Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Europos biokuro rinkų spragas užpildo lietuviškos technologijos

Publikuota: 2019-08-08 12:23
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvių sukurtos inovatyvios technologijos jau senokai žinomos visam pasauliui: kosmose skraido mūsų palydovai, galingiausi lazeriai pasitarnauja mokslo, pramonės, medicinos ir kitoms sritims ir kt. Atsinaujinančios energetikos sektorius – taip pat ne išimtis. Mūsų šalies biomasės energetikos pramonės įmonės kuria bei gamina vis daugiau biokuro technologijų ir net skina laurus ant apdovanojimų pakylos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuvių sukurtos inovatyvios technologijos jau senokai žinomos visam pasauliui: kosmose skraido mūsų palydovai, galingiausi lazeriai pasitarnauja mokslo, pramonės, medicinos ir kitoms sritims ir kt. Atsinaujinančios energetikos sektorius – taip pat ne išimtis. Mūsų šalies biomasės energetikos pramonės įmonės kuria bei gamina vis daugiau biokuro technologijų (vien jų eksportas šiuo metu sudaro maždaug 100 mln. eurų kasmet) ir net skina laurus ant apdovanojimų pakylos. Apie populiariausias biokuro technologijų eksporto kryptis, tendencijas ir ateities planus pasakoja šio sektoriaus atstovai.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Trys iš penkių – lietuvių technologijos

Toli už Lietuvos ribų žinoma ir biomasės deginimo technologijomis išsiskirianti bendrovė „Enerstena“ subūrė mokslininkų ir profesionalų komandą, kurios sukurta įranga eksportuojama į Lenkijos, Latvijos, Prancūzijos, Baltarusijos, Ukrainos rinkas. Artimiausiu metu tikimasi įžengti į biokuro požiūriu pažangiausias šalis Suomiją ir Švediją, na, o ateities žvilgsnis nukreiptas į Aziją: Kiniją, Indiją ir pan.

„Kaip progresyviausią Europos rinką galima išskirti Lenkiją, kuri paskutiniais metais centralizuoto šilumos tiekimo (CŠT) sektoriuje daro ryžtingus veiksmus ir pereina nuo taršaus iškastinio anglies kuro prie biomasės. Įdomu tai, kad viešuosiuose Lenkijos CŠT konkursuose dažniausiai dalyvauja iki penkių dalyvių: Austrijos, Švedijos ir trys Lietuvos technologijų kūrėjai. Taigi mūsų rangovai absoliučiai dominuoja Lenkijos rinkoje, o tai rodo aukštą lietuviškų biomasės technologijų pažangą ir konkurencingumą“, – tikina UAB „Enerstena“ komercijos direktoriaus funkcijas atliekantis Gediminas Venckus.

Nuo nepasitikėjimo iki aukštos reputacijos

Atsinaujinančių išteklių srityje daugybę metų projektus vysto ir įmonių grupė „E energija“, kuri biokuro katilinių įrangos gamybos, automatikos, montavimo bei eksploatavimo patirtį eksportuoja į Ukrainą, o strategine rinka taip pat laiko kaimyninę Lenkiją. Pasak generalinio direktoriaus Gedimino Ulozos, „E energijos“ grupės patirtis pereinant nuo iškastinio kuro prie biokuro technologijų sulaukė susidomėjimo kaimyninėje šalyje dėl kelių priežasčių. Pirmiausia – griežtėjančių ES reikalavimų bei taršos, susidarančios dėl miestuose naudojamos anglies šilumai gaminti. Be to, „besikeičiantis visuomenės požiūris į ekologiją ir klimato kaitą spaudžia tiek savivaldybių įmones, tiek privačias bendroves ieškoti švaresnių šilumos ir elektros gamybos technologijų alternatyvų“. Na, ir galiausiai keičiasi ir teisinė bazė, naudojama ES struktūrinių fondų parama.

„Kai pradėjome veiklą Lenkijoje, biokuro panaudojimo alternatyva buvo mažai žinoma, šilumos gamybos sektorius, galima sakyti, nepasitikėjo šio sprendimo efektyvumu, vyravo visuomenės baimių dėl gamtos išteklių (konkrečiai – medienos) sunaikinimo. Lietuvos patirtis trumpu laikotarpiu įgyvendinti daugybę perėjimo prie biokuro technologijų panaudojimo projektų šilumos ūkiuose, taip pat nepriklausomų gamintojų patirtis efektyviai gaminti ir parduoti šilumą miestams tikrai pasitarnavo tam, kad kaimyninėje šalyje pagerėtų biokuro gamybos technologijų panaudojimo reputacija“, – teigia G. Uloza.

Lietuvių technologijoms – aukščiausi įvertinimai

Atsinaujinančių išteklių srityje pirmauja Švedija. Todėl ypač džiugu, kad už lietuviškų technologijų plėtrą per bendradarbiavimą su moksliniais tyrimais šios šalies karalius dar 2015 metais „Enerstenai“ įteikė garbingą apdovanojimą, prie kurio daug prisidėjo jos Mokslinių tyrimų ir vystymo centras. O akredituotos biomasės kuro laboratorijos tyrimų tikslumas pasauliniuose konkursuose taip pat vertinamas prizinėmis pozicijomis.

„Europoje tradiciškai vyrauja medienos biomasės kuras, kurio degimas išlaikant aukštus aplinkosauginius ir efektyvumo rodiklius yra gana gerai išvystytas. Tačiau pastebime tendencijas, kad išsivysčiusiose rinkose kuro kokybė prastėja, dėl to atsiranda ankstyva senų katilų korozija, tad reikia tobulinti biomasės technologijas. Šiuo metu mūsų bendrovė įrengia pažangią kuro deginimo laboratoriją, kuri tirs netradicinio kuro deginimo galimybes ir padės pagrindus esamoms technologijoms tobulinti bei naujoms vystyti“, – apie „Enerstenos“ indėlį į švarią bei tvarią energiją ir taršos mažinimą pasakoja G. Venckus.

Nuo biokuro ruošimo iki pelenų šalinimo įrangos

Lietuvoje sukaupta inžinerinės srities bei šilumos ūkių rekonstrukcijos patirtis davė didelį postūmį energetikos srityje veikiančiam verslui. Štai „E energija“ grupei priklausanti ir jau 25 veiklos metus skaičiuojanti UAB „Energijos taupymo centras“ biokuro katilinių projektus įgyvendina dviejuose Lenkijos miestuose, o Baltijos bei Skandinavijos šalis, Baltarusiją, Ukrainą ir Lenkiją aprūpina pačiomis įvairiausiomis biokuro technologijomis.

„Mūsų grupės bendrovės gamina ir montuoja biokuro ruošimo, tiekimo ir deginimo, dūmų valymo ir šalinimo, pelenų šalinimo įrangą, vandens šildymo ir garo katilus. Šiuo metu produkcijos asortimentas apima 1,5–15 MW galios viename įrenginyje. Naujų galimybių efektyviau naudoti biokurą suteikia kondensacinė įranga, – teigia „Energijos taupymo centro“ generalinis direktorius Saulius Jurgelėnas. – Eksportuojama įranga sukurta ir pagaminta mūsų specialistų Panevėžyje, ją itin vertina užsienio klientai“.

Paskata biotechnologijų eksportui

Jau praėjusiais metais mažos ir vidutinės įmonės galėjo pasinaudoti bendrovės „Invega“ teikiamu eksporto kreditų draudimu, šiemet tokia galimybė atsirado ir didelėms. Tad, tikėtina, šiame sektoriuje Europoje lietuviškų technologijų tik daugės.

Lietuvos biomasės energetikos asociacijos LITBIOMA prezidentas Virginijus Ramanauskas sako, kad „naujasis eksporto rizikos valdymo instrumentas turėtų paskatinti Lietuvos biokuro technologijų eksportą į šalis, kuriose jų poreikis yra didžiulis. Kalbame, pavyzdžiui, apie Ukrainą, Baltarusiją, Moldovą ir kitas, kuriose užsakovai arba neturi užtektinai savų lėšų, arba vietos bankai nefinansuoja ilgalaikių investicinių projektų, arba finansavimo sąnaudos tiesiog yra itin didelės. Na, o privatūs draudikai tokių eksporto sandorių dėl didelės rizikos apskritai nedraudžia“.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama