Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Už pusę milijono planuoja kurti unikalų jausmomatį, psichologams tai išgirdus nusvyra rankos

Publikuota: 2020-04-19 10:24
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Domantė Platūkytė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Pusę milijono eurų planuojama skirti emocijas matuojančio prietaiso kūrimui, kuris, kaip teigiama, pasaulyje neturi analogų. Prietaiso kūrimo iniciatoriai sako, kad jis prisidėtų prie savižudybių bei smurto prevencijos, mažintų migraciją. Vis dėlto psichologų bendruomenė abejoja tokio prietaiso nauda.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pusę milijono eurų planuojama skirti emocijas matuojančio prietaiso kūrimui, kuris, kaip teigiama, pasaulyje neturi analogų. Prietaiso kūrimo iniciatoriai sako, kad jis prisidėtų prie savižudybių bei smurto prevencijos, mažintų migraciją. Vis dėlto psichologų bendruomenė abejoja tokio prietaiso nauda ir sako, kad panašių priemonių Lietuvoje jau yra, todėl išgirdus apie tokius sprendimus nusvyra rankos.

Planuojama kurti emocijas matuojantį prietaisą / Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros nuotr.
Planuojama kurti emocijas matuojantį prietaisą / Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros nuotr.

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra paskelbė, kad Lietuvoje bus kuriamas inovatyvus, kompaktiškas, analogų nei mūsų šalyje, nei užsienyje neturintis emocijas matuojantis prietaisas. Šis prietaisas neva turėtų padėti kovoti su koronaviruso pandemijos pasekmėmis, jo kūrimui skiriama 665 tūkst. eurų.

Ikiprekybinį pirkimą tokio prietaiso kūrimui skelbia Trakų rajono savivaldybės pedagoginė psichologinė tarnyba kartu su Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Stebisi, kaip prietaisas mažins emigraciją

Tikimasi, kad šis prietaisas padės užkirsti kelią sveikatos bei socialinių problemų formavimuisi, padidins asmens darbingumą ir kūrybiškumą, prisidės prie savižudybių, alkoholizmo, depresijos, smurto prevencijos ir migracijos mažinimo.

Nors inovacijos ir nauji sprendimai yra sveikintini, tačiau psichologų bendruomenei kyla abejonių, sako Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė Valija Šap.

„Niekaip negalėčiau įsivaizduoti, o man tikriausiai pritartų ir kolegos, kaip aparatas galėtų mažinti emigraciją, spręsti savižudybių, smurto ir alkoholio vartojimo problemas“, – klausimus kelia V. Šap.

Anot pašnekovės, netiesa, kad emocijas identifikuojantis prietaisas neturi analogijų nei Lietuvoje, nei pasaulyje, kaip teigiama pranešime. Pavyzdžiui, Lietuvoje sukurta programėlė „Pagalba sau“ žmogui padeda matuoti emocijas, įsivardinti jas, žmogus gauna pranešimą, jei tokios emocijos kaip liūdesys ar pyktis išreiškiamos stipriau.

„Emocijų identifikavimo programa nėra jokia inovacija. Daugelis pasaulio šalių jau turi analogiškas programas“, – tvirtina V. Šap.

Ne laikas skirti 665 tūkst. eurų neaiškiam prietaisui

Psichologės teigimu, už 665 tūkst. eurų, kuriuos norima išleisti prietaiso kūrimui, būtų galima suteikti apie 20 tūkst. psichologų konsultacijų. Specialistų poreikis dabar didelis, yra daug žmonių, kurie psichologo konsultacijos turi laukti savaitę ar dvi, o tais atvejais, kai žmogus išgyvena krizę, galvoja apie savižudybę ar susidūria su traumuojančiu gyvenimo įvykiu, pagalbą turėtų gauti čia ir dabar.

Net jei toks prietaisas puikiai veiktų ir būtų plačiai naudojamas, kyla klausimų, kur žmonės gautų pagalbą, svarsto V. Šap.

„Ar sistema yra pasiruošusi priimti ir suteikti tiems žmonėms tinkamą pagalbą? Turime pavyzdžių savivaldybėse – kai pradeda veikti reagavimo į savižudybių grėsmę sistemos, iš karto užsikiša paslaugų teikimo sistema, nes besikreipiančiųjų padaugėja tris ar keturis kartus.

Yra diagnostika, bet kas po to? Vis tiek reikės pagalbos. Jausmomatis yra ne čia, ne dabar ir ne dėl to. Inovacijas skatiname, tačiau dabar nėra tas laikas, kad galėtume skirti 665 tūkst. eurų neaiškiam aparatui su visiškai neaiškiu efektyvumu. Neįsivaizduočiau, kad jis spręstų tas problemas, kurios yra aprašytos“, – tikina Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė.

Jos teigimu, toks žmogaus emocijas matuojantis prietaisas veiktų tarsi žmogaus emocijų indikatorius, tačiau vis tiek reikės specialistų, kurie padėtų spręsti problemas po to, kai jos prietaisu būtų identifikuotos.

„Kyla logiškas klausimas, ar tikrai toks prietaisas turėtų būti kuriamas šiuo laikotarpiu, kai turime nemažai skaudulių, aukštus savižudybių rodiklius, rimtas problemas dėl alkoholio vartojimo ir priklausomybių, kai artimoje aplinkoje yra dar tiek daug smurto, vienišų žmonių... Ar tikrai šiandien prioritetas yra šis jausmomatis?“ – svarsto V. Šap.

Išgirdus apie jausmomačio kūrimą – beviltiškumas

Pasak Lietuvos psichologų sąjungos prezidentės, dalį pinigų būtų galima skirti psichologų konsultacijų kompensavimui, įvairių metodikų adaptavimui, ilgalaikio plano bei strategijos kūrimui.

Psichologės teigimu, šiuo metu ypač svarbu galvoti apie ekstremalios situacijos pasekmes žmogaus psichikos sveikatai, tačiau, kalbant apie emocijas matuojančio prietaiso kūrimą, šios problemos tarsi nustumiamos į šalį. Tokiame kontekste jausmomačio kūrimas atrodo nekaip, teigia V. Šap.

„Kartais ir ekspertams, dirbantiems psichikos sveikatos stiprinimo srityje, nusvyra rankos, kai pamato, kad už tokią sumą paskelbtas konkursas jausmomačiui. Toks liūdesys ir kartais bejėgiškumas, beviltiškumas apima, kad mums visgi nepavyksta išsigryninti esminių psichikos sveikatos prioritetų, nusimatyti ilgalaikių ir trumpalaikių tikslų, esminių tų tikslų įgyvendinimo formų (...)

Todėl psichikos sveikatos specialistams kyla pagrįstų klausimų, kodėl mūsų šalyje kartais priimami nesuprantami sprendimai su abejotinomis numatomo poveikio galimybėmis“, – tvirtina psichologų sąjungos prezidentė.

Užkirstų kelią visuomenės problemų vystymuisi

Trakų rajono savivaldybės Pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė Ieva Jakonienė bei Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos direktorius Darius Danielius į LRT.lt klausimus atsakyti žodžiu nesutiko. Abiejų raštu atsiųsti atsakymai – identiški.

Anot I. Jakonienės ir D. Danieliaus, šio ikiprekybinio pirkimo tikslas – sukurti diagnostinę sistemą, kuri leistų atpažinti, sekti ir ilgą laiką stebėti žmogaus emocinę būklę, o, laiku pastebėjus vykstančius pokyčius, užkirsti kelią socialinių, sveikatos, ekonominių ir kitų visuomenės problemų vystymuisi.

Abu pabrėžė, kad jų institucijos nėra pirmosios, prakalbusios apie jausmų matavimą ir emocijų suvaldymo svarbą, o prastėjanti psichologinė būsena tampa dažnų savižudybių, alkoholizmo, depresijos ir smurto atvejų priežastimi. Pasak jų, koronaviruso pandemijos kontekste taip pat matome, kad emocines problemas identifikuojančių sprendimų poreikis kaip niekada didelis.

I. Jakonienė ir D. Danielius teigia, kad 665 tūkst. eurų yra viso ikiprekybinio pirkimo vertė – 90 proc. šios sumos yra finansuojama ES struktūrinių fondų lėšomis, o 10 proc. projekto vertės finansuojama Trakų rajono savivaldybės pedagoginės psichologinės tarnybos ir Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos lėšomis.

Prietaisas turės būti unikalus

Jausmomatis yra technologinė sistema, skirta matuoti, rinkti ir rodyti duomenis apie žmogaus jausmus ir emocinę būseną, sekti ilgalaikes jų kitimo tendencijas, leisianti laiku pastebėti vykstančius pokyčius ir užkirsti kelią socialinių, sveikatos, ekonominių ir kitų visuomenės problemų vystymuisi, teigė I. Jakonienė ir D. Danielius.

„Tokio įrankio idėja su šalies specialistais vystoma jau ne pirmus metus, reaguojant į prastėjančią visuomenės psichologinę būseną. Technologinė sistema taptų prevencine priemone itin dažniems savižudybių, alkoholizmo, depresijos ir smurto atvejams.

Šiandienės pandemijos kontekste taip pat matome, kad emocines problemas identifikuojančių sprendimų poreikis – kaip niekada didelis“, – savo atsakymuose rašė I. Jakonienė ir D. Danielius.

Pasak jų, viso ikiprekybinio pirkimo vykdymo metu privaloma sprendimus pagrįsti vykdant mokslinius tyrimus, o kuriamos technologinės sistemos veikimo mechanizmas priklausys nuo ikiprekybiniame pirkime dalyvausiančių dalyvių moksliniais tyrimais patvirtintų idėjų.

Patikslinus, kad toks prietaisas nėra „neturintis analogijų“, I. Jakonienė ir D. Danielius savo atsakymuose rašė, kad „dauguma emocinę pagalbą teikiančių programėlių nėra pagrįstos moksliniais tyrimais, tačiau tai, kad jos yra kuriamos, tik parodo ir dar kartą patvirtina emocijas stebinčių įrankių poreikį ir svarbą.“

Kaip rašoma I. Jakonienės ir D. Danieliaus atsakymuose, tai, kad kuriama technologinė sistema yra unikali, turės pagrįsti pasiūlymus dalyvauti ikiprekybiniame pirkime pateikę dalyviai. Jų teigimu, neišpildžius šio reikalavimo, nebus galima įgyvendinti projekto – tokie dalyvių pasiūlymai nebus finansuojami.

Sistema turės būti parengta moksliniais tyrimais

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktoriaus pareigas laikinai einantis Gintas Kimtys pabrėžia, kad MITA tik koordinuoja ikiprekybinių pirkimų vykdymą.

Jis pažymi, kad šio ikiprekybinio pirkimo metu kuriama technologinė sistema turės būti paremta mokslinių tyrimų rezultatais, o prietaiso veikimo mechanizmas priklausys nuo ikiprekybiniame pirkime dalyvausiančių dalyvių moksliniais tyrimais patvirtintų idėjų, todėl nepasibaigus pirkimo procedūroms ir neturint pateiktų pasiūlymų, neįmanoma pasakyti, kaip prietaisas veiks.

„Ikiprekybinis pirkimas buvo vertinamas nepriklausomų išorės ekspertų (iš viso vertino 4 ekspertai iš mokslo ir studijų institucijų ir verslo), atliktas pagal visas procedūras ir remiantis Europos Komisijos rekomendacijomis.

Buvo gautos teigiamos išvados dėl šio ikiprekybinio pirkimo dar 2019 metais, kuomet jis ir buvo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos sprendimu įtrauktas į valstybės finansuotinų projektų sąrašą 2019 metais“, – teigia G. Kimtys.

Pasak jo, jausmomačio poveikį reikėtų vertinti ilgesnėje perspektyvoje, kai jis bus testuojamas, tačiau dar ne šiame etape. Taigi konkretūs klausimai dėl jausmomačio prototipo sukūrimo (ką matuos, kaip atrodys, kokiais principais veiks) bus išgryninti vėlesniuose projekto etapuose.

„Norėtumėme akcentuoti, kad ne Trakų rajono savivaldybės pedagoginė psichologinė tarnyba pati kurs produktą, bet tie dalyviai – universitetai ir įmonės, kurie pateiks paraiškas šiai tarnybai“, – teigiama MITA atstovo komentaruose.

Jo teigimu, būtent pasaulyje esantys analogai nėra ikiprekybinio pirkimo objektas. Norėdami dalyvauti šiame ikiprekybiniame pirkime, dalyviai privalės aprašyti savo idėją bei pagrįsti, kad ji yra inovatyvi, kad ketinama kurti ne tai, kas yra rinkoje, o inovatyvaus produkto sukūrimui reikalingi moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra.

„Ne mažiau kaip 3 dalyviams nepagrindus idėjos unikalumo ir (arba) mokslinių tyrimų poreikio tos idėjos įgyvendinimui, ikiprekybinis pirkimas bus nutrauktas ir jo įgyvendinimui skirti pinigai (665 tūkst. eurų) nebus naudojami šio projekto tikslais“, – aiškina G. Kimtys.

Konkursui pasiūlymai teikiami iki gegužės 18 dienos. G. Kimtys informuoja, kad šiuo metu Trakų rajono savivaldybės pedagoginė psichologinė tarnyba nėra gavusi nė vieno dalyvio paraiškos dalyvauti konkurse.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama