Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

VU fizikų planuose – molekulinė inžinerija: kaip „molekulinė mašina“ galėtų gydyti ligas?

Publikuota: 2022-05-16 08:51
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Viskas galėjo susiklostyti kitaip, jei ne mokytojai, padėję mokiniams suprasti fizikos grožį ir sudėtingumą. Būtent įkvėpti mokytojo aistros mokyti Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Fotonikos ir nanotechnologijų instituto mokslo darbuotojas dr. Paulius Baronas ir fizikos studentė Eglė Tankelevičiūtė pasirinko fizikos mokslininkų kelią.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Viskas galėjo susiklostyti kitaip, jei ne mokytojai, padėję mokiniams suprasti fizikos grožį ir sudėtingumą. Būtent įkvėpti mokytojo aistros mokyti Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto Fotonikos ir nanotechnologijų instituto mokslo darbuotojas dr. Paulius Baronas ir fizikos studentė Eglė Tankelevičiūtė pasirinko fizikos mokslininkų kelią.

Tado Kazakevičiaus / VU nuotr.
Tado Kazakevičiaus / VU nuotr.

„Visada buvau linkęs eksperimentuoti, tačiau tai, kad pasirinkau fiziką, greičiausiai yra fizikos mokytojos nuopelnas“, – įsitikinęs dr. P. Baronas.

Mokslininkas prisimena, kad iš pradžių mokykloje fizikos uždaviniai buvo neįveikiami – buvo sunku suvokti, kaip galima nuspėti įvykius aprašant juos vos keliomis formulėmis.

„Prireikė daug mokytojos kantrybės, tačiau nušvitimas atėjo staiga ir nuo to laiko fizika tapo neatskiriama gyvenimo dalimi“, – prisimena VU mokslininkas.

Suprasdamas mokytojo ir studento ryšio svarbą, dr. P. Baronas šiandien ir pats su studentais stengiasi palaikyti kuo geresnį santykį ir kiek galima jiems padėti.

„Manau, su studentu reikia bendrauti kaip su lygiaverčiu mokslininku, užduotis pritaikyti pagal studento gabumus ir svarbiausia – leisti daryti klaidas. Šiuo metu mokslas labai sparčiai kinta, dažniai kyla klausimų, ar tai, ką darome šiandien, bus aktualu po dešimties metų, todėl svarbu pačiam neprarasti smalsumo ir gebėti mokytis iš studento. Taip pat svarbu studentą įtraukti į socialines veiklas, nes neformalioje aplinkoje kyla geriausios idėjos“, – tikina pašnekovas.

Fiziką VU studijuojanti ir nuo pirmo kurso laboratorijoje pradėjusi dirbti E. Tankelevičiūtė sako jau mokykloje žinojusi, ko norinti, o šiandien žada tęsti studijas užsienyje.

„Gimnazijoje pradėjau smarkiai domėtis fizika, iš dalies dėl to, kad turėjome nepakartojamą mokytoją, kurio pamokų laukdavau labiau nei atostogų. Taip pat dar ir dėl to, kad buvo įdomu suprasti kasdienius gamtos reiškinius aprašant juos matematikos kalba. Fizikos studijos Vilniaus universitete buvo labai logiškas sprendimas, priimtas atsižvelgus į studijų kokybę ir dėstomų dalykų sąrašą“, – prisimena E. Tankelevičiūtė.

Anot studentės, studijos patiko nuo pat pirmų paskaitų: „Po kurio laiko pamačiau, kad turiu pakankamai laisvo laiko, ir nusprendžiau ateiti į laboratoriją, kur ne tik galėčiau nagrinėti seniai aprašytus fizikos dėsnius, bet ir pati prisidėčiau prie naujausių mokslinių tyrimų.“

P. Baronas – VU fizikos mokslų daktaras, apsigynęs disertaciją „Eksitonų dinamika bifluoreno kristaluose skirtuose lazerių taikymams“ , dirbantis su molekuline inžinerija, jos taikymu elektronikoje, tokioje kaip saulės celės, OLED prietaisai. Šiuo metu mokslininkas atlieka tyrimus, kuriais siekiama parodyti visiškai naujus efektus, iki šiol nematytus molekulėse.

„Molekulinė inžinerija yra nauja mokslo šaka, nes dauguma įrankių, skirtų modeliuoti, kurti ir stebėti naujas sistemas, yra pastarųjų dešimtmečių pasiekimas. Galima teigti, kad OLED prietaisai pirmieji sukėlė proveržį molekulinės elektronikos srityje, nes juose organinėms molekulėms buvo suteiktos funkcijos, kurios retai aptinkamos gamtoje – šviesti ir pernešti elektros krūvį. Doktorantūros metu atlikau tyrimus, kuriais buvo siekiama išsiaiškinti, ar organines molekules būtų galima panaudoti ir puslaidininkiniam lazeriui kurti. Deja, ši idėja yra sunkiai praktiškai įgyvendinama ir šiuo metu dar nė vienai mokslininkų grupei nepavyko to padaryti“, – sako fizikos mokslų daktaras.

Kartais moksle atsiduri aklavietėje, tačiau svarbu nepamiršti, kad visos bazinės žinios gali būti pritaikomos kitose srityse, priduria P. Baronas, ateityje planuojantis dirbti su molekulėmis, kuriose būtų integruojama daug funkcijų ir kurios galėtų veikti kaip molekulinės mašinos mūsų organizme gydant ligas.

Su dėstytoju E. Tankelevičiūtė susipažino antrame studijų semestre, kai prisijungė prie Organinės optoelektronikos mokslinės grupės ir gavo tyrimo temą iš tos srities, iš kurios dr. P. Baronas tuo metu rašė daktaro disertaciją. Nuo tada prasidėjo jų mokslinis bendradarbiavimas.

E. Tankelevičiūtės teigimu, norint perimti žinias iš mentoriaus, neužtenka vien klausytis jo pasakojimo – reikia dalyvauti diskusijoje, gilintis į detales tol, kol pats gali paaiškinti, ką išmokai. Taigi, anot jos, reikia nebijoti užduoti klausimų dėstytojams, nes kitaip galima prarasti galimybę mokytis.

2018 m. Nobelio premijos ceremonijoje Donna Strickland, apdovanota Nobelio fizikos premija kartu su Arthuru Ashkinu ir Gérard’u Mourou, sakė: „Kai mokiausi vidurinėje mokykloje ir dirbau su projektu, už kurį mes su Gérard’u esame pagerbti, Cyndi Lauper sukūrė didelį hitą „Merginos tiesiog nori linksmintis“ (angl. Girls Just Wanna Have Fun). Vis dėlto dainuojama apie tai, kaip laukiama, kol baigsis darbo diena. Kalbant apie mane, aš noriu smagiai praleisti laiką, kol dirbu. Dabar ne visi mano, kad fizika yra smagu, bet aš manau, kad taip.“

„Jei man fizika nebūtų smagu, manęs čia labai greit nebebūtų. Žinoma, svarbu atskirti darbą nuo laisvalaikio, turėti pomėgių, bet 8 valandas per dieną kankintis nemėgstamame darbe niekada nėra verta – žmogus tam per trumpai gyvena“, – įsitikinusi studentė.

„Per porą metų darbo su Egle perėjome nuo paprastų laboratorinių darbų iki sudėtingų mokslinių uždavinių, kuriuos sprendžiant eksperimentiniai rezultatai susiejami su teoriniais modeliavimais. Šiuo metu Eglė savarankiškai atlieka modeliavimo užduotis ir yra viena iš kelių žmonių, mūsų institute mokančių tai daryti, todėl padeda kolegoms. Be to, Eglė prisidėjo prie mokslinių straipsnių rašymo ir dalyvavo konferencijose pristatydama mūsų rezultatus, todėl manau, kad ji jau išaugo iš studentės statuso ir yra visavertė mokslininkė“, – apie laborantę atsiliepia bakalaurinio darbo vadovas dr. P. Baronas.

Siekdamas pabrėžti dėstytojo (-os) ir studento (-ės) santykio kūrimo ir drąsos klausti svarbą, VU pristato meninį projektą – virtualią parodą, įgyvendinamą su fotografu, dokumentinės ir portretinės fotografijos atstovu Tadu Kazakevičiumi. Parodoje – ir dr. P. Barono bei studentės E. Tankelevičiūtės portretų serija, atskleidžianti nuoširdų ir atidų mokytojo santykį su savo studente ir drąsos klausti visko svarbą.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama