Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvos moksleivių sąjungos nuomonė dėl aukštojo mokslo reformos

Publikuota: 2007-06-20 07:51
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Lietuvos moksleivių sąjunga

Iš tiesų reforma labai reikalinga: dauguma studentų nepatenkinti mokymosi kokybe bei sąlygomis, dėstytojų motyvacija dirbti menka, konkurencingumas tarp universitetų neišvystytas, o pats mokslas daug kur tapo tik imitacija. Aukštosioms mokykloms trūksta lėšų jauniems ir gabiems specialistams privilioti, todėl šie išvyksta į užsienį. LMS mato kelis scenarijus, pagal kuriuos galėtų formuotis nauja šalies švietimo sistema.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Iš tiesų reforma labai reikalinga: dauguma studentų nepatenkinti mokymosi kokybe bei sąlygomis, dėstytojų motyvacija dirbti menka, konkurencingumas tarp universitetų neišvystytas, o pats mokslas daug kur tapo tik imitacija. Aukštosioms mokykloms trūksta lėšų jauniems ir gabiems specialistams privilioti, todėl šie išvyksta į užsienį.

Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS), išanalizavusi politinių partijų bei kitų nevyriausybinių organizacijų nuomones apie mokamo aukštojo mokslo viziją, pastebi du „karštuosius taškus“: studijų kokybė bei emigracija. Šiems aspektams sutvarkyti siūlomas sprendimas – įvesti visuotinį mokestį už galimybę studijuoti aukštojoje mokykloje. Mes matome kelis scenarijus, pagal kuriuos gali formuotis nauja šalies švietimo sistema:

1 scenarijus

Įvedus mokestį visiems norintiems studijuoti, jaunimas aiškiai suvokia mokesčio būtinumą kaip mokslo kokybės garantą ir mielai renkasi Lietuvos aukštąsias mokyklas. Šios pradeda konkuruoti, nes studento krepšelio forma įnešti pinigai gyvybiškai reikalingi studijų kaštams padengti, dėstytojų atlyginimams kelti ir pan. Aukštosios mokyklos pačios nusistato įmokos dydį, vyksta rinkos savireguliacija, universitetų autonomija didėja. Dėstytojai stengiasi gerai mokyti, nes supranta atrankos dėsnį: jei mokysi blogai, studentai pabėgs į kitą universitetą, o kolegos ir visi kiti peiks tave, nes dėl tavo kaltės su studentais išėjo ir pinigai. Aukštosios mokyklos, norėdamos pritraukti daugiau studentų, kelia atlyginimus tiems dėstytojams, kurie yra populiarūs ir gerbiami, todėl didėja konkurencija ir tarp pačių dėstytojų. Dar daugiau, universitetai stengiasi pasiūlyti kuo patrauklesnes studijų programas, o tai yra vienas iš svarbiausių konkurencijos tarp aukštųjų mokyklų požymių. Studentai nebijo imti paskolų ir sėkmingai derina darbą su mokslu, kiti labai gerai mokosi ir išvengia mokesčio. Kadangi studijų kokybė sparčiai gerėja, didžiosios emigracijos mastai pradeda mažėti.

2 scenarijus

Studijos

Įvedus mokestį visiems norintiems studijuoti, jaunimas pasmerkia naująją reformą, galvodami: „Jeigu ir dabar nėra kokybės, kodėl aš dar ir mokėti turiu? Ten, užsienyje, yra daug gerų universitetų, kur galiu studijuoti nemokamai ir kokybiškai, dėstytojai kompetentingi ir gerai motyvuoti, nes gauna gerus atlyginimus. Man nesunku palikti tėvynę, šeimą, draugus, o kalbos barjerą anksčiau ar vėliau įveiksiu. Galbūt paskui grįšiu į Lietuvą.“

Taigi, visi studentai emigruoja, palikdami tuščius universitetus ir kolegijas. Aukštosios mokyklos dėl didelio lėšų deficito bankrutuoja. Šalis laukia sugrįžtančio Lietuviško Proto, bet vis mažiau jaunų lietuvių susiruošia palikti Londoną ar Dubliną, kur taip gera gyventi. Švietimas Lietuvoje merdi.

3 scenarijus

Įvedus mokestį visiems norintiems studijuoti, įvyks studentų bei aukštųjų mokyklų diferenciacija, tai yra: vieni studentai, matydami, kad negalės susimokėti už studijas arba nenorės tiesiogiai prisidėti prie studijų kokybės gerinimo, susirinks daiktus ir išvažiuos mokytis į užsienį. Kiti studentai – patriotai – liks Lietuvoje ir sutiks mokėti už studijas, įsitikinę, kad būtent jų įmokos padės aukštosioms mokykloms privilioti gabiausius specialistus, kurie ateis mokyti jau ne tik „iš idėjos“, bet ir dėl pinigų. Vienos aukštosios mokyklos nesugebės pateikti rinkai patrauklių studijų programų, nesugebės privilioti kvalifikuotų dėstytojų-specialistų, todėl ir studentų, ir paprasčiausiai bankrutuos, arba kapstysis reitingų dugne su prasčiausiais studentais. Kitos aukštosios mokyklos sėkmingai naudos sukauptas lėšas, sugebės ūkiškai tvarkytis, sukurs patrauklias sąlygas tiek dėstytojams, tiek studentams; savo patraukliomis ir naudingomis studijų programomis įtvirtins gero universiteto / kolegijos vardą, o tai užtikrins gabių mokinių pritraukimą. Esminės pasekmės – mažės aukštųjų mokyklų skaičius, bet likusios sėkmingai konkuruos tarpusavyje, stengdamosi sukurti kuo geresnes sąlygas kokybiškai mokytis.

4 scenarijus

Neįvedus mokesčio visiems norintiems studijuoti, t. y. neįvykus reformai, dabartinė aukštojo mokslo situacija šalyje toliau prastės: vis mažiau kvalifikuotų dėstytojų eis dirbti už „centus“ į universitetus, norinčių eiti į žemo lygio paskaitas greitai nebeliks, todėl visi, suinteresuoti gauti žinių, o ne tik diplomą, emigruos. Kas liks Lietuvos aukštojoje mokykloje? Dėstytojai, nesugebantys gauti gerai apmokamo darbo kur nors kitur, todėl jiems belikę mokytojauti (apie vos kelias išimtis, kai gerai uždirbantis, kvalifikuotas savo srities specialistas tik „gelbėdamas situaciją“ aukoja savo laiką ir eina dėstyti, kalbėti neverta). Ir studentai, kuriems neužtenka pinigų palikti tėvynę, arba tie, kuriems studijos tėra ketveri (ar šešeri) „pasitūsinimo“ metai ir diplomo gavimas. Pasekmė – Lietuvoje mažėja kvalifikuotų specialistų.

Kuris scenarijus priimtiniausias Lietuvai?

Dar vienas komentuotinas klausimas: ar didės socialinė atskirtis, įvedus mokamą aukštąjį mokslą?

LMS nuomone, viskas priklauso nuo žmogaus: jeigu jis nori studijuoti, gali paimti paskolą (banko paskolos yra naudingos, nes pagal šį modelį pinigų grąžinimas prasidės tik gavus darbą, t. y. turint pajamų šaltinį). Keista girdėti nuomones, kad studentai iš provincijos bijos imti paskolą mokslui – juk būstui ar automobiliui lietuviai nebijo paimti dešimteriopai didesnių paskolų.

Galutinė Lietuvos moksleivių sąjungos išvada – mokamas aukštasis mokslas Lietuvai yra būtinas, ir tai nėra antraeilis klausimas, nes be pinigų bus sunku pakeisti tiek aukštųjų mokyklų struktūrą, tiek studentų motyvaciją, tiek studijų kokybę. Manome, kad naujoji švietimo sistema, įvedus mokamą aukštąjį mokslą, turėtų formuotis pagal aprašytą 3-iąjį scenarijų. Jis, mūsų nuomone, yra optimaliausias susidarius dabartinei situacijai.





Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama