Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Ekspertai siūlo naujovę – skaitmeninių paslaugų mokestį Lietuvoje

Publikuota: 2021-11-25 18:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Vis daugiau užsienio šalių diegia skaitmeninių paslaugų mokestį, kuriuo apmokestina pasaulines informacinių technologijų milžines, kai jos perpublikuoja vietinės žiniasklaidos informaciją, kuri joms leidžia tose šalyse generuoti papildomas pajamas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Vis daugiau užsienio šalių diegia skaitmeninių paslaugų mokestį, kuriuo apmokestina pasaulines informacinių technologijų milžines, kai jos perpublikuoja vietinės žiniasklaidos informaciją, kuri joms leidžia tose šalyse generuoti papildomas pajamas.

Ekspertai siūlo naujovę – skaitmeninių paslaugų mokestį Lietuvoje
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Tokį mokestį įvesti siūloma ir Lietuvoje, o iš jo surinktas lėšas nukreipti visuomenės skaitmeniniam raštingumui didinti per vietinės žiniasklaidos priemones įgyvendinant profesionalius pasaulinio lygio turinio projektus, kurie prisidėtų ir prie šalies įvaizdžio kūrimo, rašoma Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) pranešime.

Tokią naujovę siūlo interneto žiniasklaidos ir skaitmeninio verslo ekspertai, vertinantys pasaulines tendencijas ir užsienio šalių praktiką, diegiant skaitmeninių paslaugų mokestį (angl. digital tax).

Išloštų valstybė

IŽA pirmininkas Arnas Marcinkus įsitikinęs, kad Lietuva jau pribrendo skaitmeniniam mokesčiui ir pats laikas inicijuoti reikiamus teisės aktų pakeitimus, žengiant koja kojon su užsienio praktika.

„Visas pasaulis kalba apie vadinamąjį skaitmeninių paslaugų mokestį. Spalio pabaigoje Romoje susitikę 136 pasaulio šalių lyderiai sutarė, kad tarptautinės korporacijos turėtų mokėti mokesčius visose šalyse, kuriose veikia, o ne tik tose, kur yra registruotos. Šį klausimą vis aktyviau kelia ir Europos žiniasklaidos bendruomenė, raginanti Europos institucijas imtis būtinų sprendimų. Taigi Lietuva nebūtų naujokė, nes kai kurios valstybės jau yra įdiegusios jį, o kitos rengiasi tai padaryti artimiausiu metu“, – sako A. Marcinkus. Pagal nusistovėjusią praktiką, tokios technologijų milžinės kaip „Google“, „Meta“ (ankstesnis pavadinimas – „Facebook“), „Youtube“ perpublikuodamos Lietuvos naujienų portalų sukurtą žurnalistinį turinį, pavyzdžiui, straipsnius, vaizdo reportažus ir kito žanro kūrinius, generuoja papildomas pajamas mūsų šalyje, kurios neapmokestinamos.

Pasak jo, įvedusi tokį mokestį Lietuva tik išloštų, nes surinktos lėšos liktų šalyje ir kurtų pridėtinę vertę.

Siūlo atskaitos tašką

Naujienų portalo „Delfi“ direktoriaus Vytauto Benokraičio teigimu, šiuo metu tokios užsienio kompanijos apmokestinamos Lietuvoje tik pagal bendras pelno mokesčio taisykles, kai mokesčius valstybei moka tradicinės bendrovės, kurios šalyje sukuria vertę.

„Tokia praktika iškreipia vietinės žiniasklaidos rinką ir nėra socialiai teisinga Lietuvos verslo atžvilgiu, kuris sąžiningai kuria turinį ir moka mokesčius. Ateityje tokia takoskyra tik didės, nes skaitmeninis verslas nuolat plečiasi visame pasaulyje ir papildomai generuoja pajamas daugelyje šalių, nepaisant to, kur įsikūrusi oficiali būstinė“, – sako V. Benokraitis.

Būtent todėl, pasak „Delfi“ vadovo, būtina kuo greičiau spręsti šią problemą ir numatyti taisykles, kaip turėtų būti apmokestinamas toks pasaulinį tinklą turintis skaitmeninis verslas. Lietuva galėtų numatyti panašias taisykles, kaip tai yra padariusios valstybės, jau įdiegusios tokią naujovę.

Pavyzdžiui, Lietuvoje šį mokestį galėtų mokėti tos užsienio technologijų kompanijos, kurių bendra pasaulyje gautų pajamų suma per finansinius metus viršija 750 mln. eurų, o Europos Sąjungoje – 50 mln. eurų.

Svarbu socialiai teisingos sąlygos

Žiniasklaidos bendrovės „All Media Lithuania“, kuri valdo naujienų portalą tv3.lt, generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė sako, kad mūsų šalyje veikiančios skaitmeninės užsienio bendrovės turėtų veikti socialiai teisingoje mokestinėje aplinkoje.

„Sparti skaitmeninės ekonomikos, informacinių technologijų, elektroninės komercijos plėtra Lietuvoje jau iškėlė tas pačias problemas, kurias identifikavo ir pasaulio bei Europos šalys. Viena iš jų – dabartinės mokesčių taisyklės yra nepakankamos, vertinant tai, kokia sparti yra skaitmeninės ekonomikos plėtra. Tad labai svarbu, kad Lietuvos mokestinė aplinka atitiktų laikmečio realijas“, – sako L. Blaževičiūtė.

Tarpvalstybinis verslas, ypač skaitmeninis, yra itin dinamiškas ir labai sparčiai plečiasi. Pavyzdžiui, fizinė tokios bendrovės buvimo vieta gali būti vienoje, kur dirba pagrindinis personalas, o nuotoliniu būdu vykdoma veikla kitose pasaulio šalyse tokiai tarptautinei kompanijai generuoja papildomas pajamas.

„Tai reiškia, jei tos šalys nespėja tinkamai apmokestinti šių kompanijų arba taiko mažesnius mokesčius nei vietinėms, šių šalių rinkos netenka daug pajamų“, – sako „All Media Lithuania“ vadovė.

Svetur jau veikia

Žiniasklaidos bendrovės „15min group“ generalinio direktoriaus Tomo Balžeko teigimu, mūsų šalies žiniasklaida išgyvena ne pačius geriausius laikus, kyla daug ekonominių ir finansinių iššūkių, ypač pandemijos akivaizdoje, tad galimybė gauti papildomas pajamas situaciją švelnintų.

„Svarbu suprastai tai, kad pasaulinės technologijų milžinės Lietuvoje uždirba iš naujienų portalo sukurto turinio, kurį perpublikuoja, ir kuris dominuoja skaitmeninės paieškos platformose, kur skaitytojai ieškodami reikiamos informacijos ją randa ir skaito. Interneto žiniasklaidos sukuriamas turinys atlieka labai svarbų vaidmenį šioms kompanijoms pritraukiant papildomas pajamas. Jei jos negalėtų naudotis mūsų sukurta kokybiška produkcija, neuždirbtų Lietuvoje, tuomet nebūtų reikalingas ir skaitmeninių paslaugų mokestis. Tad šie pinigai turėtų sugrįžti į žiniasklaidos rinką, kad būtų galima užtikrinti tolimesnę profesionalaus žurnalistinio turinio sklaidą“, – sako T. Balžekas.

Pasak „15min group“ vadovo, vertinant pasaulinę praktiką, Lietuva šiek tiek atsilieka nuo užsienio šalių, kurios jau yra įdiegusios skaitmeninių paslaugų mokestį ir iš to gauna papildomas pajamas. Kai kurios šalys tai planuoja padaryti artimiausiu metu ir rengia reikiamus teisinės bazės pakeitimus. Tokių žingsnių užsienio šalys ėmėsi, siekdamos užkirsti kelią mokestinių pajamų praradimui.

Pavyzdžiui, 3 proc. skaitmeninis mokestis Prancūzijoje taikomas nuo 2019 m. sausio, o Italijoje – nuo 2020 m., kai tokiu tarifu apmokestinama technologijos kompanijų apyvarta, generuojama per skaitmeninių paslaugų teikimą šioje šalyse. Austrijoje toks mokestis taikomas nuo 2020 m. sausio ir jis sudaro 5 proc. nuo apyvartos, gaunamos teikiant internetinės reklamos paslaugas šioje šalyje. Tuo tarpu Ispanija per vienerius metus iš tokio mokesčio tikisi surinkti 1 mlrd. eurų. Estija planuoja jį taikyti nuo 2022 m.

Būtinos aiškios taisyklės

Naujienų portalo lrytas.lt direktoriaus ir vyriausiojo redaktoriaus Tautvydo Mikalajūno teigimu, diegdama šią naujovę Lietuva turėtų suformuoti labai aiškias taisykles, kaip iš skaitmeninio paslaugų mokesčio surinktos lėšos turėtų būti naudojamos.

„Iš technologijų gigantų surinkti mokesčiai Lietuvoje galėtų būti nukreipti visuomenės raštingumui didinti informacinių technologijų ir kitose socialiai jautriose srityje. Tuo tikslu vietinė žiniasklaida – naujienų portalai, televizijos, radijai, nacionalinė ir regioninė spauda – galėtų įgyvendinti informacines kampanijas ir švietėjiškas iniciatyvas, kurios kurtų Lietuvai pridėtinę vertę“, – sako lrytas.lt vadovas.

Pasak lrytas.lt vadovo, tai būtų socialiai teisinga, nes dabar pasaulinės technologijų milžinės papildomas pajamas Lietuvoje generuoja iš mūsų šalies žiniasklaidos sukurto turinio, kai juo dalijasi per savo skaitmeninis platformas, kurias skaito visas pasaulis, už tai nemokėdamos turinio kūrėjams ir pačios jo nekurdamos.

„Naujienų portalų ir kitų žiniasklaidos priemonių investicijos į turinį turėtų sugrįžti pas jų kūrėjus per skaitmeninių paslaugų mokestį, kad jie galėtų pasiūlyti dar daugiau kokybiško ir originalaus turinio ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkoms. Be to, žiūrint kūrybiškai, tai galėtų būti lyg tarptautinė Lietuvos įvaizdžio kampanija, kuri prisidėtų prie mūsų šalies vardo populiarinimo“, – sako T. Mikalajūnas.


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama