Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Registrų centro vadovas: įtrūkęs vamzdis mus aplenkė keliais mėnesiais

Publikuota: 2020-07-24 08:52
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Artūras Matusas
Inf. šaltinis: LRT radijo laida „Aktualijų studija“, LRT.lt

Į rikiuotę bandant grąžinti e. sveikatos sistemą, guodžiamasi, kad Registrų centrą užliejęs vanduo „nenuplovė“ duomenų, o institucijos direktorius sako, kad jų saugumas apskritai užtikrinamas gerai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Į rikiuotę bandant grąžinti e. sveikatos sistemą, guodžiamasi, kad Registrų centrą užliejęs vanduo „nenuplovė“ duomenų, o institucijos direktorius sako, kad jų saugumas apskritai užtikrinamas gerai. Pasak institucijos vadovo Sauliaus Urbonavičiaus, jei toks incidentas būtų nutikęs keliais mėnesiais vėliau, nesklandumų nebūtų nutikę, mat rezervinio duomenų centro įrengimas jau kurį laiką ruošiamas.

Registrų centro vadovas: įtrūkęs vamzdis mus aplenkė keliais mėnesiais
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Deja, tenka apgailestauti, kad tas nelemtas vamzdžio trūkimas aplenkė mus keliais mėnesiais“, – LRT radijolaidoje „Aktualijų studija“ kalbėjo S. Urbanavičius.

Po liūties pirmadienio vakarą trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė, dėl to sutriko daugelio įstaigos valdomų sistemų veikla, o didžiausia žala padaryta e. sveikatos sistemai – dėl to gydymo įstaigos negali įkelti elektroninių dokumentų, išrašyti elektroninių receptų ir vykdyti dalies kitų funkcijų. Pirmadienį popiet sklandžiai vis dar neveikė ir elektroninio parašo paslauga.

RC vadovas: priežastys – seno pastato konstrukcijoje

Konkretaus laiko, kada trikdžiai bus panaikinti, S. Urbanavičius negalėjo įvardyti. Registrų centro vadovo teigimu, atsarginiai serveriai, kurie perimtų sistemos funkcionavimą tokiais atvejais, galėjo ir turėjo būti jau anksčiau, tačiau „sunku komentuoti, kodėl niekas tokių sprendimų nebuvo padaręs“.

„Rezultate nėra jos, bet tikrai tas buvo matoma, mes tą suvokėme, kad taip gyventi negalima ir šitie darbai ėjo link pabaigos – tas procesas kurti atskirą serverinę su duomenų bazėmis, kad pažeidus vieną pusę, suveiktų kita. Tai yra daug darbų ir ilgalaikis procesas – pinigų biudžete planavimas, viešieji pirkimai, įrengimas. Visi šie darbai jau buvo baigiamojoje stadijoje“, – aiškino S. Urbanavičius.

Pasak institucijos vadovo, patalpos, kuriose yra serveriai, prieš 15 metų buvo įrengtos laikantis visų to meto saugos reikalavimų, tačiau dabar aiškėja, kad atsirado pažeidimų pastato konstrukcijoje, kurie plika akimi nebuvo matomi. Prie to galėjo prisidėti išorinės aplinkybės, sakė pašnekovas.

„Pastatas yra senas, šalia judrios gatvės, kur važinėja viešasis transportas, iš kitos pastato pusės vyksta labai intensyvios statybos. (...) Tikrai vanduo papuolė ne per nenumatytus, neapgalvotus dalykus, pro duris ar po durim, kaip kiti kalba. Tos vietos tikrai buvo apsaugotos, bet įtrūkus pastato konstrukcijai, natūralu, vanduo randa kelią ir, didžiai mūsų nelaimei, tas plyšys ir buvo virš šitos technikos“, – kalbėjo S. Urbanavičius.

IT specialistas, verslininkas Marius Pareščius „Aktualijų studijoje“ sakė, jog nuo tokių ar panašių incidentų nėra apsaugotas niekas, tad esminis klausimas, koks yra institucijų pasirengimas dirbti be pertrūkio, pasitelkiant atsargines sistemas, serverius. Mat net ir duomenų perkėlimas, kai jų yra tiek daug, kaip šiuo atveju, užtrunka ilgai.

„Kad yra rezervinės kopijos, džiaugiuosi, bet žinote, kad rezervinės kopijos nepadeda niekuo tokiose situacijose ir duomenų atstatymas net į naujai nupirktą įrangą, kuri ant lentynos stovi ir laukia, kol ją paleisi, gali trukti savaitėmis. Aš turėjęs tokių sistemų, tokių platformų, kai tu savininkui pasakai, kad „nepykite, pagal mūsų paskaičiavimus, mes grįšime po dešimties dienų“. Kodėl? Todėl, kad duomenų kopijavimo laikais, net ir šitame greitame technologijų amžiuje, kartais yra skaičiuojamas paromis“, – teigė M. Pareščius.

Jis atkreipė dėmesį, jog kol kas nėra kalbama apie įrangos nuostolius. „Teko pačiam likviduoti panašius incidentus ir turėti tokių problemų, įsivaizduoju, kolegos didžiausią turėjo su įranga, nes tuo metu, kai vanduo bėgo, ji buvo pajungta prie elektros. Tai tikėtina, kad jūs netekote dalies įrangos“, – sakė IT specialistas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Skaitmeninės darbotvarkės departamento direktorius Arūnas Cijūnaitis kalbėjo, kad valstybinės reikšmės informacinės sistemos turėtų veikti dviejų duomenų centrų lygiu – jog vienam išėjus iš rikiuotės, pradėtų veikti kitas. Ties tuo yra dirbama, laidoje užtikrino jis, ir ne tik e. sveikatos atveju. Tuo tarpu duomenys, planuojama, turėtų kelias kopijas, dalis kurių būtų saugomos netgi ne Lietuvoje.

„Mūsų kuriami centrai, ta duomenų architektūra, yra kuriama sprendžiant tą problemą, kad veiktų dvi serverinės – du taškai, nutolę vienas nuo kito iki 30 kilometrų. (...) Vienam nulūžus, turėtų pradėti veikti kitas duomenų centras, realiai tai turėtų būti nepastebima. Kitas dalykas – duomenų kopijos. Registrų centras turėjo jas, viskas gerai, mes turėtume duomenų kopijas irgi dar trečioje vietoje saugoti. Ir kalbame apie ketvirtą vietą kur nors užsienyje už Lietuvos ribų, NATO šalyse, turėti periodines, ne kasdienes kopijas“, – kalbėjo A. Cijūnaitis.

Šiuo metu į rezervines sistemas „migruoja“ dvi kitos didelės institucijos – Valstybinė mokesčių inspekcija ir muitinė, pridūrė pašnekovas.

Visgi pasak Registrų centro vadovo S. Urbanavičiaus, duomenų saugumas šiandien nekelia abejonių.

„Tikimybė yra minimali šiai dienai, kad neatkurti duomenų, nes kopijos, kalbant apie e. sveikatą, daromos kas valandą. Apsidraudimui daromos kelios kopijos, viena iš jų laikoma net ne Vilniuje. Tos sąlygos dėl duomenų saugumo, manau, yra išpildytos“, – sakė pašnekovas.

Mato žalą ir reputacijai

Pasak Mykolo Romerio universiteto dėstytojo, docento Mariaus Laurinaičio, Registrų centras šiuo atveju patyrė ir reputacinę žalą, tokie atvejai gali mažinti piliečių pasitikėjimą valstybinėmis institucijomis apskritai.

„Reputacinis smūgis yra neapčiuopiamas. Įsivaizduokite analogiją su finansų sektoriumi – jeigu tai būtų atsitikę bet kuriai finansų įstaigai, eitų klausimas apie licencijos ribojimus, apie labai didelę atsakomybę veiklos tęstinume vėliau. Čia gi valstybės institucija, mes tiesiog pažiūrėsime, pagūžčiosime pečiais – atsitiko, tai atsitiko“, – „Aktualijų studijoje“ kalbėjo MRU mokslininkas.

Valstybės institucijų bendradarbiavimas su privačiomis IT įmonėmis, anot S. Urbanavičiaus, „būtų viena iš alternatyvų“ ateityje, siekiant užkirsti kelią tokiems incidentams. Kad tokia partnerystė įmanoma, pavyzdžiui, saugant rezervines duomenų kopijas, mano ir M. Pareščius, visgi greitų sprendimų nebūtų ir šiuo atveju.

„Nėra didelės problemos pirkti iš privatukų, klausimas kitas – ar valstybė pasiruošusi pirkti, ar turi tam lėšų ir ar privatukai yra pasiruošę parduoti. Nes valstybei reikia pakankamos apimties, kvadratinių metrų ploto, ryšio, elektros galingumo ir kitų dalykų. Kadangi privatukai buvo nusiteikę, kad valstybė statys savo, tai ir nestatė papildomų apimčių duomenų centrų, kad valstybininkus ten perkelti. Kad priglausti kažkokią dalį įrangos, kaip kad mes kalbėjome – trečią ar ketvirtą duomenų centrą, kur būtų rezervinės kopijos saugomos – taip, aš manau, kad privatus sektorius tam pasiruošęs“, – kalbėjo M. Pareščius.

Visgi jis atkreipė dėmesį, jog incidentų atsitinka ir privačiose kompanijose bei nesutiko su M. Laurinavičiaus teiginiu, esą „privačiam sektoriui tokia klaida reikštų visiškai sustabdyti veiklą ir nedirbti toliau“. Kaip sako M. Pareščius, tai atsitinka ir technologijų gigantams.

„Pernai „Google“ penketas ar šešetas duomenų centrų buvo išjungta Jungtinėse Amerikos Valstijose. Dalis jų buvo išjungti dėl uragano, dalis dėl elektros sutrikimų, dalis dėl to paties vandens patekimo į teritorijas, kurios arti duomenų centrų. Jie buvo tiesiog išjungti, kad sumažinti rizikas. Tai vyksta, ir tai vyksta kasdien“, – sakė laidos dalyvis.

Tam antrino ir A. Cijūnaitis, dalijęsis asmenine darbo banke patirtimi.

„Turbūt (privatus sektorius) ne taip afišuojasi ir ne tokią didelę įtaką turi. Net sustojus kažkuriam bankui, o aš pats esu iš bankinio sektoriaus, daug metų esu dirbęs bankuose, tikrai žinau, kad sustoja. Tik klausimas, kaip tai sugebama iškomunikuoti arba užglaistyti“, – sakė Skaitmeninės darbotvarkės departamento direktorius.

M. Pareščius svarstė, kad vis didesnės dalies duomenų ir paslaugų persikėlimo kontekste informacinių sistemų finansavimas turėtų tapti vienu iš valstybės prioritetų. Kaip tai užtikrinti, IT specialistas pateikė pavyzdį su krašto apsaugos finansavimu.

„Jeigu matom, kad visose industrijos, valstybės ir kasdienio gyvenimo srityse atsirado informacinės technologijos, kurių nebuvo prieš 20 metų, kai buvo viskas planuojama, gal vis dėlto ir atitinkamą biudžeto eilutę turėtume tam skirti. Skaičiuojant pagal Lietuvos BVP, pasitvirtinkime kažkokį procentą kaip karo pramonei, kad ir tuos pačius 2 procentus. Ir tada tikrai viskam užteks – ir darbuotojus apmokyti, ir algas informatikams mokėti, ir duomenų centrų turėsime tiek valstybinių, tiek privačių“, – kalbėjo M. Pareščius.

Visas pokalbis – LRT radijo laidos „Aktualijų studija“ įraše.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama