Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Apribojus atsiskaitymą grynaisiais, paaiškino, ką reikės daryti norint sumokėti limitą viršijančias sumas

Publikuota: 2022-07-13 12:25
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Deimantė Buslevičiūtė
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Seimas nutarė, kad nuo lapkričio mėnesio nebebus galima atsiskaityti grynaisiais pinigais, jei suma viršys 5 tūkst. eurų. Kadangi banko pavedimų sumos yra apribotos, pašnekovai paaiškino, ką reikės daryti norint pervesti didesnes sumas nei leidžia limitas, pavyzdžiui, perkant būstą, ir kaip tai apskritai paveiks nekilnojamojo turto pirkimus.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Seimas nutarė, kad nuo lapkričio mėnesio nebebus galima atsiskaityti grynaisiais pinigais, jei suma viršys 5 tūkst. eurų. Kadangi banko pavedimų sumos yra apribotos, pašnekovai paaiškino, ką reikės daryti norint pervesti didesnes sumas nei leidžia limitas, pavyzdžiui, perkant būstą, ir kaip tai apskritai paveiks nekilnojamojo turto (NT) pirkimus.

Apribojus atsiskaitymą grynaisiais, paaiškino, ką reikės daryti norint sumokėti limitą viršijančias sumas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jų teigimu, bankų klientai pagal poreikį gali koreguoti savo mokėjimų limitus, maksimali suma – 50 tūkst. eurų, tačiau nuo 15 tūkst. eurų bankai turi teisę atlikti pinigų kilmės tikrinimo procedūrą.

Norint pervesti daugiau nei 50 tūkst. eurų teks vykti į banką, kas, anot pašnekovų, nėra didelė problema, kadangi tokie pervedimai nėra kasdienybė. Sunkiausia bus vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems trūksta žinių naudotis internetine bankininkyste.

Kadangi vos ketvirtadalis būstų nuperkami grynaisiais, NT rinkos šis naujas sprendimas stipriai nepaveiks, tačiau sumažins neskaidrius būstų pardavimus tarp žmonių ir regionuose.

Pervedimų limitas – apsauga nuo sukčių

Lietuvos bankų asociacijos komunikacijos vadovė Valerija Kiguolienė primena, kad Lietuvoje veikiančių bankų klientai gali pagal poreikį koreguoti savo dienos ir mėnesio mokėjimo limitus. Todėl, jos teigimu, įsigyjant didelės vertės prekę ar būstą galima patogiai atsiskaityti pavedimu.

V. Kiguolienė pataria dėl konkrečios situacijos ir procedūros – galimybės atlikti reikalingas korekcijas interneto banke, pildant prašymą ar kitu būdu – individualiai teirautis savo paslaugų teikėjo.

„Dažniausiai klientai pageidauja padidinti limitą vienkartiniu pagrindu, o atlikę pervedimus nusistato įprastinį mažesnį. Tai yra vienas iš būdų apsisaugoti nuo sukčiavimų“, – komentuoja pašnekovė.

O „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas papildo, kad banko padalinyje klientas gali atlikti pervedimą be apribojimų, interneto banke – kliento nustatytų dienos/mėnesio sumos ribose.

„Maksimali suma, kurią galima atlikti nevykstant į banko padalinį, yra 50 tūkst. eurų. Tokį limitą galima nusistatyti susisiekus su banku interneto banko žinute. Papildomai primename, kad klientams, neturintiems nuolatinio didelių pavedimų poreikio, mes rekomenduojame nenusistatinėti aukštų pervedimų limitų. Vėlgi dėl didesnio lėšų saugumo sukčiavimo atveju“, – pasakoja G. Vercinskas.

Dėl pirkinių virš 50 tūkst. eurų teks vykti į banką

„Swedbank“ atstovas priduria, kad pats klientas gali pasididinti pavedimų limitą iki 10 tūkst. eurų arba visada gali kreiptis į banką interneto banko žinute ir padidinti jo nustatytus dienos/mėnesio pervedimų limitus.

Pasak jo, jei norima limitą pasididinti virš 50 tūkst. eurų, klientams reikia atvykti į banko padalinį, bet tai įprastai yra vienkartiniai atvejai.

Pašnekovas sako, kad nepriklausomai, ar būstas perkamas su paskola, ar nuosavomis lėšomis, galioja tie patys reikalavimai kaip ir įprastam pavedimui, t.y. jei kliento nusistatyti limitai leidžia atlikti pakankamai didelės sumos pavedimą, tai klientas gali padaryti savarankiškai interneto banke.

O jei sandorio suma didesnė nei limitas, klientas gali laikinai pasididinti limitą banko padalinyje ir vėliau atlikti pavedimą interneto banke.

„Kiek žinau, didžioji dalis atsiskaitymų už NT sandorius jau ir dabar vyksta bankiniais pavedimais, todėl minėti pokyčiai neturės didesnės įtakos NT rinkai“, – komentuoja G. Vercinskas.

Jis tikina, kad dėl naujojo sprendimo apriboti atsiskaitymus grynaisiais šiuo metu pokyčiai banke neplanuojami: „Žinoma, stebėsime situaciją, kai bus įgyvendinti įstatyminiai pokyčiai.“

Už būstą – tik pervedimu: vyks skaidresni sandoriai

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius, remdamasis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, teigia, kad tik ketvirtadalis (apie 26,5 proc.) NT Lietuvoje yra nuperkama grynaisiais pinigais.

Jis atkreipia dėmesį, kad dauguma NT sandorių grynaisiais pinigais yra ne pirminio būsto rinkoje, o ten, kur žmonės būstus perka vieni iš kitų ir yra sunkiau „pagauti“ apskaitą.

„NT vystytojai, verslo įmonės, mūsų nariai absoliučiai nenaudoja grynųjų. Taigi jeigu žmogus nori įsigyti būstą grynaisiais, atsineša maišą pinigų, jis yra siunčiamas į banką, kad įsidėtų juos į sąskaitą ir padarytų pavedimą. Kadangi įmonės neturi kasų, neprisiima rizikos tikrinti pinigų kilmės ir pan.“, – paaiškina LNTPA prezidentas.

Jo manymu, didelio poveikio naujasis sprendimas NT rinkai neturės, nebent mažesniems sandoriams ar regionuose, kur bandoma dalį pinigų mokėti grynaisiais nurodant mažesnę vertę, o kitą dalį – pervedimu.

Pašnekovas priduria, kad jei pervedimas yra didesnis nei 15 tūkst. eurų, bankai turi teisę paprašyti pagrįsti pinigų kilmę.

Anot M. Statulevičiaus, šis naujas sprendimas labiau drausminamoji priemonė, kuri išskaidrins vykstančius sandorius, žmonės turės pagrįsti savo turimas lėšas.

Valstybė turėtų pagalvoti apie vyresnius žmones

LNTPA prezidentas pamini, kad vis dėlto minusų dėl naujojo sprendimo yra: „Čia galbūt kalbėkime apie tam tikrą asmenų grupę, kuri ne taip aktyviai naudojasi banko paslaugomis, tarkime, vyresni ar mažiau išprusę žmonės, pensininkai, kuriems tikrai naudojimasis internetu yra sunkesne užduotis.

Jiems turi padėti giminaičiai arba jie turi vykti į banką. Regionuose žmonėms sunkiau, nes jiems galbūt reikia vykti į didesnį miestelį, kur yra banko skyrius, ten daryti pervedimą, o tai – laiko sugaišimas.“

Tačiau, jo teigimu, tokie dideli pervedimai nėra tipiniai – daugeliui tai būna vos keletas kartų per gyvenimą, taigi dėl bendros politikos, saugumo, pinigų kilmės patikrinimo tikriausiai verta daugiau pavargti.

Vis dėlto M. Statulevičius sako, kad valstybė turėtų pagalvoti apie vyresnius žmones ir galbūt suteikti tam tikras lengvatas, labiau juos edukuoti, galbūt kompensuoti pavedimų kaštus ar sudaryti galimybę su kažkieno pagalba viešose vietose, pavyzdžiui, bibliotekose, kur yra internetas, tuos pervedimus atlikti.

„Tai tam tikra pagalba galėtų būti. Ir mažiau pasipriešinimo būtų visuomenėje“, – teigia pašnekovas.

Jis atkreipia dėmesį, kad įstatyme yra numatytos išimtys, jei pervedimas labai skubus ir yra savaitgalis, pervedimai – apriboti ar negalimi, tada, informavus VMI ir visa tai pagrindus, galima atlikti sandorį grynaisiais ir didesnei sumai.


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama