Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Šeimos gydytoja įsiutusi dėl dabartinės situacijos: nebetikiu nė vienu jų žodžiu

Publikuota: 2020-07-28 13:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Žiedūnė Juškytė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Nuo liepos 20 vakaro dėl liūties sutrikus Registrų centro darbui ir dėl to „nulūžus“ e. sveikatai su visais Lietuvos pacientų duomenimis, per karantiną gydytojų sustyguotas darbas, ypač įtraukiant nuotolines konsultacijas, visiškai sugriuvo. „Gydytojai pikti, o aš įsiutusi“, – „Delfi“ kalbėjo šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nuo liepos 20 vakaro dėl liūties sutrikus Registrų centro darbui ir dėl to „nulūžus“ e. sveikatai su visais Lietuvos pacientų duomenimis, per karantiną gydytojų sustyguotas darbas, ypač įtraukiant nuotolines konsultacijas, visiškai sugriuvo.

Šeimos gydytoja įsiutusi dėl dabartinės situacijos: nebetikiu nė vienu jų žodžiu
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Gydytojams tenka dirbti ilgiau

Pirmadienio pamainą atidirbusi ir dar dvi valandas laisvo laiko skyrusi popierinių receptų išrašymui pacientams, gydytoja telefonu kalbėjo išties susinervinusi. Kaip sakė T. Kundrotė, dabartinė Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos situacija toli gražu nėra iš lengvųjų.

„Ne gana – koronavirusas, dar ir pagrindinį serverį „užpylė“, kuriame jau keleri metai vyksta informacijos kėlimas. Per visą karantino laikotarpį viskas buvo sustyguota, – nemažą darbo dalį šeimos gydytojai ir gydytojai specialistai dirbo naudodamiesi e. sveikatos sistema: išrašinėjo elektroninius receptus vaistams, siuntimus, tarpusavyje dalinosi informacija, pasakojo Kaune dirbanti šeimos gydytoja T. Kundrotė.

– Viskas 100 procentų atsidurdavo e. sveikatoje ir staiga viskas dingo. Kaip dabar dirbti? Sudėtinga, nes pacientai negauna kompensuojamųjų vaistų, negali jų nusipirkti pilna kaina. Išrašymas yra apsunkintas.“

Dingo informacija

Gydytoja sako, kad tarp gydytojų ir pacientų yra visiškas chaosas, nes iki šiol kurį laiką buvo išrašinėjami elektroniniai siuntimai pas specialistus, o dabar ši informacija yra dingusi.

„Mes nebematome specialistų atsakymų, pacientas turi atnešti popierinį atsakymą. Tai apie ką mes kalbame, jei saugomės nuo koronaviruso ir norime kuo mažiau kontaktų, kai tikrai nebūtina, tai dabar visi pacientai ateina: atneša vaistų knygutes pratęsimui, atsineša atsakymus aptarimui, nes jų nebėra elektroninėje erdvėje“, – piktinosi šeimos gydytoja.

Gydytoja pasakojo, kad praėjusį pirmadienį pacientą ji nusiuntė persišviesti plaučių. Tą patį vakarą į e. sveikatos sistemą buvo įkeltas atsakymas, tačiau užlūžus sistemai, jis dingo. „Aš nežinau, kas pas jį plaučiuose darosi. Aš ausimis girdžiu, kad yra negerai. Rentgeno atsakymo aš nebeturiu, nes gydytojas tada dar įvedė į e. sveikatą. Antradienį man pacientas skambina ir klausia, kokie jo plaučių rezultatai. Sakau: atsiprašau, nežinau, – apmaudą liejo šeimos gydytoja.

– Sistemos neveikimas yra iš vis nesuvokiama. Jie čia tokias teisines atsakomybes... aš neįsivaizduoju. Ta sistema iš vis neturėjo net būti paleista nuo pat pradžių, nes nėra atsarginio serverio. Tokiai sistemai du-trys atsarginiai serveriai nepamaišys, o jie nei vieno neturi.“

Kiek gydytoja domėjosi, kai kurie pacientų duomenys bus dingę visam laikui. „Kokia tai bus dalis, aš nežinau, manau, kad tai bus didžioji dalis“, – sakė T. Kundrotė.

Gydytoja dėl e. sveikatos ir ją valdančio Registrų centro yra praradusi viltį.

„Jie visi meluoja. Aš nebetikiu nė vienu jų žodžiu. Dar praeitą savaitę buvo kalbėta, kad tikrai visi duomenys saugūs. Dabar sako, kad dalies duomenų nepavyks atkurti. Kas bus dar po savaitės? Sakys, kad duomenų nebėra? Aš jais nebetikiu“, – piktinosi šeimos gydytoja.

Pacientai priversti eiti į gydymo įstaigas

T. Kundrotė pasakojo, kad dabar šeimos gydytojai, kiek gali, dokumentus pacientams išrašo ranka. Siuntimus, receptus vaistams pacientai turi ateiti pasiimti į gydymo įstaigą. „Bent jau turime vidines sistemas, viską keliame į jas. Bent jau dalis duomenų lieka vidinėse sistemose“, – sakė gydytoja. Visgi, kai kurie specialistai dirba tik su e. sveikata, pavyzdžiui, įvedant atsakymus po rentgeno nuotraukos atlikimo ir pan.

„Yra ir šeimos gydytojų, kurie savo įstaigose neturi vidinių informacijų sistemų ir jie dirba su e. sveikata, – sakė T. Kundrotė.

– Įsivaizduokite, pacientas pas gydytoją atėjo pirmadienį, kažką pasakojo apie savo sveikatą. Gydytojas turi daug pacientų, susirašo visus skundus į e. sveikatą. Tarkime, pacientas gydytojui paskambino trečiadienį dėl tyrimų atsakymų ir gydytojas negali pažiūrėti, kuo jis skundėsi. Juk visko neatsiminsi, tai turi iš naujo perklausti. Jei duomenys buvo tiesiai į e. sveikatą suvesti, tai visi bus prarasti.“

Gydytoja pasakojo, kad, bent jau jos atveju, pacientų eilės neprailgėjo, tačiau, kad taip neatsitiktų, gydytojai savo laisvo laiko skiria pacientams – popierinių receptų išrašymui, siuntimams ir pan.

„Aš pirmadienį darbą baigiau dviem valandom vėliau, nes tvarkiau popierius dėl lipdukų ligonių kasoms, po to derinau, aiškinausi, rašiau prašymus, rašiau pacientams siuntimus, spausdinau krūvas siuntimų, – pasakojo T. Kundrotė.

– <...> Ne gana to, tokius jautrius duomenis, kaip mirties liudijimai, mes turėsime visus sukelti į e. sveikatą, kai ji pradės veikti, jei ji pradės veikti.“

Seni lipdukai – nebenaudojami

Gydytoja pasakojo, kad pirmadienį darbo metu daug laiko sugaišo ieškodama seniai gydytojų pamirštų, bet dabar popieriniams receptams išrašyti reikalingų lipdukų, kurie anksčiau būdavo klijuojami į kompensuojamųjų vaistų pasą. Galiausiai, kai juos rado gydymo įstaigos sandėlyje, paaiškėjo, kad jie tokie pasenę, jog nebelimpa, tad naudoti jų neišeina.

Lipdukų iš Valstybinės ligonių kasos (VLK) reikia naujų. „Ligonių kasos pasižiūrėjo taip biurokratiškai, kad juos turime turėti. Sakė siųsti prašymą, tada jie pažiūrės. Mums žiauriai sunku, pacientai be vaistų, kai kurie jau daugiau kaip savaitę. Kai kurie naudoja insuliną. Ką jiems daryti? Nevalgyti? Yra tokių, kurie negali nusipirkti vaistų pilna kaina“, – situacija piktinosi šeimos gydytoja.

Kaip kalbėjomės su gydytoja, Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje šiuo metu aplinkybės neeilinės, tačiau Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžios institucijos dirba sena tvarka.

„Turi dėl kiekvieno dalyko pildyti, aiškintis, prašyti. Kažkoks siaubas. Toks jausmas, kad čia tik mums vieniems reikia dėl pacientų kryžiaus kelius eiti. Tų knygučių (kompensuojamųjų vaistų paso – „Delfi“) neturi, pamatę, pasidėję, neranda. Yra siaubas“, – kalbėjo T. Kundrotė.

Paleisti sistemą – vėliausiai iki trečiadienio

Registrų centras antradienį toliau tęsia e. sveikatos sistemos atkūrimo darbus, ELTAI teigė Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius pirmadienį sakė, kad šiuo metu neveikiančios e. sveikatos sistemos atkūrimas yra „dienų klausimas“.

ELTA primena, kad teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pirmadienį sakė keliąs Registrų centro vadovui uždavinį vėliausiai iki trečiadienio paleisti e. sveikatos sistemą. Pasak jo, sistemos nepavyko greitai atkurti dėl to, kad ji neturi papildomų serverių.

Registrų centro sistemos sutriko praėjusį pirmadienį, liepos 20-ąją, kai Vilniuje po praūžusios liūties trūko vamzdis ir buvo užlietos serverinės. Vanduo pateko į Registrų centro Duomenų centro patalpas.

Registrų centras teigė, kad didžioji dalis jos teikiamų paslaugų atkurta, tačiau procesai užtruks dėl e. sveikatos sistemos.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama