Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Didieji duomenys: kuo jie pavojingi?

Publikuota: 2017-02-18 13:25
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Per pastaruosius 15 metų kone kiekvienam prieinamų skaitmeninių duomenų spektras tapo nesuvokiamai platus. Duomenis galime gauti iš interneto svetainių, socialinių tinklų, tyrimams skirtos įrangos, išmaniųjų telefonų, stebėjimo kamerų ir daugelio kitų šaltinių. Gerokai pagausėjo ir visiems šiems duomenims tvarkyti skirtų kompiuterių technologijų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Per pastaruosius 15 metų kone kiekvienam prieinamų skaitmeninių duomenų spektras tapo nesuvokiamai platus. Duomenis galime gauti iš interneto svetainių, socialinių tinklų, tyrimams skirtos įrangos, išmaniųjų telefonų, stebėjimo kamerų ir daugelio kitų šaltinių. Gerokai pagausėjo ir visiems šiems duomenims tvarkyti skirtų kompiuterių technologijų. Nėra abejonės, kad didieji duomenys – būtent taip vadinama kaupiamų duomenų visuma – labai reikšmingi mokslinių tyrimų, technologijų ir medicinos srityse. Tačiau jei didieji duomenys būtų naudojami ne pagal paskirtį arba jei jais būtų piktnaudžiaujama, galėtų kilti nemažų grėsmių, portale project-syndicate.com rašo Niujorko universiteto Kuranto matematikos mokslų instituto kompiuterijos profesorius Ernestas Davisas.

Didieji duomenys: kuo jie pavojingi?

Tobulinant tokias technologijas kaip interneto paieškos varikliai, mašininis vertimas ar vaizdų ženklinimas, jau kurį laiką specialiomis programomis tvarkomi didžiuliai duomenų rinkiniai. Netolimoje ateityje didieji duomenys galėtų padėti tobulinti net ir tokias sritis kaip valdžios sprendimų priėmimo procesas, socialinės gerovės programų įgyvendinimas ar moksliniai tyrimai.

Kiekybė nelygu kokybė

Vis dėlto turėti daug duomenų dar nereiškia turėti kokybiškus duomenis. Pavyzdžiui, neseniai mokslo žurnale „Nature“ publikuotame straipsnyje rašoma, kad Jungtinėse Valstijose visuomenės nuomonės apklausų organizatoriai neriasi iš kailio, kad tik galėtų apklausti iš tiesų reprezentatyvią gyventojų imtį. Teisiškai jiems leidžiama naudotis tik laidiniu telefonu, nors vis daugiau amerikiečių renkasi mobilųjį ryšį. Ir nors begales nuomonių galima susirasti kad ir socialiniuose tinkluose, jų reiškėjai vis tiek neatspindi visų rinkėjų nuomonės. Beje, kaip pažymi E. Davisas, nemaža dalis tviterio ir feisbuko pranešimų politinėmis temomis yra sugeneruojama automatiškai.

Pastaraisiais metais dėl subjektyviais duomenimis pagrįstų automatizuotų programų yra kilę nemažai triukšmo. Štai praėjusį balandį vienai koledžo studentei „Google“ vaizdų paieškoje pateikus užklausą „neprofesionalios šukuosenos darbui“ (angl. unprofessional hairstyles for work), daugumoje pateiktų nuotraukų buvo vaizduojami juodaodžiai. Kai pirmąjį užklausos žodį studentė pakeitė į „profesionalios“ (angl. professional), daugumoje pateiktų nuotraukų jau buvo baltaodžiai. Tačiau tai lėmė ne „Google“ programų subjektyvumas, o tai, kokias etiketes nuotraukoms internete yra suteikę patys interneto naudotojai.

Gali būti, kad didžiųjų duomenų sistema, kuri šiuos paieškos rezultatus panaudoja sprendimų dėl darbuotojų samdymo ir paaukštinimo vertinimui, juodaodžius kandidatus nustumia į mažiau palankią padėtį, taip dar labiau įtvirtindama visuomenėje nusistovėjusius stereotipus. Ir tai nėra vien spėjimas. Pernai naujienų platformoje „ProPublica“ publikuotoje recidyvizmo rizikos modelių tyrimo ataskaitoje nurodoma, kad, taikant plačiai paplitusią metodiką, pagal kurią sprendžiama dėl bausmės nusikaltimus padariusiems asmenims, sistemiškai pervertinama tikimybė, kad juodaodžiai kaltinamieji bus linkę nusikalsti vėl, ir nuvertinama tikimybė, kad pakartotinai gali nusikalsti ir baltaodžiai.

Algoritmai nėra apsaugoti nuo manipuliacijų

Pasak E. Daviso, dar vienas didžiųjų duomenų trūkumas yra tai, kad juos galima apžaisti. Kai žmonės žino, kad duomenys naudojami priimant jiems svarbius sprendimus, jie gali neatsispirti pagundai nusverti svarstykles savo pusėn. Pavyzdžiui, mokytojai, kurie yra vertinami pagal moksleivių testų rezultatus, galėtų į šiuos testus orientuoti visą mokymo procesą ar net imtis sukčiavimo.

Net ir „Google“ paieškos variklis šiuo požiūriu nėra visiškai saugus. Nors yra varomas milžiniškos apimties geriausių pasaulio mokslininkų prižiūrimo duomenų srauto, šio variklio rezultatai yra imlūs paieškos optimizavimo, įvairių manipuliacijų, pavyzdžiui, vadinamųjų „Google“ bombų ar paieškos brukalo, ir kitų siauro rato interesams parankių priemonių įtakai.

Trečiasis trūkumas – privatumo pažeidimai. Straipsnio autorius atkreipia dėmesį, kad šiais laikais itin daug duomenų, be kita ko, apima ir asmeninę informaciją. Pastaraisiais metais nuskambėjo ne vienas atvejis, kai iš komercinių ir vyriausybinių svetainių buvo pavogti didžiuliai kiekiai konfidencialių duomenų. Tyrėjai jau yra ne sykį yra pademonstravę, kaip iš, atrodytų, visiškai nekaltų komentarų ar pasisakymų internete, net kai jie skelbiami anonimiškai, galima labai tiksliai įvardyti žmonių politinius įsitikinimus ar net seksualines preferencijas.

Kiekvienas turi teisę gauti paaiškinimą

Pagaliau, rašo E. Davisas, kalbant apie didžiuosius duomenis, labai keblus yra atskaitomybės klausimas. Jei žmogui atrodo, kad algoritmo sugeneruotas sprendimas buvo jam kokiu nors požiūriu kenksmingas, jis net neturi kam pasiskųsti. Taip nutinka arba todėl, kad nėra galimybės konkrečių rezultatų interpretuoti, arba todėl, kad algoritmo autoriai atsisako atskleisti algoritmo veikimo principą. Ir nors vyriausybės ir korporacijos kiekvienam, kuris skųsis, gali atrėžti, kad jų naudojami algoritmai yra grynai matematiniai arba moksliniai, jų „sutvėrimų“ elgesys neretai ir joms pačioms tampa galvos skausmu. Europos Sąjunga neseniai sutarė dėl priemonės, kuria algoritmų sprendimais nepatenkintiems žmonėms užtikrinama teisė gauti paaiškinimą, tačiau tik laikas parodys, ar ši priemonė bus veiksminga praktiškai.

Jei tokio pobūdžio žalos patyrę žmonės neturės į ką kreiptis, galima tikėtis nemalonių ir ilgalaikių padarinių. Apie tai savo neseniai išleistoje knygoje „Matematinio naikinimo ginklai“ (angl. Weapons of Math Destruction) rašo duomenų analitikė Cathy O’Neil.

Vis dėlto, pasak E. Daviso, yra ir paguodžiančių naujienų – į didžiųjų duomenų pinkles galima ir neįkliūti. Tačiau to padaryti nepavyks, jei pastangos užtikrinti žmonių privatumą taip ir liks tik paviršutiniškos, jei nebus stengiamasi aptikti ir pašalinti pažeidimų, jei algoritminėmis rekomendacijomis nebus naudojamasi išmintingai ir jei algoritmų veikimo principai ir tai, kaip duomenys nulemia jų elgesį, liks neįsisąmoninti.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama