Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

TECH mugės organizatoriai: sulaukti srautai diktuoja kartoti renginį jau pavasarį

Publikuota: 2021-10-04 20:33
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Antrą kartą Lietuvoje įvykusi stipriausių IT darbdavių TECH mugė sutraukė beveik 3 tūkst. lankytojų. Besidomintys persikvalifikavimo galimybėmis ir karjera IT srityje rugsėjo pabaigoje akis į akį susitiko su keliomis dešimtimis didžiausių sektoriaus darbdavių.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Antrą kartą Lietuvoje įvykusi stipriausių IT darbdavių TECH mugė sutraukė beveik 3 tūkst. lankytojų. Besidomintys persikvalifikavimo galimybėmis ir karjera IT srityje rugsėjo pabaigoje akis į akį susitiko su keliomis dešimtimis didžiausių sektoriaus darbdavių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

TECH mugė (nuotr. Mantas Gudzinevičius)
TECH mugė (nuotr. Mantas Gudzinevičius)

„Jau po pirmos mugės supratome, kad renginys atrado savo nišą ir rinkai yra reikalingas, – sako programavimo mokyklos „Vilnius Coding School“ įkūrėja, TECH mugės organizatorė Julija Rimšelė. – IT rinka turi daugybę norinčių joje dirbti ir jau žengusių pirmus žingsnius link to; bet turi ir daug laisvų darbo pozicijų. Vien mugės metu įmonės gavo nuo 30 iki 190 naujų potencialių darbuotojų kontaktų. Tad kyla natūralus klausimas, kurį siekia išspręsti ir mugė – ko gi trūksta, kad įvyktų sėkminga partnerystė?“

Pasak J. Rimšelės, apskritai noras karjerą pasukti į IT sritį tapo dar aktualesnis pandeminiame pasaulyje. „Sumažėjus tam tikrų profesijų specialistų poreikiui, išaugo darbo pasiūla IT ir susijusiuose sektoriuose – žmonės dar labiau susidomėjo karjera IT srityje. O darbdaviams, iškilus poreikiui bendrovėse greitai diegti skaitmenizacijos sprendimus, pritrūko kvalifikuotų darbuotojų“, – sako mugės organizatorė ir atskleidžia, kad šių metų susidomėjimas muge verčia svarstyti nelaukti visų metų ir renginį kartoti jau pavasarį.

IT darbdaviai: darbuotojų poreikis yra milžiniškas

Pandemijos atnešti pokyčiai į darbo rinką visam technologijų sektoriui reiškia išaugusią programuotojų, WEB kūrėjų, debesijos paslaugų, duomenų analitikų, kibernetinio saugumo, AI sprendimų ir kt. specialistų paklausą. Ši paklausa yra daug didesnė, nei prognozuota prieš pandemiją. Karjeros mugėje kalbintos įmonės sutinka, kad kova sektoriuje dėl talentų nenuslops.

„Labai stipriai augame, naujų žmonių poreikis yra be proto didelis ir į Lietuvą jau nebetelpame su savo ambicija, – sako kibernetinio saugumo sprendimų bendrovės „Nord Security“ personalo atrankų vadovė Lauryna Girenienė. – Neseniai atidarėme biurą Berlyną ir ten per kelis mėnesius taip pat jau sukūrėme beveik 50 darbo vietų. Lietuvoje toliau sprogsta įvairios jaunos organizacijos, startuoliai, atkeliauja labai daug organizacijų iš pasaulio, tad IT specialistų reikės vis daugiau.“

L. Girenienės nuomone, visi rinkos senbuviai sutiks, kad IT galvų medžioklė prasidėjo ne dabar. Kova jau vyksta bent dešimtmetį, pasikeitė tik intensyvumas ir atsirado drastiškesnių metodų. „Ne paslaptis, kad tiek mūsų darbuotojus medžioja, tiek ir mums tenka medžioti. Tai diktuoja rinka ir iš to naudos gauna būtent darbuotojas, jeigu jis yra geras savo srities specialistas“, – sako L. Girenienė.

Fintech bendrovės „Bankera“ žmonių ir kultūros vadovė Sigita Kilkutė sutinka, kad stiprus kandidatas šiandien renkasi iš kelių pasiūlymų. „IT srityje labai trūksta darbuotojų, ir natūralu, kad IT įmonės dėl talentų kovoja. Stengiamės, kad ta kova iš mūsų pusės būtų etiška, orientuota į individualių specialisto lūkesčių ir poreikių atliepimą. Bet tikrai dėl kiekvieno talento tenka susigrumti“, – sako ji.

Darbuotojus vilioja visaip: nuo dovanų, akademijų iki rekomendacijų programų

Bendrovės „Bankera“ atstovė S. Kilkutė pasakoja, kad šiandien žmonių ieškoma įvairiai. „Kandidatų ieškome pasitelkiant visas priemones nuo a iki z: visi socialiniai tinklai, vidinės rekomendacijų programos, t. y. skatiname savo darbuotojus rekomenduoti pažįstamus, draugus, bendrakursius ir tai labai veikia, taip pat įvairios karjeros mugės, universitetai, IT akademijos ir kt. Visur, kur galime pasiekti tuos reikalingus žmones, kurie domisi fintech sritimi, ten ir būname“, – teigia S. Kilkutė ir pabrėžia, kad įmonės viduje galima sutikti įvairių žmonių, nuo gabaus jaunuolio iš mokyklos suolo ar persikvalifikavusių suaugusiųjų iki solidžią patirtį sukaupusių profesionalų.

Roberta Mikalauskaitė, „Kilo.Health“ personalo atrankos vadovė, prisimena, kad tik prasidėjus pandemijai atrankų tempai sulėtėjo, nes žmonės nebuvo užtikrinti, kas bus rytoj. Jiems buvo baisu keisti darbovietę, kiekvienas kandidatas įmonės klausė, kaip ją paveikė pandemija, ar ji stabili. „Dabar nebėra šios problemos – žmonės grįžo į vėžes. Tai, kas vyksta dabar, pavadinčiau kvalifikuotų kandidatų valdoma rinka, kur profesionalas turi daugybę pasirinkimų ir kiekviena įmonė kovoja dėl jo, ypač jeigu tai yra IT sritis“, – sako ji.

„Mes patys ieškome nestandartinių būdų pritraukti kvalifikuotų žmonių. Pavyzdžiui, siunčiame personalizuotą dovaną norimam žmogui į jo biurą, – atvirauja „Kilo.Health“ atstovė. – Einame ir standartiniais būdais, pvz., įvairūs renginiai, taip pat puikiai veikia rekomendacijų sistema. Kiekvienas savo aplinkoje turime žmonių, kuriuos galime rekomenduoti, ir tokios rekomendacijos yra aukso vertės, kai ateina iš vidinių darbuotojų. Jau viduje esantis žmogus žino, kokia yra mūsų įmonė, jos kultūra ir koks naujas žmogus čia tiktų, – teigia R. Mikalauskaitė.

Komandos auga šviesos greičiu

„Kilo.Health“ bendrovė turi jau beveik 600 darbuotojų – prieš metus įmonėje dirbo kiek daugiau nei 100 žmonių. „Nors didžioji dalis mūsų darbuotojų dirba Lietuvoje, tačiau geriausių talentų žvalgomės ir globaliai. Labai džiaugiamės, kad įmonėje yra beveik vienodas lyčių pasiskirstymas – 47 proc. moterų ir 53 proc. vyrų. Technologijų srityje tai dar nėra įprasta“, – pasakoja R. Mikalauskaitė.

Neringa Šukytė, elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ produkto vadovė, teigia, kad įmonė dar praeitais metais buvo labiau žinoma paslaugų sektoriuje, o šiandien jau tampa tech įmone. „Šiandien kuriame įrankius ne tik klientams, kad jie galėtų pasinaudoti mūsų paslauga, bet ir vidinius įrankius mūsų darbuotojams, kad jie kuo efektyviau galėtų atlikti savo darbus. Dar neseniai įmonėje turėjome 18 IT žmonių, o dabar – 60 ir toliau nuolat jų ieškome“, – sako N. Šukytė.

Pasak N. Šukytės, įmonėje yra gausu pavyzdžių, kai ateina jau ir persikvalifikavęs žmogus: „Turime kolegę, kuri šiuo metu studijuoja chemijos doktorantūrą ir pas mus dabar dirba junior pozicijoje front-end programuotoja, kita kolegė po dešimties metų buhalterės darbo šiandien yra junior testuotoja.“

Kokių pradedančiųjų specialistų ieškoma?

R. Mikalauskaitė teigimu, įmonė ieško įvairių IT specialistų, devOps inžinierių, testuotojų, programuotojų dirbančių įvairiais PHP karkasais bei react ar react native inžinierių. „Dažniausiai iškart į komandą imame mid-senior lygio programuotojus, o junior lygio specialistų laukiame savo akademijoje. Joje žmogus, turintis programavimo pagrindus, turi galimybę pasimokyti pas mus ir įrodyti, kad turi potencialo. Po mokymų geriausius specialistus paimame į komandą“, – sako R. Mikalauskaitė.

Darbdaviai teigia, kad siekiant tikslo persikvalifikavus įsidarbinti IT srityje svarbu keli dalykai. Pirma, gauti bazinių žinių, reikalingų konkrečioms pareigoms, ir apskritai suprasti, kokių tų žinių reikia, ypač turint svajonių organizaciją. Antra, svarbios asmeninės savybės, tokios kaip požiūris į darbą, gebėjimas dirbti komandoje, supratimas, kaip adaptuotis greitoje aplinkoje, nes verslai ypač šiuo metu veikia itin dinamiškame pasaulyje. Tinkamos bazinės žinios drauge su tinkamu požiūriu į darbą ir į verslą, darbdavių įsitikinimu, tikrai padės žmonėms sėkmingai pakeisti karjerą.

Anot N. Šukytės, yra keletas persikvalifikavusių specialistų pranašumų. „Pirmas dalykas, kai tu ko nors nemoki, bet turi kitų žinių, patirčių, pradedi į viską žiūrėti kūrybiškiau. Kartais tokie žmonės pasiūlo sprendimų, kokių tu negalėjai sugalvoti virdamas tik savose sultyse. Ypač jeigu IT projektas yra šalia to asmens anksčiau buvusios srities, jis gali pasiūlyti tokių sprendimų, kurie pagreitins visus procesus, nes jam jau nebereikia gilintis į konkrečią specifiką. O tai turėtų daryti visą laiką tik IT srityje dirbęs žmogus“, – įsitikinusi „Barbora“ atstovė.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama