Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Galingiausias pasaulyje kvantinis kompiuteris iš tiesų nėra kvantinis

Publikuota: 2016-08-24 16:18
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

2016 metų liepą „Lockheed Martin“ kompanija savo Kvantinių skaičiavimų centro (esančio Mokslinės informacijos institute, JAV) našumą padidino iki 1098 kubitų. Saugumo sistemomis ir aerokosminėmis technologijomis užsiimanti kompanija kvantinių skaičiavimų sfera domisi jau pusseptintų metų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

2016 metų liepą „Lockheed Martin“ kompanija savo Kvantinių skaičiavimų centro (esančio Mokslinės informacijos institute, JAV) našumą padidino iki 1098 kubitų. Saugumo sistemomis ir aerokosminėmis technologijomis užsiimanti kompanija kvantinių skaičiavimų sfera domisi jau pusseptintų metų. Ir tai nestebina. Per artimiausius 20 metų ši technologija žada padaryti stiprią įtaką viskam, kam tik įmanoma, pradedant akademinių tyrimų projektais ir baigiant virtualiu kibersaugumu.

Galingiausias pasaulyje kvantinis kompiuteris iš tiesų nėra kvantinis

Kvantinis šuolis

„Lockheed Martin“ įrodo, kad kvantinių skaičiavimų pranašumą galima gauti jau dabar, nepaisant netgi to, kad tikri visaverčiai funkcionuojantys kvantiniai kompiuteriai dar netgi nėra sukurti.

Pirmoji kvantinė sistema, kurią „Lockheed Martin“ nupirko iš „D-Wave Systems“ kompanijos, buvo kompiuteris „Rainier“, veikęs su 128 kubitais ir dar žinomas kaip „D-Wave One“. Vėliau šią sistemą pakeitė 512 kubitų kompiuteris „ Vesuvius“, o šį savo ruožtu visai neseniai pakeitė dar pažangesnė „D-Wave 2X“ sistema jau su 1152 kubitais.

„Tai komerciškai prieinamas kompiuteris. Galite įsigyti tokį, jei tik norite. Tačiau iš tiesų tai labiau moksliniams skaičiavimams ir tyrimams skirta eksperimentinė sistema“, – sako Gregas Tallantas, „Lockheed Martin“ kvantinių skaičiavimų centro vadovas.

„Tai nėra plačiajai rinkai parengtas produktas, tačiau jeigu norite, galite jį nusipirkti ir naudoti beveik taip pat, kaip įprastą kompiuterį“.

Kiek vėliau suprasite, kodėl svarbiausias žodis čia yra „beveik“.

Prieš įsigydami pirkinį, „Lockheed Martin“ kompanijos atstovai kelis kartus lankėsi pagrindinėje kompanijos „D-Wave“ būstinėje Vankuveryje. Specialistų nuomone, sistema pasirodė „daug žadanti“, tad buvo nuspręsta vieną kompiuterį įsigyti. Paskui buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Pietų Karolinos universitetu (PKU). Vienas iš šio bendradarbiavimo vaisių ir yra Kvantinių skaičiavimų centras.

Pagal pasirašytą susitarimą PKU gali naudoti sistemą savo tyrimams ir atlikti kompiuterio bandymus. Savo ruožtu „Lockheed Martin“ gali naudoti šią informaciją, tirdama kvantinių skaičiavimų technologijos naudojimą įvairiose sferose.

Iš pradžių norėta tokią kvantinę sistemą naudoti kitų parengtų programinių produktų patikrinimui ir patvirtinimui. Tačiau buvo nuspręsta dominančių krypčių paletę praplėsti. Svarbiausia nauja interesų sfera, veikiausiai mašininis mokymas, tačiau sistema taip pat nagrinėjama kaip galingas planavimo ir prognozavimo instrumentas.

„Daugėjant spręstinų užduočių, susijusių su atskira hipotetine augančia problema, daugėja ir galimybių kurias reikia peržiūrėti, norint tą problemą išspręsti“, – paaiškina Tallantas.

„Tokios užduoties pavyzdį galima išnagrinėti, remiantis klasikinės „komivojažerio užduoties“ kombinatorinės optimizacijos kryptimi“.

Komivojažerio užduotis – pasirinkti naudingiausią maršrutą, besidriekiantį per nurodytus miestus bent po vieną kartą ir grįžtant į pradinį miestą. Šią užduotį galima išspręsti ir dabartiniais kompiuteriais, tačiau kvantiniai aparatai potencialiai gali daug kartų paspartinti skaičiavimus, ypač, jei miestų nuolat daugės.

Tallantui ir jo komandai kol kas nepademonstravo jų „D-Wave“ sistemos pranašumo prieš klasikinius kompiuterius, sprendžiant šią užduotį, tačiau į priekį jau pasistūmėta. Taip pat tikimasi pasiekti technologijos pergales liepą įsigytu kol kas galingiausiu kvantiniu kompiuteriu, turinčiu 1152 kubitus.

Galingiausias?

„Yra kai kurių ypatybių“, – sako Tallantas.

„Dabartiniame sistemos luste yra 1152 kubitai. Tačiau gaminant tokias sistemas, būtina atlikti kalibravimą. Kai kurie kubitai gali neatitikti reikalavimų, tad, nebus galima jų naudoti skaičiavimams“.

Kitaip tariant, nusipirkote, pavyzdžiui, išmanųjį telefoną, turintį 32 gigabaitų vidinę atmintį. Įjungiate jį pirmą kartą ir išvystate, kad iš tiesų visų pažadėtųjų 32 gigabaitų panaudoti negalėsite. Įrenginyje jie, žinoma, yra, tačiau viduje esanti atmintis ir atmintis, kurią galite naudoti – šiek tiek skirtingi dalykai.

„Po kalibravimo mūsų 1152 kubitų procesorius turi 1098 panaudojamus kubitus“, – sako Tallantas.

„Panaudojamų kubitų skaičiaus svarba tiesiogiai susijusi su antrinių užduočių, kurias reikia išspręsti, ieškant atsakymo į pagrindinį klausimą, sudėtingumu. Pavyzdžiui, jei teturite 512 kubitų, tai ir sistemos sprendžiamų problemų sudėtingumą riboja šių kubitų skaičius. Šiuo konkrečiu atveju, tai problema, galinti turėti 512 kintamųjų. Praktiškai jų bus gerokai mažiau, apie 200 kintamųjų“.

Šių metų gegužę kompanija IBM išdidžiai pareiškė ketinanti akademinei bendruomenei entuziastams suteikti prieigą prie savo kvantinio 5 kubitų kompiuterio per interneto platformą „IBM Experience“. Kam reikia skirti fanfaras IBM, jei „D-Wave“, atrodytų, jau parduoda kompiuterius turinčius nepalyginamai daugiau kubitų, nei jų yra IBM sistemoje? Atsakymas paprastas: „Lockheed Martin“ (tiksliau, „D-Wave Systems“) kompiuteris ne visai kvantinis.

Kvantinis kvantiniam nelygu

IBM ir „Lockheed Martin“ sistemų širdis išties yra superlaidūs kubitai, perspektyvūs elementarūs kvantinės informacijos nešėjai, kurių pagrindu tyrėjai tikisi vieną gražią dieną sukurti tikrą universalų kvantinį kompiuterį. „Vieną gražią dieną“ reiškia, kad toks kompiuteris dar nėra sukurtas.

IBM sistemos negalima nagrinėti kaip „universalaus“ kvantinio kompiuterio, nes ši mašina negali susidoroti su užduotimis, kurias atlieka klasikiniai kompiuteriai. Būtent gebėjimas atlikti visas užduotis ir charakterizuos universalų kvantinį kompiuterį.

„Lockheed Martin“ naudojama „D-Wave“ sistema šio apibrėžimo irgi neatitinka. Iš esmės, tai veikiau kvantinės normalizacijos įrenginys, o ne visavertis kvantinis kompiuteris. Sistema gali susidoroti tik su tam tikromis užduotimis.

„D-Wave sistema – ne bendros paskirties kompiuteris. Jis gali atlikti Izingo modelio algoritmais paremtas tam tikras užduotis“, – sako Tallantas, apibūdindamas šį kompiuterį kaip tokių problemų „sprendimų optimizavimo sistemą“, tarkime, kaip efektyviausiai naudoti išteklius (pavyzdžiui, laiką ir kurą) randantis skirtingiems problemos scenarijams.

„Čia galima kalbėti tik apie kvantinį normalizavimą. Pateikiame kompiuteriui užduotis, kurių atsakymus žinome. Paskui pateikiame užduotis, kurių atsakymus turime rasti. Po to pabandysime suderinti abiejų užduočių informaciją. Galiausiai, remdamiesi sprendinių kandidatais, galėsime gauti užduoties atsakymą“.

„Tam tikra prasme, taip galima panaudoti žinomą užduoties sprendimo metodą netgi jei tikrojo užduoties sprendimo metodo nežinote. Kitaip tariant, gaunate užduoties atsakymą, netgi jei nežinote, kaip ji sprendžiama“.

Veikia – ir gerai

Dabar, lyginant kitomis analogiškomis sistemomis, „D-Wave“ gali pasigirti didžiausiu darbui panaudojamų kubitų skaičiumi. Tačiau džiūgauti dar anksti, nes tai – ne visavertė universali kvantų sistema, apie kurią jau ilgai svajoja ne tik kvantinių kompiuterių kūrimu užsiimantys žmonės, bet ir mokslininkai, nekantraujantys tokiais kompiuteriais padirbėti.

„Tai vienareikšmiškai ne universalus kvantinis kompiuteris. Tai – normalizatorius“, – sako Tallantas.

„D-Wave kompiuteris nėra universalus. Šiuolaikinis mokslas kol kas nesugeba sukurti visų būtinų universalios kvantų sistemos komponentų. Mes ir patys džiaugtumėmės tokį turėdami“.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama