Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Monitorių dizaino evoliucija: kelionė laiku

Publikuota: 2017-06-01 12:23
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kas dar gali prisiminti senus gerus CRT monitorius visu jų rusvai gelsvu ir gremėzdišku gražumu? Kai naujos monitorių inovacijos yra pristatomos beveik kas mėnesį, gana lengva pamiršti, kaip toli mes pažengėme nuo tada, kai buvo sukurti pirmieji ekranai. Nuo tada monitorių rinka pastoviai plėtodavo ir atnaujindavo produktus, norint kuo geriau patenkinti skirtingus naudotojų poreikius ir gyvenimo būdo įvairovę, ar tai būtų dizaino patobulinimas, ar naujos ekrano technologijos, kurių viena – kaip niekada didelės raiškos vaizdo atkūrimas. Bet esant apsuptiems 4K raiškos ir išlenktų ekranų, kas dar gali prisiminti kaip mes čia atsidūrėme?

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kas dar gali prisiminti senus gerus CRT (su katodinių spindulių kineskopu) monitorius visu jų rusvai gelsvu ir gremėzdišku gražumu? Kai naujos monitorių inovacijos yra pristatomos beveik kas mėnesį, gana lengva pamiršti, kaip toli mes pažengėme nuo tada, kai buvo sukurti pirmieji ekranai. Nuo tada monitorių rinka pastoviai plėtodavo ir atnaujindavo produktus, norint kuo geriau patenkinti skirtingus naudotojų poreikius ir gyvenimo būdo įvairovę, ar tai būtų dizaino patobulinimas, ar naujos ekrano technologijos, kurių viena – kaip niekada didelės raiškos vaizdo atkūrimas. Bet esant apsuptiems 4K raiškos ir išlenktų ekranų, kas dar gali prisiminti kaip mes čia atsidūrėme?

Monitorių dizaino evoliucija: kelionė laiku
Daugelį metų rinkoje dominavę CRT monitoriai

Novatoriški savo metu 4:3 CRT ekranai

Jei kam nors būtų pasiūlę išbandyti dviejų monitorių sistemą XX a. 10-ajame dešimtmetyje, tai nebent tik viliantis, kad šis asmuo turi tvirtą ir didelį darbo stalą. Iki XXI a. 1-ojo dešimtmečio pradžios labiausiai paplitę monitoriai biuruose ir privačiuose namuose turėjo CRT ekranus ir buvo gerai žinomi dėl sunkiasvorės ir vizualiai neįspūdingos išvaizdos. Daugelio nuostabai, pirmasis CRT ekranas buvo sukurtas vokiečių fiziko Karl Ferdinand Braun dar 1897 m. Jis mažai nutuokė, kad jo griozdiškas išradimas taps pirmuoju etapu monitorių evoliucijos kelyje, kuriame tik visai neseniai pasirodė mažiau nei 1 cm storio ekranai, kaip „AOC PDS241“, kurio storis, žiūrint iš šono – 5,2 mm. Priešingai, nei šie ploni šiandienos ekranai, CRT modeliai galėjo lengvai užimti visą darbo stalo erdvę. Pavyzdžiui „AOC CT720G” CRT monitorius, pristatytas XX a. 10-ajame dešimtmetyje, buvo 41,9 cm storio, kad galėtų viduje sutalpinti spalvotus katodinių spindulių kineskopus, kurie atkurdavo monitoriaus vaizdą fosforescuojančiame ekrane.

Bet ekrano storis buvo ne vienintelis dizaino aspektas, skyręs šiuos monitorius nuo šiuolaikinių. Jie turėjo 4:3 kraštinių santykį ir paprastai gelsvai rusvą korpusą. Tačiau, kol mes į šiuos griozdiškus kompanionus galbūt žiūrime su šypsena, CRT ekranai dominavo monitorių rinkoje iki XXI a. 1-ojo dešimtmečio pradžios. Tik tuomet, kai LCD monitoriai tapo įperkamesni ir populiaresni masinėje rinkoje, tai paskatino monitorių dizaino pažangą.

Monitorių dizaino evoliucija: kelionė laiku
Kompaktiškesni ir energiją taupantys LCD monitoriai

Naujoji era: LCD monitoriai

Nors LCD monitoriai tapo labai populiarūs šio tūkstantmečio pradžioje, pirmasis LCD ekranas dienos šviesą išvydo dar 1972 m. Tačiau ilgą laiką buvo labai brangu gaminti ir įsigyti LCD monitorius, todėl CRT modeliai dominavo rinkoje daugiau, nei pusę amžiaus.

Vis dėlto, bėgant metams, situacija rinkoje pasikeitė. Ne tik griežtesni energijos standartai, bet ir žmonių poreikiai geresniam dizainui ir naujoms technologijoms tapo didesnio ekrano, siauresnių ir stilingesnių modelių priežastimi. LCD monitorių, sudarytų iš filtrų, stiklo ir skystųjų kristalų sluoksnių, veikimui daugiau nebereikėjo gremėzdiškų katodinių spindulių kineskopų. Tai įgalino gamintojus išvystyti modelius ir taip patenkinti augančius rinkos poreikius.

Staiga, tapo įmanoma pagaminti ekranus, atkuriančius aiškesnius vaizdus ir suvartojančius mažiau energijos, nei kada nors anksčiau. Pasidarė įmanoma eksperimentuoti, kuriant naują dizainą, kuris ne tik gerai atrodė, bet taip pat buvo labiau ergonomiškas. Tapo lengviau taikyti pirmąsias ekrano padėties reguliavimo galimybes, pavyzdžiui leidžiant naudotojams pakreipti ekraną – patobulinimas, kuris iki šiol žymiai pagerina naudotojo potyrius.

Nykstant CRT monitoriams, kurių katodiniai spindulių kineskopai, kaip seniai būgštaujama, gali išspinduliuoti nedidelį kiekį rentgeno spindulių, sumažėjo sveikatos apsaugos problemos dėl ilgalaikio monitorių naudojimo poveikio.

XXI a. 1-ojo dešimtmečio viduryje monitorių dizainas taip drastiškai pasikeitė, kad griozdiškų CRT monitorių laikai buvo seniai pamiršti. Pavyzdžiui, 2008 m. „AOC“ pristatė „Red Dot Design Award“ apdovanojimo laimėtoją „Angelo“ monitorių, turintį 16:9 LCD ekraną su liečiamais klavišais ir trimis būdais reguliuojamu stovu.

Vieni dizaino pavyzdžiai atsirado ir dingo, kaip „iF Product Design Award“ apdovanojimo laimėtojas „AOC Razor“ su sulankstomu stovu lengvam pritvirtinimui prie sienos, arba taip pat apdovanojimą pelniusi „AOC 57-oji monitorių serija“ su ypač siauru rėmeliu ir nuimamu stovu. Šie modeliai žymi ne tik šiandienos dizaino ir inovacijų lenktynių pradžią, bet ir išaugusį pritaikymo prie asmeninių poreikių lygį

Dabartis: platesni, plonesni ir spartesni monitoriai kiekvienam gyvenimo būdui

Kaip pasikeitė monitorių dizainas? Turint tiek daug produktų, pirkėjų poreikiai ir norai tapo kaip niekada konkretūs. Ar tai būtų stiliui ypatingą dėmesį teikiantis biuro naudotojas, rungtyniaujantis žaidėjas, profesionalus grafikos dizaineris, ar paprastas namų naudotojas – atsirado keletas nišinių rinkų, reikalaujančių gamintojus kurti naudotojų poreikiams ir gyvenimo būdui pritaikytą dizainą ir technologijas.

Šiuolaikinis monitorių dizainas savo išvaizda ir funkcionalumu turi patikti skirtingoms pirkėjų grupėms, dažnai turinčioms skirtingus poreikius ir pageidavimus. Jeigu grafikos dizaineriai, greičiausiai, ieško geresnės vaizdo kokybės ir ergonomiškų funkcijų, tai šiuolaikiniai profesionalai gali vertinti stilingus ir funkcionalius monitorius, kurie leistų ne tik efektyviai dirbti, bet ir gerai atrodytų ant darbo stalo. Atsižvelgiant į tai, inovatyvių monitorių „AOC PDS241“ ir „AOC PDS271“ dizainas, konceptualizuotas garsiosios dizaino įmonės „Studio F. A. Porsche“, tapo patrauklus šiems naudotojams. Dėl šio dizaino unikalios modulinės konstrukcijos, perkeliančios įvesties – išvesties jungtis nuo ekrano rėmo, buvo įmanoma sukurti itin siaurą 5,2 mm ekrano storį, plonesnį už daugelį naujausių išmaniųjų telefonų. Maitinimo ir monitoriaus signalo kabelius pravedus per įviją asimetrišką stovą, sukuriama ypač švari ir elegantiška išvaizda.

Galima užtikrintai sakyti, kad šiuolaikiniai monitoriai yra plonesni ir spartesni, turėdami didesnį ekraną. Augant elektroninio sporto ir konkurencinių žaidimų populiarumui, daugelis naudotojų šiuo metu pageidauja monitorių, kurie ne tik turi trumpesnį reakcijos laiką ir spartesnį kadrų atnaujinimo dažnį, bet ir jų dizainas suteikia visiško pasinėrimo į žaidimą potyrį.

Išlenkti ekranai, stebėtinai, debiutavę televizijos sektoriuje dar 1952 m., tapo populiarūs visoje rinkoje būtent žaidėjų bendruomenėse. Turėdamas 21:9 vaizdo kraštinių santykį, 2000 mm išlinkį, 4 ms reakcijos laiką, 200 Hz atnaujinimo dažnį ir „Adaptive-Sync“ („FreeSync“) palaikymą, „AOC AGON AG352QCX“ monitorius yra šios evoliucijos pavyzdys. Ergonomiškos reguliavimo pasirinktys taip pat nuėjo ilgą kelią.

Praeities CRT monitoriai retai peržengdavo bazinių pasukimo funkcijų ribas, kai daugelis šiandienos ekranų gali būti pakreipti, pasukti ar reguliuojamo aukščio. Pavyzdžiui „AG352QCX“ monitorius, dėl jo stovo aukščio, pakreipimo ir pasukimo pasirinkčių, leidžia žaidėjams išlaikyti taisyklingą sėdėseną žaidžiant.

Netgi biuruose monitoriai nebeturi atrodyti griozdiškai ir nuobodžiai. Štai dėl ko „AOC“ taip pat atnaujina savo „Pro Line“ seriją, su „iš trijų pusių berėmiu“ dizainu. „90-osios serijos“ monitoriai leidžia naudotojams sutelkti dėmesį tik į ekrano turinį ir sukurti didesnio vientiso įspūdžio daugiaekranes sistemas, sustačius kelis monitorius šalia.

Tai yra tik keli pavyzdžiai, rodantys, kad šiandienos kompiuterių monitoriai daugiau nebėra bazinė biuro įranga, bet patrauklios, specialiai pritaikytos priemonės, apjungiančios stilių su patogiu funkcionalumu, kad tiktų nuolat besikeičiančiam vartotojų gyvenimo būdui.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama