Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
Balandžio 22 d. 08:27
„Sony“ pristato naujuosius ryškiausius bei geriausiai skambančius „BRAVIA“ televizorius
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Regionai viltis deda į naują ministerijos vadovybę

Publikuota: 2021-03-16 20:13
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kuriamas Lietuvos Vyriausybės programos įgyvendinimo veiksmų planas suteikė vilties regionų aukštųjų mokyklų vadovams, kad pagaliau bus atsisukta į juos ir pradėta vykdyti daugelį metų, deja, tik rinkiminiuose pažaduose deklaruojama regioninė aukštojo mokslo politika.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kuriamas Lietuvos Vyriausybės programos įgyvendinimo veiksmų planas suteikė vilties regionų aukštųjų mokyklų vadovams, kad pagaliau bus atsisukta į juos ir pradėta vykdyti daugelį metų, deja, tik rinkiminiuose pažaduose deklaruojama regioninė aukštojo mokslo politika.

Regionai viltis deda į naują ministerijos vadovybę
Asociatyvi nuotr.

Regionai kol kas pamiršti

Daugelį metų Lietuvoje vykdoma politika šalies regionų aukštąsias mokyklas palikdavo paraštėse, toliau nuo dėmesio centro, finansavimo ir įsiklausymo į regione esančius iššūkius. Praktiškai nebūdavo atsižvelgiama į sparčiai besikeičiančią demografinę padėtį ar vietos verslo poreikius.

Visgi, pasikeitusi politinė retorika ir komunikacija viltingai nuteikia aukštojo mokslo atstovus, kurie tikisi, kad pagaliau bus atsisukta ir į regionus.

„Išgryninsime universiteto ir kolegijų misijas, kokybės reikalavimus, aiškiai diferencijuosime aukštojo mokslo lygius ir įgyjamas kompetencijas“, – rašoma programoje. Anot Vyriausybės, kolegijos taps regionų katalizatoriais ir pokyčių varikliais.

Pasak Utenos kolegijos direktoriaus dr.Raimundo Čepuko, šiai dienai aukštųjų mokyklų regioninės politikos tiesiog nėra.

„Kol kas praktiškai yra matoma viena valstybinė švietimo politika ir regioninės aukštojo mokslo politikos pavyzdžių negalėčiau pasakyti. Galbūt tai šiandien skamba ir paradoksaliai, bet konkrečių priemonių, kurios būtų įgyvendinamos, regionai nemato. Žinoma, politikų kalbose mes apie jas girdime, tačiau praktiškai nejaučiame.

Pavyzdžiui, bendrojo lavinimo sistemoje regioninė politika yra pagrįsta diferencijuotais koeficientais, kaip kad kaimo mokyklų finansavimas yra kitoks nei miesto.

Aukštajame moksle – nieko panašaus. Tie patys rentabilumo kriterijai taikomi tiek miesto kolegijoms, universitetams, tiek ir regionų kolegijoms. Pavyzdžiui, tą patį studentų skaičių tai pačiai studijų programai turi surinkti sostinės universitetas ir regione esanti kolegija, kur skiriasi ir demografinė situacija, ir daugelis kitų aspektų. Tai kur čia koreliacija?“, – klausia kolegijos vadovas.

Jam pritaria ir Panevėžio kolegijos direktorius dr. Gedminas Sargūnas, kurio teigimu, aukštojo mokslo prieinamumas regionuose ne didėja, o mažėja.

„Kolegijų pagrindinė misija yra užtikrinti aukštojo mokslo prieinamumą bei atliepti verslo poreikius regione, kuriame ji yra įsteigta. Deja, daugelį metų klostosi situacija, jog prieinamumas mažėja dėl vis didinamų barjerų įstoti į valstybės finansuojamas vietas.

Viena iš problemų yra ta, kad geriausi regionų studentai išvažiuoja į didmiesčius, renkasi universitetus, o jei nepatenka, tada – kolegijas. Jaunam žmogui yra svarbiausia išvažiuoti į sostinę, o jau kur jis studijuos – tampa antraeiliu dalyku. Tada regione lieka vidutinio ir žemesnio vidurkio pagal baigimo rezultatus abiturientai.

Dalis iš jų negali įstoti į aukštąsias mokyklas, nes nesurenka reikalingo minimalaus 4,3 balo ir neatitinka kitų reikalavimų. Tada neužsipildo valstybei reikalingų studijų programų kryptys: inžinerinės specialybės ar IT. Tampa sudėtinga surinkti Kelių ar Statybos inžinierių studijų programų grupes. Dalis negali įstoti, dalis tiesiog nenori, nes tiksliuosius mokslus yra sudėtinga mokytis.

Žinoma, praėjusiais metais atsirado motyvacinė priemonė – 200 eurų stipendija. Tačiau tą daryti reikėjo gerokai anksčiau. Visgi, labai tikimės, kad ji išliks ir toliau, ir bent taip pagelbės“, – viliasi dr. G. Sargūnas.

Iššūkiai – nuo žemo moksleivių paruošimo iki finansavimo

Kolegijų vadovai džiaugiasi, kad esamas problemas pastebi ir neignoruoja naujoji LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrė dr. Jurgita Šiugždinienė.

„Džiugu, kad ministrė mato problemas regionuose ir jas įvardina. Viena tokių jos paminėtų – nepakankamas bendrojo ugdymo lygis. Regione parengtų moksleivių pažangumas žemesnis nei didmiesčių. Tuo pačiu mažesnės yra ir galimybės gauti valstybės finansavimą ar tiesiog įstoti į aukštąją mokyklą.

Šioje situacijoje atsiranda tam tikras socialinis neteisingumas. Vienu iš pagrindinių tikslų, steigiant kolegijas regionuose, ir buvo būtent aukštojo mokslo prieinamumo didinimas. Deja, dėl žemo bendrojo ugdymo parengimo lygio, misija tampa praktiškai nebeįvykdoma. Studijų kainos kyla, patys studentai susimokėti nebeišgali ir turime bręstančią didelę problemą.

Taip pat turime ir finansavimo problemą. Labai norėtųsi, kad finansavimas būtų adekvatus specialisto parengimui. Pavyzdžiui, remiantis paskelbta Valstybės kontrolės informacija apie profesinį rengimą matome, kad:

Profesinės mokyklos mokinio parengimui yra skiriama virš 4000 eurų. Tuo tarp kolegijos studentui, imant Utenos kolegijos pavyzdį, tais pačiais metais buvo skiriama tik 1700 eurų. Tai praktiškai 2,5 karto mažesnis finansavimas, kurio tiesiog neturėtų būti. Taip pat pastebime tendenciją, kad universitetų finansavimas yra didinamas gerokai ženkliau.

Praėjusiais metais valstybės finansuojamų vietų didžioji pyrago dalis atiteko universitetams. Tikimės, kad šiemet situacija keisis. Finansavimo problema yra rimta ir sudėtinga, kurią būtina spręsti greitai. Reikia pažiūrėti, kiek gi kainuoja parengti visų lygių studentus, paanalizuoti, kur yra didžiausias atsiperkamumas, poreikis ir padaryti išvadas“, – sako Utenos kolegijos vadovas.

Marijampolės kolegijos vadovės Alės Murauskienės nuomone, regioniškumas pats savaime nėra problema.

„Regionai egzistuoja visame pasaulyje ir regioniškumas pats savaime problema nėra. Jis tampa problema tik tada, kai valstybė negeba sudėlioti reikalingų prioritetų ir rūpintis jais. Malonu, kad šiandien matome pirmus žingsnius, kurie rodo, jog Vyriausybės naują programą rengė žmonės, jaučiantys regioninę politiką ir į regionus bus atsigręžta labiau nei bet kada anksčiau.

Tikimės, kad Vyriausybė įsiklausys į mūsų poreikius. Manome, kad pirmiausia regionų finansavimo modelis turėtų būti kitoks –paremtas ne krepšelių sistema, kaip yra dabar. Jei visi sutariame, kad regione yra kita specifika, kitos sąlygos ir nenorime apleisti regionų, turime mąstyti kitaip: juos vystyti tolygiai, kurti juose kolegijas – kaip aukštojo mokslo centrus ir daryti patrauklius regiono gyventojams.

Natūralu, kad regione bus visada mažiau studentų nei didmiestyje. Ne visada reikia priimti daugiau ir dirbtinai pūsti aukštąsias mokyklas. Pirmiausia reikia užtikrinti kokybę, rengti specialistus, kurių reikia vietos verslui, valstybei ir rinkai, o ne tiesiog ruošti kasmet 60 specialistų, kurie tiesiog keliaus į Užimtumo tarnybą. Tik matydami regionų specifiką, pritaikydami jiems finansavimą ir kitas reikalingas skatinimo priemones, galime tikėtis sėkmingo rezultato. Europos šalyse sėkmingai veikia nedidelės, bet kokybiškas studijas vykdančios ir regioninius specialistų rengimo poreikius tenkinančios kolegijos. Tai puikus pavyzdys šiandieninei Vyriausybei, siekiančiai stiprinti regioniškumo politiką.

5 ir 7 ISCED lygmenys

Kolegijų vadovai pastebi, kad dažnai valstybėje pritrūksta nuoseklumo ir tęstinumo, kuris yra būtinas, siekiant kokybiško aukštojo mokslo.

„Iki šiol situacija švietimo sistemoje nebuvo pastovi. Planai būdavo rengiami tik vienai Vyriausybės kadencijai ir viskas labai fragmentuota. Vieną kadenciją kalbame apie nemokamą bakalaurą, o kitą – jau keliame studijų kainas. Nežinau, kuris kelias geresnis, tai parodys rezultatai. Tačiau kaip toje situacijoje planuoti ir savo strategiją įgyvendinti aukštųjų mokyklų vadovams?

Kalbama, kad Lietuvoje yra per daug žmonių su aukštuoju išsilavinimu. Pasakykite sąžiningai, ar mes neatitinkame kažkokio standarto? Ar tikrai blogai, kad valstybėje yra daugiau išsilavinusių žmonių? Juk būtent dėl darbuotojų potencialo ir investuojamas į Lietuvą užsienio kapitalas, atidaromos tarptautinės kompanijos.

Svarbiau yra užtikrinti nuoseklų karjeros kelią. Pradedant nuo karjeros ugdymo, kuris šiuo metu absoliučiai neegzistuoja, ir tęsiant su 5 ir 7 ISCED lygio įteisinimu. Tarptautinė patirtis rodo, kad kolegijos turi 5 ir 7 lygius. Tai reiškia, kad, pradėjęs bet kurioje pakopoje studijas, tu galėsi studijuoti ir kopti toliau. Jei norėsi, rinksiesi akademinį kelią, jei traukia praktika – rinksiesi koleginę magistrantūrą ar doktorantūrą. Sudarykime sąlygas norinčiam studijuoti, nesvarbu, kur įstotų. Kad jis galėtų mokytis visą gyvenimą ir galėtų tobulėti profesine linkme“, – siūlo Marijampolės kolegijos direktorė.

Kolegei pritaria ir dr.G. Sargūnas, pasak kurio, labai sveikintinas žingsnis dar aiškiau atskirti kolegijų ir universitetų misijas.

„Ministrė pastebėjo, kad reikia gryninti kolegijų ir universitetų misijas, kad nebūtų persipinimo, kuris šiuo metu egzistuoja. Kolegijos turi orientuotis į praktinį rengimą ir regionų poreikių atliepimą, o universitetai į fundamentalius mokslus ir mokslo darbuotojų rengimą.

Šiai dienai dvi binarinės aukštojo mokslo sistemos dalyvės yra šiek tiek supanašėjusios. Universitetai pradeda trumpinti studijas, skirti daugiau dėmesio praktikai. Jei yra binarinis aukštasis mokslas, tai reikėtų atskirti ir nubrėžti ribas, kur kas ką turi daryti.

Daugelyje Europos valstybių aukštojo profesinio mokslo sektoriuje aukštosios mokyklos rengia specialistus pagal tarptautinę klasifikaciją (ISCED)trimis lygiais: 5-o lygio trumposios studijos, 6-o lygio profesinio bakalauro studijos ir 7-o lygio profesinio magistro studijos. To pačio modelio reikėtų ir Lietuvos aukštojo profesinio mokslo sektoriuje, kurį atstovauja kolegijos.

Tikimės, kad Vyriausybė atsižvelgs į situaciją ir sudėlios viską į savo stalčiukus“, – regionų ir aukštojo mokslo problemas apibendrina Panevėžio kolegijos direktorius.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama