Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Kibernetinis saugumas (ne)brangus malonumas?

Publikuota: 2018-06-21 08:18
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Su lyg kiekvienais metais kibernetinių išpuolių daugėja, o ir kiekvieną dieną užpuolikai tampa vis išradingesni. Vien gegužės mėnesį kibernetinių atakų visame pasaulyje, prieš įvairias organizacijas, itgovernance.co.uk duomenimis fiksuota daugiau kaip 17 mln. O atakuojamos ne tik didelės įmonės, dažnai (ir labai dažnai) kibernetinio nusikaltimo aukomis tampa maži verslai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Su lyg kiekvienais metais kibernetinių išpuolių daugėja, o ir kiekvieną dieną užpuolikai tampa vis išradingesni. Vien gegužės mėnesį kibernetinių atakų visame pasaulyje, prieš įvairias organizacijas, itgovernance.co.uk duomenimis fiksuota daugiau kaip 17 mln. O atakuojamos ne tik didelės įmonės, dažnai (ir labai dažnai) kibernetinio nusikaltimo aukomis tampa maži verslai.

„Viskas, ką mes darome šiandien tiek versle, tiek asmeniniame gyvenime, vienaip ar kitaip įtraukia informacines technologijas . Todėl labai svarbu pasirūpinti, kad informacinės apsaugos priemonės būtų parengtos atlaikyti bet kokias atakas“, – komentavo Fintech įmonės „Paysera LT“ generalinis direktorius Vytenis Morkūnas. Jis taip pat pažymėjo, jog kibernetinės grėsmės turėtų versti mažuosius verslus sunerimti dėl savo saugumo, ypač kai joms kyla toks pat pavojus tapti kibernetinio nusikaltimo aukomis, kaip ir didelėms organizacijoms.

„Manome, jog mažas verslas yra itin pažeidžiamas ir įmonės dažnai net nežino, nuo ko pradėti, kai kalbama apie kibernetinį saugumą“, – papildė „Paysera LT“ generalinis direktorius.

Kibernetinis saugumas (ne)brangus malonumas?

O pradėti reiktų nuo pradžių…

Kalbant apie kibernetinį saugumą tikriausiai reiktų išsiaiškinti, kas tai yra. O vienu sakiniu kibernetinį saugumą galima apibūdinti , kaip organizacinių ir techninių priemonių visumą, kuri leidžia apsisaugoti nuo kibernetinių atakų. Kibernetinė ataka – taip pat kaip ir bet koks fizinis išpuolis prieš žmogų. Skirtumas tas, jog kibernetinės atakos kėsinasi į informaciją ir informaciją valdančias priemones: kompiuterius, spausdintuvus, mobiliuosius telefonus ir pan. Kyla klausimas, kodėl ši informacija tokia svarbi kibernetiniams nusikaltėliams? Atsakymas paprastas – kiekviena informacija turi savo kainą, o juodojoje rinkoje nutekinti duomenys yra labai vertingi. Šiuo atveju pavogta ar sugadinta informacija gali būti verslo ar valstybės paslaptys, asmens duomenys, kreditinių kortelių duomenys ir t. t.

Atakos būdų (dar vadinami atakos vektoriai) gali būti įvairių: vidinės atakos, „Malware“ (žalingos programinės įrangos), mėginimai atskleisti slaptažodžius, labai paplitusi „Phishing“ ataka (duomenų vagystė), „Ransomware“ ataka (išpirkos reikalaujantis virusas). Ir tai jokiu būdu nėra pilnas potencialių kibernetinių atakų sąrašas, ypač, kai įsilaužėlių technologijos nuolat tobulėja. Todėl įmonės, ypač tos, kurios yra mažos , turėtų žinoti dažniausiai pasitaikančių atakų būdus ir prevencines priemones.

Mažasis verslas – silpnoji grandis

Mažas verslas yra patrauklus taikinys kibernetiniams nusikaltėliams. Atakavus „N“ mažų verslų galima gauti tokį pat pelną, kaip įvykdžius vieną , didelės įmonės ataką. Kadangi maži verslai negali sau leisti tokių didelių investicijų kibernetiniam saugumui, jie tampa pagrindiniu atakos objektu. Kibernetinių nusikaltėlių darbą palengvina ir tai, jog mažesnis verslas naudojasi apsaugos priemonėmis, kurios nėra tokios patvarios ir atsparios šiuolaikinėms atakoms.

Prevencija prevencija ir dar kartą prevencija

Kibernetinės atakos žala mažam verslui gali būti neatitaisoma – finansiniai nuostoliai, informacijos praradimas dar ne pabaiga. Ne tik įmonė sumokės išpirką, bet incidento tyrimo metu gali paaiškėti, kad netinkamai buvo saugoma informacija, o tai gali „užtarnauti“ baudą. Ir dar ne viskas… Įvykus kibernetinei atakai galima patirti reputacijos žalą, o greičiausiai ją ir prarasti. Klientas tikrai nesilankys įmonėje, kuri nesugebėjo suvaldyti atakos. Žinoma, dabar būtina kiekvienai įmonei informuoti apie įvykusį išpuolį , bet tai įmonės prarastų finansų, reputacijos, o ir pavogtų duomenų nesugrąžins. Todėl įmonei iš anksto ir visuomet reikia galvoti apie prevenciją ir apie prevencines priemones.

Jūsų dėmesiui – keli saugumo sprendimai

Visame pasaulyje dar gyvuoja mitas, kad kibernetinis saugumas brangus malonumas. Tiems, kas dar nežino – tai yra netiesa. Kai kurios priemonės nereikalauja visiškai jokių investicijų. Štai keletas jų:

Antivirusinė programa. Priemonė, kuri gali apsaugoti nuo virusų ir kitų kenkėjiškų kodų. Šiai dienai šių programų yra be galo daug ir jos lengvai prieinamos . Maži verslai turi galimybę apsisaugoti antivirusinėmis programomis, kurios nieko nekainuoja.

Kontroliuoti kas turi prieigą prie informacijos . Būtina apsibrėžti, kas turi administravimo teises. Jei organizacija neturi griežtos administravimo sistemos, gali padidėti įsilaužimo galimybės . Gerai pagalvokite, ar tikrai būtina sandėlio darbuotojui turėti prieigą prie personalo duomenų? Greičiausiai, kad ne.

Turėti oficialią saugumo politiką. Kiekviena įmonė turėtų pasirūpinti savo saugumo politika. Kaip tinkamai naudotis sistemomis ir programomis, turėtų būti visų darbuotojų mintyse (gal ir maldose) .

Ugniasienė (angl. firewall). Ši programa gali būti įdiegta su aparatine (pavyzdžiui , kompiuteris) ar programine įranga. Ugniasienė suteikia papildomą apsaugą ir padeda užkirsti kelią neteisėtam vartotojui prisijungti prie kompiuterio ar tinklo.

Smėliadėžė (angl. sandbox). Bet kokiam verslui verta įsidemėti apie smėliadėžės funkcionalumą naršyklėse. Ši funkcija padeda aptikti atakas, tikrina įtartinus priedus, neleidžia interneto svetainėms ir programoms keisti informaciją kompiuteryje.

Slaptažodis. Kad miegotumėte ramiau, būtinai išmokinkite darbuotojus kaip susikurti gerą slaptažodžį. Beje, gero slaptažodžio sėkmė – sudėtingumas. Dar geriau, jei tai būtų frazė (angl. passfraze), kurioje būtų keičiamos raidės į simbolius: a raidė keičiama į @ , o raidė keičiama į nulį, l raidė keičiama į vienetą ir t. t.

Darbuotojų švietimas. Informuokite savo darbuotojus apie tai, kaip kibernetiniai nusikaltėliai gali pažeisti organizacijos sistemas. Būtina juos mokyti, kaip atpažinti atakos požymius ir kaip saugiai naudotis įmonės sistemomis. Taip pat informuokite darbuotojus kur galima gauti patikimas, nemokamas programas ir kaip jas įdiegti.

Suvokti grėsmes, žinoti sprendmo būdus

Fintech įmonės „Paysera LT“ generalinis direktorius primena, jog kibernetinis saugumas yra nenutrūkstantis procesas. „Turime ilgametę patirtį technologijų srityje. Ir „Paysera LT“ buvo mažas verslas, ir mes susidūrėme su kliūtimis – jas įveikėme. Suprantame kibernetinio saugumo svarbą ir žinome, jog norint išlikti saugiems, turime visuomet tobulėti. Kadangi kibernetnių atakų skaičius nemažės, norime įspėti ir mažuosius verslus, kad būtina apsaugoti savo verslą, kitaip pasekmės gali būti neatitaisomos“, – teigė Vytenis Morkūnas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama