Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Duomenų analitikos mokyklos atidarymas: duomenų analitikas – ateities darbuotojas?

Publikuota: 2019-09-16 22:06
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tarptautinėje erdvėje Lietuva vertinama kaip talentų šalis, kuri pagal verslo aplinką lygiuojasi į Skandinavijos valstybes. Mūsų šalis taip pat užima dešimtą vietą pasaulyje pagal įgytą išsilavinimą ir net 84 proc. jaunų profesionalų kalba angliškai. Talentai neaplenkia ir IT srities – skaičiuojama, kad Lietuvoje yra beveik 44 tūkst. IT specialistų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Tarptautinėje erdvėje Lietuva vertinama kaip talentų šalis, kuri pagal verslo aplinką lygiuojasi į Skandinavijos valstybes. Mūsų šalis taip pat užima dešimtą vietą pasaulyje pagal įgytą išsilavinimą ir net 84 proc. jaunų profesionalų kalba angliškai. Talentai neaplenkia ir IT srities – skaičiuojama, kad Lietuvoje yra beveik 44 tūkst. IT specialistų.

Neseniai startuolių parke „Vilnius Tech Park“ vykusiame naujos duomenų analitikos mokyklos „Data School“ atidaryme renginio pranešėjai sutiko, kad Lietuva sėkmingai pritraukia tiesiogines užsienio investicijas – IT bendrovės iš JAV, Vokietijos, Danijos ir kitų šalių steigiasi Lietuvoje, ir diskutavo apie duomenų analitikos svarbą verslui bei potencialą darbo rinkoje.

Duomenų analitikos mokyklos „Data School“ atidarymas.
Duomenų analitikos mokyklos „Data School“ atidarymas.

Pasak duomenų analitikos mokyklos įkūrėjų – suaugusiųjų programavimo mokyklos „Vilnius Coding School“, naujo projekto mokymų programa sudarinėta trejus metus ir yra paremta didžiausių Lietuvos įmonių praktika ir naujausiais įrankiais, kuriuos galima panaudoti šiuolaikinėms verslo problemoms spręsti. Renginio metu savo įžvalgomis bei tendencijomis duomenų analitikos srityje dalijosi „Investuok Lietuvoje“, „Lietuvos draudimo“, SEB grupės paslaugų centro bei „Tele2“ ekspertai.

Robotai nepakeis duomenų analitikų

Prognozuojama, kad duomenų analitikos ekspertų poreikis, skirtingai nei kitų profesijų, augs. „Remiantis Oksfordo universiteto dėstytojų parengta skaičiuokle, tikimybė, kad analitikų darbo vietos ateityje bus robotizuotos, sudaro tik 1 procentą, tuo tarpu kitų profesijų, pavyzdžiui, pardavėjų telefonu, tikimybė siekia beveik 100 procentų“, – tendencijomis dalijosi „Investuok Lietuvoje“ vyr. projektų vadovė, atsakinga už technologijų sektorių, Kristina Zimblytė.

K. Zimblytės teigimu, šiuo metu daugiausia IT startuolių veikia būtent didžiųjų duomenų ir duomenų analitikos srityse, kurios paklausios ir Lietuvoje. „Pavyzdžiui, 2018 metais big data ir duomenų analitikos startuolių skaičius augo 5,4 proc., lyginat su 2017 metais. Tuo tarpu gamybos ir robotikos srityje augimas buvo mažesnis nei 1 proc., – statistika dalijasi K. Zimblytė. – Tokios bendrovės kaip „Moody's“, „Clarivate Analytics“, „Adform“ ar kitos, kurios remiasi būtent analitikos sprendimais, investuoja mūsų šalyje ir džiaugiasi, kad čia dirba kvalifikuoti specialistai. Matydami šias tendencijas, nuolat stebėdami ir analizuodami rinką manome, kad big data išmanančių specialistų poreikis augs ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje.“

Didžiojo verslo sėkmė – paremta duomenų analitika?

„Analitika tai ne projektas, tai – naujas gyvenimas, o verslo analitika – įmonės veiklos strategijos kompasas, todėl šiam darbui reikalingi kompetentingi ekspertai. Analitika bendrovei pasako, kur ji šiuo metu yra, kaip vystyti verslą ir kokia kryptimi jis turėtų eiti toliau, – renginio metu sakė Darius Bagdanavičius, „Lietuvos draudimo“ vyr. programuotojas analitikas. – Todėl šiam atsakingam, verslo sprendimus nulemiančiam darbui tiek „Lietuvos draudimas“, tiek visa rinka ieško itin aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Duomenų analitikas turi pasižymėti efektyviu strateginiu, analitiniu mąstymu, turi suvokti visų procesų, produktų ir duomenų esmę ir, žinoma, turi suprasti, kodėl atitinkamas analitinis įrankis ar programa apskritai reikalinga – kokią problemą ji padės išspręsti.“

„Gebėjimas analizuoti duomenis mums atveria daugybę galimybių, leidžia pamatuoti, ar atitinkami sprendimai buvo teisingi, ir verslui padėti pasiekti geriausių rezultatų“, – teigia D. Bagdanavičius ir priduria, jog be duomenų analizės nesuprastume, kas ir kodėl verslą daro sėkmingą arba priešingai – kodėl sunku pasiekti norimų rezultatų.

Ekspertas taip pat pabrėžė, kad beveik kiekvienas verslas paremtas duomenimis, o be jų sėkmingi rezultatai sunkiai įsivaizduojami. „Net paprastuose verslo planuose naudojama duomenų analitika, pavyzdžiui, degalinei nusprendus kavai taikyti akciją. Duomenų analitikas gali pasakyti ne tik, ar ta akcija pasiteisino, bet jis gali suteikti daug daugiau vertingos informacijos, tarkim, kas dar sudarė vartotojo pirkinių krepšelį, kokių prekių pardavimai akcijos laikotarpiu augo, kokiu metu prekyba buvo intensyviausia ir dar kt.“, – duomenų analitiko darbo svarbą verslui įvardija D. Bagdanavičius.

Su kokiais iššūkiais susiduria duomenų analitikas?

SEB grupės paslaugų centro didžiųjų duomenų analitikos inžinieriaus Kęstučio Daugėlos teigimu, tam, kad duomenų analitika atneštų teigiamų rezultatų, ne tik duomenys turi būti patikimi, nauji, aktualūs ir vertingi, bet ir specialistai tinkamai pasiruošę. „Šios profesijos atstovai dirba su didelės apimties informacija, analizuoja, pavyzdžiui, Data lake – duomenų ežere – esančią medžiagą, todėl reikia sugebėti šiame ežere nepaskęsti“, – juokauja K. Daugėla.

„Duomenų analitiko darbas atsakingas – šios srities atstovas turi galimybę matyti ir valdyti iš esmės visus bendrovės duomenis. Remdamasis jais daro išvadas, konsultuoja, ar atitinkamas sprendimas, naujas produktas generuoja pajamas, ar verta jį vystyti toliau, tad šis darbas kupinas iššūkių ir atsakomybės“, – pavyzdžius toliau vardija „Tele2“ duomenų analitikė Aistė Aukštuolytė.

A. Aukštuolytės teigimu, visų pirma, duomenys, su kuriais dirba analitikas, turi būti tinkamai suvesti, juose negali būti klaidų. Priešingu atveju jais grįsti rezultatai bus netikslūs, todėl nieko verti. „Ši profesija reikalauja duomenų sraute mokėti nepaklysti. Analitikas turi žinoti, iš kur duomenys gaunami, taip pat turi gebėti juos tinkamai skaityti, suprasti, ką duomenys bei jais grįsti rezultatai reiškia“, – teigia A. Aukštuolytė.

Dar vienas duomenų analitiko iššūkis – komunikacija. „Specialistas turi gebėti ne tik dirbti su duomenimis, bet ir juos suprantamai pristatyti kolegoms. Duomenų analitikas turi pateikti ne tokius duomenis, su kuriais jis dirba, bet aiškius, apibendrintus, tikslius rezultatus ir išvadas“, – iššūkius vardija A. Aukštuolytė.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama