Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Saulės parkai gali nebegauti bankinio finansavimo

Publikuota: 2023-04-28 20:32
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kompromisu dėl tolesnės komercinių saulės parkų plėtros turėjęs tapti naujasis pasinaudojimo elektros tinklais aprašas (PETA) vystytojams atnešė naują galvosūkį. Dokumente nekonkretizavus saulės parkų gamybos ribojimų taisyklių, vystytojai savo projektams kol kas negali tikėtis bankinio finansavimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kompromisu dėl tolesnės komercinių saulės parkų plėtros turėjęs tapti naujasis pasinaudojimo elektros tinklais aprašas (PETA) vystytojams atnešė naują galvosūkį. Dokumente nekonkretizavus saulės parkų gamybos ribojimų taisyklių, vystytojai savo projektams kol kas negali tikėtis bankinio finansavimo. Pačius bankus saulės parkai Lietuvoje domintų, tačiau jie taip pat sutinka, kad dabar siūloma tvarka yra nepakankamai konkreti, kad saulės projektai būtų finansuojami.

Saulės parkai gali nebegauti bankinio finansavimo
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Stambių komercinių saulės parkų vystytojai pernai Lietuvoje buvo suplanavę beveik 4 GW bendros galios projektų, tačiau jų likimas buvo atsidūręs nežinioje praėjusią liepą nelauktai įstatymu nustačius maksimalią 2 GW instaliuotos galios ribą. Ši situacija itin neramino saulės parkų vystytojus, jau pasirašiusius ilgalaikes sutartis dėl tūkstančių hektarų žemės nuomos bei ketinimų protokolus su AB „Litgrid“ ir sumokėjusius milijoninius garantinius užstatus.

Šių metų kovo pradžioje vystytojams buvo pasiūlytas kompromisas – riboti nebe bendrą įrengtąją saulės parkų dalį, o gamybą. Tai – įprasta ir rinkos dalyvius tenkinanti praktika Vakaruose. Tačiau Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtintame apraše vystytojai pasigedo konkretumo – jame neįvardintos tokių ribojimų apimtys ar kompensaciniai mechanizmai esant generacijos pertekliui. Kitaip tariant, norėdami toliau plėtoti suplanuotus saulės parkus, vystytojai priversti sutikti su tuo, kad esant energijos pertekliui sistemoje, gamintojai gali būti atjungti neapibrėžtam laikui. Nei konkrečios šių ribojimų kasmetinės apimtys, nei apsauga dėl tokių ribojimų didėjimo ateityje, nei kompensavimo mechanizmai juos viršijus PETA nedetalizuoti. Be to, PETA yra tik tvarka, kuri gali būti nuolat keičiama, todėl tiek vystytojai, tiek bankai visus ribojimus norėtų matyti įstatyme.

Didžiosios Britanijos kapitalo saulės parkų vystytojos „Aura Power“ plėtros vadovas Aistis Radavičius komentuoja, kad šie neaiškumai šiai dienai užkerta kelią kompanijai gauti finansavimą. Bankinės paskolos yra įprastas būdas finansuoti dešimčių ar šimtų milijonų eurų vertės saulės parkų projektus Vakarų šalyse.

„Jau preliminariai kalbėjome su didžiausiais Lietuvos bankais ir jų atsakymas vienareikšmiškas: tokie projektai iš principo jiems tikrai įdomūs, tačiau dabartinėmis sąlygomis finansavimas neįmanomas. Bankai dabar tiesiog nesupranta, kaip veiks mechanizmas, kiek laiko negalėsime gaminti elektros ir negauti pajamų, nes tai kelia riziką, kad paskola bus neaptarnauta. Kalbėjome ir su elektros supirkėjais: jie taip pat nenori pasirašyti sutarčių nežinodami, kiek elektros jiems galėsime patiekti. O elektros pirkimo-pardavimo sutartis taip pat yra viena iš sąlygų bankiniam finansavimui gauti. Tikėtina, kad elektros vartojimas augs, bus stiprinami perdavimo tinklai, atsiras naujos elektros kaupimo ar vandenilio gamybos galimybės ir praktikoje šių ribojimų gal net neprireiks. Tačiau šiandien faktas yra toks, kad dabartinė tvarka neleidžia saulės parkams gauti bankinio finansavimo, o tai ir toliau stabdo didžiųjų saulės parkų plėtrą Lietuvoje“, – sako A. Radavičius.

Su panašiais iššūkiais Lietuvoje susiduria ir 8 Europos rinkose veikianti atsinaujinančios energetikos įmonė „Green Genius“. Bendrovės vadovas Ruslanas Sklepovičius sako, kad bendrovės Lietuvoje suplanuoti 180MW bendros galios ir 150 mln. Eur vertės projektai jau ir taip buvo metams sustoję dėl įvestų galios ribojimų, tačiau dabar atsiranda ir nerimas dėl finansavimo.

„Kalbamės su pasaulinio lygio finansinėmis institucijomis ir jaučiame, kad gali būti rimtų iššūkių finansuoti projektus Lietuvoje. Pagal dabartinę tvarką perspektyvoje įmanomi net iki 100% veiklos ribojimai, o tokia rizika niekam nėra priimtina“, – teigia R. Sklepovičius.

Bankų nuomonė

Energetikų nuogąstavimus patvirtina Jonas Urbonas, „Luminor“ verslo bankininkystės vadovas. Pasak jo, finansavimo galimybėms svarstyti reikėtų daugiau konkretumo dėl ribojimų sąlygų.

„Luminor“ yra linkęs svarstyti finansavimą komercinių saulės projektams, kurie papuola virš 2 GW kvotos. Tačiau norint įsivertinti galimybes, reikia labai aiškaus apibrėžimo, kaip bus reguliuojamas saulės parkų atjungimas“, – tvirtina J. Urbonas.

O pasak SEB banko valdybos nario ir Verslo bankininkystės tarnybos vadovo Viliaus Juzikio, atsižvelgus į galiojančią pasinaudojimo elektros perdavimo tinklais tvarką, prognozuoti saulės projektų, patenkančių virš 2 GW kvotos, gamybą būtų itin sudėtinga, nes tikėtina, kad tokių projektų generuojama galia dėl numatytų ribojimų gali būti sumažinta iki nulio.

„Tai labai padidina projektų finansavimo riziką, nes nėra galimybės įsivertinti pinigų srautų. Taip pat investuotojams kiltų sunkumų pasirašyti ilgalaikes fiksuotas elektros pirkimo-pardavimo sutartis su potencialiais žaliosios elektros energijos pirkėjais, o be šių sutarčių banko projektinis finansavimas yra beveik neįmanomas, įvertinus kintančias elektros kainas ir neapibrėžtumą ilguoju laikotarpiu bei tokių investicijų atsiperkamumo trukmę“, – komentuoja V. Juzikis.

Jo teigimu, finansavimo intensyvumas ir kapitalo sąnaudos priklauso nuo investicinio projekto rizikos. Todėl augant projekto rizikai, didėja ir kapitalo sąnaudos, kurios sudaro didelę atsinaujinančios elektros projektų sąnaudų dalį. Siekiant, kad tokie projektai taptų atsiperkantys, elektros kaina turėtų nepagrįstai didėti.

„Kitaip tariant, esant minėtiems saulės energijos projektų ribojimams, mažai tikėtina, kad investuotojai norės investuoti, o bankai bus pasiryžę finansuoti tokius projektus dėl per didelio neapibrėžtumo ir, atitinkamai, itin didelės rizikos. SEB banko ekspertų vertinimu, siekiant ir toliau didinti investicijas į atsinaujinančių elektros išteklių plėtrą, reikėtų sprendimų, kaip sumažinti tokių projektų finansavimo riziką, užtikrinti didesnį reguliavimo skaidrumą, AEI veiklos stabilumą ir prognozuojamumą“, – tvirtina SEB atstovas.

Panašią poziciją „Aura Power“ yra privačiai išgirdusi ir iš kitų finansų rinkos dalyvių. Visgi kompanija tikisi, kad rinkos reguliuotojams dar pavyks išspręsti šią situaciją. O reglamentuojant gamybos ribojimus, A. Radavičius Lietuvai siūlo tiesiog pasinaudoti geriausiomis Vakarų praktikomis: mažiausius ribojimus taikyti anksčiausiai į rinką atėjusiems atsinaujinančios energijos projektams bei nustatyti konkretų skaičių, kiek laiko ar procentų gali būti ribojama energijos gamyba.

„Pirmiausia siūlome taikyti chronologinį principą, vadinamąjį LIFO (Last In First Out), naudojamą JK, Airijoje ir kitur. Sąžininga mažiau riboti anksčiau į rinką atėjusius projektus, kurie savo metu labiau rizikavo. O kalbant apie konkretų gamybos ribojimą, 5% yra laikoma ta riba, kurią viršijus saulės projektas laikomas nerentabiliu. Bet ir tai išsprendžiama pritaikius kompensacijas už šį skaičių viršijantį faktinį apribojimą: tai motyvuotų tinklo operatorių dar sparčiau tobulinti tinklus ir kitą infrastruktūrą. Kompensacijų mechanizmas Lietuvoje jau kurį laiką sėkmingai veikia tinklo remonto srityje ir tikrai skatina operatorių tobulėti“, – sako A. Radavičius.

Savo ruožtu „Green Genius“ vadovas R. Sklepovičius kalba apie būtinas viešas diskusijas, aiškias sąlygas bei visko įtvirtinimą įstatyme, o ne lengvai keičiamame žemiausio lygio poįstatyminiame akte.

„Vokietijoje ribojimai taikomi jau ne vienerius metus. Tačiau gamintojams kompensuojama už tas valandas, kai ribojimai taikomi. Nyderlanduose tinklo operatoriai ir vystytojai sutarė dėl maksimalių ribojimų, tačiau tinklo operatorius konkrečiomis datomis įsipareigojo investuoti į išmanius tinklo sprendimus, kad atsinaujinančios energetikos plėtra nesustotų augti. Lietuvoje mes irgi galime įtvirtinti ribojimą įstatymu, tačiau po viešų diskusijų ir aiškiai sutartų dydžių bei sąlygų. Tik tada finansiniai investuotojai galės įsivertinti rizikas ir nuspręsti, kiek jų gali prisiimti,“ – tvirtina R. Sklepovičius.

Prarasta galimybė

Dėl minimų problemų sutinka ir Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos Martynas Nagevičius. Jis prideda, kad nesukonkretinti ribojimai kelia vystytojų baimes dar ir dėl to, kad šitaip gali atsirasti galimybė juos taikyti neobjektyviai, pvz., siekiant dirbtinai sumažinti elektros pasiūlą rinkoje ir tokiu būdu pagreitinti valstybės kapitalo projektų atsipirkimą.

„Norint sumažinti investuotojų ir bankų nepasitikėjimą bei nerimaujant dėl tinklo operatoriaus perteklinio kišimosi į rinką ateityje, geriausia būtų keisti ne tvarkas, o įstatymą. Įstatyme numatant, kad gamybos ribojimas tinklo perdavimo operatoriaus gali būti vykdomas tik tokiais atvejais, kai saulės elektrinės Lietuvoje gamina daugiau elektros, nei Lietuvoje tuo metu elektros yra vartojama. O visais kitais atvejais – ribojimas turėtų neviršyti 5% metinės elektros energijos gamybos. Viršijant daugiau (pavyzdžiui dėl linijos gedimo ar panašiai) perdavimo tinklo operatorius kompensuotų gamintojui negautas pajamas“, – siūlo M. Nagevičius.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į paradoksą, kad daugelyje ES šalių atsinaujinančios energetikos plėtra buksuoja dėl tų priežasčių, kurių Lietuvoje nėra – nepakankamai išvystytos tinklų, jungčių ir pastočių infrastruktūros.

„Mes šios problemos neturime, nes turime tikrai labai išvystytą elektros energetikos sistemą, galinčią prijungti gerokai daugiau saulės ir vėjo elektrinių, nei turime jų dabar. Bet mes šią problemą pakeitėme dirbtinai valdžios sukurtu prijungimo prie tinklų teisės deficitu. Nėra nei vienos kitos ES šalies, kur įstatymas riboja saulės energetikos plėtrą. Ir šia prasme mes tikrai esame unikalūs“, – tvirtina M. Nagevičius, kartu atkreipiantis dėmesį ir į tai, kad išlieka ir kitų problemų kalbant apie mažesnius saulės parkų bei jėgainių projektus ir gaminančius vartotojus. Visi jie pastaruoju metu vis sunkiau gauna arba nebegauna prisijungimo leidimų.

Galiausiai, jis nerimauja, kad dalis investuotojų jau gali būti galutinai nusivylę: jau prarasti beveik metai dėl pradinio 2GW įrengtosios galios apribojimo, dabartiniai neaiškumai toliau glumina, krenta investuotojų pasitikėjimas Lietuvos ir šalies institucijų reputacija.

„Per šiuos prarastus metus daug kas pasikeitė. Pernai turėjome itin aukštas elektros kainas ir žemas bankų palūkanas, kuriomis jie noriai skolino investuojantiems į saulės parkus. Deja, šis galimybių langas po truputį užsidarinėja. Esu tikras, kad dalis numatytų investicijų jau nebepasieks Lietuvos. Būtina susikoncentruoti į tai, kad praradimai būtų kiek galima mažesni“, – teigia M. Nagevičius.

Iki praėjusią vasarą įvestos 2 GW kvotos ir dėl to sustojusio saulės parkų vystymo, Lietuvoje stambus Lietuvos ir užsienio kapitalas planavo išvystyti daugiau kaip 3700 MW instaliuotos galios saulės parkų, kurie būtų jungiami į aukštos įtampos tinklus. Investicijos į šiuos infrastruktūrinius energetikos projektus viršytų 3 mlrd. eurų. Tai būtų neregėto masto investicijos į atsinaujinančią energetiką Lietuvoje, kuri vis dar smarkiai priklausoma nuo elektros importo ir kenčia dėl aukštų kainų. Tokios planuotos saulės parkų galios galėtų pakakti padengti beveik 2 mln. Lietuvos namų ūkių poreikius ir per trumpą laiką padaryti Lietuvą elektros eksportuotoja. Be to, saulės energija Europos šalyse turi didžiausią visuomenės palaikymą, visų pirma dėl savo draugiškumo aplinkai.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama