Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
Kovo 26 d. 18:36
Ekspertas besinaudojantiems nemokamu „Wi-Fi“ pataria vengti vieno
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Europos duomenų strategijos pokytis: duomenų kiekiai išaugs penkiskart iki 175 zetabaitų

Publikuota: 2020-03-03 20:06
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europa pripažįsta kad pralaimėjo konkurencinę kovą dėl internetinių platformų, kuriose pilnai dominuoja JAV ir iš dalies Kinijos kompanijos. Ekspertų nuomone, duomenų ir jų apdorojimo srityse per ateinančius penkerius metus įvyks didžiulės permainos. Europos duomenų strategija – tai Europos planas, kaip pasinaudoti šiomis permainomis ir susigražinti Europos vietą tarp pasaulio duomenų ekonomikos lyderių.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Praėjusią savaitę Europos Komisija pristatė Europos duomenų strategiją, susijusią su dirbtinio intelekto plėtra. Europa pripažįsta kad pralaimėjo konkurencinę kovą dėl internetinių platformų, kuriose pilnai dominuoja JAV ir iš dalies Kinijos kompanijos. Šis didžiųjų kompanijų dominavimas yra „laukinio“ kapitalizmo pasekmė. Situacijoje, kai naujoje veiklos srityje nėra jokio reguliavimo, privačios įmonės visais įmanomais būdais bando labai greitai užkovoti rinką ir dažniausiai tai baigiasi dominavimu, jeigu ne monopolizavimu. „Amazon“, „Google“, „Facebook“ – platformos, kurias galima laikyti monopolijomis. Europa neturi praktiškai jokių galimybių sukurti konkurencingų atitikmenų šioms platformoms. Daugumos ekspertų nuomone, duomenų ir jų apdorojimo srityse per ateinančius penkerius metus įvyks didžiulės permainos. Europos duomenų strategija – tai Europos planas, kaip pasinaudoti šiomis permainomis ir susigražinti Europos vietą tarp pasaulio duomenų ekonomikos lyderių.

Europos duomenų strategijos pokytis: duomenų kiekiai išaugs penkiskart iki 175 zetabaitų
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Pagrindinis numatomas pokytis – kur bus kaupiamas ir apdorojamas milžiniškas duomenų kiekis, kuris išaugs 5 kartus iki 175 zetabaitų. Šiuo metu 80 proc. duomenų yra valdomi centralizuotai tiek kompanijų, tiek valstybių kontroliuojamuose duomenų bazėse arba „debesyse“, o 20 proc. duomenų – mažų prietaisų atmintyje. Planuojama, kad 2025 m. bus atvirkščiai – 80 proc. duomenų bus generuojami mažuose prietaisuose ir juose liks. Europa nori tuo pasinaudoti ir mano turinti tam reikiamas prielaidas. Europos duomenų strategija numato, kaip atrodys duomenų kraštovaizdis po penkerių metų. Europa turi galimybę pasirodyti žymiai geriau nei anksčiau. Ateityje Europoje daiktų interneto generuojamų duomenų, ypač pramoninių, bus labai daug. Efektyvus jų panaudojimas priklausys nuo teisinio reguliavimo ir taikomų standartų.

Tam, kad viskas būtų panaudota, visi duomenys turi būti prieinami. Dabar platformos tiesiog pasiima vartotojų duomenis. Pavyzdžiui, jūs perkate ką nors „Amazon“ ir jūsų formaliai tarsi paklausia dėl duomenų naudojimo, tačiau iš tikrųjų niekas jūsų nieko neklausia. Platformos kaupia apie vartotojus neįtikėtinus kiekius duomenų. Jeigu kalbame apie verslą ir daiktų internetą, tai taip paprastai jokių duomenų negausime. Todėl teisinis reguliavimas, standartai gali būti nepalyginamai svarbesni negu yra dabar. Europa yra stipri reguliuojamose srityse. Jeigu prisimintume mobilųjį telefoną, tai jo bumas atsirado nuo GSM ir tapo europiniu standartu. Todėl daug įmonių naudodamiesi tuo pačiu standartu sugebėjo Europoje išpopuliarinti mobilųjį telefoną. Europa dėl teisinio reguliavimo yra stipri ne tik blogąja prasme, kad taiko daug apribojimų, veikiančių verslo plėtrą, bet ir gerąja prasme, nes standartų turėjimas labai palengvina visoms įmonėms galimybę kurti produktus, tinkančius visiems.

Pastaruoju metu daug kalbama apie debesų kompiuteriją, kuri šiuo metu yra labai centralizuota, pavyzdžiui, „Amazon Cloud Drive“ ar „Microsoft Azure Cloud“. Jeigu iš tikrųjų 80 proc. duomenų bus saugomi mažuose prietaisuose, akivaizdu, kad niekas visko nesaugos „debesyse“, todėl, galime pasakyti, kad bus daug „debesų“. Dėl šios priežasties Europa bando sukurti Europos duomenų erdvę – bendrą duomenų erdvę, kad duomenys Europos Sąjungoje (ES) galėtų laisvai judėti tarp valstybių – nuo vieno sektoriaus prie kito. Siekiama sukurti ne tik bendrą Europos duomenų erdvę, bet ir duomenų rinką. Įvykus šiems pokyčiams, jie sudarytų potencialią galimybę Europai turėti žymiai didesnį vaidmenį, nei buvo iki šiol.

Kalbant apie Europos teisinio reguliavimo įtaką pasaulyje, geras pavyzdys yra ES Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, kuriame aprašomi duomenų privatumo reikalavimai. Plečiantis decentralizavimui ir dirbtiniam intelektui, saugumo ir duomenų patikimumo klausimas darosi vis svarbesnis. Šiuo metu, nežiūrint į tai, kad daug kas į Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą žiūri kaip į biurokratinį dokumentą, ribojantį verslą, jis iš esmės tampa pasauliniu standartu. Sugebėjimas sukurti dokumentus, apimančius svarbiausias sritis, daro įtaką ne tik Europai, bet ir visam pasauliui. ES tikisi, kad jos taikomas reguliavimas duomenų srityje taip pat turi geras galimybes tapti pasauliniais standartu.

Taip pat ES svarsto, kokiomis priemonėmis būtų galima pasiekti, kad visi noriai, ne tik privalomai, keistųsi duomenimis ir dalintųsi informacija – atsirastų vadinamas duomenų altruizmas. Nors Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas ir užkerta kelią asmeninės informacijos sklaidai, tačiau asmeniui sutinkant dalintis duomenimis, ja būtų galima laisvai naudotis dėl bendro gėrio, kad atsirastų nauji produktai, servisai ir galimybės. Duomenų erdvės turi būti sektorinės, nes duomenys yra labai skirtingi, pavyzdžiui, finansų, energetikos, medicinos, valstybinio sektoriaus. Tokiu būdu gali būti sukuriamos Europos duomenų erdvės skirtingoms sritims. Manau, turėtų atsirasti ir techninės galimybės asmeninei duomenų erdvei, kad žmogus galėtų pasirinkti, kokius duomenis jis apie save leidžia naudoti, o kokių – ne. Teoriškai mes ir dabar tai galime daryti, bet tai kol kas sudėtinga atlikti techniškai, didžioji dalis žmonių net nesugeba ir negali to daryti, nes paprasčiausiai nemoka.

Didelis iššūkis kurį ES gvildena savo strategijoje, yra susijęs su kvalifikuotų žmonių, dirbančių su duomenimis, skaičiaus didinimu. Jų teigimu, 2018 metais ES buvo 5,7 milijono duomenų profesionalų arba duomenų specialistų. Siekiama, kad 2025 metais tokių specialistų būtų 10,9 milijono. Tai per penkerius metus turi padidėti 5,2 milijono žmonių. Kyla klausimas, ar tai ne per daug ambicinga? Aišku, kad ES pati investuos ir skatins Europos šalis investuoti į tokių specialistų rengimą, kadangi skaičiai tikrai dideli. Yra du akivaizdūs būdai pagerinti situaciją siekiant šio tikslo. Vienas jų – radikaliai padidinti moterų skaičių, dirbančių šioje srityje, nes be moterų dalyvavimo užsibrėžto tikslo nepasieksime. Antra – specialistų perkvalifikavimas, ne tik ruošiant jaunus žmones, bet ir perkvalifikuojant tuos žmones, kurie dabar užsiima kita veikla.

Strategijoje numatytas dar vienas, skaičiais atrodantis mažiau ambicingas ES tikslas, bet gal dar ambicingesnis, siekiant jo įgyvendinimo. Skaičiuojama, kad dabar 57 proc. žmonių ES turi bazinių skaitmeninių gebėjimų. ES užsibrėžusi, kad 2025 metais tokių žmonių skaičius turėtų išaugti iki 65 proc. Tai, kad du trečdaliai žmonių Europoje 2025 metais turėtų bazinių skaitmeninių gebėjimų, yra labai ambicingas tikslas. Akivaizdu, kad ES mano, kad visas gyvenimas ir ekonomika tampa skaitmenizuota ir be šių įgūdžių netolimoje ateityje tiesiog neišsiversime. Taip, kaip kažkada visi žmonės išmoko rašyti, skaityti ir skaičiuoti, taip dabar visi turės mokėti naudotis skaitmeniniais prietaisais ir valdyti duomenis.

Lietuva, prieš kelerius metus radikaliai padidinusi informatikos studentų skaičių, eina teisinga kryptimi, mes nepradedame nuo nulio. Vilniaus Gedimino technikos universitete studijų skaitmenizavimo programa jau pradėta vykdyti prieš trejus metus, visi studentai jau dabar supažindinami su dirbtinio intelekto pagrindais. ES duomenų strategijos užmojis suteiks naujų galimybių ir mūsų startinė pozicija yra palanki. Ar mes Lietuvoje ir universitete sugebėsime išnaudoti šias galimybes ir padaryti viską, ką galime – kitas klausimas.

Komentaro autorius Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mokslo ir inovacijų prorektorius Antanas Čenys




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama