Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Netrukus gali baigtis kai kurių „Windows 10“ sistemų palaikymas

Publikuota: 2017-07-19 10:15
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kai „Microsoft“ pristatė operacinę sistemą „Windows 10“, kartu buvo pasiūlytas ir visiškai naujas požiūris į operacinės sistemos atnaujinimus: „Windows“ tapo nebe produktu, o paslauga, o „Microsoft“ vartotojams pažadėjo nenutrūkstamą atnaujinimų srautą į tuos pačius kompiuterius, kuriuose niekada nebereikės diegti naujos operacinės sistemos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Netrukus gali baigtis kai kurių „Windows 10“ sistemų palaikymasKai „Microsoft“ pristatė operacinę sistemą „Windows 10“, kartu buvo pasiūlytas ir visiškai naujas požiūris į operacinės sistemos atnaujinimus: „Windows“ tapo nebe produktu, o paslauga, o „Microsoft“ vartotojams pažadėjo nenutrūkstamą atnaujinimų srautą į tuos pačius kompiuterius, kuriuose niekada nebereikės diegti naujos operacinės sistemos. Tačiau tokiame modelyje slypi ir ganėtinai rimtas trūkumas, rašo „Ars Technica“.

Su „Windows 10“ pristatymu (ir, žinoma, įsidiegimu į kompiuterį) baigėsi laikai, kai žmonės įstrigdavo praeityje su senomis „Windows“ versijomis: jeigu turi naują operacinę sistemą, vadinasi, ji nauja bus visą laiką. Per amžius (ar bent jau kol egzistuos „Microsoft“). Bet mažomis raidėmis „Windows 10“ naudojimo sąlygose parašyta: atnaujinimus gausite tik „įrenginio palaikymo laikotarpiu“.

„Senovinė“ operacinių sistemų atnaujinimo praktika, kuomet kas maždaug trejus metus buvo išleidžiama akivaizdžiai patobulinta sistema, reikalavusi nemažų investicijų, turėjo akivaizdžių trūkumų. Vienas iš rimtesnių – žmonės dėl to investicijų poreikio neretai nuspręsdavo ir toliau naudotis senesne „Windows“ sistema. Tai kelia nemažai problemų ir kibernetinio saugumo atžvilgiu (senesnėse „Windows“ sistemose yra mažiau saugumo atnaujinimų ir papildomų funkcijų), ir apsunkinamas programuotojų darbas (dėl to senesni programavimo įrankių rinkiniai yra populiaresni už naujus, nors ir kur kas tobulesnius).

Kita vertus, senos sistemos siūlė ir tam tikrų akivaizdžių privalumų, lyginant su naujomis: kiekviena nauja „Windows“ sistema, kuri pati savaime nebuvo pigi (nors programinės įrangos piratavimo šalininkai pasakytų kitaip), atkeliaudavo su tam tikru reikalavimų techninei įrangai rinkiniu: paprastai naujesnėse „Windows“ sistemose minimalių reikalavimų sąrašuose buvo nurodoma vis daugiau atminties, reikalaujamos kai kurios konkrečios naujesnės procesorių funkcijos, didesnis laisvos atminties kiekis. Be to, jeigu jau „Windows“ kokiame nors kompiuteryje veikdavo, tai vartotojas galėjo būti užtikrintas, kad tam tikrą laiką tikrai gaus saugumo atnaujinimus – anksčiau galiojo „5+5“ palaikymo politika, reiškianti, kad penkerius metus kūrėjas teiks funkcinius ir saugumo atnaujinimus, o dar penkerius – tik saugumo atnaujinimus.

Žinoma, tai, kiek tiksliai tų palaikymo metų konkretus vartotojas gaudavo, priklausė nuo to, kiek laiko po sistemos išleidimo ją įsigydavo, tačiau palaikymo pabaigos data būdavo iš anksto žinoma. Su „Windows 10“ padėtis pasikeitė – senosios palaikymo politikos nebeliko. Dabar turintiems „Windows 10“ funkciniai ir saugumo atnaujinimai siunčiami neribotą laiką. Kurį visgi riboja „įrenginio palaikymo“ sąlyga.

Panašu, kad jau aiškėja pirmosios šio apribojimo aukos. „ZDNet“ žurnalistas Edas Bottas išsiaiškino, kad kompiuteriai, pagaminti naudojant „Intel Clover Trail Atom“ procesorius (dažniausiai tai – patys pigiausi, nedidelio našumo procesoriai, kurių pagrindu kompiuteriai buvo gaminami 2012–2015 metais) nebeturi galimybės įsidiegti „Windows 10 Version 1703“ (labiau žinomo kaip „Creators Update“) atnaujinimo. Bandant atnaujinti sistemą gaunamas toks klaidos pranešimas: „Windows 10“ yra nebepalaikoma šiame kompiuteryje“.

Didžioji dalis kompiuterių, pagamintų su šiais procesoriais, buvo su iš anksto įdiegta „Windows 8“ arba „Windows 8.1“ operacine sistema. Jeigu jų savininkai nusprendė ir toliau naudoti senąją operacinę sistemą, jiems galioja ir senoji „5+5“ sistemos palaikymo politika – saugumo atnaujinimus jie gaus iki 2023 m. spalio 1 d. Tačiau šie kompiuteriai buvo vertinami kaip „suderinami su „Windows 10“, todėl sistemą juose pirmus metus po „Windows 10“ išleidimo buvo galima atsinaujinti nemokamai.

Ir visi, kurie pasinaudojo tokia galimybe, buvo „palikti ant ledo“: kiekvienas „Windows 10“ atnaujinimas saugumo priedus gauna tik 18 mėnesių po išleidimo, tad „Clover Trail“ kompiuteriai iš palaikymo ciklo bus pašalinti pačioje 2018 metų pradžioje. Po to jiems nebus siunčiami apskritai jokie naujiniai. Tiesa, vienas iš šiuos procesorius į savo kompiuterius montavusių gamintojų – „Acer“ – skelbia, kad apribojimai yra laikini.

Savo pranešime jie rašo:

Šie „Intel Clover Trail“ procesoriai šiuo metu nepalaiko „Windows 10 Creators Update“ atnaujinimo: „Atom Z2760“, „Atom Z2520“, „Atom Z2560“, „Atom Z2580“. „Microsoft“ dirba su mumis kuriant suderinamas tvarkykles, leisiančias apeiti šį nesuderinamumą. Jeigu įsidiegsite „Windows 10 Creators Update“, tokiuose kompiuteriuose gali būti visiškai nerodomos piktogramos ir tekstas arba jie gali būti atvaizduojami kaip vienspalviai stačiakampiai. Jeigu jau įsidiegėte „Creators Update“ ir susidūrėte su sunkumais, kompiuterį į ankstesnę būseną galite grąžinti naudojant padėties atstatymo funkcijas.

Taigi, kompiuteriai su šiais procesoriais ilgainiui gali gauti ir „Creators Update“, tokiu būdu sugrąžinant juos ant atnaujinimų bėgių ir išplečiant palaikymo periodą. Tiesa, praėjus net keliems mėnesiams po „Creators Update“ išleidimo šie kompiuteriai negavo jokių naujų tvarkyklių ir padėtis nepasikeitė. Tad kompiuteriai ir toliau kybo palaikymo požiūriu neaiškioje padėtyje.

Manoma, kad konkrečiai šiuo atveju daugiausiai problemų kelia šiuose procesoriuose sumontuotas grafikos procesorius – jį kūrė ne „Intel“, o „Imagination Technologies“. Vėlesniuose „Intel Atom“ procesoriuose jau buvo naudojamas pačių „Intel“ sukurtas grafikos procesorius – dėl tokio sprendimo tolesnis jų palaikymas bus paprastesnis.

Kad ir koks būtų tolesnis šių kompiuterių likimas, tokios situacijos atsiradimas aiškiai parodo „Windows“ sistemos kaip paslaugos modelio trūkumus. Daugelio įrenginių palaikymo trukmė yra neapibrėžtas dalykas, o kai kurie „Windows 10“ naudotojai gali nukentėti dėl to, kad seną sistemą su ilgu palaikymo laikotarpiu nemokamai iškeitė į naują.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama