Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 1 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 1 d. 13:59
Vilniuje vyksianti 30-oji Baltijos šalių informatikos olimpiada dalyviams dovanoja ne tik iššūkį, bet ir bendruomenę
Gegužės 1 d. 09:32
Naujieji izoliacijos varžos matuokliai „Fluke“ 1535 ir 1537
Balandžio 30 d. 20:21
Elektrinio „Range Rover“ bandymai: nuo –40 °C laipsnių poliariniame rate iki +50 °C laipsnių dykumose
Balandžio 30 d. 17:35
„Mercedes-Benz“ G serija – stipresnis už laiką, o dabar – dar ir elektrinis
Balandžio 30 d. 14:49
Mitai apie žaliąją energiją, kuriais vis dar tikime
Balandžio 30 d. 11:17
HMD kompanijos atstovai oficialiai pademonstravo naujuosius „Pulse“ serijos įrenginius
Balandžio 30 d. 08:28
Kaip susikurti asmeninį kino teatrą po atviru dangumi? Ekspertas dalijasi, kokios įrangos gali prireikti
Balandžio 29 d. 20:27
Kaip „iPhone“ išjungti „NameDrop“ funkciją
Balandžio 29 d. 17:16
„Opel“ pristato stulbinantį naujos kartos „Grandland“ visureigį
Balandžio 29 d. 14:15
Kriptovaliutų apmokestinimo aspektai. Kaip „prikasus“ pelno, nesulaukti VMI dėmesio
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Sąmokslo teorija: galinės durys į jūsų svetainę

Publikuota: 2009-08-30 07:04
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Autorius: Kęstas Gudinavičius
Inf. šaltinis: Critical Security

Jau senokai bandome atkreipti klientų ir ne tik dėmesį į vieną ilgą laiką tyliai sau egzistuojančią informacijos saugumo problemą – tai „galinių durų“ problema. Šio įrašo tikslas yra ne tik atkreipti dėmesį į pačią problemą, bet ir padėti WEB sprendimų kūrėjams padaryti žingsnį į priekį jų kuriamų sistemų saugumo lygiui pakelti bei pademonstruoti realias grėsmes praktiškai.

 Rodyti komentarus (2)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jau senokai bandome atkreipti klientų ir ne tik dėmesį į vieną ilgą laiką tyliai sau egzistuojančią informacijos saugumo problemą – tai „galinių durų“ (angl. backdoors) problema.

Šio įrašo tikslas yra ne tik atkreipti dėmesį į pačią problemą, bet ir padėti WEB sprendimų kūrėjams padaryti žingsnį į priekį jų kuriamų sistemų saugumo lygiui pakelti bei pademonstruoti realias grėsmes praktiškai. Aišku, „praktinė“ demonstracija bus kiek cenzūruota dėl šio reiškinio paplitimo mąsto – atsarginį įėjimą į sistemą pasilieka bene visi turinio valdymo sistemų kūrėjai – pradedant vietinės reikšmės programuotoju ir baigiant didžiosiomis WEB sprendimų kūrimo kompanijomis, o juk dėl klaidingos tokių „funkcijų“ realizacijos gali nukentėti šimtai lietuviškų interneto svetainių...

Sąmokslo teorija: galinės durys į jūsų svetainę

Prieš neriant į nacionalinių „backdoorų“ realizacijos ypatumų nagrinėjimą, derėtų išsiaiškinti kas visgi yra tos „galinės durys“. Iš esmės viskas paprasta: galinės durys – tai programinis kodas, leidžiantis įsilaužėliams nepastebimai patekti į tam tikrą sistemą. Tokio programinio kodo pavyzdžiai galėtų būti kenksmingos programinės įrangos autoriams atveriama nesankcionuoto prisijungimo galimybė į užkrėstus kompiuterius ar padirbtoje tinklo įrangoje paliekamos landos.

Manau, kad pati sąvoka yra suprantama, tačiau pats šis mechanizmas gerai veikia tol, kol apie jį niekas be kūrėjo nežino (trise saugo paslaptį, kai du iš jų negyvi) bei reikia turėti omenyje, kad toks mechanizmas gali būti ir naudingas – tarkime TVS kūrėjams vienokios ar kitokios galinės durys į jų sukurtas sistemas supaprastina TVS kūrėjams darbą šalinant įvairius nesklandumus ir padeda operatyviai reaguoti į iškilusias problemas. Dažniausiai iš pažiūros pasirinkta atsarginių durų realizacija kūrėjams gali atrodyti saugi, tačiau gerai pasigilinus akivaizdžiai matosi saugumo spragos.

Panagrinėkime keletą populiariausių situacijų:

1 Situacija. Universalus vartotojo vardas ir slaptažodis

TVS kūrėjai duomenų bazėje sukuria specialų vartotoją arba interneto programėlės išeities tekstuose prie esamos autentifikacijos schemos prideda papildomą patikrinimą. Slaptažodis tokiu atveju būna šifruotas (ir tai ne visada), tačiau dažniausiai paprastas, o blogiausia, kad tas pats slaptažodis yra naudojamas absoliučiai visose interneto svetainėse kur veikia ta konkreti TVS. Būtina suprasti, kad saugumas negali būti pasiektas vidinių mechanizmų veikimo principų slėpimu: juk faktiškai kiekvienas klientas, nusipirkęs turinio valdymo sistemą gali „prasinešti“ po visas likusias tokiu pačiu principu sukurtas svetaines. O juk vietoje kliento bus arba smalsus administratorius, arba realus įsilaužėlis, kas tikriausiai dar labiau tikėtina, įvertinant tai, kad lietuviškos „masinio vartojimo“ WEB sistemos nepasižymi saugumu.

Net jeigu slaptažodis sudėtingas ir neįveikiamas standartiniais įrankiais, įsilaužėlis gavęs priėjimą prie vienos iš norimos turinio valdymo sistemos valdomų svetainių, gali pridėti kodo gabalą, kuris išsaugos pateiktą slaptažodį atviru tekstu, kuomet bus jungiamasi į administracinę dalį (o nenorint ilgai laukti užtenka sukelti dirbtinę problemą ir programuotojai suskubs jos taisyti prisijungdami per savo galines duris). Taip pat reikia neatmesti galimybės, kad slaptažodį tretiesiems asmenims gali atskleisti ir nesąžiningi TVS programuotojai.

Išvada: nerealizuoti universalios prisijungimo prie sistemų galimybės, kadangi scenarijų išeities kodai viską parodo lyg ant delno. Geram įsilaužėliui juos paimti/nusipirkti – ne problema.

2 Situacija. Autorizacija pagal IP adresą

Tai turbūt dažniausiai pasitaikanti galinių durų realizacija. Sunku pasakyti, kodėl taip dažnai pasitikima IP adresu: tai dažniausiai būna TVS kūrėjų biuro tinklo išorinis adresas, o tai iš esmės reiškia, kad už šio IP adreso slepiasi bent 10 potencialių įsilaužėlio taikinių. Taip pat gali būti nulaužti maršruto parinktuvai (routeriai), o ką jau kalbėti apie plačiai paplitusius bevielius tinklus. O paprasčiausias būdas tikriausiai yra užsukti į programuotojų kontorą ir paprašyti prisijungimo prie tinklo, patvarkyti dominančią svetainę ir tiek.

Įskaitant tai, kad turbūt nei vienas programuotojas nepagalvojo apie apsaugos nuo XSRF atakų mechanizmo įdiegimą administravimo panelėje, įsilaužti tampa dar paprasčiau: įsilaužėlis gali suformuoti specialų HTML kodą ir išsiuntinėti elektroniniu paštu tiems asmenims, kurie slepiasi už reikiamo IP adreso. Nepastebimai ir tyliai konkrečioje interneto svetainėje bus sukurtas naujas įsilaužėlio kontroliuojamas vartotojas ar pakeista tam tikra informacija.

Kartais IP adresą bandoma maskuoti:


if (md5($REMOTE_ADDR) == '3A66F1134CEBCC6F419520CEDCD2237B')

Tikriausiai suprantate, kad toks maskavimo būdas yra neveiksmingas (namų darbams).

Išvada: autorizacija pagal IP adresą taip pat kelia nemažą riziką visų atskiros kompanijos kuriamų svetainių saugumui.

3 Situacija. Autorizacija pagal srities vardą

Šiuo principu paremtas galines duris diegia programuotojai, kurie visiškai nesupranta kaip veikia DNS. Kiekvienas DNS serverio administratorius gali sukurti „in-addr.arpa“ įrašą, kuris bus nukreiptas į atitinkamą srities vardą, pavyzdžiui: „office.critical.lt“. Beje, šį pažeidžiamumą sėkmingai pavyks išnaudoti tik tuo atveju, kai Apache HTTP serverio konfigūraciniame faile direktyvos „HostnameLookups“ reikšmė bus „On“.

Autorizacijos pagal srities vardą pavyzdys:


if ($REMOTE_HOST== 'office.critical.lt')

Išvada: kelti kvalifikaciją, nes šis būdas yra „viršūnė“. Nors „HostnameLookups“ parametras konfigūracijoje nebūna įjungtas pagal nutylėjimą, tačiau galima daryti prielaidą, kad ten kur yra naudojama TVS, turinti tokį „pagalbinį priėjimą“ šis parametras bus aktyvuotas, kitaip „backdooras“ tiesiog neveiks :)

Taigi, išėjo pasidaryti savotišką nacionalinių galinių durų realizacijos ypatumų TOP-3, kuriame pateiktos realizacijos tikriausiai išdėstytos nuo „geriausios“ iki „blogiausios“. Apskritai, tai vargu ar egzistuoja geras ar blogas galinių durų realizavimo variantas, kadangi apie jų egzistavimą tinklalapių savininkai net nenutuokia, todėl klaidingai vertina savo sistemų saugumo lygį. Kita vertus tie patys savininkai nori, kad visos kylančios problemos būtų sprendžiamos greitai ir sklandžiai, o kompanijos, kuriančios WEB sprendimus irgi to siekia palengvindamos savo gyvenimą supaprastinant prisijungimą prie tinklalapio ne tik sau bet ir kitiems.

Pabaigai rekomenduojame pasidomėti, ar jūsų naudojamoje TVS nėra palikta šio „privalumo“, galinčio labai greitai pavirsti rimtu saugumo trūkumu, o valstybinėse institucijose tikriausiai ir šnipų ar priešiškai nusiteikusių organizacijų žaisliuku.


Critical Security



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama