Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Vaikai ir programavimas: kada juos supažindinti su technologijomis ir kokią naudą tai duoda?

Publikuota: 2022-01-15 11:10
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Technologijų sektorius šiandien yra vienas patraukliausių ir perspektyviausių, o kasmet augantis darbuotojų trūkumas rodo, kad jis toks liks dar ne vienerius metus. Kada ir kaip vaikus galima skatinti pasidomėti sritimi, kuri žada šviesią ateitį? Kokias naudas suteikia ankstyvas įsitraukimas į technologijas ir programavimą?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Technologijų sektorius šiandien yra vienas patraukliausių ir perspektyviausių, o kasmet augantis darbuotojų trūkumas rodo, kad jis toks liks dar ne vienerius metus. Kada ir kaip vaikus galima skatinti pasidomėti sritimi, kuri žada šviesią ateitį? Kokias naudas suteikia ankstyvas įsitraukimas į technologijas ir programavimą?

Vaikai ir programavimas: kada juos supažindinti su technologijomis ir kokią naudą tai duoda?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Šiandien vaikai jau gimsta pasaulyje, kur technologijos yra jų gyvenimo dalis. Todėl jie naudoti technologijas išmoksta itin greitai, jiems tai yra intuityvu. Tačiau visai kas kita yra sąmoningas technologijų naudojimas: tai ir skaitmeninio raštingumo pagrindai, programavimas ar kūryba su technologijomis. To vaikus išties reikia sistemingai mokyti“, – pataria Viltautė Žvirzdinaitė, tęstinės informatikos ir technologinės kūrybos programos pradinių klasių mokytojams „Vedliai“ vadovė Lietuvoje.

Pradžia – pradinėje mokykloje

Pasak V. Žvirzdinaitės, pirmuosius dvejus vaiko gyvenimo metus, jei tik įmanoma, derėtų stengtis jam visai neduoti tiesiogiai naudotis technologijomis. Vėliau, vaikui augant, jį galima natūraliai supažindinti su vienomis ar kitomis ugdomosiomis programėlėmis, nepamirštant riboti ekrano laiką pagal amžiaus tarpsnius.

Kada ir kuo vaikams leisti naudotis, kokius užsiėmimus ar žaidimus išbandyti, sprendžia individualiai tėvai. Tačiau stipriausias ir sistemingas atspirties taškas visgi yra pradinė mokykla.

„Sistemingai vaikus mokyti ir ruošti sąmoningam technologijų naudojimui padeda mokykla. Pradinis ugdymas yra palankus laikotarpis sudėti technologinės kūrybos bazinius pagrindus, kad šalia skaitymo ir rašymo vaikai gebėtų kurti ir pasitelkdami technologijas – tai jau šiandien yra be galo svarbus įgūdis. Pradinukų amžiaus vaikai yra ypač imlūs ir smalsūs bei geba suprasti, įsisavinti esminius principus“, – sako ekspertė.

Mokymosi su technologijomis nauda milžiniška

Būgštaujančius, kad laiko leidimas prie ekranų gali pakenkti ar sumenkinti kitus vaiko įgūdžius, V. Žvirzdinaitė patikina: technologijų vaidmuo ir teikiama nauda labai plati.

„Kai vaikai mokosi kurti su technologijomis, lavėja jų loginis mąstymas, nes reikia sudėti tam tikrą veiksmų seką, ieškoti problemų sprendimo būdų. Stiprėja ir kūrybiškumas, vaizduotė, nes jos reikia ieškant išeičių, netikėtų sprendimų. Taip pat auga motyvacija siekti rezultato, užbaigti projektą. Gerėja ir kiti įgūdžiai klasėje, tokie kaip bendradarbiavimas, komandinis darbas, nes vaikai yra linkę padėti vieni kitiems“, – vardija mokymosi programos „Vedliai“ Lietuvoje vadovė.

Tai patvirtina programos dalyvių, pradinių klasių mokytojų, patirtis bei atsiliepimai apie technologinės kūrybos taikymą pradinėse klasėse. Be to, pasak V. Žvirzdinaitės, technologijos klasėse padidina įtrauktį, nes ir mergaitės, ir berniukai, ir vaikai su mokymosi sunkumais ar specialiais poreikiais randa sau priimtiniausią būdą mokytis.

Ne visi turi užaugti programuotojais

Tėvams svarbu suprasti, kad technologinė kūryba neapsiriboja vien programavimu. Į ją įeina ir sąsajos dizainas, animacija, 3D modeliavimas, dirbtinis intelektas, duomenų mokslas bei daugybė kitų su technologijomis glaudžiai susijusių sričių, kurių kiekviena atliepia skirtingus vaikų pomėgius.

Pasak Justinos Valentukevičės, kompetencijų centro „Telia Global Services Lithuania“ skaitmeninių kanalų komandos vadovės, vaikų mokymasis programuoti nebūtinai reiškia programuotojo profesijos pasirinkimą ateityje, tačiau įgyti įgūdžiai suteikia daug papildomos vertės – platesnį technologijų suvokimą, žinių ir daugybę naudingų „minkštųjų“ įgūdžių.

„Robotikos, programavimo pagrindų būreliai jau ankstyvame amžiuje padeda lavinti problemų sprendimo gebėjimus, kritinį mąstymą, komandinio darbo įgūdžius. Visas kūrybinis procesas bendrai didina pasitikėjimą savimi, o kartu su iššūkiais vaikas išmoksta tiek džiaugtis pergalėmis, tiek priimti pralaimėjimus. Netgi ir klaidų taisymas sukurtoje programoje padeda ugdyti gebėjimą susitelkti, ieškoti sprendimo ir siekti tikslo“, – pastebi J. Valentukevičė.

Pasak jos, jauname amžiuje išsiugdyti tokie „minkštieji“ įgūdžiai atlieka kertinį vaidmenį jau įžengus į darbo rinką, nes visoms įmonėms svarbu, kad jų darbuotojai būtų sprendimų ieškotojai ir mokėtų dirbti komandoje, bendradarbiauti, dalintis patirtimi.

Svarbiau ne teorija, o praktika

Pasukus IT kryptimi naujų technologinių niuansų mokytis reikia kasdien, kadangi technologijų pažanga vyksta nuolat. Taigi, kad ir kokią programavimo kalbą žmogus mokėsi mokykloje ar studijų metu, šias žinias teks nuolat pildyti.

„Šiandien mes nežinome, kokios technologijos ar programavimo kalbos bus aktualios tuomet, kai vaikai įžengs į darbo rinką. Tačiau visos ateities profesijos vienareikšmiškai reikalaus gebėjimo nuolat mokytis, priimti naujoves, spręsti iššūkius ir rasti sprendimus“, – sako „Telia Global Services Lithuania“ ekspertė.

Apie programavimo ateitį mąstantiems jaunuoliams ji pataria stengtis prisiliesti prie įvairių projektų ar net pabandyti patiems ką nors sukurti dar iki stojimo į aukštąją mokyklą. Tai gali padėti įsivertinti, ar ši sritis jums išties įdomi, ir nuspręsti, ar su tuo norite sieti savo ateitį.

„Kalbėdami su savo kandidatais į IT pozicijas skatiname atvirą požiūrį ir įvairios patirties pristatymą – net jei tai buvo tik bandymai, nesėkmės ar projektai, vystyti dėl savo malonumo. Visi jie parodo minėtus „minkštuosius“ įgūdžius, žmogaus norą mokytis, tobulėti, o „Telia Global Services Lithuania“ juos ypač vertiname“, – pasakoja J. Valentukevičė.

Ji padrąsina, kad pradėti programuoti niekada nevėlu – ar tai būtų 10–12 klasė, ar 50-asis gimtadienis. Ir tikrai nėra taip, kad vėliau pradėję programuoti negali turėti sėkmingos karjeros IT srityje. „Paprasčiausiai, kuo vėliau pradedate, tuo didesnio įdirbio reikės vejantis kitus specialistus, tačiau sėkmės istorijų tikrai netrūksta, todėl bandyti verta“.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama