Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Svarbus pokytis: griežčiau reguliuojama interneto platformų veikla

Publikuota: 2020-07-21 13:25
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nuo šių metų liepos 12 dienos Lietuvoje ir Europos Sąjungoje įsigaliojo naujas reglamentas, kuriuo pirmą sykį siekiama apginti interneto tarpininkų platformose veikiančių verslų interesus. Reglamentas įveda aiškias, nuspėjamas ir sąžiningas sąlygas verslams, kurie naudojasi tokiomis platformomis kaip „Amazon“, „eBay“ ar „Google Search“, taip pat ir lietuviškiems jų analogams.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nuo šių metų liepos 12 dienos Lietuvoje ir Europos Sąjungoje įsigaliojo naujas reglamentas, kuriuo pirmą sykį siekiama apginti interneto tarpininkų platformose veikiančių verslų interesus. Reglamentas įveda aiškias, nuspėjamas ir sąžiningas sąlygas verslams, kurie naudojasi tokiomis platformomis kaip „Amazon“, „eBay“ ar „Google Search“, taip pat ir lietuviškiems jų analogams.

Svarbus pokytis: griežčiau reguliuojama interneto platformų veikla
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Naujasis reguliavimas kuria sąžiningas taisykles, nuspėjamą verslo aplinką, didina interneto tarpininkų skaidrumą ir patikimumą, dėl ko tikimasi į tarpininkų platformas pritraukti daugiau verslų. Tai savo ruožtu skatins internete veikiančių verslų konkurenciją, didins pasirinkimo galimybes vartotojams, sudarys sąlygas rinktis gerą kokybę ir palankias kainas.

Aiškesnės taisyklės

Internete veikiančių verslų sėkmę neišvengiamai lemia tai, kaip jie yra pristatomi internetinėse tarpininkavimo platformose ir tai, kiek vartotojų juos pasiekia per interneto paieškos sistemas. Iki šiol su tarpininkavimo platformomis ar interneto paieškos sistemomis bendradarbiavę verslai neturėjo aiškių taisyklių, kuriomis būtų apibrėžti jų reitingai ar paieškos kriterijai. Beveik pusė (46 proc.) Europos Komisijos apklaustų verslų atsakė patiriantys problemų bendradarbiaujant su internetinėmis tarpininkavimo platformomis.

Internetinėse tarpininkavimo platformose veikia verslai, priklausantys įvairiausiems sektoriams – nuo mažmeninės prekybos, profesinių paslaugų iki svetingumo sektoriaus. Interneto platformomis naudojasi tiek stambieji verslininkai, tiek smulkios ir vidutinės įmonės. Daliai jų interneto platformos yra pagrindinis kanalas pasiekiant pirkėjus ar klientus. Tuo metu interneto paieškos sistemos didžiulius interneto vartotojų srautus nukreipia į tam tikrus verslus.

Įsigaliojęs reglamentas nubrėžia naujas veiklos sąlygas tokioms interneto platformoms kaip trečiųjų šalių e. prekybos platformos („Amazon“, „eBay“, „Fnac Marketplace“), programėlių parduotuvės („GooglePlay“, „Apple App Store“, „Microsoft Store“ ir kt.), verslams skirtos socialinių tinklų platformos (kūrėjų valdomos „Facebook“ ir „Instagram“ paskyros), kainų palyginimo įrankiai („Skyscanner“, „Google Shopping“ ir kt.) ir interneto paieškos sistemos („Google Search“, „Yahoo!“, „Bing“ ir kt.).

Reglamentui įsigaliojus, jis palies ne tik verslo atstovus, bet ir pačias platformas. Tai reiškia, kad interneto tarpininkai privalo peržiūrėti savo taisykles ir priimti atitinkamus pakeitimus. Tikimasi, kad šis reguliavimas ir aiškių taisyklių turėjimas bei jų laikymasis padės kurti kur kas sklandesnį abiejų pusių dialogą, padės sudaryti palankesnes sąlygas konkurencinei aplinkai, o vartotojams užtikrins didesnes prekių pasirinkimo galimybes.

Nesąžiningoms taisyklėms – atgalinio galiojimo principas

Tarp kelių pagrindinių teisinių pokyčių – atgalinio galiojimo principas nesąžiningoms taisyklėms, griežti informavimo apie sąlygų pakeitimą principai, skaidrus verslų reitingavimas, vidiniai skundų sprendimo procesai ir mediacijos įvedimas viduje neišspręstiems ginčams.

Interneto tarpininkai iki reglamento įsigaliojimo turėjo atlikti namų darbus, peržiūrėti ir atitinkamai pakoreguoti savo taisykles. Jei šiuo metu galiojančiose taisyklėse bus palikta sąlygų, kurios neatitinka naujojo reglamento, jos bus laikomos negaliojančiomis. Taip pat yra numatytas atgalinis galiojimas: nesąžiningos sąlygos laikomos niekinėmis ir negaliojančiomis dar prieš reglamento įsigaliojimą.

Naujas 30 dienų įspėjimo terminas

Pagal naująją tvarką bendrosios platformų sąlygos turi būti surašytos paprastai ir suprantamai ir taip, kad būtų lengvai pasiekiamos. Jei bendrosiose sąlygose daromi pakeitimai, apie juos platformų paslaugomis besinaudojantys verslo klientai turi būti informuoti bent prieš 15 dienų iki tokių sąlygų įsigaliojimo.

Verslo klientams turi būti sudaryta reali galimybė susipažinti su sąlygų pakeitimais, turėtų būti užtikrintas aiškumas ir proporcingumas dėl sutarties nutraukimo. Nuo šiol bus taikomas ne mažesnis nei 30 dienų terminas verslo pašalinimui iš platformos.

Toks pašalinimas turi būti motyvuotas ir pagrįstas, tad interneto tarpininkai negalės be nepagrįstų priežasčių pašalinti vieno ar kito verslo kliento. Be to, iki pašalinimo turi būti sudarytos sąlygos verslo klientui pasitaisyti.

Reitingai verslui bus suteikiami aiškiai ir skaidriai

Itin svarbi žinia verslams – skaidrūs ir aiškūs reitingavimo interneto platformose principai. Nuo šiol interneto tarpininkai privalo nurodyti reitingą lemiančius parametrus, santykinę jų svarbą, palyginimą su kitais parametrais ir pan. informaciją.

Verslo klientai, turėdami aiškias reitingavimo taisykles, galės geriau suprasti, kaip veikia reitingo nustatymo mechanizmas. Savo ruožtu vartotojai turės galimybę palyginti įvairių paslaugų teikėjų reitingo nustatymo praktiką.

Skundai pirmiausiai nagrinėjami vidinėje sistemoje

Naujasis reglamentas interneto platformoms numato pareigą turėti vidinę verslo klientų skundų nagrinėjimo sistemą. Ji turi būti lengvai prieinama ir nemokama verslo klientams, ja užtikrinama, kad skundai būtų išnagrinėti per pagrįstą laikotarpį.

Jei skundai neišsprendžiami vidinėje sistemoje, ginčai skatinami būti išspręsti mediacijos tvarka. Interneto platformų pasirinktų mediatorių vaidmuo tarpininko ir verslo kliento ginče yra panaši į vartotojų apsaugos tarnybai verslo ir vartotojų santykiuose.

Mediacija sprendžia vidinėje sistemoje neišspręstus ginčus

Platformoms nustatyta pareiga nurodyti bent du mediatorius, su kuriais platforma nori bendradarbiauti mėgindami išspręsti ginčus, kylančius dėl atitinkamų internetinių tarpininkavimo paslaugų teikimo, įskaitant skundus, kurių neįmanoma išspręsti naudojantis vidine skundų nagrinėjimo sistema.

Mediacija gali suteikti internetinių tarpininkavimo paslaugų teikėjams ir jų verslo klientams galimybę tinkamai išspręsti ginčus nesikreipiant į teismą ir nepradedant teisminio proceso, kuris gali būti ilgas ir brangus. Tiesa, bandymai pasiekti susitarimą mediacijos būdu neužkerta kelio šalių teisei bet kada pradėti teismo procesą.

Reglamento reikalavimai dėl vidinės skundų nagrinėjimo sistemos ir mediatorių skyrimo netaikomi platformoms, kurios laikomos mažosiomis įmonėmis, t. y. kurios samdo mažiau nei 250 darbuotojų ir kurių metinė apyvarta neviršija 50 milijonų eurų ir (arba) bendras metinis balansas neviršija 43 milijonų eurų sumos.

Galiausiai, reglamentu praplečiamos grupės ieškinio instituto galimybės: asociacijoms, vienijančioms tam tikro sektoriaus verslininkus, suteikiama teisė pareikšti grupės ieškinį.

Komentuoja teisės firmos „Sorainen“ advokatė Vaiva Mašidlauskienė




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama