Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Merginos IT srityje: „pasimatuoti“ kompiuterininkės karjerą galima dar mokyklos suole

Publikuota: 2021-09-25 18:33
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jau kelerius metus stebima tendencija, jog Lietuvos aukštosios mokyklos sulaukia vis mažiau abiturientų, norinčių studijuoti STEM mokslus. Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro duomenimis, tiksliuosius mokslus ypač vangiai renkasi merginos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jau kelerius metus stebima tendencija, jog Lietuvos aukštosios mokyklos sulaukia vis mažiau abiturientų, norinčių studijuoti STEM (angl. science, technology, engineering, maths) mokslus. Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) duomenimis, tiksliuosius mokslus ypač vangiai renkasi merginos – prioritetą šios srities studijoms teikia tik kas dešimta aukštojo išsilavinimo siekianti mergina, rašoma KTU siųstame pranešime žiniasklaidai.

Merginos IT srityje: „pasimatuoti“ kompiuterininkės karjerą galima dar mokyklos suole
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Remiantis tarptautinėmis PISA (angl. Programme For International Student Assessment) apklausomis, paauglystėje ir merginos, ir vaikinai rodo panašų susidomėjimą tiksliųjų mokslų dalykais, tačiau atėjus laikui apsispręsti dėl studijų krypties, STEM sritis renkasi penkis kartus mažiau merginų nei vaikinų“, – teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) Jaunųjų kompiuterininkų mokyklos (JKM) vadovė, docentė Danguolė Rutkauskienė.

Vos 9 proc. aukštojo išsilavinimo siekiančių merginų STEM srities studijas pasirenka pirmuoju pageidavimu. Vaikinų susidomėjimas šios srities mokslais kur kas didesnis – net 49 proc. vaikinų pirmuoju pageidavimu renkasi STEM studijas.

„Panaši situacija ir jaunųjų kompiuterininkų mokykloje. Tiesa, pastebime, kad mergaičių procentinė dalis didėja, tačiau labai iš lėto“, – sako D. Rutkauskienė.

KTU Jaunųjų kompiuterininkų mokykla savo veiklą pradėjo prieš 27-nerius metus. Tai – viena didžiausių IT mokymus teikiančių savaitgalinių neformalaus moksleivių švietimo ir ugdymo mokyklų Lietuvoje ir Europoje. Jau apie 10 tūkst. JKM absolventų sėkmingai baigė norimas studijas aukštosiose mokyklose.

Trūksta sėkmingų pavyzdžių artimoje aplinkoje

D. Rutkauskienė išskiria kelias priežastis, kodėl vaikinai dažniau nei merginos renkasi su STEM susijusias studijų kryptis. Pirmiausia, tai – visuomenėje labai giliai įsišakniję stereotipai apie „vyriškas“ ir „moteriškas“ specialybes.

„Nuo mažų dienų netgi žaislų parduotuvėse jau matosi mergaitėms ir berniukams skiriami skirtingi žaislai, – pastebi D. Rutkauskienė. – Kita priežastis ta, kad visuomenė turi vis dar labai primityvų suvokimą apie realius STEM sričių darbus. Kadangi daugelis šios srities specialybių yra visai naujos, moksleivių aplinkoje – šeimos, artimųjų, draugų rate – nėra realių gyvenimiškų pavyzdžių, sėkmės istorijų“.

Pasak D. Rutkauskienės, daugelis jaunų žmonių savo ateitį mato vienoje ar kitoje srityje remdamiesi būtent konkrečiais pavyzdžiais. Tarkim, artimoje aplinkoje turėdama daugiau vadybininkų ar teisininkų, reta moksleivė nutars studijuoti IT mokslus.

„Mano nuomone, labai svarbu puikius IT sėkmės pavyzdžius kuo plačiau viešinti – jie gali įkvėpti ir motyvuoti jaunas merginas, dar tik planuojančias savo profesinį kelią. Tačiau viešinti reikėtų tose socialinėse medijose, kurias naudoja moksleiviai. Dar vienas reikšmingas aspektas – tai įvairios neformalaus švietimo mokyklos, kuriose moksleiviai gali pasimokyti ir savotiškai išbandyti, ar IT sritis patinka“, – sako D. Rutkauskienė.

Turimais duomenimis, apie 30 proc. informatiką studijuojančių pirmakursių dėl įvairių priežasčių palieka studijas. Viena iš jų – pradėjus studijuoti, studijos nepateisina lūkesčių ir nepatinka.

„O kas, jei šį „patikimo-nepatikimo“ patikrinimo etapą moksleiviai praeitų dar mokyklos suole? Tuomet ir nusivylimo būtų mažiau, nereikėtų blaškytis, svarstant ką daryti toliau. Tik labai svarbu pasirinkti kokybišką papildomo ugdymo instituciją“, – teigia D. Rutkauskienė.

2013 m. Pasaulio informacinių technologijų ir paslaugų aljanso WITSA (angl. World Information Technology and Services Alliance) duomenimis, KTU Jaunųjų kompiuterininkų mokykla buvo išrinkta viena iš profesionaliausių visoje Europoje. Šioje mokykloje moksleiviai jau nuo 4 klasės gali rinktis mėgstamą sritį. KTU JKM šiuo metu kviečia į daugiau kaip 20 įvairių programų.

„Būtent tokio pobūdžio mokyklose moksleiviai ne tik įgyja IT žinias, bet ir pasitikrina, ar dalykas patinka“, – sako D. Rutkauskienė.

Laukia perspektyvi karjera ir itin konkurencingas atlygis

D. Rutkauskienės teigimu, apie STEM mokslus ir studijas šioje srityje svarbu šviesti ir mokinių tėvus bei mokytojus.

„Tam yra įvairių priemonių. Puikus pavyzdys – jau penkerius metus organizuojamas „Girls in ICT“ renginys, vykstantis paskutinį balandžio ketvirtadienį. Renginio metu sėkmingai karjerą IT srityje vystančios merginos ir moterys dalijasi savo patirtimi ir asmeniniu pavyzdžiu parodo, koks įdomus gali būti darbas šioje srityje“, – tikina D. Rutkauskienė.

„Girls in ICT“ – pasaulinis renginys, vykstantis įvairiose šalyse. Lietuvoje renginį organizuoja Nacionalinė distancinio mokymo asociacija (NDMA) kartu su KTU Informatikos fakultetu (KTU IF). Renginys skirtas vyresniųjų klasių moksleivėms ir neseniai mokyklą baigusioms merginoms, galvojančioms apie karjerą IT srityje.

„Lietuvoje kiekvienais metais pasirenkame temą, šiųmetinė – „Kurkime savo verslą kūrybingai“. Šiemet „Verslo moterų asociacijos“ atstovės „Girls in ICT“ renginio metu dalijosi savo asmeniniais pavyzdžiais, kaip jos, panaudodamos įvairias technologijas, išplėtojo savo verslą visame pasaulyje“, – sako D. Rutkauskienė.

IT srities specialistų trūkumas akivaizdus – šiandien vien tik Lietuvoje trūksta apie 12 tūkst. IT specialistų. Ateityje jų poreikis tiks augs, todėl ji ragina jaunas merginas labiau pasidomėti moterų, sėkmingai vystančių karjerą STEM srityse, istorijomis, patarimais ir nebijoti laužyti nusistovėjusius stereotipus.

„Norėčiau padrąsinti visas moksleives eiti į STEM pasaulį. Ten yra nepaprastai daug ir įdomių specialybių, kuriose laukia ne tik kūrybingas darbas, bet ir daug didesni atlyginimai nei kitose srityse. Pavyzdžiui, MOSTA išskiria matematikos ir informatikos studijų kryptis: šių studijų krypčių absolvenčių, dirbančių savo įgytos kvalifikacijos srityje, pajamos beveik 50 proc. viršija kitų sričių absolvenčių pajamas“, – pažymi D. Rutkauskienė.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama