Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
Kovo 26 d. 18:36
Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Koronaviruso ir mokyklų uždarymo paskatinta idėja: skubiai kurti internetinę mokyklą

Publikuota: 2020-03-16 16:28
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vaidas Neverauskas
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kaip Vilnius 1579 metais tapo miestu, kuriame įsteigtas vienas pirmųjų universitetų Rytų ir Vidurio Europoje, taip 2020 metais Lietuva turi puikias galimybes tapti pirma valstybe, sukūrusia pilnavertę internetinę mokyklą. Nes viskas, ko jai reikia, iš esmės jau yra. Bereikia įveikti keletą kliūčių – vieną biurokratinę ir vieną šiek tiek susijusią su tradicija ir godumu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kaip Vilnius 1579 metais tapo miestu, kuriame įsteigtas vienas pirmųjų universitetų Rytų ir Vidurio Europoje, taip 2020 metais Lietuva turi puikias galimybes tapti pirma valstybe, sukūrusia pilnavertę internetinę mokyklą. Nes viskas, ko jai reikia, iš esmės jau yra. Bereikia įveikti keletą kliūčių – vieną biurokratinę ir vieną šiek tiek susijusią su tradicija ir godumu.

Koronaviruso ir mokyklų uždarymo paskatinta idėja: skubiai kurti internetinę mokyklą
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Technologijų įmones vienijančios asociacijos „Infobalt“ vadovas Mindaugas Ubartas, auginantis tris vaikus, paskelbus apie tai, jog mokyklos bent dviem savaitėms užvers duris, kaip ir daugelis kitų mokyklinio amžiaus vaikų tėvų, susidūrė su problema: ką daryti su namie pasilikusiais vaikais ir kaip užtikrinti, kad jų tobulėjimas, lemsiantis jų ateities gyvenimo kokybę, nesustotų. Bet, skirtingai nuo kitų tėvų, kurie nusprendė, kad šis mokyklų uždarymo laikotarpis yra atostogos, M. Ubartas ėmėsi ieškoti sprendimų. Skubiai.

Nuo pat spalio 14 dienos, kai tik tapo „Infobalt“ vadovu, jis jau svarstė idėją suskaitmeninti ir į virtualią erdvę perkelti mokymo procesą, tačiau pastaroji koronaviruso krizė, įšaldžiusi šalį, tapo, kaip jis pats sakė, „geru spyriu į užpakalį pradėti viską daryti greičiau“. Ir išdėstė savo mintis feisbuke.

„Tai yra kreipinys į politikus, Švietimo ministeriją ir Vilniaus savivaldybę, kuri penkioms savaitėms uždaro visas mokyklas. Tai ką veiks mano vaikai?“, – sakė M. Ubartas.

O mintys – nei labai beprotiškos, nei aplenkiančios laiką, nei kažkam nepriimtinos. Na, gal kai kam ir nepriimtinos, nes tradicinės mokymosi medžiagos perkėlimas į skaitmeninę erdvę kirstų per kišenę vadovėlių kūrėjams ir korepetitoriams. Čia slypi toji su tradicija ir godumu susijusi kliūtis pereinant prie internetinės mokyklos.

„Jeigu mes sustabdome mokymo procesą, tai mokytojai gali ateiti į tuščias klases, su telefonu įrašyti savo pamokas. Ir mes per penkias savaites galime užpildyti visų mokslo metų programą. Sukeliam viską į vieną vietą, tada iš mokomosios medžiagos platintojų superkam pratybas, sukeliame viską į internetą ir turime interneto mokyklą, kuri veikia visame pasaulyje ir jungia visus 4 milijonus lietuvių ir dar japonus, kurie nori mokytis lietuvių kalbos. Paties aukščiausio lygio mokytojai taptų prieinamais visai Lietuvai. Yra visos technologijos panaikinti atskirtį. Tereikia paimti ir padaryti“, – savo idėjos pagrindą dėstė „Infobalt“ vadovas, įsitikinęs, kad dar iki karantino pabaigos pradinė tokios mokyklos versija jau galėtų veikti.

Maža to, jau dabar visokiausiomis mokymosi temomis prifilmuotos medžiagomis gausybė Lietuvoje yra iš tiesų nemažai moksleiviams skirtos filmuotos medžiagos, pateiktos lietuvių kalba pavyzdžiui, tokios, kaip svetainėje vaizdopamokos.lt. Tereikia bendros, visą tą medžiagą sujungiančios ir susisteminančios platformos. Ir galimybės moksleiviams tą medžiagą įvertinti pagal kokybę ir dalyko išaiškinimo suprantamumą – taip visiems moksleiviams būtų daugiau ar mažiau aišku, kurią pamoką verta klausyti, kuri yra pateikta iš tiesų geriausių mokytojų. Anot M. Ubarto, galbūt netgi moksleivio krepšelį būtų galima kažkokiu būdu susieti su tuo vertinimu – premijuojant mokytojus, kurių sukuriamos internetinės kvadratinės lygties sąvokos ar Prancūzijos revoliucijos pamokos būtų vertingiausios ir mėgstamiausios.

M. Ubarto manymu, nesuprantamas detales moksleiviai galėtų išsiaiškinti klausimų ir atsakymų platformoje, kuri veikiausiai veiktų panašiai į svetainę „Quora“: kažkurios dėstomo dalyko vietos nesupratus, užduoti klausimą apie ją raštu ir tikėtis atsakymo iš visos švietimo bendruomenės – ir mokytojų, ir moksleivių, ir galbūt net moksleivių tėvų, kuriems taip pat neturėtų būti sudėtinga įsitraukti į mokymo procesą.

„Infobalt“ vadovo manymu, jau egzistuojanti nuotolinio mokymosi platforma „Moodle“ šiaip jau gal ir nėra bloga, tačiau šiuo atveju ji nėra labai tinkama – ji neatitinka laikmečio ir jaunimo mąstymo reikalavimų, yra šiek tiek pavėlavusi ir dabar labiau tinkama universitetinio amžiaus žmonių ugdymui. „Kai žiūri, kaip suaugę ir vaikai vartoja interneto turinį, tai aiškėja vienas skirtumas: vaikai „jutubina“, o suaugę „gūglina“. Tai kai mokomąją medžiagą norima pateikti rašytiniu pavidalu, einama į absoliučią nesėkmę. Reikalingas vaizdinis turinys, sužaidybinimas, testukai ir dar kažkas. Dalį, žinoma, galima pateikti ir raštu“.

M. Ubartas su savo idėjomis jau kreipėsi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių bei administracijos vadovą Povilą Poderskį, o artimiausiu metu ketina belstis ir į Švietimo ir mokslo ministerijos duris.

O už Švietimo ir mokslo ministerijos durų kaip tik ir tūno didžiausia kliūtis tokiai visuotinai prieinamai interneto mokyklai kurtis: įstatymai iš esmės draudžia visuotinį nuotolinio mokymosi procesą – tokiu būdu išsilavinimo siekti galima tik išimtiniais atvejais. Ir netgi šis dviejų savaičių karantino laikotarpis įstatymiškai, panašu, nėra priežastis leisti mokytis nuotoliniu būdu. M. Ubartas netgi išsiaiškino, kad kai kurios mokyklos turi pasirengę pilnavertį vaizdinį mokymo turinį, bet jo neviešina, nes įstatymai jį leidžia naudoti tik išskirtiniams moksleiviams – pvz., sergantiems, išvykusiems į užsienį ar panašiai.

M. Ubartas turi ir „Planą B“. „Jeigu žmonės, atsakingi už mokslą, bus suinteresuoti, kad jis nekistų ir neateitų į XXI amžių, tai reikės daryti platformą „Wikipedia“ principu – sukurti platformą ir prašyti žmonių, kad savanorišku principu keltų turinį. Ir kažkokiu tai bendruomenės būdu pastatysime mes tą katedrą“, – sakė internetinės mokyklos idėjos vystytojas.

Anot M. Ubarto, koronaviruso krizė kada nors vis vien praeis ir fizinės mokyklos vėl atvers duris. Tačiau tai nereiškia, kad internetinė mokykla staiga taps nebereikalinga. Juk vaikai kasmet suserga ir įprastiniu gripu ar kitokiomis ligomis, praleidžia savaitę lovoje. „Vietoj to, kad gulėtų ir kiaurą dieną jutubintų ar mainkraftintų, jie galėtų sau mokytis naudingų dalykų – pagal tvarkaraštį, kuris vienaip ar kitaip galioja“, – aiškino „Infobalt“ vadovas.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama