Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Tyrimas: kodėl vyrai plepesni vairuodami ir atsainesni rūšiuodami atliekas?

Publikuota: 2019-09-24 16:34
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Jeigu iki šiol manėte, kad plepesnės yra moterys, teks šią nuomonę pakeisti. Bent jau prie vairo šiuo požiūriu vyrai stipriai lenkia moteris. Kaip parodė Elektronikos platintojų asociacijos inicijuotas tyrimas, prie vairo vyrai beveik dvigubai dažniau kalba telefonu, rašo trumpąsias žinutes ar naršo internete nei vairuojančios moterys.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jeigu iki šiol manėte, kad plepesnės yra moterys, teks šią nuomonę pakeisti. Bent jau prie vairo šiuo požiūriu vyrai stipriai lenkia moteris. Kaip parodė Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) inicijuotas tyrimas, prie vairo vyrai beveik dvigubai dažniau kalba telefonu, rašo trumpąsias žinutes ar naršo internete nei vairuojančios moterys. O juk saugaus eismo žinovai dėmesį blaškantį telefono naudojimą vairuojant vertina kaip avarinių situacijų rizikos veiksnį. Pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarybos eksperto Donato Paulausko, tokią skirtingą vyrų ir moterų elgseną galėjo lemti skirtingi berniukų ir mergaičių auklėjimo standartai.

Tyrimas: kodėl vyrai plepesni vairuodami ir atsainesni rūšiuodami atliekas?

Vyrai ir moterys prie vairo elgiasi skirtingai

EPA inicijuoto tyrimo metu buvo siekta išsiaiškinti šalies gyventojų elektroninių prietaisų naudojimo įpročius vairuojant. Rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais atliktas sociologinis tyrimas atskleidė skirtingą vyrų ir moterų elgseną vairuojant. Vyrų, prie vairo naudojančių telefoną, pasirodė dvigubai daugiau nei moterų. Apklausa taip pat parodė, kad 2,5 karto daugiau vyrų, palyginti su moterimis, prie vairo žiūri televizorių. Respondentų vyrų, prie vairo besinaudojančių planšetiniu kompiuteriu, buvo 1,6 karto daugiau nei moterų, be to, 1,5 karto daugiau vyrų, palyginti su moterimis, vairuodami klausosi radijo.

„Elektronikos prietaisai, kuriuos naudojame ir vairuodami, be abejonės, buvo sukurti, kad palengvintų mūsų gyvenimą. Tačiau neatsakingas jų naudojimas gali turėti ir neigiamų pasekmių. Pavyzdžiui, medikai ir psichologai jau kuris laikas kalba apie skaitmeninių įrenginių žalingą poveikį fizinei ir psichinei sveikatai, saugaus eismo ekspertai perspėja apie pavojingą elgseną, naudojantis telefonais ir navigacijos prietaisais, o chemikai ar aplinkos inžinerijos specialistai aiškina, kokią žalą sveikatai ir gamtai gali padaryti neatsakingas elektronikos atliekų rūšiavimas bei tvarkymas. Tyrimas padėjo išsiaiškinti, kurios gyventojų socialinės grupės yra atsakingesni elektronikos prietaisų naudotojai, o kam tokios atsakomybės stipriai trūksta“, – aiškina EPA projektų vadovė Laura Jurevičienė.

Apeiti taisykles – vyriška?

Lygių galimybių kontrolieriaus tarybos ekspertas D. Paulauskas vyrų polinkį į rizikingą telefonų ir kitų elektronikos prietaisų naudojimą prie vairo vertina kaip galimai perdėtą vyrų pasitikėjimą savo vairavimo įgūdžiais.

„Gali būti, kad vyrai dažniau nei moterys pernelyg tvirtai pasitiki savo vairavimo įgūdžiais, todėl vairuodami užsiima kitais dalykais. Vyrai mano, kad tai niekaip netrukdys jų vairavimui: jie gi žino, ką daro, ypač atlikdami tokią neva „vyrišką“ veiklą. Gali būti, kad suveikia „neklaužados“ kompleksas: atidus visuotinai priimtų elgesio taisyklių laikymasis nėra būdingas tradiciniam vyriškumui, kitaip sakant, vyro elgesys tradiciškai daug dažniau siejamas su ribų peržengimu, taisyklių apėjimu, kad ir simboliniu. Gali būti, kad tai turi įtakos ir tam, kaip vyrai naudoja elektronikos prietaisus ar kaip elgiasi vairuodami“, – spėja D. Paulauskas.

EPA projektų vadovė L. Jurevičienė atkreipia dėmesį, kad įvairiose šalyse bei tarptautiniu mastu atlikti tyrimai taip pat atskleidė, kad vyrai kur kas mažiau rūpestingai rūšiuoja atliekas, įskaitant ir elektronikos atliekas.

„Tiek JAV, tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek ir Kinijoje atlikti tyrimai parodė vienodą tendenciją – moterų elgesys yra kur kas ekologiškesnis: joms labiau rūpi rūšiuoti atliekas, taupiai naudoti vandenį ir gamtos išteklius, mažinti šildymui skirtą energijos suvartojimą, kai nieko nėra namuose. Kai kurie elgesio ekspertai spėja, kad rūpestį ekologija daugelis vyrų supranta kaip jautrų, rūpestingą, moterišką elgesį, svetimą vadinamai vyriškai elgsenai. Dėl to siūloma adaptuoti socialines žinutes apie aplinkosaugą, labiau akcentuojant jų tinkamumą vyriškai elgsenai“, – pastebi L. Jurevičienė.

Skirtingą elgseną lemia skirtingas auklėjimas

Anot D. Paulausko, panašios tendencijos neturėtų stebinti, žinant, kad rūpesčio, globos, atjautos, empatijos savybes priskiriame mergaitėms ir merginoms, šias jų savybes skatiname. Todėl moterų grupės labiau nei vyrų grupės imasi tokio socialinio aktyvizmo kaip aplinkosauga, tvarumas, rūšiavimas.

„Vaikinus mes vis dar skatiname būti labiau egoistiškais, kovojančiais už save, o ne už kitą, konkuruojančiais dėl savo pasiekimų ir pergalių. Tikro vyro apibrėžime rūpesčio ir empatijos savybės mūsų tradicinėse auklėjimo sistemose nėra prioritetinės. Yra tyrimų, kurie rodo, kad visuomenė į rūšiuojančius ir aplinka besirūpinančius vyrus žiūri skeptiškai, nes tai atrodo nevyriška. Kaip galėtume paskatinti vyrus domėtis šiomis temomis, kai visa aplinka visą laiką sakė, kad tokie dalykai – ne vyrų reikalas? Galbūt galėtume stengtis problemai suteikti vyrišką veidą, bet galbūt daugiau pasiektume, jei dažniau kalbėtume apie tai kaip „visų reikalą“? – retoriškai klausia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertas.

Pasak EPA projektų vadovės L. Jurevičienės, EPA elektronikos atliekų surinkimo tinklas ar šioms atliekoms skirtas konteinerių dizainas nėra pritaikytas specifiniam vyrų ar moterų skoniui – tiesiog stengiamasi, kad vienoda informacija pasiektų visus. Šiuo metu vykdomas universalių konteinerių, skirtų elektronikos atliekoms, baterijoms ir dujošvytėms lempoms, atnaujinimo projektas, siekiant, kad visi žmonės atkreiptų didesnį dėmesį į galimybę saugiai atsisveikinti su elektronikos atliekomis. Šiuos EPA konteinerius galima rasti mūsų šalies prekybos centruose, elektronika prekiaujančiose parduotuvėse, bibliotekose ir kitur.

Stambiagabaritę elektroniką EPA paima nemokamai tiesiai iš namų – tereikia užregistruoti iškvietimą telefonu arba užpildyti formą internete.

EPA inicijuotą Lietuvos gyventojų tyrimą atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausta 1010 respondentų.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama