Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Kaip apsaugoti savo e. privatumą?

Publikuota: 2006-09-26 07:39
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Esaugumas.lt
Inf. šaltinis: Esaugumas.lt

Vienas iš pagrindinių naršymo internete privalumų visuomet buvo anonimiškumas. Tačiau daugėjant įvairių elektroninių paslaugų, reikalaujančių identifikacijos, taip pat sparčiai populiarėjant naujoms technologijoms, susijusioms su mobilumu, elektroninis privatumas tampa vis rimtesniu iššūkiu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Vienas iš pagrindinių naršymo internete privalumų visuomet buvo anonimiškumas. Tačiau daugėjant įvairių elektroninių paslaugų, reikalaujančių identifikacijos, taip pat sparčiai populiarėjant naujoms technologijoms, susijusioms su mobilumu, elektroninis privatumas tampa vis rimtesniu iššūkiu. Kiekvieną kartą, kai internetu atsiskaitinėjate kreditine kortele, registruojatės tinklalapyje ar tiesiog naršote viešame bevieliame tinkle, rizikuojate, kad kažkas gali pasisavinti asmeninius Jūsų duomenis.

Nešiojami kompiuteriai

Bene naujausia informacinių technologijų tendencija – vis didesnis mobilumas. Pastaraisiais metais ypač išpopuliarėję nešiojamieji kompiuteriai ir bevielis interneto ryšys suteikė galimybę darbuotojams praktiškai nešiotis darbo vietą su savimi. Tačiau tuo pačiu metu tai tapo nauja elektroninio saugumo problema.

Pagrindinė jos atsiradimo priežastis – kompiuterių praradimas. Įvairūs tyrimai rodo, kad pasaulyje kasmet pavagiama, pametama ar kitais būdais netenkama dešimčių tūkstančių nešiojamųjų kompiuterių. Ir didžiausia netektis paprastai būna ne pats kompiuteris, o jame esantys duomenys. Todėl viena pagrindinių taisyklių tokių kompiuterių šeimininkams – reguliariai darykite atsargines kompiuteryje esančių svarbių duomenų kopijas. Ypač patartina tai atlikti prieš keliones, nes jų metu prarandama itin daug kompiuterių (pvz., oro uostuose kartu su bagažu).

Jei nešiojamame kompiuteryje informacija yra konfidenciali, tuomet taip pat reikėtų pasirūpinti papildoma jos apsauga, nes vagys gali pasinaudoti ne tik Jūsų kompiuteriu, bet ir jame sukauptais duomenimis. Todėl informaciją reikėtų užkoduoti. Tam reikalinga speciali programinė įranga, taip pat ši funkcija yra iš karto integruota kai kuriose operacinėse sistemose.

Bevieliai tinklai

Nešiojamųjų kompiuterių išpopuliarėjimas, bevielių tinklų diegimas biuruose, kavinėse, viešbučiuose, oro uostuose suteikė galimybę naršyti po internetą beveik bet kur. Tačiau nereikia pamiršti, kad šiuo atviru tinklu gali būti naudojamasi ir blogais tikslais.

Svarbiausias dalykas, kuriuo reikia pasirūpinti, yra užkarda. Ji apsaugos kompiuterį nuo standartinių pavojų, kylančių prisijungus prie interneto ar tinklo. Tačiau reikia turėti omenyje dar keletą saugumui svarbių aspektų:

  • Vieši interneto prieigos taškai ne visuomet yra koduojami, kaip yra daroma su daugeliu namų tinklų. Informaciją apie kodavimą galite rasti prieigos taško tinklalapyje, skirsnyje „privatumo politika“ (angl. privacy statement). Jei Jūsų interneto zonoje kodavimo nėra, o nešiojamame kompiuteryje saugote daug ypatingos/svarbios informacijos (pvz., asmeninių finansinių duomenų, konfidencialių dokumentų ir pan.), tuomet geriau prieigos tašku nesinaudoti visai. Kitas sprendimas – įsigyti programinę įrangą, kuri užtikrina failų apsaugą.
  • Jei būdami viešos interneto prieigos zonoje dėl kokių nors priežasčių naršyklėje turite įvesti kreditinės kortelės numerį, prieš tai įsitikinkite, kad naršyklės apatiniame dešiniajame kampe rodoma užrakintos spynelės piktograma, o adresas prasideda raidžių seka „https“ (s reiškia padidintą saugumą).
  • Aukščiau nurodytos priemonės užtikrins tam tikrą apsaugą nuo atsitiktinių interneto įsilaužėlių ar tapatybės vagių, tačiau, jei tai bus ryžtingi nusikaltėliai, jie galų gale apgaus bet kokią saugumo sistemą. Tad jei norite visiškai garantuoti savo duomenų saugumą, privalote apskritai vengti viešame bevieliame tinkle įvesti ypatingą informaciją: kreditinių kortelių numerius, finansinius duomenis, svarbius slaptažodžius ir pan.

Interneto kavinės

Kartais net paprastas apsilankymas interneto kavinėje gali reikšti konfidencialios informacijos vagystę. Štai keletas patarimų, kad taip neįvyktų:

  • Atsijunkite nuo autorizacijos reikalaujančių svetainių. Nepamirškite, kad interneto kavinės kompiuteris nėra Jūsų asmeninis, todėl turite būti atsargūs. Kai prisijungiate prie tam tikros asmeninės virtualios erdvės (pvz., elektroninio pašto dėžutės) su savo prisijungimo vardu bei slaptažodžiu, baigę darbą privalote ne tiesiog uždaryti naršyklės langą, o prisijungimo svetainėje spustelėti komandą „atsijungti“ (log out). Antraip prie to paties kompiuterio prisėdęs kitas vartotojas galės prieiti prie Jūsų duomenų.
  • Neišsaugokite savo prisijungimo informacijos. Nemažai interneto naršyklių ir kitų tapatybės patvirtinimo reikalaujančių programų suteikia galimybę išsaugoti prisijungimo duomenis, kad kitą sykį vartotojas galėtų prisijungti automatiškai (neįvesdamas slaptažodžio). Todėl visuomet atidžiai skaitykite iššokančias programų korteles, idant Jūsų prisijungimo duomenimis negalėtų pasinaudoti bet kuris interneto kavinės lankytojas.
  • Ištrinkite interneto „istoriją“. Interneto naršyklės, taip pat ir „Internet Explorer“, kaupia informaciją apie Jūsų aplankytas svetaines, atidarytas bylas. Jei norite, kad ši informacija liktų konfidenciali, prieš palikdami kompiuterį turite atlikti keletą veiksmų: ištrinti naršymo istoriją ir išvalyti laikinąją naršyklės atmintį. Taip pat nepamirškite ištrinti į kompiuterį laikinai parsisiųstų duomenų: dokumentų, nuotraukų ir t. t.

Mokėjimai internete

Sparčiai plintant elektroninei komercijai ir bankininkystei, vis daugiau mokėjimų galima atlikti ar įsigyti prekių tiesiog internetu. Problema ta, kad niekuomet negalite žinoti, kas kitame laido gale gauna konfidencialią Jūsų informaciją (pvz., kreditinės kortelės Nr.). Galbūt interneto svetainė, kuria naudojatės, yra sukurta sukčių tik tam, kad pavogtų duomenis.

Todėl, norėdami saugiai atlikti mokėjimą internetu, naudokitės trečiosios šalies mokėjimo paslauga. Populiariausios iš jų yra „PayPal“ (priklauso „eBay“), „Amazon.com“ ir kt. Kaip tai veikia? Kai naudojatės trečiosios šalies mokėjimo paslauga, pervedate pinigus į elektroninę sąskaitą ir mokėjimus atliekate ne tiesiogiai, o būtent per šią sąskaitą. Tokiu būdu Jūsų kreditinės kortelės ar banko sąskaitos informacija niekuomet nepasiekia galutinio gavėjo.

Čia dar keletas patarimų, kaip naudotis elektroninio mokėjimo paslaugomis saugiau:

  • Niekada neatsakinėkite į elektroninius laiškus neva iš Jūsų banko ar mokėjimo paslaugos teikėjo, kuriuose prašoma atnaujinti ar patvirtinti sąskaitos duomenis, slaptažodžius ir pan. Šiais laiškais tiesiog mėginama išgauti iš Jūsų informaciją.
  • Nesinaudokite kieno nors pateiktomis nuorodomis neva į Jūsų elektroninės bankininkystės ar internetinių mokėjimų svetainę – visuomet įveskite jas patys savo interneto naršyklėje arba naudokitės savo susikurta nuoroda. Antraip Jus gali nukreipti į falsifikuotą puslapį, atrodantį identiškai kaip originali svetainė, ir nuskaityti įvedamus slaptažodžius.
  • Būkite ypač atidūs, kai elektroniniu būdu įsigyjate brangius daiktus. Ypač tada, jei pasiūlymą tai padaryti gavote elektroniniu paštu ar aptikote nežinomoje interneto svetainėje.

Esaugumas.lt

Parengta bendradarbiaujant su UAB „Microsoft Lietuva“.



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama