Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 23 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
Balandžio 22 d. 08:27
„Sony“ pristato naujuosius ryškiausius bei geriausiai skambančius „BRAVIA“ televizorius
Balandžio 21 d. 20:20
Tarptautinėje kvantinių technologijų srityje – svarbus lietuvių laimėjimas
Balandžio 21 d. 17:36
„Mazda“ pristatė naująjį flagmaną CX-80
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

„Ignitis grupė“ du mėnesius tylėjo apie Kruonio HAE įvykusį incidentą

Publikuota: 2021-02-10 20:46
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Arvydas Jockus
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Prieš du mėnesius Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės aukštutiniame baseine įvyko incidentas – per naujos saulės elektrinės bandymus stipri bangų muša išardė ir išplukdė jėgainės komponentus. Nuskendusioms dalims surasti ir ištraukti buvo pasitelkti narai ir speciali įranga.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Prieš du mėnesius Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) aukštutiniame baseine įvyko incidentas – per naujos saulės elektrinės bandymus stipri bangų muša išardė ir išplukdė jėgainės komponentus. Nuskendusioms dalims surasti ir ištraukti buvo pasitelkti narai ir speciali įranga.

Apie šį incidentą Kruonio HAE biržoje kotiruojama bendrovė UAB „Ignitis grupė“ nepranešė nei visuomenei, nei investuotojams. Kad įvyko tokia avarija, visuomenė informuota tik po dviejų mėnesių, kai valstybės įmonė nusprendė iš viso nutraukti nesaugų eksperimentą.

„Ignitis grupės“ nuotr.
„Ignitis grupės“ nuotr.

„Ignitis grupė“ Alfa.lt nesugebėjo įtikinamai paaiškinti, kodėl beveik du mėnesius tylėjo apie incidentą Kruonio HAE. Bendrovės teigimu, ji siekė pirmiausia įvertinti „visas aplinkybes“ ir tik po to informavo apie įvykusią avariją.

Avarijos likvidavimo darbai vyko 4 dienas

Praėjusių metų gruodžio 7 d. Kruonio HAE vykdant eksperimentinės plūduriuojančios mažos galios saulės jėgainės bandymus stipri bangų mūša dalį elektrinės įrangos išardė, atsiskyrusias elektrinės dalis operatyviai surinkti trukdė stiprus vėjas. Avarijai likviduoti prireikė 4 dienų.

„Didžiąją dalį atsiskyrusių plūduriuojančios saulės elektrinės dalių surinko projektą įgyvendinę darbuotojai, taip pat buvo pasitelkti narai, kurie naudodamiesi kateriu surinko paviršiuje plūduriuojančias dalis. Taip pat tikrinant, ar nėra dalių po vandeniu, buvo naudojama speciali dugno skenavimo įranga ir situaciją po vandeniu galintis filmuoti dronas, tačiau po vandeniu panirusių dalių nebuvo rasta. Atsiskyrusių dalių surinkimo darbai buvo vykdomi 4 dienas“, – apie prieš du mėnesius įvykusį incidentą Alfa.lt pasakojo „Ignitis grupės“ Ryšių su visuomene projektų vadovas Tadas Markevičius.

Jis tikino, kad Kruonio HAE dėl šio įvykio žalos nepatyrė ir avarija saulės elektrinėje neturėjo įtakos elektros gamybai ar sisteminių paslaugų teikimui Kruonio HAE.

Daugiau detalių apie įvykusią avariją „Ignitis grupė“ pateikė tik gavusi Alfa.lt klausimus. Praėjusią savaitę išplatintame pranešime spaudai apie nutraukiamą eksperimentą Kruonio HAE incidentas paminėtas tik tarp kitko, nenurodyta net jo data.

Derasi su rangovais dėl žalos dydžio ir kompensacijos

T. Markevičius pripažino, kad incidento metu buvo pažeista dalis plausto konstrukcijų, taip pat dalis sumontuotų saulės elektrinės modulių. „Didžioji dalis elektrinės modulių bus panaudota kituose mūsų projektuose. Speciali įranga, tokia kaip specifiniai inkarai, lynai ir pan., alternatyvaus panaudojimo būdo neturi. Visi projekto kaštai siekė daugiau kaip 200 tūkst. eurų, dėl jų kompensavimo vyksta derybos su projekto partneriais“, – teigė jis.

Eksperimentinės plūduriuojančios saulės elektrinės įrengimu rūpinosi konkursą praėjusią vasarą laimėjusi bendrovė „Ignitis“, kuri kartu su partneriais prisiėmė eksperimentinės jėgainės įrengimo atsakomybę ir „Ignitis gamybai“ kompensuos projekto metu patirtus kaštus.

T. Markevičiaus teigimu, preliminariai vertinant, „Ignitis gamybai“ bus sumokėta apie 12 tūkst. eurų netesybų mokestis. Tačiau ji negalėjo atsakyti, kokio dydžio kaštų dalis teks bendrovei „Ignitis“.

„Pabrėžiame, kad tikslūs kaštai, kuriuos patirs projektą turėjusi įgyvendinti bendrovė „Ignitis“, kol kas nėra aiškūs, nes bendrovės atstovai su vienu iš rangovų, kuris buvo atsakingas už plūdurų sistemos įrengimą, šiuo metu veda derybas dėl kompensacijos. Tikimasi, kad rangovas kompensuos visas elektrinės įrengimo metu patirtas išlaidas. Preliminariais skaičiavimais, iki projekto sustabdymo atliktų darbų vertė siekė apie 250 tūkst. eurų“, – teigė T. Markevičius.

Kodėl nuslėpė nuo visuomenės ir investuotojų?

Susidaro įspūdis, jog įvykis Kruonio HAE buvo nuslėptas nuo visuomenės ir investuotojų. „Kodėl apie incidentą nebuvo operatyviai pranešta, o paskelbta tik po dviejų mėnesių, kai bendrovė nusprendė nutraukti plūduriuojančios saulės elektrinės eksperimentą?“ – „Ignitis grupės“ klausė Alfa.lt.

„Ignitis grupės“ atstovas atsakė, jog projekto metu buvo renkami įvairūs duomenys. „Gruodžio 7 d. reikšmingai pasikeitus oro sąlygoms įvyko elektrinės pažeidimas, tai leido padaryti papildomas išvadas. Įvertinus visas aplinkybes, surinkus faktus ir duomenis į vieną vietą, pirmiausia turėjome įvertinti, ar galima tęsti projektą. Siekta surasti techninius sprendinius, kurie leistų spręsti naujas, projekto įgyvendinimo metu paaiškėjusias aplinkybes. Vis dėlto saugių ir 100 proc. tinkamų sprendinių neradę, apie tai turėjome informuoti Lietuvos verslo paramos agentūrą (LVPA) ir visuomenę“, – teigė T. Markevičius.

Pasak jo, šių metų vasario 4 d. pirmoje pusėje įvyko iš anksto planuotas susitikimas su LVPA, o „iš karto po to“ „Ignitis grupė“ apie šį susitikimą ir priimtus sprendimus pranešė viešai.

Pranešime bendrovė informavo nutraukianti saulės elektrinės eksperimentą ir tik tarp kitko užsiminė apie incidentą Kruonio HAE. Bendrovė nenurodė, nei kada avarija įvyko, nei kaip ir kiek laiko buvo likviduojama, nei kokios specialios technikos prireikė surankioti atsiskyrusias ir mariose nuskendusias elektrinės dalis.

Ekspertai: informacija skirstoma pagal reikšmingumą

Investicijų valdymo įmonė „INVL Asset Management“ valdo įvairius fondus, tarp jų pensijų fondus ir alternatyvius fondus. Dalis šių fondų yra nusipirkę „Ignitis grupės“ akcijų.

„INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas atkreipė dėmesį, kad visi biržoje kotiruojamų įmonių pranešimai yra vieši: jie prieinami visiems, ne tik akcininkams. „Mes negauname jokių kitų pranešimų, išskyrus tuos, kurie skelbiami „Nasdaq Vilnius“ biržoje. Visi esminiai pranešimai daromi per „Nasdaq“ biržą“, – sakė jis.

Alfa.lt atkreipė dėmesį, kad „Ignitis grupė“ apie incidentą Kruonio HAE per biržą nepranešė ir klausė, ar tai normalu.

„Yra taisyklės, kurią informaciją privaloma atskleisti. O visa kita yra tik požiūrio klausimas“, – komentavo V. Rūkas. Kaip jis teigė, pagrindinis kriterijus, kokią įtaką vienas ar kitas įvykis daro verslui: „Tarkime, jeigu sandorio vertė ar žalos dydis prilygsta 5–10 proc. pajamų, pelno, turto. Taigi, reikšmingumas yra svarbiausias kriterijus. Taip pat ir kiti dalykai – kaip vadovo ar akcininkų pasikeitimas.“

Dėl visų kitų pranešimų, V. Rūko nuomone, biržoje listinguojama bendrovė sprendžia pati. „Turbūt tas tyrimas ar eksperimentas neatitinka tų reikšmingumo kriterijų. Šitos įmonės pajamos yra milijardinės“, – svarstė investicijų valdymo ekspertas.

Šiemet viešai skelbta, kad „Ignitis grupės“ preliminarios pajamos 2020 m. sausio–gruodžio mėnesiais siekė 1 268,7 mln. eurų ir buvo 16,3 proc. didesnės palyginus su atitinkamu laikotarpiu 2019 m. (1 090,6 mln. eurų).

„Aišku, komunikacija visada turėtų būti pakankama. Per dieną trijų pranešimų skelbti nebūtina, bet apie kokius nors svarbius „pasiekimus“ pranešti galima“, – svarstė ekspertas.

Vis dėlto jis pripažino, kad bet kokie incidentai, nors ir nedarantys esminės įtakos biržoje listinguojamoms bendrovėms, gali būti įdomūs investuotojams. Nesvarbu, kad apie juos pranešti pagal nustatytas taisykles neprivaloma.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius atkreipė dėmesį, kad idėja pasistatyti plaukiojančią elektrinę prie Kruonio HAE yra sena, bet eksperimentas pradėtas tik gavus valstybės finansavimą.

Eksperto nuomone, žlugęs bandymas, kai dalis saulės elektrinės nuskendo, reikšmingai nedarė įtakos nei Kruonio HAE saugumui, nei bendrovės pajamoms ar išlaidoms. „Tiesiog nepasiteisino mokslinis eksperimentinis tyrimas. Kartais tokie eksperimentai nepasiteisina“, – mano M. Nagevičius.

Eksperimentas Kruonio HAE nutraukiamas

Šių metų vasario 4 d. „Ignitis grupė“ ir „Ignitis gamyba“ informavo, kad eksperimentinės saulės elektrinės Kruonio HAE aukštutiniame baseine artimiausiu metu nebus. Mat įrengiant eksperimentinę plūduriuojančią mažos galios jėgainę paaiškėjo, kad ji čia negalėtų būti eksploatuojama efektyviai ir patikimai. Todėl „Ignitis gamyba“ ir eksperimentinę elektrinę įrengęs „Ignitis“ sutarė statybų nebetęsti.

Sprendimą stabdyti eksperimentinės elektrinės statybas bendrovės aptarė su LVPA agentūra, kuri iš dalies finansuoja šį eksperimentinį projektą. „Dėl to, ar projektas bus stabdomas visa apimtimi, įskaitant ir įvairius susijusius tyrimus, bus apsispręsta artimiausiomis savaitėmis“, – teigiama pranešime.

Pasak bendrovių, eksperimentinis projektas buvo inicijuotas svarstant galimybę išnaudoti Kruonio HAE aukštutinio baseino plotą čia įrengiant plūduriuojančią saulės elektrinę. Siekta išbandyti, kaip šis sprendimas veiktų integruojant elektrinės generuojamą energiją į Kruonio HAE veiklą. Saulės ir vandens energiją integruojančią išmaniąją elektrinę modeliavo projekto partneris Kauno technologijos universitetas.

Pirmojo etapo metu buvo numatyta įrengti eksperimentinę mažos galios (apie 60 kW) elektrinę, kurios konstrukcija prisitaikytų prie kintančio baseino vandens lygio, būtų atspari bangavimui ir ledui.

Vis dėlto įrengus apie 70 proc. plūduriuojančios saulės jėgainės konstrukcijos, paaiškėjo, kad rinkoje esančių plūdurų gamintojų sistemos nėra tinkamos ypač sudėtingoms Kruonio HAE aukštutiniame baseine vyraujančioms sąlygoms, kurioms didelę įtaką daro vandens lygio svyravimai, specifinės itin stiprios jėgos bangos bei kiti meteorologiniai reiškiniai.

Atlikus suprojektuoto sprendinio praktinius bandymus paaiškėjo, kad šie veiksniai kelia riziką tinkamam saulės elektrinės sistemos ir pačios Kruonio HAE veikimui – stipri bangų mūša dalį elektrinės įrangos išardė, o stiprus vėjas trukdė operatyviai surinkti atsiskyrusias elektrinės dalis.

Be to, eksperimento metu paaiškėjo, kad pavojų elektrinės veikimui daro ir Kruonio HAE baseine susidarantys sūkuriai ir srovės, taip pat dėl bangavimo ir vandens purslų, dar net neužšalus Kruonio HAE baseino vandens paviršiui, ant elektrinės komponentų susiformuojantis ledas. Įvertinus minėtas priežastis ir aplinkybes buvo priimtas sprendimas eksperimentinio projekto nebetęsti.

Eksperimentinės plūduriuojančios saulės elektrinės įrengimu rūpinosi konkursą praėjusią vasarą laimėjusi bendrovė „Ignitis“, kuri kartu su partneriais prisiėmė eksperimentinės jėgainės įrengimo atsakomybę ir „Ignitis gamybai“ kompensuos projekto metu patirtus kaštus.

Bendra eksperimentinio projekto vertė siekia 239 tūkst. eurų (be PVM). Šiuo metu „Ignitis“ dėl patirtų kaštų kompensavimo vykdo derybas su vienu iš projekto partnerių – Nyderlandų bendrove „Profloating“.

Skelbiama, kad „Ignitis grupė“ įvairių tipų inovacijoms ir eksperimentams plėtoti per metus vidutiniškai išleidžia apie 0,1 proc. bendrovės metinių pajamų.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama