Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Dirbtinio intelekto poveikis žmogaus teisėms nėra išimtis

Publikuota: 2021-12-02 20:32
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Galima numanyti, jog ateityje dirbtinis intelektas galėtų įsitvirtinti daugelyje sričių, taip pakeisdamas žmones darbo rinkoje, o kai kuriose srityse dirbtinio intelekto taikymas gali tapti, tiesiogine to žodžio prasme, gyvybės ir mirties klausimu. Ar reikia saugoti žmogaus teises nuo dirbtinio intelekto?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Dirbtinio intelekto technologijos apima vis platesnį veiklos sričių spektrą – nuo veidų atpažinimo ar skaitmeninio turinio valdymo iki transporto srautų valdymo ar meninės kūrybos. Prognozuojama, kad veiklų ir procesų automatizacija naudojant dirbtinį intelektą ateityje tik plėsis ir sukels nemažai socialinių iššūkių, pirmiausia – darbo rinkoje“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Viešosios komunikacijos katedros docentas Ignas Kalpokas ir priduria, kad pirmiausia bus automatizuoti paprastesni, rutiniški darbai, tačiau galima numanyti, jog ateityje dirbtinis intelektas galėtų įsitvirtinti daugelyje sričių, taip pakeisdamas žmones darbo rinkoje, o kai kuriose srityse dirbtinio intelekto taikymas gali tapti, tiesiogine to žodžio prasme, gyvybės ir mirties klausimu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dirbtinio intelekto poveikis žmogaus teisėms nėra išimtis
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ar reikia saugoti žmogaus teises nuo dirbtinio intelekto? Kas ir kaip tai turėtų padaryti? Apie tai bus diskutuojama gruodžio 10-ąją, Tarptautinę žmogaus teisių dieną, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir internetu, ketvirtajame Nacionaliniame žmogaus teisių forume (NŽTF).

Mokslininko teigimu, tobulėjant dirbtiniam intelektui ir jo teikiamoms galimybėms, visuomenė susidurs su rimtais iššūkiais. Apie juos – interviu su doc. dr. I. Kalpoku, tyrinėjančiu informacinį saugumą, dirbtinio intelekto ir žmogaus teisių sąveikas.

Jūsų nuomone, su kuo susidursime ateityje vis labiau „įsileidžiant“ dirbtinį intelektą į savo gyvenimą?

Pirmiausia – ką žmonėms reikės veikti visą dieną. Čia skaitmeninės technologijos taip pat gali suteikti ir sprendimą įgalindamos įtraukiančias virtualias patirtis, naujas žaidimo ir bendravimo formas ir pan. Neatsitiktinai vis daugiau technologijų kompanijų investuoja į, pavyzdžiui, vadinamosios metavisatos kūrimą.

Antrasis iššūkis iškils bandant pakeisti darbą kaip pajamų šaltinį. Šiame kontekste jau kurį laiką sklando, tarkim, universalių bazinių pajamų idėja – valstybės garantuojamos pajamos, kurias gautų visi piliečiai. Deja, kol kas nėra sutariama, kaip tokias pajamas reikėtų finansuoti, tačiau dirbtinio intelekto apmokestinimas yra bene populiariausias pasiūlymas. Taip pat esama idėjų „įdarbinti“ mūsų duomenis – užuot leidę juos kaupti skaitmeninėms platformoms ir kitoms technologijų kompanijoms, galėtume juos monetizuoti. Tačiau bene svarbiausias iššūkis šiame kontekste yra dirbtinio intelekto reguliavimas siekiant užtikrinti tiek kiekvieno piliečio interesų atstovavimą, tiek galimybę dalyvauti priimant sprendimus. Kol kas atrodo, o ir ankstesnių technologijų pavyzdžiai tai patvirtina, kad nesant griežtesnio reguliavimo, dirbtinio intelekto įsigalėjimas reikš esamų didžiųjų technologijų kompanijų dominavimą visuose sektoriuose – nuo švietimo iki ekonomikos ar politikos. Juk būtent šios kompanijos turi didžiausius finansinius, technologinius ir duomenų išteklius, būtinus dirbtinio intelekto sprendimų kūrimui. Taip pat svarbu pabrėžti, kad šios kompanijos laikui bėgant įgis vis didesnę – galbūt net lemiamą – įtaką kasdieniams procesams, įskaitant ir politinius.

Dirbtinio intelekto įtaka politikai yra atskira, ir ne mažiau aktuali, tema.

Žinoma. Čia pabrėžtinas vis didesnis dirbtinio intelekto – ir skaitmeninių technologijų apskritai – vaidmuo valstybės valdymo procesuose, pavyzdžiui, teikiant duomenų analize pagrįstas rekomendacijas. Daug valstybių tokias technologijas ypač plačiai ėmė taikyti pandemijos kontekste ir nepanašu, kad ateityje jų būtų atsisakoma. Kai kuriose valstybėse dirbtinis intelektas naudojamas ir, tarkime, teisėsaugos institucijų bei teismų darbe siekiant identifikuoti konkrečių individų grėsmę visuomenei. Taip pat ir savivaldos lygmenyje vis daugiau yra investuojama į vadinamuosius išmaniuosius miestus, kuriuose pasitelkiant dirbtinį intelektą yra integruojamos komunalinių paslaugų teikimo, švietimo, viešosios tvarkos palaikymo, sveikatos apsaugos ir kitos funkcijos, o jų darbas optimizuojamas remiantis sukauptais duomenimis. Tačiau bene ambicingiausi pasiūlymai yra susiję su viso valstybės valdymo transformacija, potencialiai automatizuojant ir politikų darbą.

Atrodytų, kas galėtų būti racionaliau, nei patikėti valstybės vairą itin išmaniai dirbtinio intelekto sistemai, kuri geba išanalizuoti daugiau duomenų nei bet kuris politikas ar net jie visi kartu sudėjus. Ir vis dėlto nederėtų pernelyg pasitikėti tokiais įrankiais, nes jie toli gražu nėra tokie objektyvūs ir visus lygiai įgalinantys, kaip galėtų pasirodyti. Ir kalba eina ne vien apie mūsų pilietinių teisių eroziją manant, kad dirbtinis intelektas gali mus valdyti geriau, ir net ne apie galios atidavimą keletui stambių technologijų kompanijų, pirmiausia susirūpinusių savo pelnu, o ne mūsų gerove – problema yra ta, kad dirbtiniu intelektu paremtų sprendimų pasekmės dažnai yra priešingos, nei tikimasi.

Čia mes prieiname prie dar vieno labai svarbaus aspekto – technologinio šališkumo.  Kaip jį užtikrinti?

Išties, skaitant optimistinius tekstus apie dirbtinį intelektą, neįmanoma nepastebėti nuolat besikartojančio motyvo: žmonės yra šališki, subjektyvūs ir apskritai ne itin protingi, o dirbtinis intelektas – objektyvus ir daug geriau apdorojantis informaciją. Vis dėlto, reali situacija yra kitokia. Pirmiausia, dirbtinį intelektą visuomet kuria žmogus. Net jei kalbėtume apie mašininio mokymosi sistemas, kurios pačios sau susidaro pasaulio modelį duomenų pagrindu, kažkam reikia sukurti pirminį kodą ir atrinkti duomenis, iš kurių sistema mokysis. Tokiu būdu, žmogiškasis šališkumas ir subjektyvumas nesunkiai gali rasti kelią į pačią dirbtinio intelekto sistemos šerdį. Dar daugiau – bet kuri dirbtinio intelekto sistema bus tiek gera, kiek ji remsis objektyviais ir nešališkais duomenimis. Tačiau jei kai kurios grupės bus nepakankamai atstovaujamos duomenų rinkinyje ar kurios nors grupės įtaka bus neproporcingai didelė, atitinkamai išsikreips ir rezultatas. Dar daugiau – dirbtinio intelekto sistemos kartais gali ir kaip tik pernelyg atspindėti realybę: tarkime, jei duomenyse atsispindės diskriminacija kokiu nors pagrindu, sistema greitai išmoks ją atkartoti ir taikyti. Pavyzdžiui, jei organizacijoje daugiau vyrų nei moterų, sistema, kuriai pavesta atrinkti naujus darbuotojus, išmoks, kad lytis yra svarbus atrinkimo kriterijus, ir ims diskriminuoti moteris. Ir tokią diskriminaciją pastebės žmonės, o ne pats dirbtinis intelektas.

Žmogus bus visada įžvalgesnis už dirbtinį intelektą?

Dirbtinis intelektas „galvoja“ kitaip nei mes. Jei mes (žmonės) daug dėmesio skiriame kontekstualiai informacijai, principams, kuriuos priimame kaip savaime suprantamus, moralinėms bei etinėms normoms ir pan., pagrindinis dirbtinio intelekto veikimo principas yra optimizacija – efektyviausias įmanomas iš(si)kelto tikslo pasiekimas. Tad dirbtinio intelekto sprendimai, nors galbūt racionalūs siaurąja prasme, gali neatitikti žmogiškųjų vertybių ar būti kitaip nepageidaujami.

Dar daugiau – net ir tais atvejais, kai esama žmogaus kontrolės, sprendimas pastarajam tiesiog patvirtinti dirbtinio intelekto sprendimus gali būti itin stiprus: esant nepageidaujamiems rezultatams, kaltę visuomet galima suversti sistemai, kai tuo tarpu nepatvirtinus dirbtinio intelekto sprendimo ir esant nepageidaujamam rezultatui, priskiriama kaltė bus dviguba. Tad iš operatoriaus perspektyvos, visada saugiau tiesiog patvirtinti tai, ką siūlo dirbtinis intelektas, galbūt nepaisant to, ką sako paties žmogaus įžvalgumas.

Esate minėjęs, kad dirbtinio intelekto taikymas gali tapti, tiesiogine to žodžio prasme, gyvybės ir mirties klausimu. Kokiose srityse tai bus aktualiausia?

Tai pasakytina tiek apie savivaldžius automobilius, tiek apie dirbtinio intelekto taikymą karyboje. Jau dabar vadinamųjų „dronų“ naudojimas, nepaisant to, kad jie tebėra valdomi žmonių, yra kontraversiška praktika. Tuo tarpu suteikus jiems pilną sprendimų priėmimo autonomiją mes susiduriame su rimtomis etinėmis ir praktinėmis problemomis – ypač nepamirštant, kad dirbtinio intelekto sprendimų priėmimo gebėjimai yra itin priklausomi nuo ankstesnių duomenų, o kovos lauke daugelis situacijų gali būti netipinės. Nepaisant to, bene visos pajėgiausios kariuomenės šiuo metu bando įvairaus tipo autonomiškus kovinius įrenginius. Ir nors kol kas apie „robotus žudikus“ (kaip juos vadina oponentai) kalbėti dar ankstoka, rūpestį kelia tai, kad čia esame priklausomi nuo mažiausiai skrupulingų valstybių: vos tik kuri nors valstybė pirma įtrauks tokius ginklus į savo kariuomenę, visos kitos privalės sekti iš paskos. Tad labai svarbios pilietinės visuomenės ir tarptautinės bendruomenės pastangos siekiant užtikrinti, kad tokios technologijos netaptų karybos ateitimi.

Galiausiai pastebėtina, kad dirbtinis intelektas jau pagal apibrėžimą yra nesuprantamas ir sunkiai analizuojamas. Ypač kuomet kalbame apie savaime besimokančias sistemas, suprasti, kaip ir kodėl buvo priimtas tam tikras sprendimas tampa labai sudėtinga, o kartais ir išvis neįmanoma. Tad tais atvejais, kai su dirbtiniu intelektu susiduriame valdysenos ar kituose sprendimų priėmimo procesuose, paprastai sunkiai galima paaiškinti jų priežastis – priešingai nei žmogiško sprendimų priėmimo atveju, argumentavimas tampa sunkiai įmanomas. Tai veda prie vadinamosios „juodosios dėžės visuomenės“ (angl. black box society) atsiradimo: mes žinome, kas patenka į sistemą, žinome jos rezultatą, tačiau visa, kas iš tiesų svarbu, vyksta tarsi nepermatomoje juodoje dėžėje. Šiame kontekste itin svarbios įvairios „paaiškinamo dirbtinio intelekto“ (angl. Explainable Artificial Intelligence) iniciatyvos, skatinančios automatizuotų sprendimų atvirumą ir, kaip nurodo pats pavadinimas, paaiškinamumą. Vis dėlto šios iniciatyvos gali pavykti tik tuo atveju, jei nebus visuomenės spaudimo.

Į dirbtinio intelekto ir žmogaus teisių temą bus gilinamasi plačiau tradiciniame Nacionaliniame žmogaus teisių forume, gruodžio 10–ąją, Tarptautinę žmogaus teisių dieną. Doc. dr. I. Kalpoko moderuojamoje diskusijoje atsakymų šioje tematikoje ieškos Siegeno universiteto (Vokietija) mokslinė darbuotoja Miglė Bareikytė, teisininkė Julija Kalpokienė, „Neurotechnology“ analitikas, Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos valdybos narys Linas Petkevičius.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama