Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Pagrindinės kibernetinio saugumo pamokos: kaip pasirengti 2023 metams

Publikuota: 2022-12-16 16:01
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Remiantis „Microsoft Digital Defense Report 2022“ ataskaita, naujausios tiekimo grandinės ir trečiųjų šalių tiekėjų atakos rodo svarbų lūžio tašką. Šių atakų sukeliami trikdžiai klientams, partneriams, vyriausybėms ir „Microsoft“ toliau didėja. Vadinasi, ypač svarbu sutelkti dėmesį į kibernetinį atsparumą ir stiprinti visų saugumu besirūpinančių šalių bendradarbiavimą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

2022 m. buvo neramūs visam pasauliui, o kibernetinių nusikaltėlių veiklos mastas ir intensyvumas išaugo nepaprastai. Tai patvirtina ir mūsų turimi duomenys. Naudodama sudėtingą duomenų analizę ir dirbtinio intelekto algoritmus, bendrovė „Microsoft“ kasdien apdoroja 43 trilijonus sugeneruotų signalų, kad suprastų skaitmenines grėsmes ir užfiksuotų nusikalstamą kibernetinę veiklą bei apsisaugotų nuo jų. Kaip skelbiama naujausioje „Microsoft Digital Defense Report 2022“ ataskaitoje, vien per praėjusius metus aptiktų slaptažodžių atakų skaičius per sekundę išaugo 74 proc.

Šių metų pradžioje kibernetinio saugumo pasaulis įžengė į naują – hibridinio karo – amžių. Tą dieną, likus kelioms valandoms iki paleidžiant raketas ir tankams pervažiuojant per sienas, Rusijos veikėjai surengė masinę destruktyvią kibernetinę ataką prieš Ukrainos ir NATO narių (įsk. Baltijos šalis) vyriausybes, taip pat – ypatingos svarbos infrastruktūros, technologijų ir finansų sektoriaus objektus.

Per praėjusius metus kibernetinių atakų, nukreiptų prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą, skaičius išaugo nuo 20 proc. iki 40 proc., skaičiuojant nuo visų „Microsoft“ aptiktų atakų, įvykdytų prieš įvairias šalis. Rusija taip pat paspartino bandymus įsilaužti į IT įmones, siekdama sutrikdyti tų įmonių vyriausybinių organizacijų veiklą arba gauti iš jų žvalgybinės informacijos. 90 proc. per praėjusius metus aptiktų Rusijos atakų buvo nukreiptos prieš NATO valstybes nares, o 48 proc. šių atakų – prieš NATO šalyse įsikūrusias IT įmones.

Pagrindinį susirūpinimą kelia vyriausybės kompiuteriai, veikiantys „patalpose“ (angl. on premises)

Remiantis „Microsoft Digital Defense Report 2022“ ataskaita, naujausios tiekimo grandinės ir trečiųjų šalių tiekėjų atakos rodo svarbų lūžio tašką. Šių atakų sukeliami trikdžiai klientams, partneriams, vyriausybėms ir „Microsoft“ toliau didėja. Vadinasi, ypač svarbu sutelkti dėmesį į kibernetinį atsparumą ir stiprinti visų saugumu besirūpinančių šalių bendradarbiavimą.

Tomislavas Vračičius, Vidurio ir Rytų Europos daugiašalio padalinio „Microsoft“ technologijų vadovas
Tomislavas Vračičius, Vidurio ir Rytų Europos daugiašalio padalinio „Microsoft“ technologijų vadovas

„Labiausiai esame susirūpinę dėl to, kad priešininkai taikosi ir į vietinius, fiziškai kiekvienoje šalyje esančius tinklus ir sistemas. Tai – rimta grėsmė, nes daugelis vyriausybių savo IT sistemoms vis dar naudoja lokalius duomenų centrus. Dėl to šalis tampa pagrindiniu kritiniu tašku, kuriame gali įvykti gedimų, o ištikus rimtai krizei nesuveiktų nė vienas veiklos tęstinumo scenarijus, – aiškina Tomislavas Vračičius, Vidurio ir Rytų Europos daugiašalio padalinio „Microsoft“ technologijų vadovas. – Norime atkreipti dėmesį, kaip organizacijoms svarbu gebėti valdyti įvairius pažeidžiamumus, kylančius dėl senųjų IT sistemų, modernizuojant ir perkeliant infrastruktūrą į debesiją, kur saugumas yra patikimesnis.“

T. Vračičius pastebi, kad „Microsoft“ įsipareigojimai klientams, įskaitant valstybines ir vyriausybines institucijas, grindžiami aiškiu kiekvienos šalies politikos supratimu, jos veiklos praktikų ir technologijų išmanymu – tai padeda užtikrinti duomenų saugumą, atitiktį ir privatumą „Microsoft“ debesijos paslaugose. IT korporacijos kompetencijos taip pat apima duomenų kontrolės suteikimą organizacijoms ir skaidrias taisykles, kur duomenys laikomi ir kaip jie naudojami, kaip jie apsaugomi ramybės būsenoje arba juos perduodant.

„Microsoft“ bendradarbiauja su daugelio pasaulio šalių vyriausybėmis. 2021 m. visame pasaulyje ši technologijų bendrovė suteikė techninių paslaugų už 150 mln. dolerių, kad padėtų federalinėms, valstijų ir vietos valdžios institucijoms atnaujinti apsaugą iki „nulinio pasitikėjimo“ (angl. Zero Trust) lygio, o 2022 m. korporacija įsipareigojo, kad nuo vasario mėn. prasidėjusio karo Ukrainoje bendra „Microsoft“ parama šiai šaliai viršys 400 mln. JAV dolerių.

Kibernetinis saugumas tapo valdybos posėdžiuose svarstomu klausimu

Siekdamos sumažinti šiandieninių grėsmių skaičių, kurių kasdien vis daugėja, tiek privačios, tiek viešosios organizacijos daugiausia dėmesio skiria atsparumo didinimui. IDC duomenimis, kibernetinis saugumas tapo ne tik IT departamentuose svarstoma problema, bet persikėlė į valdybos posėdžių darbotvarkę. Šiandieniniame pasaulyje kibernetiniai nusikaltėliai nebe įsilaužia, o prisijungia. Tai lyg katės ir pelės žaidimas, kai kiekviena organizacija yra saugi tiek, kiek saugi jos silpniausia vieta – dažnai tai yra darbuotojai, o beveik 70 proc. duomenų pažeidimų įvyksta dėl internetinio sukčiavimo ir duomenų viliojimo. Kibernetiniai nusikaltėliai vis dažniau naudoja automatines išpirkos reikalaujančias programas, kad beatodairiškai atakuotų įvairaus dydžio organizacijas. Šios atakos tampa vis sėkmingesnės, o nusikaltėlių pelnas auga.

Darbų sąrašas 2023 m.: atnaujintos strategijos ir dėmesys trimis ramsčiais grindžiamam saugumui

Organizacijų supratimas apie savo saugumą ir jo užtikrinimą pasikeitė iš esmės – jos nebegali veikti pavieniui. Norėdamos aplenkti kibernetinius nusikaltėlius, įmonės ir institucijos turi turėti patikimus patarėjus ir išsamią bei pagal poreikį keičiamą saugumo strategiją.

Jei bet kurios organizacijos saugumas nėra visapusiškas, ši organizacija neužtikrina jokio saugumo. „Microsoft“ požiūris apima visus šiuolaikinio kibernetinio saugumo aspektus – technologijas, grėsmių aptikimo priemones ir žmogiškąsias kompetencijas. Be to, visi produktai ir paslaugos nuo pat pradžių kuriami vadovaujantis principu „pirmiausia saugumas“ – tik toks požiūris padeda užtikrinti stiprią gynybą.

Nuo 98 proc. kibernetinių atakų padeda apsisaugoti pagrindinių saugumo higienos taisyklių laikymasis. Investicijos į saugumą turėtų būti subalansuotos per visą tikėtino incidento gyvavimo ciklą – prieš incidentą, jo metu ir po jo, kad būtų galima greitai nustatyti užpuolikus, įvertinti galimą žalą ir sutrumpinti atkūrimo laiką.

Šiuolaikinė „Microsoft“ kibernetinio saugumo koncepcija grindžiama trimis principais. Saugumas projektuojant, nulinis pasitikėjimas ir grėsmių aptikimas. Atskiri saugumo produktai (pvz., antivirusinė programa, ugniasienė ir kt.) yra gyvybiškai svarbūs, tačiau jų nebepakanka. Įmonės turi užtikrinti, kad bet kokia programinė įranga ar paslauga nuo pat pradžių būtų sukurta laikantis saugumo reikalavimų – su integruotais saugumo elementais, kurie valdomi ir nuolat atnaujinami naudojant debesiją. Nulinio pasitikėjimo metodas – tai priemonių rinkinys, padedantis organizacijų žmonėms apsaugoti ir patvirtinti savo skaitmeninę tapatybę. Labai svarbūs yra stiprūs autentifikavimo procesai, pavyzdžiui, autentifikavimas nenaudojant slaptažodžių arba daugiapakopis autentifikavimas (angl. Multi Factor Authentication, MFA). Grėsmių žvalgyba grindžiama dirbtiniu intelektu ir automatizuota analize – „Microsoft“ analizuoja saugumo duomenis, kuriais dalijasi įvairios įmonės, organizacijos ir platus privačių vartotojų ratas.

„Mes tikrai pastebime augantį poreikį stipresniam kibernetiniam saugumui Lietuvos organizacijose, – sako „Microsoft“ atstovas. – Prasidėjus Covid-19 pandemijai, ne vienos šalies parlamentas, taip pat ir Lietuvos, turėjo pereiti prie nuotolinio darbo stiliaus, išlaikant aukščiausią saugumo, stipriausią autentifikavimo ir apsaugos lygį.“

T. Vračičius atkreipia dėmesį, kad šią žiemą Europos gyventojai, kenčiantys nuo pabrangusios energijos ir išaugusios infliacijos, tikėtina, taps Rusijos kibernetinės įtakos taikiniais, siekiant pakurstyti ir galimai mobilizuoti žmonių nepasitenkinimą, o „Microsoft“ Skaitmeninių grėsmių analizės centras atidžiai stebės tokius ketinimus.

2022 m. kibernetinių nusikaltimų veiklos mastas ir intensyvumas didėjo, todėl naujais metais verta apsispręsti, kokių prevencinių kibernetinės apsaugos priemonių turime imtis, kad mūsų gyvenimas ir darbas skaitmeninėje erdvėje būtų saugesnis.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama