Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Kas yra SWIFT ir kodėl tai gali būti rimtas finansinis ginklas?

Publikuota: 2022-02-27 11:19
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Ukrainos ir Rusijos pasienyje ir toliau neslopstant įtampai, Vakarų valstybės svarsto galimas sankcijas agresijos atveju. Vienu tokių variantų įvardijamas Rusijos atjungimas nuo SWIFT sistemos – toks žingsnis apkarpytų šalies BVP ir smarkiai sutrikdytų verslo veiklą. Tiesa, be nuostolių tokiu atveju neliktų ir su Rusija prekiaujančios Europos įmonės. Kas gi yra tas SWIFT?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ukrainos ir Rusijos pasienyje ir toliau neslopstant įtampai, Vakarų valstybės svarsto galimas sankcijas agresijos atveju. Vienu tokių variantų įvardijamas Rusijos atjungimas nuo SWIFT sistemos – toks žingsnis apkarpytų šalies BVP ir smarkiai sutrikdytų verslo veiklą. Tiesa, be nuostolių tokiu atveju neliktų ir su Rusija prekiaujančios Europos įmonės. Kas gi yra tas SWIFT?

Kas yra SWIFT ir kodėl tai gali būti rimtas finansinis ginklas?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip skelbia JAV žinių tarnyba CNN, šios šalies politikai pastarosiomis savaitėmis išsakė idėją, kad Rusija galėtų būti atjungta nuo SWIFT, taip apribojant jos įmonių ir institucijų tarptautinius atsiskaitymus.

15min žiniomis, Europos Sąjungos institucijos ir valstybės narės šiuo klausimu kol kas skeptiškesnės - šis instrumentas nėra numatytas šiuo metu Briuselio parengtame galimų sankcijų sąraše, nes valstybių narių pozicijos skiriasi. Kol kas realiau, kad ES įvestų sankcijas Rusijos valstybės įmonėms, bankams ir Vladimiro Putino rato žmonėms.

Visgi šis klausimas vėl galėtų grįžti į darbotvarkę, jei Rusijos agresija prieš Ukrainą pasiektų itin didelį mastą.

Finansais pernelyg nesidomintys žmonės taip pat gali žinoti šias penkias raides – santrumpa SWIFT kartais figūruoja bankų pervedimuose ar finansų įstaigų rekvizituose.

Kas yra SWIFT?

SWIFT yra pasaulinė bankinio atsiskaitymo sistema, aukšto saugumo lygio tinklas, jungiantis tūkstančius finansų institucijų visame pasaulyje.

Pasaulinė tarpbankinių finansinių telekomunikacijų organizacija (angl. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT) buvo įkurta 1973 m. Šia sistema dabar naudojasi daugiau kaip 11 tūkst. finansų įstaigų. Ji neturi visuotinai pripažintos pasaulinės alternatyvos, todėl yra labai svarbi pasaulinių finansų srityje.

Atjungus Rusiją nuo SWIFT sistemos, finansų įstaigoms taptų beveik neįmanoma siųsti pinigus į šalį arba iš jos. Rusijos bendrovėms ir jų užsienio klientams, ypač naftos ir dujų pirkėjams JAV doleriais, tai taptų staigiu ir nemaloniu siurprizu.

„Nutraukus operacijas, nutrūktų visi tarptautiniai sandoriai, kiltų valiutos svyravimai ir prasidėtų masinis kapitalo nutekėjimas“, – praėjusiais metais rašė mokslininkė Marija Šagina „Carnegie Maskvos centrui“ skirtame straipsnyje.

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas dar 2014 m. apskaičiavo, kad pašalinus Rusiją iš SWIFT sistemos, jos ekonomika būtų susitraukusi apie 5 proc., rašo CNN.

SWIFT yra įsikūrusi Belgijoje ir save apibūdina kaip „neutralią komunalinę tarnybą“. Organizacija yra įsteigta pagal Belgijos teisę ir privalo laikytis ES reglamentų.

Kas bus, jei Rusija bus pašalinta?

Panašios sankcijos kartą jau buvo pritaikytos. 2012 m.–2016 m. SWIFT buvo nuo sistemos atjungusi Irano bankus, kai Europos Sąjunga jiems pritaikė sankcijas dėl šalies branduolinės programos.

Pasak M.Šaginos, po atjungimo Iranas neteko beveik pusės pajamų iš naftos eksporto ir 30 proc. užsienio prekybos.

Be to, tokių priemonių prieš Rusijos bankus jau ketinta imtis anksčiau – 2014 m. Jungtinė Karalystė planavo spausti ES blokuoti tokius prisijungimus. Pati Rusija tuo metu pareiškė, kad jos pašalinimas iš SWIFT prilygtų karo paskelbimui. Šios sankcijos nebuvo įgyvendintos.

Rusijos atstovai savo ruožtu įspėjo, kad tokiu atveju į Europą bus nustota tiekti nafta, dujos, metalai ir kiti svarbūs komponentai.

„Jei Rusija būtų atjungta nuo SWIFT, mes negautume užsienio valiutos, bet pirkėjai, pirmiausia Europos šalys, negautų mūsų prekių“, – valstybinė naujienų agentūra TASS citavo Rusijos parlamento aukštųjų rūmų vicepirmininką Nikolajų Žuravliovą.

„SWIFT yra neutralus pasaulinis kooperatyvas, įsteigtas ir veikiantis kolektyvinei savo bendruomenės naudai. Bet koks sprendimas taikyti sankcijas šalims ar atskiriems subjektams priklauso tik nuo kompetentingų vyriausybinių institucijų ir atitinkamų įstatymų leidėjų“, – rašoma trečiadienį paskelbtame organizacijos pareiškime.

Vis dėlto kol kas nėra vieningos ir aiškios nuomonės, ar JAV sąjungininkės remtų tokį veiksmą prieš Rusiją, be to, kol kas nesusitarta ir dėl kitų konkrečių sankcijų. Kaip rašo CNN, pasak A. Šaginos, Jungtinės Valstijos ir Vokietija gali prarasti daugiausiai, jei Rusija bus atjungta, nes jų bankai dažniausiai naudojasi SWIFT sistema bendravimui su Rusijos bankais.

Kai kurie Vokietijos pareigūnai pasisako prieš Rusijos atjungimą nuo SWIFT.

Kita vertus, Europos centrinis bankas jau įspėjo Rusijos rinkoje veikiančius skolintojus pasirengti sankcijoms prieš Maskvą, rašo „Financial Times“.

Europos centrinio banko pareigūnai taip pat paklausė bankų, kaip jie reaguotų į scenarijus, įskaitant ir tokį, pagal kurį būtų užkirstas kelias SWIFT sistema naudotis Rusijos bankams.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį įstatymų leidėjams sakė, kad jo vyriausybė su Jungtinėmis Valstijomis aptaria galimybę uždrausti Rusijai naudotis SWIFT sistema.

„Nėra abejonių, kad tai būtų labai stiprus ginklas prieš Rusiją. Tačiau bijau, kad jis iš tikrųjų gali būti panaudotas tik padedant Jungtinėms Valstijoms. Apie tai diskutuojame“, – CNN citavo B.Johnsoną.

Rusijos atsakomosios priemonės

Rusijai tokiu atveju liktų keletas mažesnio kalibro alternatyvų. Be to, nėra taip, kad tokio scenarijaus svarstymas šiai šaliai būtų netikėtas – Rusija jau prieš kurį laiką ėmėsi priemonių, kad sušvelnintų padarinius, jei būtų pašalinta iš SWIFT.

Maskva sukūrė savo mokėjimo sistemą SPFS (rus. Система передачи финансовых сообщений), kai po 2014 m. Krymo aneksijos jai buvo pritaikytos kitos Vakarų sankcijos. Rusijos centrinio banko duomenimis, dabar SPFS turi apie 400 naudotojų. Pasak A. Šaginos, šiuo metu 20 proc. vidaus pervedimų atliekama per SPFS, tačiau siunčiamų tarpbankinių pranešimų dydis yra ribotas, o operacijos vykdomos tik darbo dienomis.

Dar viena alternatyva SWIFT gali būti Kinijos tarpvalstybinių tarpbankinių mokėjimų sistema (CIPS). Maskva taip pat gali būti priversta pasitelkti kriptovaliutas, rašo CNN, tačiau tai nėra patrauklios alternatyvos.

„SWIFT yra Europos bendrovė, daugelio dalyvaujančių šalių asociacija. Norint priimti sprendimą dėl atsijungimo, reikia vieningo visų dalyvaujančių šalių sprendimo. Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos sprendimų tikrai nepakanka. Nesu tikras, kad kitos šalys, ypač tos, kurių prekybos su Rusija dalis yra didelė, pritars atjungimui“, – A. Žuravliovą cituoja TASS.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama