Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Programinė įranga: pirkti, nuomoti ar prenumeruoti?

Publikuota: 2008-07-17 07:08
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Elvinas Piliponis
Aut. teisės: ©Informacinės konsultacijos, UAB
Inf. šaltinis: Softconsulting.lt

Dar ne taip seniai programinės įrangos licencijų pirkimas buvo beveik vienintelis būdas įsigyti reikiamas darbo kompiuteriu priemones. Laisvoji programinė įranga skyrėsi tik tuo, kad šių programų licencijos nieko nekainavo. Tačiau kompiuteriams tampant kasdieninio darbo priemonėmis, atsirado poreikis lankstesniam programinės įrangos licencijavimui.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Dar ne taip seniai programinės įrangos licencijų pirkimas buvo beveik vienintelis būdas įsigyti reikiamas darbo kompiuteriu priemones. Laisvoji programinė įranga skyrėsi tik tuo, kad šių programų licencijos nieko nekainavo. Tačiau kompiuteriams tampant kasdieninio darbo priemonėmis, atsirado poreikis lankstesniam programinės įrangos licencijavimui.

Šiuo metu galima išskirti tris pagrindinius vartotojams siūlomus programinės įrangos licencijavimo būdus: pirkimą, nuoma ir licencijų prenumeratą. Visi jie turi savų privalumų bei trūkumų, todėl optimalus licencijavimo būdas priklauso nuo įmonės ar organizacijos vidinės struktūros ir veiklos pobūdžio.

Pirkimas

Licencijų pirkimas yra pats paprasčiausias ir vartotojui suprantamiausias programinės įrangos įsigijimo būdas. Vartotojas sumoka pinigus ir už juos gauna atitinkamą fiksuotą skaičių programinės įrangos licencijų, kurias paprastai gali naudoti neribotą laiko tarpą. Kaip taisyklė pirkdamas licencijas tokiu būdu, vartotojas gauna konkrečią programinės įrangos versiją, kurios atnaujinimui, keičiant versijos numerį, reikia įsigyti naujas licencijas.

Programinė įranga: pirkti, nuomoti ar prenumeruoti?

Toks programų licencijavimo būdas dažnai labai parankus nedidelėms bendrovėms ar organizacijoms, naudojančioms pavienes darbo vietas, nesujungtas į glaudžią informacinę sistemą. Vienkartiniai mokesčiai už licencijas neretai būna vienintelės išlaidos programinei įrangai, nes paprasta organizacijos IT sistema reikalauja minimalios priežiūros. Atskirų licencijų pirkimas taip pat gali būti parankus organizacijoms, savarankiškai kuriančioms savo informacines sistemas. Turėdama programinę įrangą savo kompiuterių ūkyje, organizacija gali lanksčiau tarpusavyje suderinti keletą programinių sistemų ir perduoti duomenis iš vienos programos į kitą.

Tačiau didėjant kompiuterių ir programinės įrangos skaičiui, auga ir išlaidos sistemų priežiūrai. Vidutinėse, o tuo labiau stambiose kompanijose išlaidos kompiuterinių sistemų priežiūrai neretai viršija programinės įrangos įsigijimo kaštus. Tokiems vartotojams gali būti palankesnės programinės įrangos nuoma arba programinės įrangos teikimo paslaugos („Software as a Service“ – SaaS).

Tiesa, reikia pastebėti, kad programinės įrangos nuoma kartais yra vadinamos ir terminuotos programinės įrangos licencijos. Bene dažniausiai tokios licencijos naudojamos platinant antivirusines ir kitokias kompiuterių apsaugos programas, tačiau tokios licencijos gali būti pritaikytos bet kuriai programinei įrangai. Pavyzdžiui, palyginti neseniai „Microsoft“ ėmė eksperimentuoti su „Microsoft Office 2003“ biuro programų rinkinio nuoma Pietų Afrikoje, Meksikoje ir Rumunijoje. Šiose šalyse kompanija ėmė siūlyti mėnesį galiojančią šio programų rinkinio licenciją, kainuojančią vos 15 JAV dolerių. O drauge su keletu partnerių kompanija nuo praėjusių metų besivystančiose šalyse siūlo netgi išankstinio mokėjimo „FlexGo“ kompiuterius su „Windows“ sistema, veikiančia tol, kol specialioje mokėjimo kortelėje pakanka lėšų. Joms pasibaigus, vartotojas turi papildyti kortelę panašiai, kaip pildomos išankstinio mokėjimo mobiliųjų telefonų pokalbių kortelės. Pildydamas kortelę vartotojas susimoka ir už „Windows“ sistemą ir už patį kompiuterį.

Nuoma ir programinės įrangos paslaugos

Programinės įrangos teikimo paslaugos, tai iš principo kitoks programinės įrangos naudojimo būdas. Užsisakiusiam programinės įrangos paslaugą vartotojui nereikia diegti programų į savo kompiuterius, programa yra sužadinama ne vartotojo, o paslaugų teikėjo kompiuteryje. Paslaugas užsisakiusio vartotojo kompiuteryje paprastai yra diegiama nedidelė ryšio programa, prisijungianti prie tolimosios tarnybinės stoties ir susiejanti vietinius vartotojo išorinius įrenginius (pavyzdžiui, spausdintuvus) su tolimąja programa.

Beje, vis dažniau „SaaS“ paslaugoms nereikia jokių papildomų programų, nes viską galima realizuoti pasitelkus internetines technologijas ir atvaizduoti interneto naršyklės lange. Tokias internetines programas siūlo „Microsoft“ („Windows Live“ ir „Microsoft Office Live“ paslaugos), „Google“ („Google Apps“, „Enterprise Search“ ir kitos internetinės paslaugos) ar „SalesForce“.

Nuoma ir programinės įrangos paslaugos

Programinės įrangos nuomos paslaugos leidžia greitai ir tiksliai suplanuoti išlaidas, kurios paprastai yra mažesnės, nei patiems prižiūrint kompiuterinių sistemų ūkį. Kaip taisyklė užsakytomis paslaugomis galima naudotis iškart, nelaukiant, kol įmonės IT skyrius paruoš įsigytas programas naudojimui. Užsakytų paslaugų priežiūra ir atnaujinimu taip pat pasirūpina paslaugų teikėjas, todėl įmonės ar organizacijos IT padalinys gali skirti daugiau dėmesio kitiems svarbiems projektams.

„IDC Research“ atlikti rinkos tyrimai rodo, kad „SaaS“ paslaugos yra populiarios darbuotojų ir finansų apskaitos, internetinių konferencijų, prekybos automatizavimo, el. pašto ir žinučių siuntimo ir žmogiškųjų išteklių valdymo sistemų srityse. Sudėtingesnių sistemų, labiau susijusių su įmonės vidiniais verslo procesais, pavyzdžiui, prekių tiekimo valdymo srityse dažniau yra renkamasi savarankiškas programas, nes jos suteikia didesnes sistemos pritaikymo galimybes. Tačiau plintant sparčioms interneto paslaugoms, vis dažniau galima sutikti siūlomas operacinių sistemų paslaugas. Kitaip tariant vartotojas turi galimybę turėti saugią asmeninę darbo vietą ten, kur tik veikia spartus interneto ryšys ir yra nors šioks toks kompiuteris. „ADS Portal“, „WorkplaceLive“ (http://www.workplacelive.com/), „Desktop on Demand“ ar kitų kompanijų siūlomas paslaugas užsisakiusiai įmonei beveik nereikia rūpintis programų licencijavimu, diegimu ir kompiuterių išlaikymu. Savaime suprantama, kad sudėtingų grafikos ar vaizdo apdorojimo darbų internetu dirbti greičiausiai nepavyks, tačiau biuro darbams tokios paslaugos gali būti pakankamos.

„SaaS“ taip pat gali labai praversti sparčiai augančioms ir besikeičiančioms kompanijoms. Įprastines licencijas įsigijęs vartotojas, negalės jų pakeisti tinkamesnės programos licencijomis, tuo tarpu aptikus tinkamesnę programinės įrangos paslaugą, ją galima užsisakyti tučtuojau ir perkėlus reikiamus duomenis, senosios paslaugos atsisakyti. Tačiau ketinant sistemomis naudotis ilgą laiką, gali būti verta investuoti į savų sistemų diegimą, nes pirmųjų metų ar dviejų finansinis pranašumas per ilgesnį laikotarpį gali išnykti ir išlaidos programos nuomai bei asmeninės sistemos priežiūrai gali susivienodinti.

Licencijų prenumerata

Licencijų prenumerata („Software Subscription“) yra atskiras prekybos programinės įrangos licencijomis atvejis. Paprastai perkant licencijas, vartotojas yra apribojamas konkrečia programinės įrangos versija, kuriai atnaujinti, reikia pirkti naujas licencijas. Prenumeruodamas licencijas, vartotojas gauna teisę gauti naują programos versiją, jei ji pasirodys prenumeratos laikotarpiu. Be to, kaip taisyklė licencijų prenumeratoriams siūlomi ir kiti privalumai: išskirtinės kainos, nemokamos papildomų pagalbinių programų licencijos, nemokamos apmokymo ir techninės pagalbos paslaugos ir t. t. Reikia pastebėti, kad „subscription“ terminu yra vadinama ir licencijų prenumerata, ir programinės įrangos nuoma, todėl reikia pasitikslinti kokia paslauga yra siūloma.

Prieš užsisakant papildomas licencijų prenumeratos paslaugas, reikia tiksliai įvertinti organizacijos poreikius ir pasverti papildomas išlaidas. Jei įsigyta ar numatoma įsigyti programinė įranga visiškai atitinka įmonės poreikius ir naujoje programos versijoje nenumatoma įmonei ar organizacijai būtinų ar naudingų funkcijų, tai programinės įrangos prenumerata gali nepateisinti išlaidų. Pavyzdžiui, 2007 metais „Forrester Research“ atliktas tyrimas parodė, kad iš „Microsoft Software Assurance“ paslaugas užsisakiusių verslo klientų, 26 proc. buvo apsisprendę nepratęsti licencijos prenumeratos sutarties, o 33 proc. teigė, esantys neapsisprendę. Apklausti verslo atstovai nurodė, kad ši paslauga nepateisina papildomų išlaidų, sudarančių 29 proc. darbo vietų ir 25 proc. serverių licencijų kainos. Tiesa, „Microsoft“ sukritikavo šią „Forrester“ apklausą, teigdama, kad tyrimų kompanija pasirinko pernelyg mažą rinkos dalį ir nesugebėjo tinkamai atspindėti situacijos. „Microsoft“ teigimu apie 75 proc. sudariusių verslo sutartis („Enterprise Agreement“) nusprendžia jas pratęsti.

Šaltiniai internete:


Softconsulting.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama