Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Bankas nuo kortelės nuskaitė pinigus, tačiau bankomate jų neatidavė: išgelbėjo vienas prašymas

Publikuota: 2022-12-13 18:20
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Lietuvoje veikiantys bankai vis ragina klientus pervesti savo algą ar pensiją į mokėjimo korteles. Esą taip yra patogiau ir paprasčiau. Tačiau, kai tik gyventojai nori tiesiog nusiimti grynųjų nuo savo sąskaitos, bankai jų atiduoti visiškai nenori. Bankininkai tikina, kad retai taip neduoda klientams jų pinigų.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuvoje veikiantys bankai vis ragina klientus pervesti savo algą ar pensiją į mokėjimo korteles. Esą taip yra patogiau ir paprasčiau. Tačiau, kai tik gyventojai nori tiesiog nusiimti grynųjų nuo savo sąskaitos, bankai jų atiduoti visiškai nenori.

Bankas nuo kortelės nuskaitė pinigus, tačiau bankomate jų neatidavė: išgelbėjo vienas prašymas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Bankininkai tikina, kad retai taip neduoda klientams jų pinigų. Ir nors patys ima palūkanas už pinigų paskolinimą trumpiausiam laikui, savavališkai priglaudę gyventojų lėšas, jokių palūkanų už juos nemoka.

Pinigų neatidavė 3 mėn.

Į portalo tv3.lt redakciją kreipėsi skaitytojas Nerijus. Jis papasakojo, kaip bankas „Luminor“ ilgą laiką neatidavė tėčiui priklausančių pinigų. Pasak skaitytojo, viskas nutiko dar birželio mėnesį Kuršėnuose prie vienos parduotuvės.

„Bandant išsigryninti pinigų sumą bankomate (jis įrengtas parduotuvės išorėje), operacija įvyko su kažkokiais trikdžiais. Pinigai buvo nuskaityti nuo sąskaitos, bet bankomatas fiziškai pinigų neišdavė – jie užstrigo pinigų išdavimo angoje (bankomate).

Bankas vilkino pinigų sugrąžinimo faktą, net atsisakė sugrąžinti juos į kliento sąskaitą. Kreipiausi oficialiai į Lietuvos banką kaip į priežiūros instituciją. Tik atkaklumo dėka ir Lietuvos banko įsikišimo, komercinis bankas buvo įpareigotas atlikti tyrimą ir sugražinti klientui (mano tėvukui) pinigus“, – pasakojo skaitytojas.

Jis skundėsi, kad banko darbuotojai atsisakė priimti jo įgaliojimą (kad galėtų atstovauti pensininkui tėčiui), delsė spręsti problemą, siuntė dėl jos į skyrių kitame mieste.

„Pradžioje bankas atmetė pretenziją kaip nepagrįstą ir atsisakė sugrąžinti prašomą sumą. Vėliau kreipiausi į Lietuvos banką ir paprašiau įpareigoti „Luminor“ pateikti vaizdo įrašą, kuris parodytų, kaip vyksta pinigų nuėmimo iš bankomato veiksmas.

Ir vietoje to, kad sulaukęs skambučio dėl neišspręstos problemos ir negražintų 100 eurų padėkotų ir atsiprašęs kliento nedelsdamas jam grąžintų nusavintus pinigus, bankas skandinasi techniniuose barjeruose, demonstruoja aroganciją ir aukštą organizacinį cinizmą“, – piktinosi Nerijus.

Pasak jo, tik peržiūrėjęs vaizdo įrašą bankas pripažino klaidą ir praėjus beveik trims mėnesiams grąžino iš pensininko paimtus 100 eurų. O Lietuvos bankas savo tyrimą baigė tik gruodžio 2 d.

Nesutapo sistemos duomenys

Nors bankas neteisėtai buvo pasiėmęs kliento pinigus beveik trims mėnesiams, jokių palūkanų už tai nesumokėjo. Jeigu žmogus norėtų pasiimti „Luminor“ banke vartojimo paskolą, tai mokėtų mažiausiai 9 proc. dydžio metines palūkanas (neskaičiuojant įvairių kitų mokesčių).

„Luminor“ banko sąskaitų ir indėlių grupės vadovė Aušrinė Mincienė neatsakė į tv3.lt klausimą, kodėl bankas nemokėjo palūkanų už tą laiką, kai buvo pasiėmęs kliento pinigus.

„Įprastai skundai dėl bankomatų neišduotų lėšų nagrinėjami kur kas greičiau, nei buvo šiuo atveju. Tam paprastai užtenka fizinio bankomato inkasavimo ir sistemos duomenų patikrinimo. Jei sutampa bankomato inkasavimo ir sistemos duomenys, pinigams grąžinti kliūčių nėra“, – komentavo banko atstovė.

Pasak jos, šįkart bankui prireikė ilgesnio laiko, nes esą nesutapo sistemos duomenys, rodę rodė, kad pinigai žmogui buvo išduoti.

„Tokiu atveju bankomatus prižiūrinti įmonė duoda bankui vaizdo medžiagą ir ji yra tikrinama. Ją peržiūrėjus paaiškėjo, kad klientas savo pinigų nepasiėmė. Nustačius šį faktą lėšos buvo grąžintos savininkui.

Tokie atvejai, kai duomenys nesutampa, yra išskirtinai reti, tačiau gyventojams gali sukelti nepatogumų. Nuoširdžiai atsiprašome banko kliento dėl to, kad teko laukti lėšų grąžinimo“, – apgailestavo A. Mincienė.

Tokių atvejų yra ne vienas

Lietuvos banko Finansinių paslaugų ginčų nagrinėjimo skyriaus vyriausioji teisininkė Liudvika Gribėnaitė informavo, kad jos atstovaujama institucija gauna vartotojų nusiskundimų, susijusių su bankomatuose atliekamomis grynųjų pinigų įnešimo ar išėmimo operacijomis.

Tačiau tai esą yra labiau pavieniai ir individualūs atvejai – vidutiniškai iki 15 kreipimųsi per metus.

„Įprastai vartotojai teigia, kad įdėjo didesnę pinigų sumą banknotais, negu buvo įskaityta į sąskaitą, arba pinigų išdavimo atveju – teigia, jog bankomatas išdavė mažesnę sumą grynaisiais pinigais, negu nuskaityta nuo sąskaitos.

Yra atvejų, kai kreipiamasi, kad bankomatas apskritai neišdavė grynųjų pinigų, nors ta suma buvo nuskaityta nuo sąskaitos“, – pripažino L. Gribėnaitė.

Pasak jos, kilus ginčui dėl minimų atvejų ir pradėjus jo nagrinėjimą, finansų įstaigų prašoma pateikti įrodymus apie tinkamą operacijų įvykdymą, techninių trikdžių nebuvimą ir kt.

„Teoriškai į bankomatą įdėtos kupiūros neturėtų pasimesti, nes įvairių techninių sprendimų pagalba informacinėse sistemose yra fiksuojama bankomate vykstančių procesų visuma, vykdomos bankomatų inkasacijos, kurių metu patikrinamas faktinis jame esančių kupiūrų skaičius, jis palyginamas su bankomato sistemose fiksuotu įneštų ir išimtų kupiūrų santykiu.

Taip pat, esant galimybei ir poreikiui, yra vertinami operacijų vaizdo įrašai. Jūsų nurodytoje situacijoje bankas pripažino lėšų neišdavimo faktą būtent remdamasis papildomai peržiūrėtų vaizdo įrašų medžiaga. Kartu pažymėtina, kad vartojimo ginčo nagrinėjimo metu aktualūs įrodymai renkami ir vertinami, atsižvelgiant į individualias ginčo aplinkybes“, – aiškino pašnekovė.

Lietuvos bankas primena, kad vartotojai visuomet prie bankomato perskaičiuotų tiek įdedamus, tiek išduodamus banknotus. Kilus situacijai, kai bankomatas išduoda ne visus pinigus ar jų apskritai neišduoda, pirmiausia būtina apie tai operatyviai informuoti savo finansų įstaigą.

Finansų įstaigai priėmus sprendimą dėl vartotojo prašymo grąžinti lėšas, ir vartotojui su sprendimu nesutinkant, vartotojas turi teisę dėl priimto sprendimo finansų įstaigai pateikti motyvuotą pretenziją.

Jei vartotojas gauna netenkinantį finansų rinkos dalyvio atsakymą arba nesulaukia jo per 15 darbo dienų nuo pretenzijos pateikimo dienos, dėl ginčo nagrinėjimo gali kreiptis į Lietuvos banką. Svarbu tai padaryti per vienus metus nuo kreipimosi į finansų rinkos dalyvį.

Išsamiau apie kreipimosi į Lietuvos banką tvarką, būtinus pateikti dokumentus ir kitą informaciją galima rasti interneto puslapyje https://www.lb.lt/lt/daugiau-apie-gincus-su-finansiniu-paslaugu-teikeju .


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama