Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
Balandžio 16 d. 14:52
Milžiniška dirbtinio intelekto rinka 2030-aisiais: investuoti, reguliuoti ar bijoti?
Balandžio 16 d. 11:15
Lietuvoje pradedama prekyba naujuoju „Ford Explorer“ elektromobiliu
Balandžio 16 d. 08:48
Ar muzikos per ausines klausotės saugiu garsu? Kelios klaidos gali lemti suprastėjusią klausą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Už trukdymą po darbo – bauda: ar vadovams Lietuvoje bus uždrausta skambinti ir rašyti darbuotojams?

Publikuota: 2021-11-22 08:18
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vilija Mačiulskytė
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Dalis darbuotojų dirba viršvalandžius arba po darbo valandų sulaukia vadovų skambučių ar žinučių dėl netikėtai iškilusių problemų ar nebaigtų darbų. Specialistai pastebi, kad taip darbdaviai atima iš darbuotojų jų poilsio laiką. Todėl siūlo remtis kitų šalių pavyzdžiais ir uždrausti vadovams trukdyti darbuotojus nedarbo metu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Dalis darbuotojų dirba viršvalandžius arba po darbo valandų sulaukia vadovų skambučių ar žinučių dėl netikėtai iškilusių problemų ar nebaigtų darbų. Specialistai pastebi, kad taip darbdaviai atima iš darbuotojų jų poilsio laiką. Todėl siūlo remtis kitų šalių pavyzdžiais ir uždrausti vadovams trukdyti darbuotojus nedarbo metu. Tačiau darbdavių atstovas sako, kad vadovai dažniausiai darbuotojus trukdo tik nenumatytais atvejais.

Už trukdymą po darbo – bauda: ar vadovams Lietuvoje bus uždrausta skambinti ir rašyti darbuotojams?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Portugalijoje buvo uždrausta daugiau kaip 10 darbuotojų turinčių įmonių vadovams rašyti elektroninius laiškus darbuotojams po darbo valandų. Šiuo įstatymu siekiama gerinti darbo ir asmeninio gyvenimo balansą, kuris pandemijos metu, išpopuliarėjus darbui iš namų, buvo sutrukdytas. Numatyta, kad įstatymą pažeidę vadovai sulauks ir baudų.

Panašių draudimų esama ir kitose Europos Sąjungos šalyse – pavyzdžiui, Prancūzijoje ar Vokietijoje. Tuo metu Lietuvoje situacija yra kitokia. Portalo tv3.lt skaitytoja Inga pasakojo, kad kartais ne darbo metu sulaukia vadovų elektroninių laiškų.

„Dirbu administravimo srityje, nors darbus spėju atlikti iki darbo dienos pabaigos, tačiau vadovai dažnai darbe užtrunka ilgiau. Tad gaunu jų elektroninių laiškų su klausimais. Esame sutarę, kad į laiškus atsakysiu, kai turėsiu laiko. Kartais į juos atsakinėju vakare, o kartais neturiu laiko ar nespėju, tad atrašau tik kitos dienos vakare.

Jeigu nutinka nenumatytų dalykų, vadovai man skambina, tada problemas sprendžiame iš karto. Tačiau taip nutinka retai, kad vadovams reikėtų manęs ieškoti telefonu čia ir dabar“, – pasakojo moteris.

Portalas tv3.lt paklausė darbuotojų ir darbdavių atstovų, ar Lietuvoje reikėtų drausti vadovams rašyti ar skambinti darbuotojams ne darbo metu?

Siūlo drausti vadovams trukdyti darbuotojus

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė tikino, kad panašaus įstatymo reikėtų ir Lietuvoje. Anot jos reikėtų drausti vadovams ne tik rašyti laiškus, bet ir skambinti darbuotojams ne darbo metu.

„Pas mus tokia darbo kultūra, vadovai skambina darbuotojams bet kada. Tačiau turėtų būti savaime suprantama, kad po darbo valandų trukdyti darbuotojų, negalima. Apie tai net neturėtų kilti diskusijų, tačiau turime priešingą situaciją. Nėra aiškiai atskirti darbo ir poilsio režimai.

Ir, kaip matome, ne tik Lietuvoje ši problema egzistuoja. Portugalai jau ėmėsi ją spręsti, priimdami įstatymus, draudžiančius vadovams trukdyti darbuotojus. Turint įstatymą, galima reikalauti darbdavio atsakomybės“, – komentavo I. Ruginienė.

Ji pripažino, kad būna atvejų, kai po darbo valandų ne tik vadovai trukdo darbuotojus, bet ir darbuotojai – vadovus.

„Tai lemia labai paprastas dalykas. Kokią vadovai suformuoja darbo kultūrą įmonėje, tokią ją ir turi.

Juk vadovai nustato taisykles. Net priimdami į darbą žmonėms teigia, kad kuo jie daugiau dirbs, tuo darbuotojai bus laikomi lojalesniais ir gaus didesnį atlygį bonusais. Todėl darbuotojai ir aukoja savo poilsio laiką.

Jeigu vadovai elgtųsi priešingai – nustatytų darbo ir poilsio valandas, tada darbuotojai jų irgi netrukdytų ne darbo metu, neskambinėtų ir nerašinėtų žinučių“, – tikino I. Ruginienė.

Ji pasakojo, kad Lietuvoje jau mato ir teigiamų pavyzdžių.

„Kai kurios įmonės įsidiegia tokią funkciją, kuri leidžia rašyti laiškus bet kada, tačiau laiško gavėjas automatiškai gauna patvirtinimą, kad laiškas gautas, tačiau atsakymas bus pateiktas darbuotojo darbo laiku. Tokia sistema padeda darbuotojams atskirti darbo ir poilsio valandas“, – sakė darbuotojų atstovė.

Portugalų sprendimas yra nemodernus

Tuo metu Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas teigė, nesuprantantis, kodėl Portugalija priėmė tokį įstatymą.

„Tai rodo, kad Portugalijoje darbo rinkos santykiai nėra modernūs. Todėl jų ir ekonominis išsivystymas yra mažesnis nei Lietuvos. Tad reikėtų remtis kitais pavyzdžiais – Skandinavijos ar JAV. Štai Danijoje apskritai nėra Darbo kodekso. Darbdavių ir darbuotojų santykiai apibrėžiami kolektyvinėmis sutartimis.

O Portugalijoje, gal tai yra didelė problema, vadovai dieną naktį rašo ar skambina savo darbuotojams. Tai, žinoma, nėra gerai. Tačiau sprendimo būdas – keisti darbo kodeksą nėra modernus“, – komentavo D. Arlauskas.

Anot jo, kyla daug klausimų dėl lygių santykių tarp vadovų ir jų darbuotojų.

„O jeigu darbuotojai skambina vadovams? Taip pat jeigu negalima rašyti elektroninių laiškų, gal galima skambinti? O jeigu įmonėje atsitinka didžiulė stichinė nelaimė, ką tada daryti? O jei vadovas darbuotoją pasveikina su gimtadieniu ar paklausia, kaip jam sekasi? Visokių situacijų būna, tad visko griežtai nereikėtų apibrėžti. Gyvenimas ir darbuotojų ir vadovų santykiai nėra tik juoda arba balta.

Nesuprantu, kam tokio įstatymo reikėtų Lietuvoje. Juk jeigu darbuotojui nepatinka jo darbo vieta, jis gali susirasti kitą, kur yra kitoks požiūris, kur jam netrukdoma ilsėtis po darbo“, – siūlė D. Arlauskas.

Europos Parlamento iniciatyva

Šių metų pradžioje Europos Parlamentas pradėjo teisėkūros iniciatyvą, kurios esmė paprasta: pasibaigus darbo valandoms turi būti užtikrinta teisė išjungti skaitmeninius prietaisus ir likti nepasiekiamam.

Iniciatyvoje pabrėžiama, kad darbdaviai neturėtų reikalauti, jog darbuotojai būtų pasirengę atlikti darbą arba pasiekiami ne darbo laiku, o „bendradarbiai turėtų vengti darbo tikslais susisiekti su kolegomis ne darbo valandomis“.

Europarlamentarai tuomet paprašė Europos Komisijos oficialiai pateikti svarstyti jų parengtą teisės akto projektą, kuris leistų nuotoliniu būdu dirbantiems žmonėms pasibaigus darbo laikui atsijungti nuo elektroninio bendravimo su darbdaviu. Jame taip pat turėtų būti nustatyti būtiniausi nuotolinio darbo reikalavimai ir paaiškintos darbo sąlygos, valandos bei poilsio laikotarpiai, įsitikinę europarlamentarai.

Kartu ES šalys raginamos siekti, kad tokia teisė būtų įtvirtinta ir kolektyviniuose darbuotojų bei darbdavių susitarimuose, o ja besinaudojantys darbuotojai dėl to nebūtų diskriminuojami, kritikuojami, baudžiami ar atleidžiami iš darbo.

„Eurofound“ duomenimis, COVID-19 pandemijos metu daugiau kaip du trečdaliai ES darbuotojų dirba iš namų. Dėl to atsiradusi kultūra „visada būti prisijungusiam“ neigiamai veikia darbuotojų darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą.

Apie 30 proc. dirbančiųjų iš namų prisipažįsta kartais dirbantys ne darbo valandomis, o tarp įprastai dirbančiųjų tai daro vos 5 proc. Be to, dirbantieji iš namų dukart dažniau nei kiti linkę viršyti 48 val. darbo savaitės limitą.

Nors darbas iš namų labai padėjo apsaugoti užimtumą ir verslą pandemijos metu, ilgesnės ir neapibrėžtesnės darbo valandos taip pat gali sukelti nerimą, depresiją, nuovargį ir kitų psichinės bei fizinės sveikatos problemų.


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama