Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

„Kalėdinio Baltijos klasterių forumo 2021“ ekspertai: potencialas milžiniškas, bet būtinas susitelkimas

Publikuota: 2021-12-23 14:22
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tradicinis Kalėdinis Baltijos klasterių forumas sukvietė klasterių bendruomenę ir visus, besidominčius klasterių veikla, susipažinti su svarbiausiomis šio sektoriaus naujienomis ir politikos aktualijomis. Ekspertai iš visos Europos dalijosi gerosiomis patirtimis ir ieškojo atsakymų, kaip įgalinti klasterių potencialą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Tradicinis Kalėdinis Baltijos klasterių forumas sukvietė klasterių bendruomenę ir visus, besidominčius klasterių veikla, susipažinti su svarbiausiomis šio sektoriaus naujienomis ir politikos aktualijomis. Ekspertai iš visos Europos dalijosi gerosiomis patirtimis ir ieškojo atsakymų, kaip įgalinti klasterių potencialą.

Renginio akimirka
Renginio akimirka

Subūrė klasterių bendruomenę

Gruodžio 9 d. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) sukvietė klasterių bendruomenę į Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO bei virtualiai vykusį tradicinį renginį – Kalėdinį Baltijos klasterių forumą. Šių metų forumo tema: adaptacija prie vykstančių pokyčių ir persitvarkymas sėkmei.

Renginio metu pranešėjai, tarp kurių politikos formuotojai, klasterių ir inovacijų ekspertai iš Lietuvos ir kitų Europos šalių, aptarė mūsų šalies ir Europos klasterių ekosistemos naujienas bei pristatė klasterių politikos aktualijas.

Forume taip pat vyko klasterių pristatymo sesija. Apie savo veiklą ir tikslus tarptautinei bendruomenei pasakojo šių metų lapkričio mėnesį įsikūręs Lietuvos kosmoso verslo lyderius vienijantis Kosmoso technologijų klasteris, gamybos ir inžinerijos sektorius atstovaujantis Inovatyvios gamybos klasteris iš Lietuvos, daugiau nei 70 narių turintis Latvijos švariųjų technologijų klasteris, Gruzijos ūkininkų asociacija ir inžinerijos, automatikos bei mašinerijos sektorių atstovus jungiantis Zaporožės EAM klasteris iš Ukrainos.

Sveikindamas renginio svečius Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIMIN) Inovacijų ir pramonės departamento direktorius Ričardas Valančiauskas didžiavosi tradicija tapusiu forumu. „Džiaugiuosi matydamas, kad klasterių bendruomenė plečiasi ir kiekvienais metais turime galimybę susirinkti šiame nuolat augančiame renginyje“, – forumo atidarymo kalboje sakė R. Valančiauskas.

Svarbu palaikyti klasterius

Renginio metu daug dėmesio buvo skirta aptarti politikos formuotojų viziją apie šiandieninį ir ateities klasterių vaidmenį. Kalbėdamas apie tai, kodėl valstybei svarbu prisidėti prie stiprių klasterių formavimosi, R. Valančiauskas teigė, kad diskutuodami apie klasterių vaidmenį, galime pritaikyti dvi perspektyvas – atlygio ir produktyvumo.

„Lyginant su kitomis ekonominio bendradarbiavimo formomis, klasteriuose produktyvumas yra ženkliai aukštesnis. Į klasterių veiklą įsitraukusios įmonės produktyvumas gali išaugti 25–35 proc. Tuo tarpu atlyginimai aukšto produktyvumo klasteriuose yra beveik dvigubai didesni nei likusioje industrijos dalyje. Todėl nėra abejonių, kad buvimas klasterio dalimi jo nariams atneša didelę ekonominę naudą“, – mintimis dalijosi forumo pranešėjas.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad klasteriai yra vienas iš svarbiausių inovacijų plėtrą skatinančių šaltinių. Klasteriai pasižymi įvairiomis stiprybėmis, tokiomis kaip gebėjimas pritraukti daugiau užsienio investicijų, informacijos sklaida, naujų idėjų generavimas. Taip pat klasteriai skatina konkurencingumą bei nuolatinį poreikį kurti inovatyvius produktus ir paslaugas, kurie atlieptų vartotojų lūkesčius.

Forumo pranešėjai neabejojo klasterių svarba visos Europos Sąjungos mastu gaivinant pandemijos paveiktą ekonomiką bei stiprinant jos atsparumą kitų galimų krizių akivaizdoje. Klasteriai reikšmingai prisideda prie ekonomikos tvarumo, siūlo strateginę lyderystę, padeda įgyvendinti numatomus politinius sprendimus bei jungia suinteresuotas grupes iš skirtingų šalių ar regionų.

Situacija gerėja, tačiau dar laukia daug darbų

Aptariant klasterių veikimą Lietuvoje, buvo pastebėta, kad pastaruoju metu šalyje įvyko daug teigiamų pokyčių. Projekto „Inovacijų tinklaveikos skatinimas ir plėtra (InoLink)“ vadovės Jolitos Razumienės pristatyta „Lietuvos klasterizacijos studija“ parodė, kad nuo 2016 m., kai buvo atlikta pirmoji studija, iki 2020 m. klasterių dydis išaugo 30 proc. Ir nors per šį laiką klasterių sumažėjo nuo 64 iki 48, jų konsolidacija ir kokybei teikiamas prioritetas vertinamas kaip teisinga tendencija. Matoma, kad Lietuvos klasteriai persitvarko, jungiasi, o kai kurių veikla jau apima keletą sektorių.

Studiją atlikę „InoLink“ ekspertai taip pat pažymėjo, kad vis daugiau Lietuvos klasterių vertina tarptautinių partnerysčių naudą. Per ketverius metus tarptautinių klasterių narių skaičius šalyje augo daugiau nei 10 proc. Džiugina ir tai, kad klasterių strategijos tampa vis tikslingesnės, sutelktos į aiškius veiklos prioritetus. Klasterių apklausos duomenys parodė, kad jų atstovai pasiryžę diegti inovatyvius sprendimus, kurių dėka gali lanksčiau prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų ir išlikti konkurencingais.

Visgi nepaisant pozityvių tendencijų, pastebima ir sričių, kurios kol kas trukdo Lietuvai pasiekti norimą proveržį. Pavyzdžiui, nors įsitraukimas į klasterių veiklą auga, vis dar atsiliekame nuo kitų ES šalių, kur juose dalyvauja gerokai didesnė šalyje veikiančių įmonių dalis. Be to, viliamasi, kad artimiausiu metu Lietuvos klasteriai aktyviau įsitrauks ir į tarptautinius tinklus.

Todėl, pasak R. Valančiausko, dar turi būti nuveikta daug svarbių darbų. Kalbėdamas apie veiksmus, kurių valstybė imasi siekdama stiprini klasterių bendruomenę, pranešėjas teigė, kad jie yra nukreipti į klasteriams reikalingos infrastruktūros plėtrą bei pagalbą plėtoti tarptautines partnerystes. Tarp konkrečių priemonių buvo paminėtos „Verslo klasteris LT“, finansuojanti į naujų eksporto rinkų paiešką nukreiptas veiklas, „InoKlaster LT“, skatinanti klasterių narių tinklaveiką, bei nuo 2016 m. tebesitęsianti iniciatyva „InoLink“, šiuo metu brandinanti ir jiems aktualiomis temomis konsultuojanti 29 klasterius.

Dalijosi gerosiomis patirtimis

Su minėtomis problemomis ir jų sprendimo būdais sutiko ir renginio metu pranešimus pristatę ekspertai iš užsienio šalių. Europos Komisijos DG GROW klasterių tarptautiškumo skatinimo grupės vadovo Christophe Guichard teigimu, norėdami pasiekti sėkmę, klasteriai Baltijos regione turėtų aktyviau plėtoti ryšius su tarptautiniais partneriais.

Pristatymo metu C. Guichard apžvelgė Europos Komisijos iniciatyvas, kurios remia Europos klasterių augimą ir bendradarbiavimą. Pranešėjas pažymėjo, kad mūsų šalies klasteriai turėtų naudotis ES suteikiamais įrankiais, o kartu prisidėti ir prie bendrų tikslų, t. y. žaliosios ir skaitmeninės transformacijų, įgyvendinimo. „Klasteriai gali pasitelkti konkrečius pasiūlymus, kaip imtis lyderystės šiose srityse. Taip pat svarbu domėtis potencialiais partneriais, dalyvauti juos rasti padedančiuose tarptautiniuose renginiuose“, – dėstė pranešėjas.

Būti atviriems ir Lietuvos klasterių bendruomenę įsitraukti į tarptautinę klasterių šeimą ragino ir prancūzų klasterių asociacijos „Association Française des Pôles de Compétitivité“ vykdančioji direktorė Pauline Capus. Pristatydama per 16 metų pasiektus Prancūzijos klasterių strategijos laimėjimus, ji teigė, kad per šį laiką klasteriai šioje šalyje sulaukė 7,5 mlrd. investicijų, o iš valstybės biudžeto investuotas 1 euras dabar pritraukia 2,5 euro privačių investicijų.

Nors Prancūzijos klasterių ekosistema yra viena iš pirmaujančių visame pasaulyje ir, pasak ekspertų, Lietuvą lenkia bent dešimtmečiu, P. Capus teigia, jog nereikėtų nuleisti rankų. „Sukurti tokį dinamišką ir turtingą klasterių tinklą kaip Prancūzijoje prireikia laiko. Norint pasiekti tokių rezultatų, reikia šią ekosistemą remti tiek nacionaliniu, tiek ES lygiu.“

Klasterių susidomėjimo sulaukė ir strategijos bei inovacijų konsultanto, verslo mokyklos lektoriaus Christian Rangen pristatyti klasterių akceleravimo būdai ir „Pentagram“ galimybės. Ši sistema remiasi idėja, kad norėdami tobulinti klasterius, turime pereiti nuo „trigubos spiralės“ klasterių modelio, grindžiamo mokslo ir valdžios įstaigų bei verslo bendradarbiavimu, prie „penkiakampio“ paradigmos. Ji kalba apie tai, kad brandūs klasteriai turėtų apimti dar dvi svarbias veikėjų grupes, t. y. inovacijas skatinančius antreprenerius (startuoliai, verslo inkubatoriai ir kt.), ir didelio masto ekosistemų veikimą įgalinantį privatų kapitalą. Tokie superklasteriai yra saistomi tvirtesnių tarpusavio ryšių ir daro didesnį ekonominį poveikį.

Ateities klasterių vizija

Renginio metu buvo aptarta ir Lietuvos klasterių ekosistemos ateities vizija. Kaip svarbiausius tikslus pranešėjai įvardijo būtinybę judėti link žiedinės ir klimatui kuo mažiau kenkiančios ekonomikos, taip pat aktyviai prisidėti prie bendrų ES politikos tikslų ir žaliosios bei skaitmeninės transformacijos įgyvendinimo. Ne mažiau svarbus siekis, jog klasteriai padėtų stiprinti ekonomikos atsparumą įvairioms krizėms bei pasiruošti ateities iššūkiams.

Tarp konkrečių Lietuvos klasterių bendruomenei keliamų tikslų išskiriamas noras didinti klasterių kuriamą pridėtinę vertę, skatinti jų atvirumą ir tinklaveiką. Siekiama, kad klasteriai mūsų šalyje taptų pradedančiosioms kompanijoms augti padedančia ekosistema.

Numatoma, kad daugelis Lietuvos klasterių turėtų pasiekti brandą ir galėtų veikti be ar su minimalia išorės šaltinių parama. Tikimasi, kad kito sertifikavimo metu Lietuva įgis bent vieną klasterį, įvertintą auksine meistriškumo žyma ir priskiriamą prie 100 visame pasaulyje stipriausių klasterių. Tarp ateities lūkesčių ir siekis, kad 4 iš 5 Lietuvos klasterių įsitrauktų į tarptautinius tinklus.

„Matome klasterių potencialą, kurį pavyks įgyvendinti, jei prie to prisidės visi veikėjai, t. y. politikos formuotojai, verslai, mokslo ir tyrimų organizacijos bei apskritai visa visuomenė. Valdžios institucijos turėtų užtikrinti dialogą su klasteriais ir prisidėti prie aktyvios klasterizacijos Lietuvoje“, – teigė EIMIN Inovacijų ir pramonės departamento direktorius R. Valančiauskas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama