Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Papasakojo, kokių elektros kainų tikėtis ateinančiais metais: greičiausiai neviršys 100 eurų?

Publikuota: 2022-12-27 17:26
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Deimantė Buslevičiūtė
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Šiemet rekordiškai pakilusios elektros bei dujų kainos šokiravo ir piktino daugelį lietuvių. Gyventojai tikisi, kad ateinančiais metais tokių aukštumų kainos nebepasieks ir tuo labiau jų neperžengs. Ekspertai ramina, kad greičiausiai taip ir bus, bet gali būti svyravimų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiemet rekordiškai pakilusios elektros bei dujų kainos šokiravo ir piktino daugelį lietuvių. Gyventojai tikisi, kad ateinančiais metais tokių aukštumų kainos nebepasieks ir tuo labiau jų neperžengs. Ekspertai ramina, kad greičiausiai taip ir bus, bet gali būti svyravimų.

Papasakojo, kokių elektros kainų tikėtis ateinančiais metais: greičiausiai neviršys 100 eurų?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ekonomisto aiškinimu, daugelio veiksnių, lėmusių energetikos brangimą, kitais metais atsitrauks: pradės veikti naujos ar šiuo metu remontuojamos atominės elektrinės, vis daugiau žmonių investuos į atsinaujinančią energetiką ir dar prisidės Europos Komisijos nustatytos gamtinių dujų kainos lubos.

O Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos teigimu, elektros energijos tarifai buitiniams vartotojams daugiausia didės dėl elektros energijos įsigijimo kainos, kuri galutinės kainos sudarys 26 proc. daugiau nei šiemet. Vis tik didėjimą dalinai padengs kompensacijos.

Įtakos turės gamtinių dujų kaina ir pasiūla

Ekonomistas Nerijus Mačiulis nurodė, kad ateinančiais metais Lietuvos gyventojai gali tikėtis mažesnių elektros energijos kainų, nei šiemet.

Jo aiškinimo, pagrindinė priežastis, dėl kurios šiemet labai pakilo elektros kainos Europoje, buvo gamtinių dujų trūkumas ir dėl to labai didelė jų kaina:

„Apie 20 proc. elektros energijos Europoje pagaminama deginant būtent gamtines dujas, tai natūralu, kad tai atsispindėjo ir elektros kainose.“

Anot ekonomisto, buvo dar kelios priežastys, kurios labai pakėlė elektros energijos kainą, t. y. itin karšta vasara, kuri sutrikdė daugelio atominių elektrinių veiklą, buvo naudojama daug vėsaus vandens aušinimui, ypač Prancūzijoje, o po to dar prasidėjo daugybė neplaninių remontų.

Dėl to, N. Mačiulio teigimu, maždaug pusė Prancūzijos reaktorių neveikė ir vis dar neveikia, o visa tai irgi sumažino elektros energijos gamybą Europoje ir atsispindėjo kainose.

Pašnekovas ramina, kad visi šie veiksniai ar bent dalis, tikėtina, kitais metais atsitrauks: „Aišku, sunku prognozuoti, kokia bus oro temperatūra, bet bent jau gamtinių dujų kainos neturėtų pasiekti tokio lygio, kokį pasiekė šiemet.

Mes tą matome žiūrėdami ir į ateities sandorius, kokia kaina dabar yra parduodamos dujos, tiekiamos Europoje kitiems metams. Ir taip pat Europos Komisijos priimtas sprendimas nustatyti gamtinių dujų lubas – 180 Eur/MWh.“

Kaina bus gerokai mažesnė, bet į ankstesnį lygį negrįš

N. Mačiulo spėjimu, ateinančiais metais daugelis remonto darbų Prancūzijos atominėse elektrinėse irgi bus užbaigti. Tai reiškia, kad Prancūzijoje elektros gamyba padidės, o tai atitinkamai sumažins jos trūkumą visame regione. 

Ekonomistas taip pat atkreipė dėmesį, kad visa Europa, o ypač Lietuva, labai daug investuoja į atsinaujinančią energetiką: per šiuos metus vartotojų, kurie turi savo nuosavas saulės elektrines, skaičius padvigubėjo ir toliau sparčiai augs kitais metais.

Tai, jo teigimu, irgi mažina poreikį importuoti elektros energiją. Pašnekovas priduria, kad šių metų pabaigoje pradėjo veikti ir Suomijos atominė elektrinė, kas irgi didins elektros energijos pasiūlą.

„Tai tokių veiksnių yra daug, kurie mažins elektros energijos kainą. Visi jie lems, kad didžiąją laiko dalį MHw kaina turbūt nesieks 100 eurų. Bet gali būti didelių svyravimo tam tikrais periodais, pavyzdžiui, labai šaltais arba labai karštais mėnesiais.

Vidutinė metinė kaina, tikėtina, bus gerokai mažesnė, nei buvo šiemet. Bet į ankstesnį lygį greičiausiai negrįš“, – prognozavo ekonomistas. 

Kiek elektros kainą kompensuos Vyriausybė?

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) teigimu, didžiausią įtaką elektros energijos kainoms šiuo metu lemia aukštos gamtinių dujų kainos.

Taryba nurodė, kad elektros energijos kaina tiksliai gali būti suprognozuojama tik trumpą laikotarpį į ateitį, tad šiuo metu prognozuoti elektros kainų lygį elektros rinkoje ilgesniam laikotarpiui yra sudėtinga.

„Lietuvos buitiniams vartotojams 2023 m. I pusm. visuomeninės elektros energijos tarifai, lyginant su galiojančiais 2022 m. II pusm., turėtų padidėti daugiausiai dėl prognozuojamos elektros energijos įsigijimo kainos, kuri galutinėje elektros energijos visuomeninėje kainoje (nevertinant kompensacijų) 2022 m. II pusm. sudarė 50 proc.

2023 m. prognozuojama, kad ji sudarys 76 proc., tačiau didėjimą dalinai turėtų padengti Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintas elektros energijos tiekimo kainos dalies kompensavimo dydis – 28,5 ct/kWh su PVM ir visuomeninę elektros energijos kainą buitiniams vartotojams išlaikyti ties 28 ct/kWh su PVM lygiu, priklausomai nuo vartotojų pasirinktų paslaugų planų“, – savo įžvalgomis dalinosi VERT atstovai.

Jie pridūrė, kad buitiniams vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomą elektros energijos tiekėją, taip pat bus taikoma minėta kompensacija, kuri bus nedidesnė nei 28,5 ct/kWh su PVM, tačiau jų galutinė elektros energijos kaina priklausys nuo sudarytų sutarčių dėl elektros energijos pirkimo.

Anot tarybos, elektros energijos kainas 2023 m. II pusm. prognozuoti sunku, bet tikėtina, kad metų eigoje kainos bus perskaičiuojamas, atsižvelgiant į tuo metu vyraujančias tendencijas ir veiksnius, turinčius įtaką elektros energijos kainoms.

Bus dalinai išlaikomos pastovios kainos

VERT pažymėjo, kad, kaip ir minėta, galutinėje elektros energijos kainoje buitiniams vartotojams didžiausią dalį sudaro elektros energijos, kaip produkto, įsigijimo kaina.

Šios kainos svyravimą šiuo metu daugiausiai lemia didelė dujų, kurios naudojamos elektros energijai gaminti, kaina. Taip pat jos kainą gali lemti daugelis faktorių, t. y. klimatinės sąlygos, energijos išteklių apsirūpinimas, dujų saugyklų užpildymas ir pan.

Tarybos atstovai įvardijo, kad, siekiant suvaldyti didmeninės elektros energijos kainos augimą, 2022 m. spalio 6 d. buvo priimtas Reglamentas (ES) 2022/1854, kuriame numatyta nustatyti rinkos pajamų viršutinę ribą – 180 EUR/MWh, kuri būtų taikoma gamintojų pajamoms, gaminant elektros energiją iš minėto Reglamento 7 straipsnio 1 dalyje nurodytų išteklių:

„O gautas perviršis, t. y. teigiamas skirtumas tarp gamintojų rinkos pajamų už elektros energijos MWh ir 180 eurų už elektros energijos MWh rinkos pajamų viršutinės ribos, turėtų būti perduotas galutiniams elektros energijos vartotojams ir taip būtų sušvelnintas itin didelių elektros energijos kainų poveikis. Pažymėtina, kad šiame Reglamente nurodytų priemonių įgyvendinimas šiuo metu yra perkeliamas ir į Lietuvos Respublikos įstatyminę bazę.“

Anot pašnekovų, kas susiję su elektros energijos kainos reguliuojama dalimi, didžiausią dalį užima persiuntimo paslaugų kaina, kuri apima perdavimo paslaugos aukštos įtampos tinklais kainą, papildomų paslaugų dedamąją ir skirstymo tinklais paslaugos kainą.

Nustatant elektros energijos perdavimo ir skirstymo operatorių leistinas pajamas yra įvertinami kapitalo kaštai, kurių nustatymui (visam reguliavimo periodui) pritaikomas LRAIC (ilgo laikotarpio vidutinių padidėjimo sąnaudų) apskaitos modelis.

VERT aiškinimu, LRAIC modelis yra grindžiamas skaidriomis technologijų optimizavimo, sąnaudų apskaičiavimo prielaidomis ir paklausos prognozėmis. Dėl to šio modelio taikymas leidžia dalinai išlaikyti pastovias reguliuojamas perdavimo paslaugos kainas tiek aukštos įtampos, tiek skirstymo tinklais.

Taryba pažymi, kad nustatant 2023 m. perdavimo paslaugos aukštos įtampos tinklais kainą, buvo panaudotos elektros energijos perkrovos pajamos, kurios leidžia sumažinti ar išlaikyti elektros energijos perdavimo kainą tame pačiame lygyje.

Šių pajamų platesnis panaudojimas yra apibrėžiamas minėtame 2022 m. spalio 6 d. Reglamente (ES) 2022/1854.


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama