Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Į Lietuvą atėjusio šveicariško startuolio kūrėjas: kodėl aš nebesinaudoju „Gmail“ ir tą patį patariu jums

Publikuota: 2019-04-16 17:04
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Giedrė Petkevičė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Ketvirtadienį paaiškėjus, kad Vilniuje įsikūrė pasaulinis saugaus ir privataus elektroninio pašto paslaugų lyderis, A. Yen sutiko DELFI papasakoti, kodėl jis su talentinga komanda nusprendė mesti iššūkį „Gmail“, kodėl klystame manydami, kad „neturiu, ko slėpti“ ir ką galime padaryti jau šiandien, kad pakeistume situaciją.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Jūsų informacija – tai ne tik jūsų el. laiškai ir žinutės. Tai el. adresai, žmonės, su kuriais susitinkate, vietos, kuriose lankotės, – tai vertinga ir labai pelninga informacija trečiosioms šalims. Atsisakę jos, netenkate dalies savo identiteto. Ar jaučiatės drąsiai, kai visa tai parduodama daugiausiai pasiūliusiam? Aš ne“, – sako dr. Andy Yen, vienas iš šveicariško startuolio „ProtonMail“ kūrėjų.

Ketvirtadienį paaiškėjus, kad Vilniuje įsikūrė pasaulinis saugaus ir privataus elektroninio pašto paslaugų lyderis, A. Yen sutiko DELFI papasakoti, kodėl jis su talentinga komanda nusprendė mesti iššūkį „Gmail“, kodėl klystame manydami, kad „neturiu, ko slėpti“ ir ką galime padaryti jau šiandien, kad pakeistume situaciją.

Į Lietuvą atėjusio šveicariško startuolio kūrėjas: kodėl aš nebesinaudoju „Gmail“ ir tą patį patariu jums

Kai vartotojas tampa preke

Prabilus apie kibernetinį saugumą ir asmens duomenų apsaugą daugelis ima vartyti akis, esą manęs tai nejaudina, nes neturiu ko slėpti. Tačiau paprašę duoti „Gmail“ slaptažodį, vargu ar rasite savanorį.

„Šiandien, kai didelė dalis gyvenimo verda online erdvėje, tai turi ilgalaikių politinių, ekonominių, visuomeninių ir saugumo iššūkių. Mūsų duomenys yra XXI a. valiuta, todėl asmens duomenų apsauga skaitmeninėje eroje yra viena didžiausių mūsų laikų problema“, – sako A. Yen.

Ir pateikia pavyzdį, kuris, atrodytų, labiau primena serialo „Black mirror“ scenarijų, nei šiandieninę realybę.

„Kinijoje, kur internetą visiškai kontroliuoja valdžia, kiekvienas pokalbis, kiekviena žinutė yra įrašoma ir vertinama, taip kuriant jūsų socialinį patikimumo rodiklį (angl. Social reliability score). Šis skaičius parodo, kaip tiksliai jūs sekate valdžios nurodymus. Žemas rodiklis kinams gali pakišti koją ieškant darbo, norint atsiimti pasą, balsuoti ar gauti banko paskolą. Tai vyksta jau šiandien ir tai daro įtaką milijardui gyventojų“, – dėstė dr. Andy Yen, paprašytas įvardinti, kaip galima panaudoti asmens duomenis.

Internetas yra pavojinga erdvė. Tuo praėjusiais metais įsitikino begalė firmų, politikų, verslininkų ir „paprastų“ žmonių. 2018 m. vidutinė asmens duomenų saugumo pažeidimų kaina viršijo 3,4 mln eurų. A. Yen tęsė, kad kiekvieną sekundę tokių pažeidimų priskaičiuojama net 291.

Susikompromitavo tokie visiems žinomi vardai kaip „Facebook“ (2,2 milijardo vartotojų), „River City Media“ (1,3 mlrd.), „Twitter“ (336 mln.) ir kt.

„Mūsų duomenys gali būti panaudoti neteisėtai. Tai gali įvykti organizuojant rinkimus, mažinant skirtingas nuomones, darant įtaką per reklamą ir t.t. – ši informacija naudojama kontroliuoti, kaip ir ką mes galvojame. Atidavę teisę į savo asmeninę informaciją, nebekontroliuojame situacijos“, – kalbėjo pašnekovas.

A. Yen siūlė prisiminti el. pašto istoriją – iš pradžių jis buvo mokamas, vėliau modelis keitėsi, finansavimą užsitikrinant per reklamas.

„Daugelis vartotojų nesupranta, kad nemokamų dalykų nebūna. Jei kažkas nekainuoja, vadinasi prekė esate jūs. Dabar esame pažeidžiamiausi masiniam sekimui ir tai darome laisva valia, mūsų niekas neverčia“.

Paklaustas, ar taip nenutiks su „Protonmail“, kuris taip pat siūlo nemokamą paketą, pašnekovas purto galvą – šio startuolio veikimo principas vadinasi „freemium“, kai mokamų paslaugų klientai išlaiko nemokamą dalį. „Tai šiek tiek primena „Dropbox“ modelį“, – paaiškina jis.

Niekas nėra nepajudinamas?

„ProtonMail“ savo veiklą pradėjo 2014 metais, Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje (CERN). Idėja sukurti privatų elektroninį paštą, kuriame laiškai būtų užšifruojami dar prieš juos išsiunčiant, patiko tūkstančiams žmonių – per įspūdingo dydžio sutelktinio finansavimo kampaniją startuoliui per kelis mėnesius pavyko pritraukti daugiau nei pusę milijono JAV dolerių. Tada, sako pašnekovas, kylant pirmiesiems skandalams kibernetinis saugumas ir asmens privatumo svarba dar tik buvo pradėjusi ryškėti.

Kiek vėliau, kai „Google“ ėmė krėsti skandalai (pavyzdžiui, šis)– pasipylė kaltinimai, kad technologijų gigantė gali skaityti savo vartotojų el. laiškus (siekiant geriau personalizuoti reklamas), A. Yen su komanda ir nusprendė mesti iššūkį „Gmail“ ir suteikti žmonėms alternatyvą patiems nuspręsti, kiek jiems vertingi jų duomenys.

„Kai kūrėme „ProtonMail“, mūsų tikslas buvo sukurti saugų ir privatų internetą. Savo misiją pradėjome panaudoję šifruoto elektroninio pašto paslaugą (ang. end-to-end encryption) masiniu lygmeniu. Informacija, prieš palikdama ir pasiekdama jūsų kompiuterį, yra užkoduojama ir neprieinama ne tik mums, bet ir potencialiems hakeriams. Negali pavogti to, ko negalėsi perskaityti. Skirtingai nei daugybė kompanijų, mes nerenkame duomenų apie savo vartotojus ir jų įpročius, nedarome jokios turinio analizės, neparduodame duomenų apie savo vartotojus reklamos užsakovams ir pan. – pasiekti savo pašto dėžutę gali tik pats vartotojas“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu „ProtonMail“ paslaugomis jau naudojasi 13 mln. vartotojų daugiau kaip 180-yje šalių. Tarp jų – 25 tūkst. verslininkų, tačiau saugus elektroninis paštas rūpi ne tik jiems. A. Yen teigimu, didelę klientų dalį sudaro žurnalistai, medikai, teisininkai, buhalteriai, vyriausybės ir kt.

Be pašto įmonė siūlo ir VPN paslaugą, tačiau ateityje planuoja plėstis užgriebiant daugiau Google dominuojamų sričių – „ProtonDrive“, „ProtonCalendar“, „ProtonID“ (skaitmeninė online tapatybė), „ProtonDocuments“.

„Kuriame „Google“ prototipą Europoje, kuris būtų statomas ant europietiškų privatumo, saugumo ir laisvės idėjų. „Google“ niekada nebus privatumą aukštinanti kompanija, nes jos tiesiog kitoks veikimo principas.

Didelius užmojus A. Yan grindžia tuo, kad technologijos keičiasi – prieš „Gmail“ karaliavo „Yahoo mail“, „Hotmail“, prieš „Facebook“ – „MySpace“ ir pan. „Niekas nėra nepajudinamas“, – sako jis.

Panašu, kad šiam startuoliui palankūs ir visuomenės nuomonės pokyčiai.

„„Facebook“ vartotojų gretos retėja, tačiau auga „Instragram“ sekėjai – iš dalies dėl to, kad ten galima dalintis greitai dingstančiomis mini istorijomis. Žmonės pamažu ima suprasti privatumo svarbą, jie nori internete palikti mažiau pėdsakų – tai atspindi ne tik vartotojų elgsenos pokyčius, bet ir augančius reikalavimus technologijų įmonėms – arba keiskitės, arba prarasite klientus. Žinoma, didieji žaidėjai nemažai šneka apie tai, ką jiems reiškia privatumas, tačiau tai dažnai nebūna tiesa. Ar tikite, kad rūpite Zuckerbergui ir esate aukščiau jo multimilijardinio verslo interesų?“, – retoriškai klausė jis.

Pasiekti tokio masto tikslus, įsitikinęs A. Yen, padės ne tik beribės ambicijos. Tam labai svarbūs aukščiausio lygio specialistai ir jų motyvacija, kurių paieškos ir atvedė įmonę į Vilnių.

„Globali technologijų rinka išsiskiria tuo, kad jos nevaržo geografinės ribos, galima dirbti bet kurioje pasaulio vietoje, bet kuriuo laiku. Tačiau Vilniuje radome ne tik daug talentingų, bet ir prasmės savo darbe ieškančių žmonių. Tokios vertybinės nuostatos mums yra svarbiausios samdant darbuotojus, todėl ir toliau planuojame čia plėsti savo komandą“, – sakė „ProtonMail“ vadovas.

Šiuo metu „ProtonMail“ padalinyje Vilniuje dirba keturiolika IT, verslo plėtros ir rinkodaros specialistų. Iš viso įmonėje darbuojasi daugiau nei šimtas žmonių visame pasaulyje.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama