Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Lietuvos saugumas kibernetinėje erdvėje – ko trūksta ir kas laukia?

Publikuota: 2018-03-19 11:14
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Rizikų kibernetiniam saugumui nuolat daugėja – specialistai praėjusiais metais apdorojo per 54 tūkst. incidentų, o tai apie dešimtadaliu daugiau nei ankstesniais metais. Lietuvoje pastebimos dvi didžiausios kibernetinio saugumo problemos – kenkimo programinė įranga ir nesaugios informacinės sistemos, įskaitant interneto svetaines.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Rizikų kibernetiniam saugumui nuolat daugėja – specialistai praėjusiais metais apdorojo per 54 tūkst. incidentų, o tai apie dešimtadaliu daugiau nei ankstesniais metais. Lietuvoje pastebimos dvi didžiausios kibernetinio saugumo problemos – kenkimo programinė įranga ir nesaugios informacinės sistemos, įskaitant interneto svetaines. Apie Lietuvos saugumą kibernetinėje erdvėje, ko trūksta ir kas laukia, pasakoja Ramūnas Liubertas, ESET IT inžinierius.

Lietuvos saugumas kibernetinėje erdvėje – ko trūksta ir kas laukia?

Ruošiami teisės aktų pakeitimai

Kibernetinių incidentų tendencijos atspindi vartotojų įpročius. Debesų kompiuterijos pagrindu kuriama ir teikiama vis daugiau elektroninės informacijos prieglobos paslaugų, virtualiose saugyklose laikoma vis daugiau informacijos. Didžioji dalis kasdienių operacijų keliasi į internetines svetaines, todėl vis dažniau pastebime, kad kibernetiniai nusikaltėliai bando pažeisti jas siekdami generuoti kriptovaliutas ar skleisti melagingą informaciją. Tuo tarpu reikalavimai, kaip pasirinkti patikimą prieglobos paslaugų teikėją ir į ką atsižvelgti renkantis svetainės apsaugą, tėra tik rekomendacinio pobūdžio arba jų išvis nėra.

Lietuvoje numatomi teisės aktų papildymai ir pakeitimai kibernetinio saugumo programinės įrangos pirkimui, kurie leistų pašalinti nepatikimus tiekėjus iš viešųjų konkursų. Artėja ir naujasis ES Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas. Akivaizdu, kad pokyčiai teisės aktuose yra ir būtini, ir neišvengiami, tačiau ar esame jiems pasiruošę?

Lietuvai nereikia toli ieškoti sektinų pavyzdžių – šiuo metu Estija užima 5-ąją vietą ir kibernetiniu požiūriu yra saugiausia šalis Europoje pagal paskutinį Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos pasaulinio kibernetinio saugumo indeksą. Saugiausių Europos šalių penketuką sudaro Estija, Prancūzija, Norvegija, Didžioji Britanija ir Olandija. Tarp 43-ijų Europos šalių Latvija užima 10 vietą, Lietuva – 28.

Reikia daugiau aiškumo

Šiuo metu pagal Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymą tiekėjai yra atrenkami pagal pačios perkančiosios organizacijos nustatytus kvalifikacinius reikalavimus ir, jeigu taikytina, kokybės vadybos sistemos ir aplinkos apsaugos vadybos sistemos standartus. Tikrinant tiekėjų kvalifikaciją, pasirinktinai atsižvelgiama į tiekėjo teisę verstis atitinkama veikla, finansinį ir ekonominį pajėgumą bei techninį ir profesinį pajėgumą.

Tikimasi, kad numatomi teisinio reglamentavimo pakeitimai perkančiosioms organizacijoms įneš daugiau aiškumo renkantis kibernetinio saugumo programinę įrangą. Be to, šiandien reikšmingai keičiasi ir šalies kibernetinio saugumo valdymas. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (NKSC) nuo 2018 m. pradžios nacionaliniu lygmeniu įgavo daugiau teisinių galių valdant kibernetinius incidentus. Nacionalinio elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinio CERT funkcijos jau perduotos į NKSC. Toks įstaigų apjungimas į NKSC suteikia galimybę įgyvendinti Lietuvos Respublikos kibernetinio saugumo įstatymo nuostatas dėl vieno langelio principo ir sumažinti administracinę naštą valstybės ir privačių informacinių išteklių valdytojams.

Tiesa, daugiau nerimo kelia privatus sektorius. Iš verslo atstovų dažnai girdime, kad jų įmonė niekam nėra įdomi ir nemato tikslo skirti lėšų apsaugai nuo kibernetinių grėsmių arba nusprendžia nuo jų gintis su nemokama antivirusine programa.

Deja, retas susimąsto, ar namų vartotojams skirtos programinės įrangos licencija leidžia tokias programas naudoti versle. Nemokami produktai yra labiau priskiriami tęstinių produktų kategorijai ir įvykus kibernetiniam incidentui pagalbos kažin ar sulauktume.

Verta nepamiršti, kad už pastato elektrą, ūkį ir IT infrastruktūros eksploatavimą bei tenkančias žalas atsako organizacijos vadovas. Todėl ne be reikalo yra tobulinamas teisinis reglamentavimas kibernetinio saugumo programinei įrangai – verslas turi į tai pilnavertiškai reaguoti ir padaryti atitinkamas išvadas.

Papildomi kriterijai renkantis

Šiuo metu nereikėtų pasyviai laukti įstatymų bazės atnaujinimo, o renkantis kibernetinės saugumo programinės įrangos tiekėjus iš karto kelti aukštesnius reikalavimus.

Visų pirma, rekomenduojame atkreipti dėmesį į jų specializaciją. Tiekėjo produkto apsaugos patikimumas kibernetinėje srityje yra kur kas didesnis, jei jo pagrindinė veikla yra orientuota į saugumo produktų kūrimą, o ne, pavyzdžiui, į operacinių sistemų gamybą.

Taip pat reikėtų atsižvelgti, kad gamintojo šalies jurisdikcija būtų Europos Sąjungoje. Privalumas, jei gamintojo techninė pagalba būtų teikiama lietuvių kalba, t. y. turėtų atstovybę Lietuvoje. Tokiu būdu yra išvengiama rizikos nesusikalbėti dėl konfigūravimo ir operatyviau gauti atsakymus į užduotus klausimus. Svarbu, kad tiekėjas labiau kreiptų dėmesį į produkto lokalizavimą ir programos pranešimus bei nustatymus galutiniams vartotojams pateiktų lietuvių kalba. Dar reikėtų atsižvelgti į programos gamintojo „svorį“, kiek ilgai tiekėjas dalyvauja saugumo rinkoje.

Ir galiausiai visi taškai ant „i“ susideda, kai įvertinami nepriklausomų laboratorijų atlikti testų rezultatai.

Pakeitimai taps galvos skausmu

Šiais metais laukia ir naujasis ES Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR), kuris labiausiai palies įmones ir viešąjį sektorių. Jau dabar svarbu imtis priemonių apsaugant jautrius fizinių asmenų duomenis. Matome, kad dar labai nedidelė organizacijų dalis yra tam pasiruošusi, taigi, daugumai šie pakeitimai, terminui vis artėjant, gali tapti stipriu galvos skausmu.

Pasirengimo ciklas turi vykti linijiniu būdu – iš pradžių reikia atlikti organizacijoje disponuojamų duomenų auditą – galbūt yra renkami pertekliniai duomenys, po to parengti aprašus, kaip tie duomenys turi būti tvarkomi, saugomi, naikinami, šifruojami ir pan., tik tada rinktis programinę įrangą, kaip tuos duomenis apsaugoti ar riboti priėjimą prie jų.

Tačiau reikia įsidėmėti, kad jei organizacija naudoja bazines apsaugos nuo virusų priemones arba išvis neturi jokios apsaugos, tai nelaukdami BDAR įsigaliojimo ar audito išvadų turėtų kuo greičiau sustiprinti apsaugą su pažangesne kibernetinio saugumo programine įranga. Šiais laikais kompiuteris be antivirusinės programinės įrangos tas pats kaip automobilis žiemą su vasarinėmis padangomis.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama