Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 14:27
„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą
Balandžio 20 d. 11:28
Kaip dirbtinis intelektas išranda naujus vaistus?
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Populiarioji IT sritis – ką veikia paklausiausi darbo rinkos specialistai?

Publikuota: 2017-04-13 12:02
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Gediminas Misevičius
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pastaruoju metu kaip ant mielių augantis IT sektoriaus specialistų poreikis patraukia dažno karjeros krypties ieškančio jaunuolio ar ją norinčio keisti darbuotojo dėmesį. Darbas IT turi daugiau nei dvi dešimtis skirtingų pareigybių, todėl išsirinkti tokią, kuri patiktų ir būtų perspektyvi, gali būti ne taip ir paprasta. Tad ką iš tiesų veikia skirtingi IT specialistai ir kaip nepaklysti IT specialybių meniu?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Populiarioji IT sritis – ką veikia paklausiausi darbo rinkos specialistai?Pastaruoju metu kaip ant mielių augantis IT sektoriaus specialistų poreikis patraukia dažno karjeros krypties ieškančio jaunuolio ar ją norinčio keisti darbuotojo dėmesį. Darbas IT turi daugiau nei dvi dešimtis skirtingų pareigybių, todėl išsirinkti tokią, kuri patiktų ir būtų perspektyvi, gali būti ne taip ir paprasta. Tad ką iš tiesų veikia skirtingi IT specialistai ir kaip nepaklysti IT specialybių meniu?

Kad IT krypties pasirinkimas gali būti svarbus sprendimas, kalba ir profesinį kelią besirenkantys jaunuoliai, ir darbuotojų kaitos statistika. Savanoriškos IT darbuotojų rotacijos lygis Lietuvoje yra nemažas – pernai jis siekė apie 15 procentų. Dalis darbą keičiančiųjų yra vadinamieji „turistai“, kurie ieškodami geresnio atlyginimo ilgai vienoje vietoje neužsilaiko. Tačiau visgi darbą keičia ir subrendę specialistai, supratę, kad užduočių pobūdis neatitinka jų lūkesčių.

Norėdami rasti atsakymą, pirmiausia turėtumėte atsakyti į kelis klausimus. Koks darbo pobūdis artimesnis jūsų charakteriui – individualus ar komandinis, labiau techninis ar vadybinis ir organizacinis? IT specialistų darbo reikšmė įmonėse auga, todėl keičiasi ir reikalavimai jiems. Turėti vien gerus techninius įgūdžius šiandien jau nebeužtenka. Darbdaviai vis daugiau dėmesio pradeda skirti ir vadinamosioms „minkštosioms“ savybėms: gebėjimui dirbti komandoje, norui mokytis, atvirumui pokyčiams ir panašiai.

Kitas klausimas, kurį turėtumėte užduoti rinkdamiesi darbą IT sektoriuje – kuri iš pagrindinių specializacijų domina labiausiai. IT techninės įrangos kūrimas ir gamyba, IT infrastruktūra ar IT vystymas? Šiuo metu Lietuvos IT darbo rinka daugiausia galimybių siūlo pastarųjų dviejų specializacijų atstovams.

IT infrastruktūros specialistai rūpinasi įmonės duomenų centruose esančiais serveriais, tinkline įranga, duomenų bazėmis, duomenų masyvais, atsarginėmis kopijomis. Jie atsakingi už įrangos stabilumą, jos konfigūravimą, atnaujinimus, saugumą, sprendžia įvairius incidentus. Nors jiems keliami aukšti techninių žinių reikalavimai, tačiau dar gilesnių žinių reikalauja IT architekto ir IT saugumo specialistų pozicijos. IT infrastruktūros priežiūrai kuriami sprendimai vis automatizuojami bei sudėtingėja, todėl reikalauja mažiau, tačiau labiau kvalifikuotų specialistų.

Kiek kitokį darbą atlieka IT palaikymo specialistai – pagalbos vartotojams, IT darbo vietų priežiūros bei monitoringo specialistai. Vieni yra atsakingi už pagalbą įvairiais IT klausimais, tačiau jei negali patys padėti, turi gerai išmanyti IT organizacijos struktūrą užduoties perdavimui. Monitoringo specialistai stebi IT sistemas ir operatyviai reaguoja į sutrikimus klientams dar nepajutus paslaugos sutrikimo – tam reikalingos atsakingumo bei pastabumo savybės.

Pagalbos vartotojams specialisto bei monitoringo specialisto darbas laikoma optimaliausia startine pozicija, kurioje lengviausia startuoti naujokui, turinčiam tik bendrų IT žinių bagažą. Pagilinus žinias dirbant šioje tarpinėje pozicijoje ir susipažinus su IT darbo virtuve, bus paprasčiau apsispręsti, kurlink judėti toliau. Likti šioje specializacijoje ar grįžti prie labiau techninio darbo, o gal pasirinkti dar daugiau vadybinių įgūdžių reikalaujančią poziciją IT vystymo srityje?

IT vystymo sritis, apimanti ir naujų produktų ir sprendimų kūrimą, ir jau sukurtų tobulinimą, yra viena iš didžiausių IT sričių, vertinant pagal dirbančiųjų skaičių. Lietuvoje šios srities specialybės sulaukia didžiausio abiturientų bei persikvalifikuoti norinčių darbuotojų susidomėjimo. Šios krypties specialistams keliama dar daugiau papildomų reikalavimų – be gerų specialybinių žinių ir minėtų „minkštųjų“ kompetencijų, taip pat tikimasi analitinio mąstymo, gebėjimo kūrybiškai spręsti problemas, profesinio smalsumo.

Kokybės užtikrinimo specialistas, paslaugų vadovas, „scrum master“, sistemų analitikas, programinės įrangos administravimo specialistas – pozicijų šioje specializacijoje yra daug ir įvairių, todėl susitelkti ties vienintele programuotojo pozicija neverta. Programuotojas turi išmanyti bei esant poreikiui persijungti į dar bent vieną papildomą gretutinę sritį. Pavyzdžiui, „Swedbank“ naudojame „agile“ produktų vystymo metodiką ir triname griežtas specializacijų ribas.

IT vystymas tai pat tobulėja ir atsiranda naujų aukštesnio lygio programavimo aplinkų. Jos leidžia programuotojams žymiai greičiau pasiekti norimą rezultatą, tačiau vis dar reikalauja IT architektūros suvokimo. Tiesa, jau yra ir kito žingsnio užuomazgų – programavimo dirbtinio intelekto pagalba, tačiau prireiks tikrai nemažai metų, kad jis būtų plačiai praktiškai pritaikomas. Vien dėl to IT vystymo specialisto pozicija dar ilgai išliks paklausi.

Didelės organizacijos, pavyzdžiui, „Swedbank“ turi platų specializacijų spektrą – nuo IT infrastruktūros iki IT vystymo. Tai suteikia plačias galimybes lygiagrečiai keisti pozicijas, ir rinktis specializaciją, kuri labiausiai atitinka ne tik technines žinias, tačiau ir asmenines darbuotojo savybes.

Tad kokios specializacijos IT profesionalo perspektyvos geriausios? Iš patirties „Swedbank“ galiu pasakyti, kad užimama pozicija nėra pats svarbiausias dalykas. Jei šalia pagrindinių savo kompetencijų IT specialistas nuolat stengsis plėsti kompetencijų portfelį, domėsis ir išmanys kitas IT sritis, jis bus tikrai vertinamas. Tad labai gerai žinoma frazė „mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis“ puikiai tinka ir nuolat besikeičiančiai IT sričiai.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama