Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Pasirinkai IT studijas? Štai, ką turi žinoti apie laukiančią karjerą

Publikuota: 2019-08-02 19:12
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Informacinių technologijų specialistams skirtų darbo vietų skaičius nuosekliai auga, o kartu su juo – ir kompanijų konkurencija tiek dėl solidžią patirtį sukaupusių, tiek ir dėl jaunų šios srities talentų. Pastarieji, rinkdamiesi darbdavį, atsižvelgia ne tik į siūlomo atlygio dydį, bet ir į galimybę išmokti naujų dalykų. Ką apie laukiančią karjerą ir nuolatinį tobulėjimą turėtų žinoti IT studijas pasirinkę jaunuoliai?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Informacinių technologijų (IT) specialistams skirtų darbo vietų skaičius nuosekliai auga, o kartu su juo – ir kompanijų konkurencija tiek dėl solidžią patirtį sukaupusių, tiek ir dėl jaunų šios srities talentų. Pastarieji, rinkdamiesi darbdavį, atsižvelgia ne tik į siūlomo atlygio dydį, bet ir į galimybę išmokti naujų dalykų. Ką apie laukiančią karjerą ir nuolatinį tobulėjimą turėtų žinoti IT studijas pasirinkę jaunuoliai? Įžvalgomis ir patarimais dalijasi trijų Lietuvoje veikiančių IT kompanijų atstovai.

Pasirinkai IT studijas? Štai, ką turi žinoti apie laukiančią karjerą

Profesinį kelią pradeda dar studijuodami

Asociacijai INFOBALT ir užsienio investicijų plėtros agentūrai „Investuok Lietuvoje“ apklausus daugiau nei 400 IT specialybes šešiose aukštosiose mokyklose studijuojančių jaunuolių, matyti, kad net 43 proc. jų šiuo metu dirba darbo sutarties arba individualios veiklos pagrindu. Didžioji dalis – net 80 proc. – jų dirba su IT susijusį darbą.

Rinkdamiesi kompaniją karjeros startui, jaunuoliai įvertina daugybę aspektų. Net 93 proc. jų svarbia arba labai svarbia laiko galimybę išmokti naujų dalykų, 90 proc. – atlyginimo dydį, o 80 proc. – lankstų darbo grafiką.

„Rinktis ateities karjerą IT verta, nes tai – sparčiai augantis sektorius ir viena dinamiškiausių veiklos sričių. IT kompanijos specializuojasi ir projektus įgyvendina skirtingose srityse, tad specialistai gali pasirinkti tokį darbo pobūdį, kuris jiems įdomiausias. Tiek darbas su aukštą pridėtinę vertę kuriančiais projektais, tiek ir įvairūs darbuotojams suteikiami privalumai sektoriaus įmonėms dažnai leidžia pelnyti geidžiamiausių darbdavių titulus“, – sako Paulius Vertelka, asociacijos INFOBALT direktorius.

Kartu jis pastebi, kad jauniesiems talentams, norintiems dirbti programuotojais, svarbios matematikos, logikos žinios bei pirmieji programavimo įgūdžiai. Taip pat – motyvacija ir gebėjimas tobulėti savarankiškai: skaityti sektoriaus naujienas, dalyvauti renginiuose, mėginti programuoti namuose, kaupti savo darbus ir pildyti patirties bei turimų pavyzdžių bagažą.

Savo ruožtu Lietuvoje veikiančios IT kompanijos į savo komandas noriai priima jaunuosius kolegas, dalijasi patarimais, patirtimi ir taip padeda įsivažiuoti karjeros kelyje.

Pirmasis laiptelis – šuoliui į ateities karjerą

Dar studijuojantys arba studijas ką tik pabaigę talentai savo karjerą IT dažniausiai pradeda nuo jaunesniojo specialisto pareigų ir glaudžiai dirba komandoje su vyresniais kolegomis, gilindami turimus įgūdžius ir žinias, kaupdami reikalingą patirtį. Kuo daugiau patirties specialistas sukaupęs, tuo atsakingesnes ir sudėtingesnes užduotis galima jam patikėti.

„Tai, kaip greitai jaunas specialistas gali kopti karjeros laiptais, priklauso tik nuo jo paties. Lietuvoje veikiančios IT kompanijos, tarp kurių – ir „Tieto“, yra suinteresuotos padėti talentams auginti kompetenciją. Taip jie kur kas greičiau gali tapti pilnaverčiais komandos nariais, svariai prisidėti prie vykdomų projektų ir kurti vertę kompanijos klientams. Be to, darbas IT kompanijose pasižymi ir tuo, kad tobulėjantiems specialistams yra gana lengva keisti savo profilį. Pavyzdžiui, testuotojai ilgainiui gali tapti analitikais, programuotojais arba atvirkščiai, analitikai atranda save projekų vadovų ar kitose rolėse“, – sako Miglė Petkevičiūtė, „Tieto Lietuva“ personalo specialistė.

Ji skaičiuoja, kad „Tieto“ šiuo metu darbuojasi bent 15 kolegų, kurie IT specialisto pareigas derina su studijomis universitete. Didžioji dalis jų dirba ne visą darbo dieną – nuo 50 iki 75 proc. darbo laiko. Universitete įgyjamas žinias jie gali iškart pritaikyti kasdienėse darbo užduotyse.

Mokymasis nesibaigia kartu su studijomis

Savo ruožtu Darius Dužinsas, „Baltic Amadeus“ personalo ir marketingo vadovas pastebi, jog ir esamiems, ir būsimiems IT studentams svarbu suprasti, kad mokymasis ir įgūdžių tobulinimas nesibaigs gavus universiteto diplomą. IT sritis be galo dinamiška, tad mokytis naujų dalykų reikės kasdien. Taip pat reikia suvokti, jog formalus išsilavinimas dar negarantuoja sėkmingos karjeros. Svarbu turėti vidinės motyvacijos, būti smalsiems ir ryžtingai nusiteikusiems tobulėti pasirinktoje srityje.

„Šiuo metu mūsų komandoje – ne vienas darbuotojas, kuris vis dar siekia bakalauro arba magistro diplomo. Studijuojantiems universitete stengiamės sudaryti individualias sąlygas, padėti suderinti darbą ir studijas. Taip skatiname darbuotojus skirti pakankamai dėmesio akademinei veiklai – juk universitete įgyjami gebėjimai analizuoti informaciją, kritiškai mąstyti, o šios žinios praverčia bet kurioje pozicijoje. Pagrindinių programavimo įgūdžių, kalbų, „Agile“ metodologijos jaunieji specialistai išmoksta dirbdami komandoje, perimdami patirtį ir žinias iš vyresnių ir labiau patyrusių kolegų“, – sako D. Dužinskas.

Darbas IT – galimybė kurti reikšmingus pokyčius

Mindaugas Taraila, tarptautinės IT kompanijos „Nortal“ vadovas Lietuvoje, taip pat pabrėžia, kad kompanija į savo komandą taip pat noriai priima jaunus specialistus. Kartu jis pažymi, kad profesinį kelią pradedantiems IT specialistams svarbu nuo pat pirmųjų dienų rodyti iniciatyvą, motyvaciją tobulėti ir prisiimti daugiau atsakomybių. Tiesa, siekiant karjeros šiame sektoriuje gali pasitarnauti ir kitų sričių žinios.

„Šiandieniniame gyvenime kone kiekviena sritis – nuo energetikos iki prekybos ar telekomunikacijų – yra susijusi su IT. Juk būtent su IT ir procesų skaitmenizavimu susiję sprendimai pasitelkiami jose kylantiems iššūkiams spręsti. Tai reiškia, jog pasirinkti darbą IT galima tiek pirminiame, tiek ir vėlesniuose karjeros etapuose. Pastaruoju atveju atsiranda galimybės skirtingų sričių sinergijai – pavyzdžiui, IT ir sveikatos apsauga, IT ir energetika, IT ir pramonė. Būtent taip galima atrasti kartais netgi netikėtų, tačiau itin kokybiškų ir patrauklių sprendimų“, – sako M. Taraila.

Kartu jis pažymi, kad IT specialisto profesija yra globali – suteikia galimybių dirbti tarptautinėse komandose ir prisidėti kuriant sprendimus, kurie bus reikšmingi didelėse, kartais netgi milijonus vartotojų turinčiose, rinkose.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama