Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

„Telia“ grupės viceprezidentė apie dirbtinį intelektą – Europoje jam leidžiama viskas

Publikuota: 2019-12-17 20:28
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Jonas Deveikis
Inf. šaltinis: LRT.lt

Įsivaizduokite, asmuo vedžioja šunį, o jam timptelėjus pavadėlį nutrūksta antkaklis. Pavadėlio galas pataiko į akinių stiklą. Jis sudūžta, o šukės pažeidžia žmogui akį. Sužalojimas toks rimtas, kad asmuo praranda regėjimą. Kas kaltas: šuo, pavadėlis, antkaklis ar akiniai? Bet dar didesnį galvosūkį sukels dirbtinio intelekto atsiradimas mūsų kasdienybėje, tai yra neišvengiama.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Įsivaizduokite, asmuo vedžioja šunį, o jam timptelėjus pavadėlį nutrūksta antkaklis. Pavadėlio galas pataiko į akinių stiklą. Jis sudūžta, o šukės pažeidžia žmogui akį. Sužalojimas toks rimtas, kad asmuo praranda regėjimą. Kas kaltas: šuo, pavadėlis, antkaklis ar akiniai?

Tokią situaciją pateikia Lietuvoje viešinti „Telia“ grupės viceprezidentė Eglė Gudelytė-Harvey. Briuselyje ji dirba teisinės praktikos grupės, atsakingos už inovacijas, naujas technologijas ir turinį, vadove. „Telia“ grupėje ji taip pat dirba ir įmonės Dirbtinio intelekto (DI) kompetencijų centro vadove.

„Telia“ grupės viceprezidentė apie dirbtinį intelektą – Europoje jam leidžiama viskas
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

E. Gudelytė-Harvey teigia, kad jos pateikta situacija nėra išgalvota ir prieš kelerius metus nutiko JAV. Moteris, kuri prarado regėjimą viena akimi, padavė „Amazon“ ir šuns pavadėlio gamintojus „The Furry Gang“ į teismą. Kadangi nepavyko identifikuoti pavadėlio gamintojo adreso, nukentėjusi moteris stojo bylinėtis su „Amazon“.

E. Gudelytė-Harvey teigia, kad tokia iš pažiūros paprasta situacija sukuria tikrą galvosūkį teisininkams. Bet dar didesnį galvosūkį, anot jos, sukels dirbtinio intelekto atsiradimas mūsų kasdienybėje, tai yra neišvengiama. Pavyzdžiui, jeigu autonominis automobilis pateks į avariją. Ką reikės kaltinti? Automobilio, programinės įrangos gamintojus, interneto tiekėjus ar automobilio savininką?

Teisininkė E. Gudelytė-Harvey teigia, kad atsakymas nėra paprastas, o jų vis dar bandoma ieškoti Briuselio koridoriuose.

Dirbtinis intelektas Lietuvoje

Susitikimo su E. Gudelyte-Harvey metu buvo pastebėta, kad Lietuvos policija naudoja dirbtinį intelektą veidams atpažinti, todėl kyla klausimas, ar tai, ką daro teisėsauga, yra legalu.

Teisininkė teigia, kad, kai yra vykdomos viešosios pareigos visuomenės saugumui užtikrinti, naudoti dirbtinį intelektą veidams atpažinti galima.

Tačiau ji pateikia ir kitą atvejį, kada dar šiais metais vienai iš Švedijos aukštųjų mokyklų buvo skirta 19 tūkst. eurų bauda už tai, kad ji naudojo veidų atpažinimo sistemą studentų lankomumui sekti.

Vis dėlto E. Gudelytė-Harvey pažymi, jog Europoje įpareigojančių bendrųjų sutarimų dėl dirbtinio intelekto naudojimo dar nėra. Tačiau yra parengtos gairės, kuriomis galima vadovautis taikant dirbtinio intelekto produktus.

Pagrindiniai dirbtinės intelekto strategijos principai: žmogiškasis veiksnys ir žmogaus atliekama priežiūra, techninis patvarumas ir saugumas, privatumas ir duomenų valdymas, skaidrumas, įvairovė, nediskriminavimas ir teisingumas, visuomenės ir aplinkos gerovė, atskaitomybė.

Tačiau ES strategijos principai nėra įpareigojantys, todėl šalims suteikiama teisė dirbtinį intelektą naudoti taip, kaip tik jos nori. Net ir kuriant masinio naikinimo ginklus.

Trumpame pokalbyje E. Gudelytė-Harvey paaiškina LRT.lt, kokią gyvenimo dalį ateityje užims dirbtinis intelektas ir kokių iššūkių tai gali pateikti visuomenei.

– Žodžiai „dirbtinis intelektas“ jau tapo 21 a. mantra. Daugelis juos vartoja, tačiau nesupranta, kas tai yra. Kaip jūs paprastai paaiškintumėte, kas yra dirbtinis intelektas?

– Dirbtinis intelektas yra sistema, kuri demonstruoja gebėjimus, panašius į žmogaus. Pažinti aplinką, mąstyti, priimti sprendimus ir veikti atitinkamai. Tačiau pagrindinis jos bruožas – mokytis. Sistema gali mokytis iš jai pateiktos informacijos.

– Kokių dirbtinio intelekto pritaikymo pavyzdžių galėtumėte pateikti?

– Dauguma kompanijų šiuo metu jau naudoja robotus konsultantus. Daugelis įmonių dirbtinį intelektą taip pat naudoja ir rinkodarai, kada kainos yra nustatomos internete. Net „Google“ vertėjas galėtų būti dirbtinio intelekto pavyzdys.

Pavyzdžiui, „Telia“ naudoja dirbtinį intelektą optimizuoti savo tinklą ir nuspėti, kurioje vietoje galima tikėtis audros ir kur dėl to galima netekti elektros energijos tiekimo. Tai yra vadinama iš anksto nuspėjama analitika. Numatydami, kurioje vietoje bus audra, ruošiamės, kad ten gali nutrūkti elektros energijos tiekimas.

Tačiau šie atvejai yra labai paprasti. Yra sudėtingesnių, kada valstybės naudoja dirbtinį intelektą priimdamos gynybos sprendimus.

– Minėjote, kad, lyginant Europą su JAV ir Kinija, atsiliekame taikydami dirbtinį intelektą tiek viešajame, tiek ir privačiajame sektoriuje. JAV DI dominuoja privačiame sektoriuje, o Kinijoje – valstybiniame. O kaip yra Europoje? Kur DI technologija yra populiaresnė: privačiame ar viešajame sektoriuje?

– Europoje daugiausia pažengęs yra privatus sektorius, tačiau ir ten didelių projektų ar proveržių nėra, nors iniciatyvos atsiranda. Valstybiniame sektoriuje daugiau reikėtų investuoti į žinias ir specialistus. Pavyzdžiui, Skandinavijoje jau yra vykdomi projektai, kuriuose dirbtinis intelektas prisideda prie žmonių aptarnavimo.

– Viena iš valstybių, kurios jau naudoja dirbtinį intelektą valstybiniu mastu, – Kinija. Šalyje yra įvesta socialinio reitingo sistema, žmonės dėl žemo socialinio balo gali negauti tam tikrų viešųjų paslaugų. Ar socialinio reitingavimo sistema būtų teisėta Europos Sąjungoje?

– Manau, kad tai prieštarautų Žmogaus teisių chartijai. Bet viskas yra teisinio interpretavimo klausimas. Kita vertus, Europoje turime savo vertybes ir dirbtinis intelektas neturėtų jų apversti aukštyn kojomis.

– Kokiuose sektoriuose dirbtinis intelektas turi didžiausią potencialą. Kuriuose jų jis jau yra naudojamas?

– Globaliai, bene didžiausias pritaikymas yra skaitmeniniuose sektoriuose. Ypač įmonėse, kurios įsikūrusios Silicio slėnyje.

Tam tikrų pritaikymo atvejų galima pastebėti mažmeninėje prekyboje, rinkodaroje. Kiek rečiau dirbtinis intelektas naudojamas gamybos sektoriuje, nors jis po truputį ir vejasi kitus. Nereikia pamiršti ir automobilių bei telekomunikacijų sektorių, kurie „iš prigimties“ yra labiau skaitmenizuoti.

– Kalbėdami apie dirbtinį intelektą minime naudas, kurias jis atneš. Tačiau galbūt yra ir iššūkių, kokie jie?

– Pirmoji grėsmė – saugumas. Svarbu, kad nebūtų įsilaužta į sistemas, o pavogti duomenys nebūtų panaudoti blogiems tikslams. Kitas aspektas – technologijos panaudojimas ne pagal paskirtį.

Dar vienas pavojus – žmonių diskriminavimo elementas. Dirbtinis intelektas gali diskriminuoti asmenis tiek lyties, tiek ir finansinių pajamų pagrindu. Šališkumas, mažas skaidrumas, kai nežinai, kada tave aptarnauja dirbtinis intelektas, – visa tai gali kelti problemų.

Kalbėdama apie dirbtinio intelekto diskriminacijos pavojų, E. Gudelytė-Harvey mini atvejį, kai „Amazon“ pabandė naudoti dirbtinį intelektą įdarbinant žmones. Kompiuteris pradėjo atrinkinėti išskirtinai vyrų CV, todėl tokios minties buvo atsisakyta.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama