Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Autizmo bruožai – ne trūkumas, o privalumas kibernetinio saugumo srityje

Publikuota: 2019-11-27 12:30
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Užsienio šalyse autizmo spektro sutrikimų turintys žmonės dėl unikalių gebėjimų darbuojasi žvalgybos analitikos, kibernetinio saugumo srityse ir yra nepaprastai vertinami. Praėjusią savaitę pirmą kartą Lietuvoje autistiškų asmenų grupė išbandė save kibernetinio saugumo mokymuose ir, rengėjų teigimu, rezultatai pranoko lūkesčius.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Užsienio šalyse autizmo spektro sutrikimų turintys žmonės dėl unikalių gebėjimų darbuojasi žvalgybos analitikos, kibernetinio saugumo srityse ir yra nepaprastai vertinami. Praėjusią savaitę pirmą kartą Lietuvoje autistiškų asmenų grupė išbandė save kibernetinio saugumo mokymuose ir, rengėjų teigimu, rezultatai pranoko lūkesčius, rašoma pranešime spaudai.

Bendrovės nuotr. / Autizmo spektro sutrikimų turinčių asmenų kibernetinio saugumo mokymai
Bendrovės nuotr. / Autizmo spektro sutrikimų turinčių asmenų kibernetinio saugumo mokymai

Išskirtiniai gebėjimai

Trijų dienų mokymus vedęs bendrovės „TeraSky Baltic“ kibernetinio saugumo ekspertas Giedrius Meškauskas pastebėjo, kad tokių motyvuotų mokinių jis seniai neturėjo. „Jei paprastai žmonės kartais linkę praleisti dalykus, kurie jiems atrodo nereikšmingi, greitai pavargsta nuo rutinos, šiuo atveju nieko tokio nebuvo. Pas vienus labai geras pastabumas, pas kitus analitiniai gebėjimai, tačiau jie visi dirba labai tikslingai, susikoncentravę iki užduoties užbaigimo, nebando sau pasilengvinti užduočių“, – sako G.Meškauskas.

Pasak jo, mokymų dalyviams pateiktų užduočių atlikimas nustebino – net patyrę IT profesionalai dažnai iškart nepastebi visų smulkmenų, kai ką praleidžia, o autistiški asmenys ypatingai greitai vizualiai „nuskaito informaciją“ iki mažiausių smulkmenų, per neįtikėtinai trumpą laiką sudėlioja viską taip, kaip reikia.

„Pavyzdžiui, vykstant kibernetinei atakai, jie akimirksniu identifikavo atsiųstą kenkėjišką elektroninį laišką, kurio siuntėjo adresas imituoja realų (Spoofed email sender). Adresas yra identiškas tikrajam, tik, kadangi jis yra atsiųstas iš kito serverio, sistema jį atvaizduoja ne vardu pavarde, o tiesiog rodo pilną elektroninio pašto adresą. Paprastas žmogus tokią smulkmeną praleidžia pro pirštus ir „pasimauna“. Jie šią smulkmeną pastebėjo iš karto ir nesuprato, kaip to galima nepastebėti, nes tai akivaizdu“, – pasakoja G.Meškauskas.

Ne mažiau stebino ir jų analitiniai gebėjimai, kai studijuodami kenkėjiškas programas, su kuriomis jie susidūrė pirmą kartą, sugebėjo padaryti išvadas ir apibendrinimus, kuriais galėtų didžiuotis ir didelę patirtį tokiame darbe turintys profesionalai.

Rėmėsi Izraelio patirtimi

Specializuotus mokymus, kurių metu autizmo spektro sutrikimų turintys asmenys išbandė save kibernetinio saugumo srityje, surengė Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ ir kibernetinio saugumo konsultacijas bei paslaugas teikianti bendrovė „TeraSky Baltic“. Kaip mokymų platforma panaudota kibernetinių išpuolių emuliacinė pratybų erdvė „CyberGym“.

„Lietuvoje autistiški asmenys matomi kaip žmonės su trūkumais. Užsienyje, pavyzdžiui, Izraelyje, Didžiojoje Britanijoje, tokie asmenys vertinami kaip potencialiai neeilinių gebėjimų turintys žmonės, tik reikia žinoti, kaip juos atskleisti ir panaudoti. Pavyzdžiui, Izraelyje jų unikalūs vizualiniai gebėjimai naudojami topografinėje žvalgyboje. Remdamiesi geriausių pasaulio specialistų patirtimi, mes bandysime sukurti sistemą, kurioje būtų galima atskleisti autizmo sutrikimų turinčių žmonių gebėjimus kibernetinio saugumo srityje, padėti jiems įgyti reikiamų įgūdžių, o potencialius darbdavius konsultuosime, kaip sukurti autistiškam žmogui pritaikytą darbo vietą IT sektoriuje“, – sako Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos narė Barbora Suisse.

B.Suisse padėjo atrinkti grupę autizmo spektro sutrikimų turinčių suaugusių asmenų, norinčių dalyvauti pirmuosiuose tokio tipo mokymuose Lietuvoje, taip pat padėjo rengti programą ir stebėjo mokymus, kad būtų užtikrinti dalyvių specialūs poreikiai. Iš viso mokymuose dalyvavo devyni asmenys nuo 16 iki 35 metų, turintys pažengusio vartotojo lygio žinių IT srityje. Technologinės žinios buvo pagrindinis reikalavimas, pritaikant mokymų aplinką prie turimų dalyvių iššūkių – vienu atveju, silpnesnių kalbinių gebėjimų, ar kitu – socialinio kontakto baimės.

„Surasti šiuos žmones buvo didelis iššūkis. Lietuvoje autizmo diagnozė suaugusiems buvo įteisinta tik prieš ketverius metus. Kadangi ir šiandien diagnostika orientuota pagrinde į vaikus – mes turime visą „prarastą“ vyresnių paauglių ir suagusiųjų žmonių kartą. Maža to, dėl visuomenėje paplitusių stigmų jie linkę slėpti savo autistiškumą. Aš esu be galo dėkinga mokymų dalyviams už drąsą ir pasitikėjimą“ – sako B.Suisse.

„Seniai žinojau apie autizmo spektro sutrikimų turinčių žmonių gebėjimus ir jų pritaikymą kibernetinio saugumo srityje. Dabar turime kibernetinių išpuolių emuliacinę pratybų areną „CyberGym“, puikiai tinkančią tokiems mokymams, be to, bendradarbiaujame su Izraelio ekspertais, kurie buvo autistiškų asmenų pritraukimo į žvalgybą ir kibernetinį saugumą pradininkai pasaulyje. Susisiekus su Barbora nutarėme, kad negalime sau leisti neišnaudoti šių galimybių autistiškų asmenų edukacijai mūsų šalyje“, – pasakoja kaip kilo idėja pirmą kartą Lietuvoje surengti tokius mokymus G.Meškauskas.

Kitas žingsnis – patarimai darbdaviams

Pasak B.Suisse, šis pilotinis mokymų projektas buvo eksperimentas tiek jos dalyviams, tiek organizatoriams, padėjęs atsakyti į svarbiausią klausimą – kaip efektyviai organizuoti kibernetinio saugumo mokymus autizmo spektre esantiems asmenims.

„Šios trys mokymų dienos buvo ypatingai vertingos, nes pagaliau Lietuvoje praktiškai išbandėme užsienio šalyse parengtas mokymų rekomendacijas. Tai veikia, vadinasi einame teisinga kryptimi. Tačiau esame tik kelio pradžioje – pagal susirinktas įžvalgas modifikuosime programą į atskirus srautus pagal gebėjimus. Kviesime prie projekto prisijungti IT kompanijas, kurios, su mūsų rekomendacijomis bei supervizija, galėtų priimti šiuos žmones praktikai“, – sako B.Suisse.

Pasak jos, dar laukia ilgas kelias, kuris apims ne tik mokymus, bet ir Lietuvos darbdavių požiūrio keitimą, nes kol kas autizmo spektro sutrikimų turinčių žmonių įdarbinimas Lietuvoje ganėtinai problematiškas. „Tikiu, kad šis projektas duos daug medžiagos darbdavių edukacijai autizmo klausimu. Bet, būkite tikri, kad investicijos į šiuos žmones gali pranokti lūkesčius“, – neabejoja B.Suisse.

Pasak G. Meškausko, jau dabar jis mato ne vieną poziciją kibernetinio saugumo srityje, kur šie asmenys dėl turimų unikalių analitinių ir pastabumo gebėjimų galėtų sėkmingai papildyti bet kurią kibernetinio saugumo komandą.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama