojo įrenginio nustatymų teises, programėlė paprasčiausiai nefunkcionuos.

Analizuodami duomenis gali paveikti elgesį, formuoti nuomonę

KAM Kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų politikos grupės vadovas Antanas Aleknavičius LRT.lt portalui teigė, kad Lietuva detalių duomenų apie „TikTok“ neturi, tačiau visos valstybės mastu yra priimtas sprendimas kalbėti apie nepatikimus gamintojus, kurių produkcija gaminama tam tikrose šalyse, – tai apibrėžta ir teisės aktuose.

Atskiros programėlės neišskiriamos, tačiau kibernetinio saugumo specialistai ragina visus vartotojus atkreipti dėmesį į tai, kokią įrangą jie naudoja, kokias programėles diegiasi ir kaip šios elgiasi įrenginiuose, kur siunčia duomenis.

„Galbūt tie duomenys keliauja į šalis, nebūtinai draugiškas Lietuvai. Jie galėtų būti apdorojami įvairiais tikslais. Matyt, „TikTok“ – ne išimtis. Programėlė galbūt ir linksma, bet duomenų saugumo klausimas visada iškyla – kur ir kaip tie duomenys bus panaudoti, kas yra galutinis jų savininkas“, – komentavo A. Aleknavičius.

Kartais žmonės sako, esą jie neturi ko slėpti, todėl jiems nelabai rūpi, kas su jų duomenimis nutiks. KAM eksperto manymu, toks požiūris yra gana siauras, galbūt šiandien nieko nenutiks, tačiau duomenų analizė gali padėti paveikti vartotojų elgesį, formuoti nuomonę matant įvairių šalių piliečių duomenis.

„Mes iškart galim ir nepajusti to staigaus poveikio, jis gali pasireikšti ir truputį vėliau. Rekomendacija yra visada stengtis pasidomėti, kur ir kaip tvarkomi mūsų duomenys, ir pačiam priimti sprendimą. Mes neuždrausime kiekvienam atiduoti savo duomenų, kam jie nori, tiesiog norime, kad piliečiai sąmoningai priimtų sprendimus, būtų informuoti apie galimas rizikas ir grėsmes. Ar vadovautis rekomendacijomis žinant ir esant informuotiems, jau yra kiekvieno asmeninis reikalas“, – aiškino A. Aleknavičius.

Pašnekovas pabrėžė, kad šalies piliečių duomenų nutekėjimas į nedraugiškas valstybes, kalbant ne tik apie „TikTok“ programėlę, tačiau ir apie kitas, pavyzdžiui, prieš keletą metų aptarinėtą „Yandex Go“, galėtų būti susijęs su grėsmėmis ir pačiai valstybei.

„Jeigu pilietis keliauja į tą šalį, kurią mes laikome nepatikima ir nedraugiška, tai jos pareigūnai tuos duomenis gali panaudoti ir jį sulaikyti ar sukelti kitokių nepatogumų. Kiekvieno piliečio saugumas yra visos valstybės saugumas“, – pabrėžė kibernetinio saugumo ekspertas.

Norint naudoti aplikacijas, suvaldyti duomenų nutekėjimą nėra lengva, nes ne visos programėlės leidžia pasirinkti, kam norima leisti prieigą.

„Jeigu nesuteikiamos visos prieigos, dažniausiai programėlė veikia ribotai, tuomet vartotojas negauna viso programėlės paslaugų paketo“, – sakė A. Aleknavičius.

Grėsmių duomenų saugumui kelia ne tik „TikTok“, bet ir daug kitų programėlių, kurių kūrėjai yra iš trečiųjų šalių. Kibernetinio saugumo specialistai ragina atidžiau pasidomėti, kokią informaciją įrenginiuose pasiekia įvairios aplikacijos, kur duomenys keliauja, ir įsivertinti, ar tų programėlių teikiamos paslaugos iš tiesų pakankamai svarbios, kad būtų verta rizikuoti.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama