Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

87 proc. verslų naudoja atvirus įmonių duomenis savo veikloje, atskleidžia įmonių apklausa

Publikuota: 2021-09-10 14:08
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

62 proc. įmonių naudoja atvirus duomenis potencialių klientų įmonių būklei vertinti, 42 proc. tikrina finansinius duomenis, 35 proc. peržvelgia įvairių kitų institucijų, tokių kaip Užimtumo tarnyba, Sodra, Darbo inspekcija, duomenis, rodo įmonių apklausa apie tai, kaip jos savo veikloje naudoja valstybės institucijų atvertus duomenis.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

62 proc. įmonių naudoja atvirus duomenis potencialių klientų įmonių būklei vertinti, 42 proc. tikrina finansinius duomenis, 35 proc. peržvelgia įvairių kitų institucijų, tokių kaip Užimtumo tarnyba, Sodra, Darbo inspekcija, duomenis, rodo atvirų duomenų platformos „Okredo“ užsakyta įmonių apklausa apie tai, kaip jos savo veikloje naudoja valstybės institucijų atvertus duomenis.

87 proc. verslų naudoja atvirus įmonių duomenis savo veikloje, atskleidžia įmonių apklausa
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Matome, kad įmonės vis aktyviau naudojasi atvirų duomenų teikiamais privalumais – patikrinti savo būsimų kliento būklę, surasti naujų nišų pardavimams ar įvertinti kliento riziką, tačiau neramina tai, kad 13 proc. įmonių apskritai nenaudoja jokių atvirų duomenų savo veikloje, tai reiškia, netikrina net pagrindinės įmonių informacijos, – sako „Okredo“ vadovė dr. Gerda Jurkonienė. – Atviri duomenys leidžia tiksliau įvertinti partnerių ir klientų riziką, pardavimų potencialą, o taip pat suteikia visai verslo ekosistemai taip būtino efektyviai veiklai skaidrumo bei skaidrina valstybės ir verslo santykius“.

Daugiausia – 62 proc. apklaustų įmonių duomenis naudoja potencialių klientų būklei vertinti, panašiai – 56 proc. – įvertinti esamų klientų situaciją, toliau rikiuojasi naujų klientų paieška, sukčiavimo rizikos vertinimas ar klientų skolų valdymas.

Pasak G.Jurkonienės, Lietuvoje valstybės institucijos ir jos valdomos įmonės vis dar yra atvėrę mažai sukauptų duomenų, juos atveria netinkamu formatu, todėl verslas negali efektyviai jais naudotis. „Pažangiose Europos valstybėse, kur institucijos yra plačiai atvėrę duomenis, savo duomenis jau atveria ir privačios įmonės. Jų pagrindu duomenų startuoliai gali kurti naujas paslaugas ir naujus įrankius verslo reikmėms – taip atveriamos naujos verslo nišos, kurios padeda įmonėms greičiau ir efektyviau augti. Iš to naudos gauna ir atveriantys duomenis, ir kuriantys naujus sprendimus verslai, ir valstybė, surinkdama daugiau mokesčių“, – sako „Okredo“ vadovė.

„Infobalt“ vykdantysis direktorius Mindaugas Urbonas komentuodamas situaciją sako, kad net tos bendrovės, kurios naudojasi atvirais duomenimis, peržiūri tik statistinius, pagrindinius duomenis tokius kaip bendrovės darbuotojų skaičius, apyvarta, kontaktai: „Bendrovės nesinaudoja duomenimis ne tik dėl to, kad nežino, jog jie naudingi. Lietuvoje patogiai ir prieinamai atvertų duomenų yra labai nedaug, norint, kad verslai galėtų kurti paslaugas ir auginti verslus, remiantis atvirais duomenimis, jie turi būti realaus laiko, prieinami“.

Duomenų atvėrimas ES – lėtai vykstantis procesas

Europos Komisijos Ryšių tinklų, turinio ir technologijų direktorato politikos ir teisės pareigūnas, atsakingas už duomenų atvėrimą Europos šalyse, Szymon Levandowski akcentuoja, kad atviri duomenys šiuo metu yra vienas svarbiausių ekonomikos variklių, o viešasis sektorius yra vienas iš pagrindinių atvirų duomenų šaltinių. „Europos Komisija sukūrė teisinį pagrindą viešųjų duomenų naudojimui, tačiau dažniausiai proceso sėkmė priklauso nuo to, kiek nacionalinės vyriausybės ir vietos verslas deda pastangų, kad atvertų tikrąjį atvirų duomenų potencialą“, – sako EK pareigūnas.

Airių bendrovės „Derilinx“, kuri padeda valstybėms atvėrinėti duomenis, produktų ir programų vadovas Adriano Oliveira Amaral įžvelgia tris didžiausius iššūkius, kurie lemia, jog kai kurios Europos Sąjungos valstybės gana lėtai atvėrinėja duomenis: „Visų pirma, tai sunkumas suklasifikuoti duomenis pagal tam tikras temas ar objektus - pavyzdžiui, sveikata ir sveikatingumas, tvarumas, mobilumas ir panašiai. Antra, duomenys atvėrinėjami lėtai dėl to, jog dažnai vyriausybės nėra pakankamai kompetentingos atskirti duomenų privatumą nuo duomenų atvirumo. Ir trečia: trūksta supratimo, pagalbos, žinių, kaip identifikuoti svarbiausius duomenis ir kaip paskatinti jų naudojimą. Tikime, kad sukūrus sąlygas dalintis informacija ir mokytis, kartu labiau įtraukiant potencialius duomenų naudotojus, duomenų atvėrimo procesas ES vyktų sklandžiau“, – teigia A. O. Amaral.

Didžiosios įmonės – duomenų naudojimo lyderės

Apklausa atskleidė, kad kuo didesnės įmonės, tuo jos daugiau naudoja atvirų duomenų savo veikloje – pvz., bendrus įmonių duomenis savo veikloje naudoja 87 proc. mažų įmonių ir visos apklaustos didelės įmonės. Įvairių institucijų duomenis įvertina 33 proc. mažų įmonių ir 83 proc. didelių įmonių.

„Didžiosios įmonės turi išteklių ir kompetencijų dirbti su atvirais duomenimis, tačiau mažosios įmonės paliekamos vienos įvertinti partnerių būklę ar tvarkytis su stringančiais tarpusavio atsiskaitymais – šioje vietoje valstybė, atverdama duomenis, turi suteikti mandatą privačiam verslui kurti būtinus įrankius mažam ir vidutiniam verslui, – sako G. Jurkonienė. – Mūsų atvirų duomenų platforma yra geriausias pavyzdys, kaip privatus verslas gali greitai reaguoti į tokias situacijas, kaip pandemija, apjungti įvairių institucijų įvairiais formatais skelbiamus duomenis, ir sutelkti verslui reikalingus duomenis vienoje vietoje“.

G. Jurkonienei antrina ir Jekaterina Bitus, „Swedbank Lietuva“ startuolių partnerysčių vadovė: „Atviri duomenys gali tapti puikiu įrankiu ne tik didžiosioms, bet ir mažoms bei vidutinėms įmonėms. Deja, dažnu atveju tokios įmonės neišnaudoja atvirų duomenų potencialo, nors tai padėtų efektyviau priimti verslo sprendimus ir valdyti partnerių riziką. Manau, kad taip nutinka dėl to, kad gyvename tam tikrame užburtame rate: kol duomenys nėra lengvai pasiekiami ir paruošti naudoti, tol smulkiajam ir vidutiniam verslui sunku įvertinti jų naudą ir panaudojimo galimybės“, – teigia. J. Bitus.

Vertina savo būsimus partnerius

Pasak „Okredo“ vadovės, prasidėjus pandemijai, kuomet buvo sunku vertinti ateities perspektyvas, tarpusavio atsiskaitymai buvo sutrikę, įmonės ieškojo būdų, kaip gauti informacijos apie partnerių būklę: „Apklausos rezultatai atskleidė, kad 45 proc. respondentų atvirus duomenis naudoja naujų klientų paieškai, 44 proc. sako taip vertinantys sukčiavimo riziką, o 40 proc. duomenis pasitelkia klientų skoloms valdyti. Duomenų analizavimas priimant verslo sprendimus yra labai svarbi sritis, padedanti užkardyti įmonių tarpusavio atsiskaitymų sutrikimus“, – sako G. Jurkonienė.

Įmonių apklausą „Okredo“ užsakymu rugpjūčio 16-23 d. atliko tyrimų bendrovė „Norstat“ ir apklausė 200 įvairaus dydžio įmonių visoje Lietuvoje.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama