Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Ekspertai apie didžiuosius duomenis: tai yra kertinis dalykas

Publikuota: 2021-01-21 20:17
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Niekam ne paslaptis, kad didieji duomenys yra daugelio šiuolaikinių bendrovių efektyvumo ir sėkmės priežastis. Pradedant rinkodara ir pardavimais, o baigiant logistika ar bankais, stebuklingasis žodžių junginys „didieji duomenys“, atrodo, yra raktas į turtingą rytojų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Niekam ne paslaptis, kad didieji duomenys yra daugelio šiuolaikinių bendrovių efektyvumo ir sėkmės priežastis. Pradedant rinkodara ir pardavimais, o baigiant logistika ar bankais, stebuklingasis žodžių junginys „didieji duomenys“, atrodo, yra raktas į turtingą rytojų.

Ekspertai apie didžiuosius duomenis: tai yra kertinis dalykas

Statistika kalba pati už save: 2020-aisiais kiekvienas žmogus kas sekundę sugeneravo 1,7 megabaito duomenų, interneto vartotojai visame pasaulyje – 2,5 kvintilijono baitų kasdien, o didžiųjų duomenų analizės rinka iki 2023 metų turėtų pasiekti 103 mlrd. JAV dolerių.

Kokį vaidmenį didieji duomenys vaidina bankų sektoriuje? Čia skaičiai štai kokie: bankų sektorius didžiųjų duomenų technologijas integruoja į savo veiklą (ir tai daro jau kurį laiką), o šiuo metu augimas yra itin didelis. Pavyzdžiui, 2013-aisiais 64 proc. pasaulinės finansų rinkos jau buvo įdiegę didžiųjų duomenų technologijas į savo infrastruktūrą. 2015-aisiais ši industrija siekė 12 milijardų JAV dolerių, o 2019-aisiais – jau 29,87 milijardų. Prognozuojama, kad didžiųjų duomenų rinka bankų sektoriuje iki 2025 metų gali išaugti iki 62,10 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau, kas slepiasi po didžiaisiais duomenimis ir jų technologijomis bankuose ir kokius skaičius galėtume įvardinti kalbėdami ne apie pasaulio, bet apie Lietuvos rinką? Žinome, kad didžiųjų duomenų valdymas bankams visame pasaulyje leidžia pasiūlyti klientams kokybiškesnes paslaugas, padeda kurti naujus ir individualizuotus pasiūlymus savo klientams, taip pat gelbsti siekiant geriau valdyti riziką. Visa tai tiesiogiai daro įtaką banko veiklos rodikliams, t. y. sėkmei ir pelnui. Teorija teorijai, bet kaip viskas yra iš tikrųjų?

Duomenys visada buvo svarbūs

Pasak bendrovės SEB didžiųjų duomenų specialisto, Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (KTU MGMF) alumno Kęstučio Daugėlos – duomenys finansinėse institucijose visais laikais buvo kertinis dalykas. Dabar skirtumas tik tas, kad duomenų sugeneruojama žymiai daugiau, o juos analizuojant į pagalbą būtina pasitelkti naujus įrankius ir duomenų apdorojimo būdus.

„Dažniausiai viskas priklauso nuo panaudojimo atvejo, t. y., kokio dydžio duomenys, kaip dažnai jie gaunami, ar reikalingas duomenų apdorojimas realiuoju laiku, kokias duomenų struktūras parinkti duomenų produktui. Drauge būtina užtikrinti duomenų saugumą, kokybę, tinkamą jų valdymą, mašininio mokymo algoritmų integraciją, valdyti duomenų gyvavimo ciklą“, – apie darbą su duomenimis banke pasakoja K. Daugėla.

Banke cirkuliuojat vis didesniems duomenų kiekiams, didžiųjų duomenų specialistas kartu su komanda ne tik vysto duomenų infrastruktūrą, bet ir prisideda prie banko transformacijos technologijų srityje – šviečia banko darbuotojus apie duomenų svarbą, pristato įvairius jų apdorojimo įrankius. „Duodame darbuotojams meškeres, kuriomis jie galėtų susižvejoti idėjų ir priimti sprendimus, pagrįstus duomenų analitika“, – apibendrina K. Daugėla.

Žvejyba duomenų jūroje

Pasaulis greitai keičiasi, o progresas technologijų srityje yra labai spartus. Kasdien atsiranda naujų technikų, mokslininkams ar praktikams kyla naujų minčių, kaip dorotis su vienu ar kitu duomenų iššūkiu. Ne išimtis ir bankų sektorius, kuris, norėdamas žengti pirmosiose gretose, turi veikti progresyviai. Pasak K. Daugėlos, galima būtų įvardyti keletą šiandienos didžiųjų duomenų tendencijų banke: vis populiaresnės tampa realaus duomenų srauto apdorojimo (angl. Streaming) bei debesų technologijos (angl. Cloud Technology).

K. Daugėlos įžvalgoms pritaria ir KTU MGMF doktorantas, dirbantis didžiųjų duomenų mokslo lauke, Mantas Lukauskas. Specialistas teigia, kad jau tampa įprasta, jog galime stebėti vis didesnį didžiųjų duomenų panaudojimą tiek versle, tiek ir kasdieniame žmonių gyvenime ir vis daugiau įmonių, tarp jų ir bankų, kurie ieško kelių, kaip juos pritaikyti savo veikloje.

„Dabar, ypač turint mintyje pasaulinę COVID-19 pandemiją, labai svarbus tolesnis debesų technologijų (angl. Cloud Technology) vystymas (šiame kontekste duomenų pasiekimas iš bet kurios vietos tampa dar svarbesnis). Dar galėčiau paminėti išplėstinės analizės (angl. Augmented Analytics) integravimą į įmonių veiklos procesus: ji įgauna vis daugiau reikšmės verslo sprendimų priėmime, nes remiantis mašininiu mokymusi, didžiaisiais duomenimis priimti sprendimus galima daug greičiau“, – tendencijas vardija M. Lukauskas.

Pasak doktoranto, ši sritis progresuoja labai greitai. Įsivaizduokite, 2014 metais GAN (angl. Generative Adversarial Networks) tinklai galėjo sukurti tik nespalvotas ir gana prastos kokybės nuotraukas, o dabar jie gana lengvai kuria aukštos kokybės nuotraukas ir yra pritaikomi net paprastoms telefonų programėlėms. Kitas pavyzdys gali būti ir skaičiavimo galios didėjimas – jei, pavyzdžiui, 2018 metais „Summit“ superkompiuteris buvo 148 PFLOPS galios, tai šiais metais debiutavęs „Fugaku“, kuris pradės veikti 2021, turės jau 415 PFLOPS galią.

„Tik dvejų metų skirtumas, o galia skiriasi beveik 3 kartus! Manau, panašių tendencijų galima tikėtis ir toliau“, – apie pažangą didžiųjų duomenų srityje pasakoja M. Lukauskas.

Technologijos tobulėja ir gali būti pritaikomos vis naujiems iššūkiams spręsti. Pavyzdžiui, prasidėjus COVID-19 pandemijai, mašininis mokymasis buvo greitai pritaikytas ir šioje srityje, prognozuojant susirgimus ir pan.

Žinioms gilinti – verslo iššūkiai

Taigi, didžiųjų duomenų technologijos keičiasi ir kuriamos naujos. Kas už jų slypi? Pavyzdžiui, SEB paslaugų centre Lietuvoje, pasak K. Daugėlos, dirba daugiau nei 1 300 žmonių. Informacinės platformos departamente dirba daugiau kaip 60 specialistų Lietuvoje ir Švedijoje.

Bendrai su didžiaisiais duomenimis dirbančių žmonių banke yra net kelis kartus daugiau. Siekdamas populiarinti didžiųjų duomenų mokslo sritį, SEB praėjusių metų pabaigoje organizavo „Big Data Challenge“ (liet. didžiųjų duomenų iššūkis).

Pasak K. Daugėlos, šis iššūkis suteikia dalyviams galimybę išbandyti save ir pritaikyti žinias kuriant mašininio mokymosi algoritmus, „pasimatuoti“ darbą su didžiaisiais duomenimis: „pagalvojome, kad būtų įdomu sukurti realią užduotį žmonėms, kurie norėtų pagilinti savo žinias duomenų moksle, persikvalifikuoti į šią sritį ar tiesiog tiems, kuriems patinka spręsti galvosūkius“.

Šiame banko projekte dalyvavo ir MGMF doktorantas M. Lukauskas. Ir ne tik dalyvavo, bet ir puikiai pasirodė. Pasak paties doktoranto, šis iššūkis leido pritaikyti turimas teorines žinias praktiškai, o taip pat suteikė galimybę labiau susipažinti su naujais būdais, kaip galima spręsti tokias – paskolų klasifikavimo – ir panašias banko sektoriaus problemas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama